مصرف کافئین زیاد می تواند تأثیرات منفی زیادی بر کودکان بگذارد، مثلاً آن ها را بدخلق کند، خوابشان را به هم بریزد و منجر به سوء رفتار مثلاً انجام کارهای خطرناک و رفتارهای تهاجمی شود.
همچنین قهوه می تواند برخی از بچه ها را پریشان و مضطرب کند یا حتی به آن ها حالت تهوع بدهد. قهوه می تواند ضربان قلب و فشارخون کودکان را تغییر بدهد. در برخی موارد، مصرف زیاد کافئین ممکن است به بچه ها احساسی مشابه مصرف داروهای غیرمجاز را بدهد.
تأثیر کافئین بر خواب کودکان ممکن است به نظر شما، عارضه ای چندان جدی به نظر نرسد اما در واقع همین طور است. موسسه ملی خواب توصیه می کند نوجوانان باید هر شب تقریباً 9 ساعت بخوابند، اما مطالعات نشان می دهند یک کودک معمولی خیلی کمتر از این اندازه می خوابد.
بچه های سنین 5 تا 12 سال حداقل به 11 ساعت خواب در شبانه روز نیاز دارند و نوجوانان هم به 9 تا 10 ساعت خواب. تأمین این ساعت های خواب به نظر سخت نمی آید اما با در نظر گرفتن برنامه های شلوغ و زود از خواب بیدار شدن ها گاهی واقعاً نمی توان این میزان خواب را تأمین کرد. خیلی از بچه ها برای افزایش سطح انرژی طی روز از قهوه استفاده می کنند اما این می تواند منجر به کمبود خوابشان شود. قهوه محرکی است که نسبت به نوشابه های گازدار، 5 برابر بیشتر کافئین دارد و کافئین نیز می تواند تا 8 ساعت هم در بدن بماند. حضور کافئین در بدن باعث به هم خوردن ریتم شبانه روزی می شود. بنابراین بهتر است کودکان و نوجوانان از مصرف قهوه اجتناب کنند.
گزینه هایی برای جایگزین چای و قهوه:
والدین باید بدانند که قهوه و کافئین هیچ فایده ای برای فرزندشان ندارد و ممکن است برایش ضرر هم داشته باشد. مادران تا 6 ماهگی باید شیر خود را به فرزندشان بدهند. شما میتوایند به فرزندتان به جای چای آبمیوه های طبیعی،شیر،آب طعم دار بدهید.این نوشیدنی ها میتواند مفید باشد و مواد مغذی بدنتان را تامین کند.بهتر است برای آبمیوه دادن به فرزندتان تا 6 ماهگی صبرکنید و بعد از آن فقط مجاز هستید 4 اونس آبمیوه به او دهید.
در چه شرایطی میتوان به کودکان نوپا چای داد؟
متخصصین میگوند از 6 ماهگی میتوان چای به کودک داد اما باید خواص درمانی داشته باشد و خطری براش نداشته باشد. زمانی میتوانید به او چایی بدهید که کودک 8 ماهه باشد و دچار سرماخوردگی شده باشد برای دادن چای هم از بابونه شیرین نشده برای گلو دردش استفاده کنید درغیر این صورت از مصرف چای به کودکتان خودداری کنید.
برای کودکان نوپا چه نوع چایی مناسب نیست؟
- چای هایی که دارای کافئین هستند
- چای سیاه و سبز به دلیل فلوراید
- چای اکیناسه برای مصرف روزانه شان مفید است اما قبلش با پزشک مشورت کنید
- مصرف چای کامفری زیرا باعث میشود به کبد آسیب برسد
مصرف چای هایی که در زیر گفته شده برای کودک خطری ندارد البته که اینها چای نیستند و دمنوش های گیاهی هستد که علاوه بر بی خطر بودن برایشان مفید هم میباشد:
چای لیمو
بابونه
نعنا
چای قرمز همراه گل محمدی
پس برای دادن هر نوع نوشیدنی به فرزندتان مطالعه و دقت کافی داشته باشید تا مشکلی برایش پیش نیاید.