خوانندگی یک هنر است و فردی که هنرمند است باید برای جذب مخاطبان، هنر خود را با احساس انجام دهد. هر چقدر که افراد اعتماد به نفس بیشتری داشته باشند هنر خود را بی نقص تر اجرا می کنند. بنابراین بسیار اهمیت دارد که کسی که تازه وارد حرفه خوانندگی می شود حتما یک معلم آواز با تجربه را برای آموزش آواز خواندن با احساس انتخاب کند. آموزش آواز خواندن با احساس در آینده کاری آنها بسیار تاثیر دارد زیرا هیچ کس هنری را که فاقد از احساس باشد را دوست نخواهد داشت. آموزش آواز خواندن با احساس توسط یک معلم با تجربه سبب می شود تا شما تجربه خود را بسیار زیاد تر کنید و باعث می شود، زمانی که روی استیج می روید تمام احساس خود را به نمایش بگذارید.
تکنیک و احساسات
یک خواننده همیشه باید تعادل را بین تکنیک و احساسات حفظ کند زیرا اگر هر یک بر دیگری غلبه کند کار شما زیبا نخواهد شد اما اگر تعادل بین احساس و تکنیک باشد کار شما بسیار منحصر به فرد و جذاب خواهد بود. فرض کنید که فردی بدون تکنیک ولی با احساس بخواند قطعا صدای جذابی به گوش شما نخواهد رسید زیرا تکنیک نیاز به صدای قوی دارد. حالا فرض کنید دقیقا عکس این عمل اتفاق بیافتد و فردی تنها با تکنیک و صدایی قوی آواز بخواند اما هیچگونه احساس در صدای او نباشد این آواز نیز جذابیت زیادی ندارد بنابراین تکنیک و احساسات در کنار هم شکوفا می شود. آموزش آواز خواندن با احساس به شما کمک می کند تا تعادل بین تکنیک و احساسات را کنترل کنید. آموزش آواز خواندن با احساس روش های مختلفی دارد که برخی از آنها را در ادامه معرفی خواهیم کرد.
نشانه گذاری
نشانه گذاری یک تکنیک برای تمرین با صدای آرام می باشد. این تکنیک، روشی بسیار قوی است که باعث می شود شما صدای خودتان را تمرین دهید تا بتوانید بازه هایی از خط ملودی را اجرا کنید و مرکز گام را بدون تنش، پیدا کنید. وقتی که شما یک آهنگ را به این روش تمرین می کنید، شما با سهولت و گام بهتری اجرا می کنید. زمانی که یک خواننده فقط با همان حجم صدایی تمرین می کند که آواز می خواند، زمانی که برنامه شروع می شود حرکات اشتباهی در حافظه عضلانی صوتی او ایجاد می شود. این موضوع باعث می شود که گام بدی را برای شروع انتخاب کنند.
شما باید با صدای آرام اما متمرکز تمرین کنید. یک صدای متمرکز به معنی یک صدای شفاف است که بم و یا تیز نیست. یک روش دیگر برای توضیح دادن این روش، آواز شفاف اما آرام می باشد. در صورتی که شما نمی توانید اول نوت ها را آرام اجرا کنید، نا امید نشوید زیرا این مشکل رایج است. صدا باید یاد بگیرد که با تمرین در این شرایط نیز بتواند آواز بخواند. در طول تمرین سعی کنید تا جایی که می توانید گام درستی را اجرا کنید. شما باید از گوش خودتان استفاده کنید تا گام درست را پیدا کنید و این تمرین را آن قدر انجام دهید تا بتوانید گام صحیح را پیدا کنید. سپس باید سعی کنید یک صدای شفاف و دقیق پیدا کنید. شما می توانید صدای خودتان را به صورت فالستو تغییر دهید و یا این که روش های دیگر را امتحان کنید. در هر صورت شما باید تلاش کنید تا گام درستی را اجرا کنید.
ماتریس گام ها و اجرای کامل
ماتریس گام ها و اجرای کامل آهنگ یکی از تکنیک های ویژه در آموزش آواز خواندن با احساس است که سبب می شود تا نتها ملودی در حافظه شما ثبت شود و به تقویت صدای خوانندگان کمک می کند. این نوع روش آموزش آواز خواندن با احساس در تهیه و ضبط صدا در استودیو بسیار مفید و مناسب است. ماتریس به این معنی است که چیزی از درون نشات بگیرد و رشد کند. در حقیقت برای ماتریس ملودی شما می توانید از پیانو نیز استفاده کنید و از طریق کلید های پیانو نتهای ملودی را پیدا کنید. زمانی که پیانو بنوازید نتها را راحت تر و سریعتر در ذهن شما قرار می گیرد. اگر ملودی خود را تهیه کردید می توانید برای اجرای کامل آهنگ به آن مراجعه کنید و اگر ملودی خود را هنوز تهیه نکرده اید می توانید با استفاده از کلمات و متن آهنگ ملودی خود را بسازید. هنگامی که نت ها را با استفاده از پیانو می خوانید به فاصله ها نت های که می نوازید، توجه کنید و آنها را یادداشت کنید. این کار به شما کمک می کند تا آهنگ شما انسجام بیشتری پیدا کند و سریعتر نتها را که خارج از گام می زنید را پیدا می کنید. یک ترفند عالی برای ساخت ملودی اتصال نتها قبلی به نتهای بعدی است یا به عبارت دیگر اتصال یادداشت های قبلی به یادداشت های بعدی است.
