عنوان تحقیق چیست؟
می دانید که اولین و اصلی ترین بخش هر تحقیق که در قالب مقاله یا کتاب قرار است ارائه گردد عنوان می باشد. بدون عنوان طی یک مسیر هدفمند امکان پذیر نمی باشد و غیر ممکن است که بتوان در یک راستا تحقیقاتی را انجام داد مقالات و کتابها با عنوان شناخته می شوند و در صورتی که عنوان تحقیق جذابیت کافی نداشته باشد تحقیق نیز کیفیت بالایی نخواهد داشت. تحقیقات و پژوهش ها زمانی حائز اهمیت می باشند و اعتبار دارند که بتوان آنها را با کیفیت بسیار بالا و در یک راستا به صورت منسجم نوشت عنوان هر تحقیق به عنوان یک معیار شناسایی معروف می باشد و هر تحقیقی که عنوان خوبی نداشته باشد ممکن است از دید داوران از جذابیت چندان زیادی برخوردار نشود.
عنوان تحقیق از دیدگاه بسیاری از محققین سختترین مرحله می باشد و زمانی که موفق به انتخاب عنوان شوند سایر روال کار را می توانند با انگیزه و اعتماد به نفس بیشتری دنبال نمایند. پس ازاینکه پی به ضرورت تحقیق بردید و خواستید که مراحل تحقیق را شروع کنید بهتر است ابتدا یک عنوان انتخاب کنید عنوانی که انتخاب می کنید باید ویژگی های متفاوتی داشته باشد.
انتخاب عنوان برای مقاله چگونه باید باشد؟
مقاله ها از جمله مهمترین فعالیت های تحقیقی در جامعه می باشد. عنوان تاثیر بالایی در پذیرش یا عدم پذیرش مقالات دارد. عنوان مهم است زیرا اولین بخشی می باشد که خواننده و داور ژورنال آنرا مطالعه می کند. عنوان می تواند نشانگر مهارت و تبهر شما باشد و یا نشانه بی تجربگی, به هر حال اصلا بدون داشتن یک موضوع یاهمان عنوان خوب شروع کردن به تحقیق بیهوده است. باید عنوانی انتخاب کنید و سپس برحسب آن شروع به تحقیق کنید و تمامی مطالب انتخابی باید دقیقا مرتبط با موضوع باشند. بدون موضوع علنا شروع به تحقیق بی فایده خواهد بود. در مواردی که می خواهید مقاله را از متن پایان نامه استخراج نمایید باید حتما قبل از هرکاری یک عنوان مناسب استخراج کنید. مقالات در مرحله داوری بین هزاران مقاله ارسالی دیگر از کل دنیا قرار می گیرند و مقایسه می شوند عنوان جذاب مقاله در این بخش تاثیر به سزایی در جلب توجه داوران خواهد داشت. همچنین بعد از چاپ مقاله اعتبار مقاله در تعداد استناد به آنها می باشد که عنوان جذاب باعث می شود استناد به مقاله توسط افراد بیشتری انجام شود.
نحوه انتخاب عنوان برای تحقیق
انتخاب موضوع مانند تمام بخش های تحقیق دشواری های خاص خود را دارد. اما با این تفاوت که عنوان در میزان استناد به اثر شما و همچنین میزان تاثیر گذاری و جذب مخاطب تاثیر به سزایی دارد و از دیدگاه کلی هرگاه یک مقاله عنوان جذابتری داشته باشد روشن است که بیشتر مورد توجه قرار خواهد گرفت. عنوان باید ویژگی های زیر را دارا باشد تا میزان محبوبیت آن افزایش یابد:
- به خوبی محتوای پژوهش را معرفی کند.
- در حد امکان فاقد عبارات اختصاری باشد.
- در حد امکان کوتاه و رسا باشد.
- فاقد قضاوت و القای مفاهیم باشد.
- به صورت سوالی عنوان نشود.
- به جامعه آماری مورد بررسی اشاره کند.
- به گونه ای جذاب و جالب توجه نوشته شود.
- به ابتکار خاص موجود در تحقیق اشاره کند.
اگر موضوع تحقیق تکراری باشد حتما ارزش چندانی نخواهد داشت زیرا در رابطه با آن موضوع بارها تحقیقات به عمل آمده مطالعه شده است و عناوین تکراری به هیچ وجه جذابیت کافی نخواهند داشت. و سه عامل دیگر نیز وجود دارد که نویسنده در صورتی که آنها را در نظر نگیرد احتمال دارد که موضوع جذابیت و تاثیر گذاری کافی نداشته باشد:
کاربردی نبودن: عنوان باید جذاب و کاربردی باشد برخی از عناوین شاید از دیدگاه مخاطب جذاب نباشد و خواننده هیچگاه برای مطالعه به سراغ آن موضوع نرود و به همین دلیل بهتر است عنوان کاربردی باشد و توسط مخاطبین قابل جستجو شدن باشند.
کلی بودن: معمولاً افرادی که تجربه کمتری در امر پژوهش دارند، موضوعی را انتخاب می کنند که بسیار گسترده است. موضوع باید به گونه ای طرح شود که تحقیق بتواند در فرصتی که در اختیار است پاسخ آن را پیدا کند. لذا بهتر است موضوع ساده تر و محدود تری برای تحقیق انتخاب شود.
