روش های انتخاب و نصب پمپ هیدرولیک
پمپ های هیدرولیکی یکی از مهم ترین و پرکاربردترین محصولات در جهان صنعتی امروز می باشند. پمپ های هیدرولیکی قادرند، انرژی مکانیکی ایجاد شده توسط موتورهای الکتریکی، احتراقی و دیگر تامین کننده های قدرت را به انرژی هیدرولیکی بدل کنند. با توجه به تنوع محصولات موجود در بازار، انتخاب پمپ هیدرولیک مناسب، مشکلی است که افراد در هنگام خرید پمپ هیدرولیک با آن مواجه هستند. اما خرید بدور از دانش و صرفا بر اساس سلیقه همواره با شکست مواجه خواهد بود. به همین دلیل، در این مطلب قصد داریم 6 معیارهایی را برای انتخاب صحیح پمپ هیدرولیک بر شماریم تا خریداران در هنگام خرید متضرر نشوند.
۱. حداکثر فشاری که نیاز دارید تا در سیستم مورد نظر نیروی خروجی کافی برای عملگرها تولید شود چه میزان است؟
حداکثر فشار کاری پمپ وابستگی شدیدی به میزان قدرت مورد نیاز در سیستم دارد. بنابراین قبل از هر چیز نوع کاربرد و میزان قدرت مورد نیاز سیستم را تعیین کنید. در این صورت می توانید حداکثر فشار کاری پمپ را به صورت حدودی بیان کنید. بدیهی است که هر چه فشار کاری مورد نیاز بیشتر باشد، قیمت اجزای پمپ و در نهایت قیمت پمپ هیدرولیک نیز بیشتر است. این نکته را نیز در نظر داشته باشید که در صورت استفاده از پمپ کوچک برای یک سیستم، می بایست لوله هایی با قطر کم نیز استفاده گردد.
۲. به چه میزان دبی برای سیستم خود احتیاج دارید؟
از دیگر معیارهای انتخاب پمپ، میزان توانایی پمپ برای تامین دبی لازم در سیستم مورد نیاز می باشد. در صورتی که به دبی ثابتی احتیاج دارید، می توانید هنگام انتخاب پمپ هیدرولیک، پمپی با قابلیت جابجایی ثابت را خریداری نمایید. اما در صورتی که در سیستم خود به چند دبی متفاوت احتیاج داشته باشید، می بایست از سیستم پمپاژی که از چندین پمپ تشکیل شده بهره ببرید. هنگامی که نیاز به تغییرات جزئی در دبی دارید می توانید از پمپ با جابجایی متغیر استفاده کنید. اما اگر نیاز به تغییرات گسترده در دبی داشته باشید، بهتر است از سیستم مجهز به انبار استفاده کنید.
میزان ظرفیت خروجی در پمپ هیدرولیک به میزان نشتی موجود در اجزای پمپ که در اثر فرسایش به وجود آمده و تغییرات فشاری و دمایی بستگی دارد. از لحاظ میزان دبی خروجی، پمپ ها در طیف وسیعی شامل: ( lit/min 1 تا lit/min 1000 ) قرار دارند. توجه داشته باشید که اصولا میزان ظرفیت خروجی انتخابی برای پمپ ها، حدودا ۱۰ درصد بالاتر از میزانی که محاسبه شده است، در نظر گرفته خواهد شد.
۳. بررسی سرعت محرک پمپ را در هنگام خرید پمپ هیدرولیک فراموش نکنید
در پمپ های هیدرولیک، موتور احتراق پمپ، محور پمپ را به چرخش در می آورد. سرعت چرخش محور در هنگام انتخاب پمپ هیدرولیک مناسب، اهمیت بالایی دارد. دلیل اهمیت آن، این است که میزان دبی خروجی به میزان سرعت گردش محور وابستگی شدیدی دارد. توجه داشته باشید که هر چه سرعت محور پمپ بالاتر باشد، عمر مفید کمتری خواهد داشت. میزان حداقل و حداکثر سرعت گردش محور پمپ، معمولا توسط شرکت سازنده پمپ مشخص می شود.
