بر خلاف چراغ های معمولی نور پایین و نور بالا جلو خودرو، در مورد چراغ مه شکن ، حرف و حدیث بسیار است. در این مطلب می خواهیم در مورد چراغ مه شکن و موارد استفاده از آن با شما صحبت کنیم.
چراغ مه شکن چیست؟
چراغ مه شکن جلو خودرو، یکی از دسته چراغ هایی است که با هدف انتشار پرتوهای میله ای با زاویه زیاد نسبت به زمین طراحی و ساخته شده است. اگر می خواهید به تفاوت چراغ های معمولی نور بالا و نور پایین با چراغ مه شکن خودرو پی ببرید، کافی است نحوه تابش نور از این دو نوع منبع را با هم مقایسه کنید. در چراغ های معمولی طراحی به گونه ای است که با تابش زاویه کم، سطح وسیع تری از جاده به وسیله نور ایجاد شده روشن شود، این در حالی است که هدف از زاویه بالای تابش در چراغ مه شکن، افزایش دید کلی در فاصله محدود است؛ زیرا در زمان مه غلیظ شما حتی تا چند متری خود را نیز نمی توانید ببینید.
بر خلاف باور عمومی رنگ زرد، رنگ اصلی چراغ های مه شکن نیست و هیچ قائده ای در این زمینه وجود ندارد و شما می توانید از میان رنگ سفید و زرد، هرکدام را که بخواهید برای این نوع چراغ ها انتخاب کنید. در واقع تنها عوامل تاثیر گذار بر عملکرد چراغ مه شکن نحوه تابیده شدن نور و زاویه تابانده شدن آن به سمت زمین است.
چراغ مه شکن باید چه رنگی باشد؟
استفاده از این چراغ اغلب تا فاصله صد متری خودرو را روشن می کند. فراموش نکنید که این چراغ را باید تنها در شرایطی که آب و هوا مه آلود است یا بارندگی شدید است استفاده کنید. در حالت عادی نباید از این چراغ استفاده کنید. چراغ مه شکن در رنگ های زرد و سفید وجود دارد. با توجه به قانون های راهنمایی و رانندگی که در این زمینه در هر کشوری وجود دارد و یا به میل شخصی می توان رنگ این نوع چراغ ها را تعیین کرد.
چراغ مه شکن عقب چیست؟
عملکرد کلی چراغ مه شکن عقب خودرو مشابه نوع مورد استفاده در بخش جلوی خودرو است. در واقع این چراغ ها بخشی از زمین را روشن می نمایند که در پشت خودرو واقع شده است و این کار از امکان به وجود آمدن تصادف خودروهای پشتی با خودرو شما جلوگیری می کند. فراموش نکنید که در شرایط کاهش دید به دلیل مه یا موارد مشابه استفاده از چراغ های معمول می تواند رانندگان پشتی را دیرتر از زمان مورد نیاز برای توقف کامل مطلع نماید و به این ترتیب از ایجاد تصادفات جلوگیری نخواهد کرد.
نکته دیگری که لازم است در مورد چراغ های مه شکن عقب خودرو بدانید آن است که این چراغ ها به دلیل داشتن رنگ یکسان با چراغ خطر ترمز باید با فاصله ای استاندارد از این چراغ ها قرار بگیرند تا در زمان استفاده از ترمز برای رانندگان پشت عقبی مشکلی ایجاد نشود.
کاربرد مه شکن چیست؟
هدف از تعبیه مه شکن در ماشین ها، رانندگی راحت و دید خوب در هوای مه آلود و نامناسب است. این قطعه با زاویه مناسب و در بخش پایینی سپر قرار گرفته و روشنایی آن با نور سایر چراغ ها، تفاوت زیادی دارد.در برخی از خودروها، به جای مه شکن از Daylight استفاده می شود؛ اما تنها هدف این نوع چراغ ، رویت وسیله نقلیه شما توسط سایرین است و در دید شما، هیچ تاثیری ندارد.
نحوه استفاده از مه شکن خودرو
با استفاده از چراغ مه شکن نور بسیار شدیدی به چشم راننده مقابل برخورد می کند. به همین علت در شرایط عادی نباید از این چراغ استفاده کرد. برای روشن کردن این چراغ، اغلب دو کلید در خودرو وجود دارد که یکی از آن ها برای روشن کردن این چراغ در جلو و دیگری برای روشن کردن این چراغ در محور عقب خودرو قرار داده شده است.
البته در برخی از خودروها هم کلیدهای چرخشی برای روشن کردن این چراغ وجود دارد که به راحتی می توانید حالت مورد نظر خود را انتخاب کنید. این چراغ ها به گونه ای طراحی شده اند که با خاموش شدن چراغ های اصلی آن ها نیز غیر فعال می شوند.زمانی که این چراغ روشن باشد، نماد آن در صفحه نمایش پشت فرمان در جهت نماد چراغ های اصلی روشن خواهد شد. چنان چه این چراغ در محور عقب خودرو روشن باشد نیز نماد آن در خلاف جهت چراغ های اصلی نمایش داده می شود.
علائم مه شکن روشن
علامت مه شکن به شکل چراغ و روی دسته راهنما قرار دارد که با روشن شدن آن، نوری به صورت مارپیچ از داخل نشانه عبور می کند. همچنین در بسیاری از خودروها، نشانه دیگری در پشت آمپر هم قرار گرفته که رنگ سبز نشان دهنده روشن بودن مه شکن جلو و رنگ نارنجی برای چراغ ها عقب است.
بهترین زمان استفاده از مه شکن
پلیس راهنمایی و رانندگی نسبت به روشن شدن بی جهت چراغ جانبی پرنور خودرو، بسیار حساس است؛ زیرا استفاده بی مورد از آن منجر به اختلال در دید سایر راننده ها می شود و در نتیجه آمار تصادفات جاده ای بالا می رود.به عبارتی تنها در شرایط آب و هوایی نامناسب همچون موارد زیر می توان از مه شکن استفاده کرد:
- بارش باران و برف شدید به خصوص در جاده های کم نور و در شب
- هوای مه آلود که دید راننده را در چند متری اطراف محدود می کند
توجه داشته باشید که این چراغ ها، ابزاری برای اعلام حضور خودرو شما در شرایط جوی نامناسب جاده ها است؛ بنابراین تا جایی که امکان دارد، از آن برای روشن کردن مسیر خود استفاده نکنید. به صورت کلی، زمانی مه شکن را روشن کنید که امکان دید برای راننده تا ۱۰۰ متر جلوتر، وجود نداشته باشد.
چه زمانی از مه شکن استفاده نکنیم؟
در آب و هوای مناسبی که نیاز به مه شکن نیست، هرگز آن را روشن نکنید. زیرا همانطور که پیش تر اشاره کردیم؛ رانندگی با این چراغ ها برای خودروهایی که از روبرو شما رد می شوند، همچون نور بالا مزاحمت هایی (اختلال در دید و حواس پرتی راننده) ایجاد می کند.همچنین در صورت روشن بودن مه شکن عقب به دلیل رنگ قرمز آن ممکن است که دیگر رانندگان، دچار اشتباه شوند؛ زیرا رنگ چراغ ترمز هم قرمز است.