سطح نامناسب: پرداختن به موضوعات سطح پایین در مقاطع تحصیلات تکمیلی و همچنین پرداختن به موضوعات پیچیده و سنگین در مقاطع تحصیلی پایین، موجب کاهش کیفیت تحقیق خواهد شد.
بهتر است برای انتخاب عنوان مناسب سوالات زیر را به عنوان چک لیست تهیه کنید و پاسخ سوالات را ارئه کنید:
آیا عنوان انتخابی ام به خوبی محدود شده است؟
مشکل: گـاهی اوقات اشتیاق شما برای رسیدن به یک عنوان دقیق، مجبورتان می کند عنوان را بسیار طولانی بنویسید.
راه حل: همیشه به یاد داشته باشید، مقاله پژوهشی شما نباید از شش صفحه یا 1500 کلمه بیشتر شود. بنابراین، عنوان پژوهشی را باید به گونه ای انتخاب کرد که نگارش مطالب درباره آن از این مقدار بیشتر نشود.
2. آیا عنوان انتخابی ام هنوز خیلی گسترده و کلی است؟
مشکل: شاید شما فکر کنید عنوان پژوهشی را مناسب نوشته اید، اما در واقع این طور نباشد و هنوز بسیار وسیع و گسترده باشد.
راه حل: منابع مورد استفاده خودتان را مجدداً مطالعه و بررسی کنید. چند صفحه به توضیح درباره سؤال شما اختصاص یافته است؟ اگر صفحات زیادی یا حتی یک کتاب درباره پاسخ به سؤال شما نوشته شده است، بدانید که هنوز عنوان مقاله پژوهشی تان گسترده است و باید محدودش کنید.
3. آیا عنوان انتخابی ام خیلی تخصصی است؟
مشکل: عـنوان مقاله پژوهشی تان خیلی تخصصی است و زمینه مطالعاتی درباره آن ناچیز یا محدود است.
راه حل: عنوان مقاله پژوهشی را عوض کنید. زیرا محدودیت منابع در این زمینه باعث می شود نتوانید به اندازه کافی به مطالب مورد نیازتان دسترسی داشته باشید. مقاله پژوهشی شما مکان آموزش جامع و بسیار تخصصی درباره موضوعات علمی (برای مثال فیزیک هسته ای، آنالیز ریاضی، یا برنامه های رایانه ای مانند ++C) نیست.
4. آیا عنوان انتخابی ام پیش پا افتاده یا کهنه است؟
مشکل: هـر فـردی به اندازه کافی درباره عنوان انتخابی ام اطلاعات دارد. به همین دلیل، دیگر ضرورتی نمی بیند مطالب دیگری درباره آن بخواند.
راه حل: عنوان مقاله پژوهشی تان را عوض کنید. زیرا عنوانی جدید و تازه انرژی لازم را برای نگارش مقاله درباره آن در شما ایجاد می کند و خوانندگانش را مشتاق خواندن آن (حتی اگر بسیار کوتاه باشد) می کند.
5. آیا عنوان انتخابی ام بسیار جنجال آفرین یا بحث انگیز است؟
مشکل: شما نگران این موضوع هستید که عنوان مقاله پژوهشی تان جنجال آفرین و بحث انگیز باشد و نتوانید از عهده آن برآیید.
راه حل: بهتر است عنوان انتخابی تان را عوض کنید و عنوانی را برگزینید که این نگرانی را ایجاد نکند و بدون بحث و جنجال بتوانید به نگارش و ارائه آن به مخاطبان اقدام کنید.
6. آیا عنوان انتخابی ام از هر لحاظ اصلاً جنجال آفرین و بحث انگیز نیست؟
مشکل: اگر فقط یک ایده، عقیده یا نظر درباره عنوان انتخابی تان وجود دارد که همگان آن ایده را قبول دارند، دیگر بحثی در این باره باقی نمی ماند که شما به آن بپردازید و وقت خودتان را بی دلیل صرف آن کنید.
راه حل: راه حل این است که عنوان را با عنوان جدیدی عوض کنید تا به خوبی بتوانید دیدگاه های متفاوت را مطرح کنید و به بحث بگذارید.
7. آیا عنوان انتخابی ام بسیار نو و تازه است؟
مشکل: اگر عنوان مقاله پژوهشی تان بسیار نو و جدید باشد، قادر نخواهید بود به اطلاعات کافی درباره آن دسترسی داشته باشید تا بتوانید تمامی مطالب مرتبط به آن را که در مقاله تان پیش بینی کرده اید، پوشش دهید.
راه حل: تلاش کنید عنوانی را انتخاب کنید که بتوانید به خوبی جنبه های گوناگونی را از نظر نوشتاری پوشش دهید.
8. آیا عنوان انتخابی ام را به اندازه ای دوست دارم که علاقمند باشم درباره آن مقاله پژوهشی تهیه کنم؟
مشکل: شاید معلمان و والدین دانش آموزان عنوان انتخابی شما را دوست نداشته باشند، اما این درست نیست که خودتان نیز عنوان مقاله پژوهشی تان را دوست نداشته باشید.
راه حل: عنوانی را انتخاب کنید که مورد علاقه تان باشد. زیرا قرار است اوقات با ارزش زندگی تان را صرف نوشتن مقاله پژوهشی درباره آن کنید.