۴. نوع سیال مورد استفاده در عمر مفید پمپ تاثیر بسزایی دارد
میزان ویسکوزیته سیال در پمپ ها در محدوده خاصی تعریف می شود. معمولا روغن های معدنی ویسکوزیته مناسبی برای عملکرد بهینه پمپ های هیدرولیک دارند. اما سیالاتی که از آب مشتق شده اند، باعث کاهش عمر مفید پمپ می شوند. البته سیالات مشتق شده از آب، نمی توانند اجزای متحرک پمپ را روغن کاری کنند و از این بابت نیز دارای نقص می باشند.
۵. آلودگی سیال و انتخاب پمپ هیدرولیک مناسب
واضح است که آلودگی سیالات در عملکرد صحیح پمپ تاثیر منفی خواهد داشت. در صورتی که در سیال آلودگی وجود داشته باشد، پمپ هایی که تلرانس های ضعیفی دارند، معمولا متحمل آسیب می شوند. بنابراین در صورتی که سیال شما آلوده است ، سعی کنید هنگام انتخاب پمپ هیدرولیک از پمپ هایی با تلرانس های بالاتر استفاده کنید. اما حتی اگر پمپ هایی با تلرانس بالا خریداری می کنید، می بایست از صافی های مناسبی در مسیر مکش پمپ استفاده کنید.
۶. میزان آلودگی صوتی پمپ چه مقدار است؟
آلودگی صوتی که با واحد دسی بل شناخته می شود، یکی از ویژگی هایی است که هنگام انتخاب پمپ باید در نظر گرفته شود. با افزایش استفاده از پمپ و به ویژه در پمپ هایی با کیفیت کم، شاهد سائیدگی اجزای پمپ خواهیم بود. این سائیدگی باعث افزایش آلودگی صوتی ایجاد شده می شود. در صورتی که روی آلودگی صوتی ایجاد شده توسط پمپ حساسیت خاصی دارید، بهتر است از پمپ های ثابت به جای پمپ های با قابلیت جابجایی بهره ببرید. مورد دیگری که در رابطه با آلودگی صوتی پمپ باید ذکر شود این است که نحوه نصب اجزاء نیز در ایجاد آلودگی صوتی اهمیت دارد. بنابراین از چگونگی نصب آن ها اطمینان حاصل کنید.
انتخاب پمپ هیدرولیک
به طور کلی و در همه پمپ ها افزایش فشار و سرعت، منجر به افزایش آلودگی صوتی می شود. بنابراین قبل از خرید پمپ هیدرولیک از جمله انواع پمپ دنده ای ، فشار و سرعت مورد نیاز برای سیستم خود را در نظر بگیرید. سرعت های دورانی کم مانند (rpm 1000 تا ۲۰۰۰) معمولا دارای آلودگی صوتی بسیار پایین تری نسبت به سایر پمپ ها می باشند.
مورد دیگری که در ایجاد آلودگی صوتی پمپ هیدرولیک موثر می باشد، کاویتاسیون است. کاویتاسیون به علت حضور حباب هوا در داخل سیال موجود در پمپ، ایجاد می شود. برای جلوگیری از این اتفاق رعایت نکات زیر می تواند به شما کمک کند.
- پمپ را در فاصله بسیار نزدیکی نسبت به مخزن قرار دهید.
- روغنی که سازنده پمپ به شما پیشنهاد داده را استفاده کنید.
- دمای روغن را در محدوده F 120 تا ۱۵۰ قرار دهید.