قرار دادن احساسات و عواطف در صدا
آموزش آواز خواندن با احساس به شما کمک می کند تا ریتم آهنگ بسیار تقویت شود که همین امر سبب افزایش جذابیت بیشتر آهنگ و ملودی شما خواهد شد. حس خوب آهنگ سبب می شود تا مخاطبان آهنگ شما را بیشتر دوست داشته باشند. بنابراین به ریتم آهنگ خود توجه داشته باشید به طور مثال 1-2-3-4؛ سعی کنید که با ریتم هماهنگ شوید و زود یا دیر به کلید های پیانو ضربه نزنید. این تمرین به نظر آسان است اما در واقعیت چنین چیزی نیست و ریتم اغلب افراد ناهماهنگ است. آهنگ را برای خود بخوانید و برای هر نت دستان خود را بهم بزنید و سعی کنید نکات موجود در آهنگ را از دست ندهید. با ترکیب کردن مرحله یک و دو روی نقاط ناهماهنگ کار کنید سعی کنید با کاهش و افزایش ریتم آهنگ، خودتان را با ریتم هماهنگ کنید.
تاکید بر کلمات مختلف
یکی از ترفند های موجود در آموزش آواز خواندن با احساس تاکید بر کلمات مختلف است. شما در قسمت های از آهنگ که می خواهید یک عبارت تکراری را بخوانید بهتر است از نوع ترفند آموزش آواز خواندن با احساس استفاده کنید زیرا این کار سبب جلوگیری از یکنواخت شدن عبارات خواهد شد.
خط هایی که در قسمت زیر نوشتیم را بخوانید و هر بار بر روی یکی از کلمات تاکید کنید. سپس این عبارات را تکرار کنید و تاکید را بر روی یک کلمه دیگر قرار دهید. چه تاثیری ایجاد می شود؟ می توانید تفاوت کلمه ای که تحت تاکید قرار دارد را مشاهده کنید که باعث می شود یک احساس متفاوت در جمله ایجاد شود. در واقع بعضی اوقات چیزی که می گویید کمتر از نحوه بیان آن موثر است.
این کار را با جمله زیر تمرین کنید:
فرض کن که می توانستی پرواز کنی.
فرض کن که می توانستی پرواز کنی.
فرض کن که می توانستی پرواز کنی.
فرض کن که می توانستی پرواز کنی.
فرض کن که می توانستی پرواز کنی.
این گام را چند بار تکرار کنید تا ببینید که احساسات متفاوتی ایجاد می شود. شما همچنین باید تلاش کنید که نفس خودتان را در قسمت های مختلف از این عبارت قرار دهید. چه احساسی ایجاد می شود؟ این فرآیند به صورت خاص زمانی موثر است که شما یک ترجیع بند دارید که یک خط در آن چندین بار تکرار می شود. شاید بخواهید ترتیب تمرین خودتان را تغییر دهید اما شما می توانید از این روش عبارت های مختلف را بررسی کنید.
انتخاب سبک هر خواننده
سبک هر خواننده مانند یک برند است که مخاطبان خواننده مورد علاقه شان را با سبک ویژه همان خواننده می شناسند و دوستش دارند. اگر تازه در این حرفه می خواهید فعالیت کنید بهترین راه این است که تنها از صدای خود استفاده کنید و هیچگاه به سمت تقلید از دیگران نروید. اگر متوجه می شوید که آهنگی بدون ردیف و قافیه است برخی از نکات را خودتان اضافه کنید و آزمایش کنید که صدای شما چگونه جذابیت پیدا می کند. بنابراین انتخاب سبک موسیقی یکی مهمترین مزیت های است که در آموزش آواز خواندن با احساس خواهید آموخت.
متن را مونولوگ کنید
ترفند مونولوگ یکی از مزیت های دیگر در آموزش آواز خواندن با احساس است که شما می توانید مانند یک بازیگر قبل از اجرای آهنگ متن را برای خود مونولوگ کنید. این کار سبب می شود تا کاملا متن را متوجه شوید و حال و هوای خود را با توجه به آهنگ سازگار کنید. به طور ساده تر هدف شما از مونولوگ کردن آهنگ این است که بدانید آهنگ چه می گوید؟ برای انجام این ترفند در مقابل آینه قرار بگیرید و فرض کنید که در مقابل شما مخاطبان زیادی قرار دارند و سعی کنید متن آهنگ را با احساس و بسیار آهسته به همراه تاکید های به موقع اجرا کنید.
