گوشفیل شیرینی خوشمزه ای است که معمولا در سفره های افطار و در کنار زولبیا و بامیه دیده می شود اما در اوقات دیگر سال هم خوردن گوش فیل میتواند دلچسب باشد، مثلا در شهر اصفهان آن را در همه فصل ها همراه با دوغ سرو می کنند.
در بین شیرینی های ماه رمضان گوش فیل یکی از جذاب ترین هاست، خمیر این شیرینی را میتوانید در شکل های مختلف برش بزنید و آماده کنید. برای آموزش پخت گوش فیل در منزل دستور زیر را دنبال کنید.
مواد لازم گوش فیل
- آب ۱ لیوان
- شکر ۲ لیوان
- تخم مرغ ۱ عدد
- شیر ۱ فنجان سر خالی
- گلاب ۱ قاشق غذاخوری
- آرد سفید به اندازه کافی
- ماست ۱ قاشق غذاخوری
- روغن جامد ۳ قاشق غذاخوری
- بکینگ پودر ۱ قاشق مربا خوری
- آب لیمو ترش ۱ قاشق چایخوری
- زعفران دم کرده ۱ قاشق غذاخوری
دستور پخت گوش فیل
مرحله اول: ابتدا شربت بار گوش فیل را آماده می کنیم، برای این منظور آب را داخل شیرجوش می ریزیم و روی حرارت کم قرار می دهیم و شکر را کم کم به آن اضافه می کنیم تا کاملا در آب حل شود و بهتر است شکر را هم نزنیم و اجازه بدهیم تا خود شکر در آب حل شود.
مرحله دوم: بعد حرارت را ملایم می کنیم تا به جوش بیاید و کمی قوام یابد. زمانیکه شربت به غلظت رسید آب لیمو ترش، گلاب و زعفران دم کرده را به آن می افزاییم و با قاشق آرام مواد را مخلوط می کنیم و ۳ دقیقه بعد شیرجوش را از روی حرارت بر می داریم و کنار می گذاریم تا کاملا سرد شود.
مرحله سوم: سپس تخم مرغ را در پیاله ای می شکنیم و در صورت سالم بودن داخل کاسه ای بزرگ می ریزیم و شیر و روغن را به آن اضافه می کنیم و با همزن مواد را مخلوط می کنیم و بعد بیکینگ پودر، ماست و ۲ قاشق از شربت سرد شده را به مواد می افزاییم.
مرحله چهارم: مجددا مواد را مخلوط می کنیم و ابتدا حدود یک لیوان آرد کنار دستمان قرار می دهیم و آن را الک می کنیم و کم کم به مواد اضافه می کنیم و با قاشق مواد را مخلوط می کنیم و بعد با دست مواد را مخلوط می کنیم و کم کم آرد الک شده اضافه می کنیم و با دست مایه خمیر را مخلوط می کنیم.
مرحله پنجم: با به قدری آرد به موادمان اضافه کنیم تا خمیر دیگر به دستمان نچسبد. اگر دیدیم آرد باید مجددا اضافه کنیم دوباره یک لیوان آرد را الک می کنیم و مجددا کم کم آرد روی مواد می ریزیم. بقدری مواد را ورز می دهیم که دیگر احساس کنیم به آرد نیاز نیست؛
مرحله ششم: خمیر دیگر به دستمان نمی چسبد. خمیر را چندین بار با دست باز و جمع می کنیم تا هوای داخل آن نماند، سپس آنرا داخل کاسه قرار می دهیم و روی آن را با سلفون می پوشانیم و در جای گرم قرار می دهیم تا به مدت ۲ ساعت استراحت کند.
مرحله هفتم: پس از گذشت ۲ ساعت از استراحت خمیر، در قابلمه ای کوچک با عمق زیاد به اندازه ای روغن می ریزیم که گوشفیل ها در روغن شناور باشد، سپس روی حرارت کم قرار می دهیم تا به مرور زمان روغن داغ شود. خمیر را از داخل ظرف کاسه بیرون می آوریم و روی سطح صافی کمی آرد می پاشیم.
مرحله هشتم: سپس خمیر را روی سطح صاف قرار می دهیم و با وردنه خمیر را باز می کنیم و مجددا آن را جمع می کنیم تا اگر در آن هوای باقی مانده است خارج شود. در ادامه خمیر را روی سطح با وردنه پهن می کنیم و دقت باید کرد که ضخامت خمیر نباید خیلی کم باشد چون گوش فیل خوب پف نمی کند.
مرحله نهم: با چاقو نوارهای ۲ سانتی می بریم و به صورت لوزی یار هر شکل دیگری که دوست داریم نوار ها را برش می دهیم و داخل روغن داغ شده قرار می دهیم تا خوب به مرور زمان پف کنند و سرخ و طلایی شوند.گوش فیل ها را داخل روغن زیر و رو می کنیم تا هر دو طرف آن ها طلایی شود.
مرحله دهم: بعد از طلایی شدن آن ها را با صافی های دستی بیرون می آوریم و داخل شربت سرد شده قرار می دهیم و بعد از ۳۰ ثانیه از داخل شربت بیرون می آوریم و در صافی قرار می دهیم تا شهد اضافه آنها خارج شود، سپس در ظرف می چینیم و با پودر نارگیل روی آن ها را تزئین می کنیم.نوش جان
نکات تهیه گوش فیل
داغ نبودن روغن
یکی از مشکلاتی که برای درست کردن گوش فیل داریم این است که گوش فیل ما به اندازه کافی پف نمی کند. برای رفع این مشکل زمان سرخ کردن گوش فیل ها حتما صبر کنید تا روغن به طور کامل داغ شود سپس گوش فیل ها را درون روغن بیندازید، اگر روغن به حد کافی داغ نباشد گوش فیل شما پف نمی کند.
اضافه کردن آرد زیاد
یکی دیگر از دلایل رایج پف نکردن گوش فیل این است که بیش از اندازه آرد اضافه کرده باشیم و خمیر بیش از حد سفت شده باشد. حتما زمان اضافه کردن آرد، آنرا کم کم اضافه کنید تا جایی که دیگر خمیر به دست تان نچسبد.
خمیر شدن گوشفیل
اگر شربت بار ما بیش از حد رقیق و آبکی باشد وقتی آنرا به گوشفیل اضافه کنیم باعث نرم شدن یا خمیر شدن گوشفیل می شود. شربت بار باید کمی رقیق تر از عسل باشد و زمانی که بین دو انگشت قرار می یگرد کمی کش بیاید.