- و…
نکات مهم در نصب پمپ های هیدرولیکی
معمولا انجام کارهای فنی در حوزه های تخصصی، نیاز به آگاهی از نکات مهم آموزشی دارد تا بتوانید بدون هیچ مشکلی فرایند تعمیر یا نصب را انجام دهید. برای آسان تر کردن این موضوع، این مقاله تلاش دارد تا نکات مهم در نصب پمپ های هیدرولیکی را برای شما توضیح دهد. بدین منظور که هنگام کار با این پمپ ها با آگاهی از این نکات، فرایند را بدون کوچک ترین مشکلی انجام دهید.
۱. خرید و باز کردن پمپ های هیدرولیکی
اولین قدم در نصب پمپ های هیدرولیکی این است که خرید خود را به طور درست انجام دهید و از صحت فیزیکی و ظاهری پمپ ها اطمینان پیدا کنید. اگر در پروسه ی تحویل تا نصب، پمپ ها دچار هرگونه آسیبی شوند، تمام زحمت های شما هدر خواهد رفت. حتی اگر فرایند نصب را نیز به درستی انجام دهید. به همین دلیل پیش از آغاز فرایند نصب، پمپ ها را چک کنید و در صورت بروز هر گونه مشکلی اقدام به تعویض آن ها کنید.
بهتر است اطمینان حاصل کنید که فروشنده ای که از آن پمپ ها را خریداری کرده اید، ضمانت تعویض و تعمیر پمپ را برای شما در نظر گرفته باشد. در این صورت اگر آسیبی به محصول پیش از نصب در فرایند حمل و نقل وارد شد، قابل جبران می باشد.
۲. تمیز کردن پمپ های هیدرولیکی
اگر احساس می کنید که در هنگام نصب پمپ های هیدرولیکی نیاز به تمیزکردن آن دارید این کار را انجام دهید. این موضوع معمولا زمانی اتفاق می افتد که شما قصد نصب پمپ های جدید را به عنوان جایگزین پمپ های قدیمی دارید. اگر برای اولین بار است که این پمپ ها را نصب می کنید، به این مورد نیازی ندارید.
مخزن را تخلیه کنید و آن را با گازوئیل شستشو دهید، سپس با پارچه تمیز درون آن را خشک کنید. عناصر فیلتر قدیمی را با فیلتر جدید ۱۰ میکرونی یا بهتر جایگزین کنید. اگر دستگاه از قبل فیلتر نشده است، به جای آن یک فیلتر ۱۰ میکرونی روی خط برگشت نصب کنید. فیلتر ۱۰ میکرونی باید بتواند حداقل ۲۰٪ از کل پمپ را فیلتر کند. این را می توان در یک پایه برگشتی از یک مدار پمپ چند گانه نصب کرد.
هنگام تعویض و نصب پمپ های هیدرولیکی باید کار شستشوی کلیه ی شلنگ ها و لوله های مکش نیز انجام شود. چرا که فرایند نصب تنها در مورد نصب خود پمپ ها نیست بلکه شما باید سایر الزامات مرتبط با پمپ ها را نیز در فرایند نصب مد نظر داشته باشید.
۳. روغن کاری پمپ هیدرولیکی
دومین نکته ی مهم در مورد نصب این پمپ ها در این است که شما حتما روغن کاری لازم را به صورت درست انجام دهید. فرقی ندارد که اولین بار است از این پمپ ها استفاده می کنید یا پیش تر نیز پمپ های دیگری داشته اید و حال قصد تعویض و نصب پمپ های جدید را دارید. به هر حال فرایند روغن کاری شامل هر دو حالت موجود می شود. شما لازم است که در زمان راه اندازی پمپ، آن را با روغن پر کنید تا اگر مشکلی مانند نشتی وجود دارد متوجه آن شوید. در این مرحله شما باید اطمینان حاصل کنید که پوسته ی پمپ هیدرولیک ، روغن کافی را دریافت کرده است.
همچنین توجه داشته باشید که نوع روغنی که در برای نصب پمپ های هیدرولیکی استفاده می کنید نیز بسیار مهم می باشد. روغن های بی کیفیت باعث آسیب به قطعات داخلی پمپ شما می شوند و در طولانی مدت باعث فرسایش زودرس پمپ می شوند. فرسایش پمپ هزینه ی بسیاری را بابت تعمیر یا خرید پمپ جدید برای شما به بار می آورد.
