دسته بندی ها

سیاست
جامعه
حوادث
اقتصاد
ورزش
دانشگاه
موسیقی
هنر و رسانه
علم و فناوری
بازار
مجله خانواده
ویدیو
عکس

جستجو در ساعدنیوز

مجله خانواده / سبک زندگی / نگهداری حیوانات خانگی /

چرا مرغ تخم خود را میخورد؟ 

سه شنبه، 27 مهر 1400
پدیده خوردن تخم در بین مرغ ها یکی از مشکلاتی می باشد که بیشتر پرورش دهندگان ممکن است با آن موجه شوند.این عارضه در گله های تخم گذار زنگ خطری برای پرورش دهنده می باشد و باید هر چه زودتر عادت تخم خواری مرغ ها شکسته شود.با ما همراه باشید تا با روش های مقابله با این عارضه آشنا شوید.

تخم خواری توسط مرغ های جوان و همچنین مرغان پیر زمانی در بین گله گسترش می یابد که یکی از مرغ ها به طور اتفاقی با تخم شکسته مواجه میشود.در این هنگام مرغ شروع به نوک زدن به محتویات درون تخم میکند.زمانی که مرغ زرده تخم را برای اولین بار میچشد، به دلیل خوشمزه بودن زرده شروع به بلعیدن و خوردن آن می کند.از آنجایی که این مرغ با مزه زرده تخم آشنا شده و به خوردن آن علاقمند می باشد در نوبت های بعدی حتی شروع به نوک زدن به تخم های سالم میکند تا بتواند از محتویات زرده آن تغذیه نماید.سایر مرغ های موجود در گله نیز با مشاهده این رفتار مرغ نسبت به انجام این عمل تحریک میشوند.

چه دلایلی باعث میشود تا مرغ به تخم خوردن روی آورد؟

دلایل مختلفی باعث میشود تا مرغ ها شروع به تخم خوردن کنند. اصلی ترین و مهمترین این دلایل شامل موارد زیر می باشد:

گرسنگی

در مرحله اول میتوان گفت که گرسنگی باعث این کار آنها میشود. مرغی که در جست و جو غذا می باشد اگر با تخم مرغ روبر شود به احتمال قوی آن را شکسته و از محتویات آن میخورد.

تغذیه ضعیف

مرغ ها و پرندگان خانگی باید روزانه مقداری معین انرژی از مواد غذایی دریافت کنند و غذای دریافتی آنها باید شامل پروتئین، انواع ویتامین ها و مواد معدنی باشد. اگر جیره غذایی آنها ضعیف باشد مرغ برای جبران این نیاز بیشتر در جست و جوی غذا خواهد بود و چه گزینه ای بهتر و مقوی تر از تخم مرغ!!

کمبود مواد معدنی به خصوص کلسیم

کلسیم یکی از مهمترین مواد معدنی است که مرغ های تخمگذار به آن احتیاج دارند. در حقیقت برای تشکیل پوسته تخم باید مرغ ها روزانه به مقدار کافی کلسیم دریافت کنند. اگر سطح کلسیم بدن آنها در اثر تولید تخم پایین آمده باشد مرغ برای خوردن تخم مرغ تحریک میشود.

تشنگی

یکی دیگر از دلایلی که باعث میشود تا مرغ شروع به خوردن تخم ها نماید، تشنگی می باشد. مرغ ها به صورت معمول در طول روز آب زیادی می نوشند. بنابراین همیشه باید آب تازه و تمیز در اختیار آنها باشد. تشنگی عوارض بسیار مهم دیگری نیز برای مرغ ها به همراه دارد.

تجمع بیش از حد مرغ ها در لانه

لانه تخمگذاری مرغ ها و محل نگهداری آنها باید به اندازه کافی فضا داشته باشد. اگر مرغ های زیادی را در فضای کوچک کنار هم نگه دارید به احتمال زیاد تخم مرغ ها در این میان له شده و میشکنند. کافی است که فقط یکی از تخم مرغ ها شکسته شود تا مرغ ها برای نوک زدن به آن تحریک شوند.