آهنگ هایی را برای خواندن انتخاب کنید که می توانید با آن ارتباط برقرار کنید
یک تکنیک یا ترفند برای آزاد کردن احساسات و آزاد کردن صدا ایجاد ارتباط با آهنگ است به این صورت که شما می توانید خیلی راحت متن آهنگ را بیان کنید مثل یک بازیگر که این کار را به صورت یکنواخت و بدون ریتم انجام می دهد. شما می توانید هر عبارت را قبل از این که بخوانید ، در ذهن تصور کنید. در این قسمت شما تلاش می کنید که معنی شعر را درک کنید تا آن را احساس کنید. هدف شما این است که بتوانید احساس موجود در عبارات و معنی کلی شعر را درک کنید. سوالاتی که در این قسمت باید از خودتان بپرسید این موارد است:
- این آهنگ چه می گوید؟
- چه احساساتی در این آهنگ هستند؟
- سناریویی را تصور کنید که این متن برای آن نوشته شده است.
- چه احساسی در شما از این آهنگ ایجاد می شود؟
وقتی که به این صورت آهنگ را می خوانید، می توانید جلوی آینه این کار را انجام دهید تا احساس بهتری به شما دست بدهد. سپس می توانید آهنگ را بخوانید. شما متوجه می شوید که حالا آهنگ دارای احساس بیشتری برای شما و مخاطبین می باشد.
از تصورات خود برای درک مفهوم آهنگ استفاده کنید
هر آهنگی که می خواهید بخوانید را ابتدا چندبار گوش دهید و با استفاده از تصورات ذهنی خود مفهوم آهنگ را درک کنید. با گوش دادن، می توانید معنا و مفهوم تک تک کلمات را درک کنید. اگر نسبت به معنای آهنگ درک خوبی داشته باشید، با احساس بیشتری می توانید موسیقی را اجراکنید.
- هنگامی که می خواهید متن یک آهنگ را بخوانید، ابتدا تحقیق کنید که نویسنده از چه تصویری برای نوشتن این متن استفاده کرده (متن آهنگ چه داستانی را شرح می دهد)، با این دانش می توانید خود را جای آن شخصیت قرارداده، احساسات او را تصورکنید و با همان احساس آواز بخوانید.
حروف صامت را با احساس بیان کنید. هجاها را صریح و واضح بخوانید
کارشناسان معتقدند با احساس خواندن، به طرز تلفظ حروف صامت بستگی دارد. این موضوع شاید درست باشد، اما خواننده ها در زمان آوازخوانی روی حروف صدادار تمرکز دارند. اگر این کار را بصورت مداوم انجام دهید ممکن است آواز شما باعث گیج شدن مخاطب شود. به همین دلیل، باید بیشتر روی حروف صامتی مثل ل، و، م،ن وغیره مانور دهید، این کار باعث بهبود آواز شما می شود. بنابراین باید نحوه تلفظ صحیح حروف صامت را یادبگیرید. البته این بدان معنا نیست که حروف صدادار را کاملا رها کنید و فقط روی حروف صامت تمرکز داشته باشید.
- اگر یاد بگیرید که حروف صامت و صدادار را چگونه تلفظ کنید قطعا اجرای بهتری روی صحنه خواهیدداشت.
از حالت چهره خود برای نشان دادن احساسات استفاده کنید
بعنوان خواننده، باید بازیگری نیز بلد باشید. یکی از موثرترین راه ها برای نشان دادن احساسات، استفاده از حالت چهره است. این کار به مخاطب شما اجازه می دهد تا به آسانی با شما ارتباط برقرارکند.
به همین دلیل حالت چهره شما در زمان آوازخوانی از اهمیت زیادی برخوردار است. اگر حالت چهره شما با متنی که می خوانید مطابقت نداشته باشد، مخاطب شما گیج می شود و نمی تواند با شما ارتباط برقرارکند. به همین دلیل در زمان آوازخواندن باید روی کلماتی که می خوانید تمرکز کنید تا بتوانید حالت چهره مناسبی داشته باشید. یکی از روش های موثر این است که جلوی آینه تمرین کنید و حالت چهره خود را مورد ارزیابی قراردهید.
- همیشه از ارتباط چشمی استفاده کنید. برخی خواننده ها به اشتباه با چشمانی بسته آهنگ می خوانند. اینکه بخواهید با چشمی بسته فقط روی آهنگ خود تمرکز داشته باشید، کاری اشتباه است. یکی از بهترین راه های برقراری ارتباط با مخاطب، استفاده از ارتباط چشمی است.
راحت باشید
خیلی از خواننده ها همواره می ترسند اشتباهی مرتکب شوند و یا متن شعر را فراموش کنند. این نگرانی ها باعث عدم تمرکز شما روی آواز می شود. به همین دلیل قبل از رفتن روی صحنه باید کاملا خود را آماده کنید.
همواره باید دقت کنید که شما نیز انسان هستید و ممکن است هرلحظه خطایی از شما سر بزند. ذهن خود را آزاد کنید و با قلب خود آهنگ را بخوانید. کافی است خودتان باشید، و قطعا این موضوع باعث به وجد آمدن مخاطبان می شود.