مخزن را با روغن جدید پر کنید. حتما از درجه ی روغن توصیه شده استفاده کنید. مطمئن شوید که نه تنها کل سیستم و مخزن روغن را پر کرده اید، بلکه آن میزان روغن کافی را در اختیار دارد تا بتواند با افزایش میله های سیلندر تغییرات حجم را انجام دهد. پمپ ها به دلیل کمبود روغن ممکن است از کار بیفتند، بنابراین در تمام مراحل مراقب سطح روغن باشید.
۴. اطمینان از وضعیت نصب قطعات
نصب پمپ های هیدرولیکی بسیار به این موضوع بستگی دارد که قطعات موجود در هنگام نصب مثل پیچ و مهره ها را در جای مناسب قرار داشته باشند. شما پیش از نصب پیچ و مهره ها، باید از محور بودن شاف محرک، شاف پمپ و کوپلینگ نیز اطمینان حاصل کنید.
همچنین در کنار توجه به قطعات باید همه ی فیلترها را بعد از هر ۱۵۰۰ ساعت کار تعویض کنید. پس اگر در حال تعویض پمپ هستید، حتما از فیلترهای جدید استفاده کنید. اهمیت فیلترها در کار پمپ ها بیش از آن چیزی است که گمان می برید. به همین دلیل از آن ها غافل نشوید.
داخل مخزن مورد نظر شما صفحه های تلاطم گیری وجود دارد که باعث می شوند آلودگی موجود در مخزن وارد فیلتر و پمپ نشود. همچنین اگر آلودگی نزدیک فیلتر شد، فیلتر آن ها را به پمپ وارد نکند. اما اگر فیلتر و یا صفات تلاطم گیر به درستی مورد بررسی قرار نگرفته باشند، احتمال وارد شدن آلودگی بسیار زیاد است. توجه داشته باشید که در حین تمیز کردن پمپ، از نظر آسیب دیدگی یا لایه بردای رنگ آن را نیز بررسی کنید. تا اگر نیاز به تعمیر دارد اقدامات لازم را در همان فرایند نصب انجام دهید.
در ادامه ی نصب پمپ های هیدرولیکی ، اطمینان حاصل کنید که باتری های جمع شده و مواد به طور ایمن مسدود شده اند. سپس تمام خطوط را از موتورها و یا سیلندرها جدا کنید. دسته های شیر کنترل را برای باز کردن حرکت دهید که هر مدار فعال شود. در این حالت خطوط و دریچه ها از پمپ گرفته تا تمام سیلندرها و موتورها، با روغن جدید، شسته می شوند.
خطوط را به انتهای کور سیلندرها و تمام موتورهای سیال وصل کنید. انتهای میله را جدا کنید و مدارها را به آرامی فعال کنید تا سیلندر با یک چهارم گاز خارج شود. با این کار روغن کثیف و قدیمی از انتهای میله سیلندر خارج می شود و روغن تمیز جدیدی به انتهای آن وارد می شود. این کار را برای تمام سیلندرهای دستگاه تکرار کنید.
در پایان
هرچند نصب پمپ های هیدرولیکی کاری تخصصی است و توصیه می شود که همیشه این کار را به متخصصان بسپارید. اما شما می توانید با داشتن اطلاعات کافی در این زمینه تا حدودی نیاز خود را به نیروهای متخصص محدود کنید. مواردی که در این مقاله ذکر شد به شما کمک می کند در شرایط حیاتی بتوانید از عهده ی کار خود برآیید. در صورت نیاز می توانید با نیروهای شرکت پایاهیدرولیک مشورت کنید یا نصب و تعمیر انواع پمپ های هیدرولیکی را به آن ها بسپارید.
منبع : پایا هیدرولیک جم
2 سال پیش