سفت بودن بستر لانه تخمگذاری مرغ

کف لانه تخمگذاری مرغ ها باید نرم باشد. بهترین ماده برای پوشش کف لانه آنها استفاده از پوشال چوب و یا کاه می باشد. اگر بستر لانه سفت باشد، تخم ها سریعا میشکنند.این اتفاق حتی در زمان تخمگذاری مرغ نیز میتواند روی دهد. تخم مرغی که شکسته شود زنگ خطری است برای پرورش دهنده و باید سریعا آن را جمع کرد. چراکه اگر مرغ با تخم شکسته مواجه شود حتما شروع به خوردن آن میکند.

شدت بالای نور

نور نیز تأثیر زیادی بر رفتار مرغ ها دارد. اگر شدت نور زیاد باشد مرغ ها پرخاشگر شده و شروع به نوک زدن یک دیگر و یا اشیاء اطراف خود میکنند. بیماری کانی بالیسم نیز یکی از مشکلاتی است که در این شرایط به وجود می آید.

چطور بفهمیم مرغ تخم خوار شده است؟

برخی از مرغ ها در لانه خالی تخم نمیگذارند و معمولا پرورش دهندگان برای تحریک آنها یک عدد تخم در داخل لانه نگه می دارند تا مرغ برای تخمگذاری تشویق شود. اگر تعداد تخم های داخل لانه را بشمارید و از تعداد آنها اطلاع داشته باشید سریعتر متوجه تخم خوردن مرغ ها میشود. همچنین زرده تخم مرغ خشک شده بر روی نوک آنها را لو میدهد و این چنین می توان مرغ تخم خوار را تشخیص داد.

اگر تعداد تخم های لانه کم شده باشد مظنون شماره یک مرغ ها می باشند و باید به آنها شک کنید. در برخی موارد ممکن است سایر حیوانات تخم مرغ ها را برای رفع گرسنگی خورده باشند. اما اگر رفتارهای مرغ های مزرعه خود را تحت نظر بگیرید در کمال تعجب خواهید دهید که آنها خودشان تخم مرغ ها را می خورند.

هر چه دیرتر متوجه این عادت غذایی آنها شوید کارتان برای ترک عادت آنها سخت تر خواهد بود. در نوبت های بعدی مرغی که با مزه زرده آشنا شده است سعی میکند به تخم مرغ های سالم نوک بزند. مرغی که دچار این عادت شده میتواند به سرعت دیگر مرغ های مزرعه را به خوردن تخم مرغ تحریک و دعوت کند. از این رو هر چه سریعتر باید مانع تخم خوردن آنها شد.

راههای مقابله و درمان تخم خواری مرغ

در این شرایط در مدت زمان بسیار کوتاه مشاهده میشود که کل گله به تخم خواری دچار شده است.برای از بین بردن هر چه سریعتر این عادت در بین گله ، فرد پرورش دهنده می بایست اقدامات لازم را انجام دهد.برای از بین بردن عادت تخم خواری مرغ ها ارائه شده است که شما را به ادامه خواندن این مقاله دعوت مینماییم.

1. ریختن پودر گیاه خردل در تخم مرغ

در صورتیکه به هنگام برداشت تخم ها از محل لانه و یا محل تخم گذاری با تخم های شکسته و خالی شده مواجه شدید هر چه سریعتر باید نسبت به رفع این مشکل اقدام نمایید.یکی از راهکارهای اولیه برای حل این مشکل خالی کردن تخم و پر نمودن داخل آن با پودر گیاه خردل می باشد.مرغ ها به شدت از بوی گیاه خردل بیزارند و در صورتیکه به هنگام نوک زدن تخم آن را بچشند از ادامه این کار متوقف میشوند.برای پر نمودن داخل تخم مرغ با پودر خردل کافی است با استفاده از سوزن و یا پونیز سوراخی در دو طرف تخم ایجاد نمایید و با فوت نمودن از یک طرف سوراخ ، محتویات داخل آن را خالی کنید.بعد از تخلیه کامل داخل تخم، به دقت باید پودر را به داخل آن بریزید و سپس آن را در لانه قرار دهید.لازم به ذکر است که اگر برای بار اول این تکنیک جواب نداد باید دوباره آن را تکرار نمایید تا به نتیجه برسید.

2. استفاده از تو گلف یا تخم مرغ مصنوعی

پیشنهاد بعدی ما برای ترک عادت تخم خواری در بین مرغان استفاده از توپ گلف و یا تخم مصنوعی می باشد.برای نتیجه گرفتن بدین روش در ابتدا باید به محض تخم گذاری ، مرغ ها را از لانه بیرون نمایید و تخم ها را جمع آوری کنید.سپس به جای تخم ها ، از توپ گلف و یا تخم مصنوعی استفاده کنید.در این صورت مرغ تخم خوار به هنگام نوک زنی به تخم های ساختگی خسته میشود.با تکرار این عمل در چند نوبت مرغ دیگر عادت تخم خوردن را کنار میگذارد.

3. تامین پروتئین در جیره غذایی

یکی دیگر از دلایلی که باعث میشود مرغ ها به خوردن تخم عادت نمایند کمبود سطح پروتئین در جیره غذایی آنها می باشد.لذا باید به مقدار کافی به آنها پروتئین داد.از آنجا که تخم مرغ سرشار از پروتئین میباشد ، مرغ ها برای رفع این نیاز خود گاهی به خوردن تخم عادت میکنند.استفاده از پلت های تجاری با درصد پروتئین بالا و همچنین غلاتی همچون سویا و … می تواند به خوبی پروتئین مورد نیاز آنها را تأمین نماید.

4. محل تخم گذاری را تاریک کنید

اطراف لانه و محل تخم گذاری مرغ ها را با پارچه و یا پرده بپوشانید تا داخل لانه تاریک شود. مرغ ها در صورتیکه قادر به دیدن تخم ها نباشد نمی توانند آنها را بخورند.

5.استفاده از چشم بند

علاوه بر تخم خواری ، در بین طیور عارضه دیگری نیز بنام کانی بالیسم شایع می باشد که در آن مرغ ها شروع به نوک زنی و صدمه زدن به یکدیگر می نمایند.برای جلوگیری از این عارضه گاهی اوقات پرورش دهندگان از چشم بندهایی استفاده میکنند که دید پرنده را محدود میکند و مرغ فقط دو طرف کناره خود را ببیند.با استفاده از این روش می توان همچون روش تاریک نمودن لانه ، دید طیور را محدود کرد و مانع پدیده تخم خوردن توسط آنها شد.

6. تاثیر کلسیم در تخم خواری مرغ

برای جلوگیری از شکستن احتمالی تخم ها توسط پرنده در داخل لانه می توانید خوراک پرنده را تقویت نمایید تا پوسته تخم نیز کیفیت مطلوب را داشته باشد و به راحتی نشکند.یکی از مهمترین عواملی که باعث سفت شدن پوسته تخم در مرغ ها میشود ، وجود کلسیم در جیره غذایی آنها میباشد.برای افزایش کلسیم دریافتی مرغ ها می توانید از پودر صدف دریایی و یا کف دریا استفاده کنید که منبعی غنی از کلسیم برای آنها است.البته باید در استفاده از کلسیم در جیره غذایی مرغ ها احتیاط نمود.زیرا اگر میزان کلسیم دریافتی آنها بیشتر باشد ، پوسته تخم به شدت سفت می شود.این نوع تخم ها به هیچ عنوان برای جوجه کشی مناسب نمی باشد. زیرا در زمان استفاده از آنها در دستگاه جوجه کشی ، در زمان هچ ، جوجه ها قادر به شکستن تخم نبوده و در داخل تخم خفه میشوند.بنابراین اگر از تخم های گله خود برای جوجه کشی استفاده میکنید و یا آنها را بعنوان تخم نطفه دار به فروش می رسانید باید این نکته را در نظر بگیرید.

7. جلوگیری از تخم خواری مرغ با سیب زمینی

می توانید از سیب زمینی خام نیز برای شکستن عادت تخم خواری مرغ ها استفاده کنید.برای این کار در محل لانه مرغ چندین عدد سیب زمینی کوچک و گرد همچون تخم قرار دهید.مرغ تخم خوار به سرعت شروع به نوک زنی سیب زمینی ها می کند. اما او دیگر مزه خوش طعم زرده را نمی تواند دریافت کند.از این رو کنجکاو میشود که آیا سایر سیب زمینی ها نیز همین طور می باشند.در نهایت مرغ تخم خوار با نوک زدن چندین عدد سیب زمینی و عدم دریافت مزه تخم از آنها از انجام این کار صرف نظر میکند و عادت تخم خوردن او از بین میرود.

پیشگیری از عارضه تخم خواری در بین طیور (مرغان تخم گذار)

در صورتیکه از سیستم قفس برای پرورش طیور خود بهره نمی برید و تخم های آنها را به صورت سنتی جمع آوری میکنید ، پیشنهاد میشود در اسرع وقت و به محض تخم گذاری مرغ ها ، تخم ها را جمع آوری کنید.در این صورت چون تخم در دسترس مرغ نمی باشد امکان شکستن و خوردن آن توسط مرغ نیز از بین میرود.

برای مرغان خود لانه هایی به اندازه کافی درست کنید. زیرا در صورت کمبود جا ، تخم ها می تواند به سادگی شکسته شوند و مرغ را تحریک به خوردن محتویات آن نماید.همچنین نباید اجازه دهید که مرغ ها گرسنه بمانند. زیرا در صورتیکه آنها برای مدت طولانی گرسنه باشند شروع به نوکی زنی مواد و اشیاء اطراف خود نموده و اگر تخم ها در دسترس آنها باشد به احتمال قوی از آن تغذیه خواهند نمود.

علاوه بر این، کم تحرکی و کسل بودن نیز باعث میشود که مرغان به نوک زنی تخم هایشان تحریک شوند.قرار دادن تکه های میوه و یا سبزیجات و همچنین سایر خوراکی های مفید در کنار لانه باعث میشود که مرغ ها بجای نوک زدن به پوسته تخم هایشان به نوک زنی و خوردن غذا و سبزیجات مشغول شوند.

در محل پرورش گاه مرغ ها اگر تخم شکسته شده ای را مشاهده نمودید ، قبل از خوردن آن توسط مرغ ها می بایست سریعا آن را برداشته و محل آن را تمیز نمایید.همچنین به هیچ عنوان برای تغذیه طیور از تخم های شکسته و یا خام استفاده نکنید. در صورتیکه از تخم مرغ آب پز برای تغذیه طیور استفاده میکنید سعی نمایید آن را به خوبی آب پز نمایید.


پسندیدم دیدگاه ها

استخاره آنلاین
فال حافظ آنلاین
فال امروز دوشنبه 17 اردیبهشت
از سراسر وب
دیدگاه خود را ثبت نمایید
مراحل سابمیت مقاله
استخراج فوری مقاله از پایان نامه برای مجلات ISI
اکسپت فوری مقاله برای دوره دکتری
سابمیت مقاله چیست؟
برای چاپ کتاب و تبدیل پایان نامه تان به کتاب با سرعت نور کلیک کنید!
نحوه محاسبه هزینه چاپ یک کتاب
مراحل اکسپت مقاله
پذیرش تضمینی مقاله علمی پژوهشی
هندی حرف زدن محمدرضا گلزار در آنتن تلویزیون/ آیسان خانوم باید به این همه استعداد افتخار کنه +فیلم
چاپ فوری مقالات علمی پژوهشی