RCS Messaging چیست؟
در زمان های قدیم، تنها گزینه در دسترس کاربران پیام کوتاه بود. سرویس پیام کوتاه به کاربران اجازه می داد پیام های متنی را در یک محدوده مشخص دریافت کرده یا ارسال کنند. در ادامه ویژگی ارسال فایل های چند رسانه ای در اختیار کاربران قرار گرفت و پس از آن که نرخ نفوذ اینترنت در جامعه افزایش پیدا کرد، قابلیت ها و طراحی های جدیدتری در دسترس قرار گرفتند تا رویکرد ارسال پیام کوتاه متنی نقش کم رنگی در زندگی مردم پیدا کند. گوگل برای آن که ویژگی ارسال پیام کوتاه در اندروید را بهبود بخش ویژگی جدیدی به نام RCS را اولین بار در سال 2018 میلادی معرفی کرد. سرویس فوق سرنام واژه Rich Communications Services است و به لحاظ طراحی ظاهری و رابط کاربری شباهت زیادی به پیام رسان های محبوب همچون واتس آپ و تلگرام دارد. همان گونه که اشاره شد برای بهره مندی از ویژگی RCS لازم است تا اپراتورهای مخابراتی شبیه به سرویس های 4G استاندارد فوق را در اختیار کاربران قرار دهند. در برخی از کشورها پشتیبانی از ویژگی فوق ارائه شده و برخی دیگر نیز در نظر دارند ویژگی فوق را در اختیار کاربران قرار دهند.
عملکرد RCS شبیه به سرویس پیام رسانiMessage ارائه شده از سوی اپل است. سرویس فوق به کاربران اجازه می دهد زمانی که در حال چت شخصی یا گروهی هستند، عکس یا ویدیوهایی را برای طرف مقابل ارسال کرده و اگر کاربری به پیام شما پاسخ داد، اعلانی دریافت کنید تا متوجه شوید پیام شما توسط کاربران مطالعه شده است. درست به همان شیوه ای که پیام رسان های محبوب امروزی این کار را انجام می دهند. اطلاع از این که چه کاربری فعال است، یکی از ملزومات مهم پیام رسان های امروزی است که RCS از قابلیت فوق پشتیبانی می کند.
همان گونه که می دانیم در پیام کوتاه کاربران با محدودیت 160 کاراکتر در هر پیام روبرو هستند که خوشبختانه ویژگی RCS این محدودیت را به 8000 هزار کاراکتر افزایش داده است. دومین مزین RCS در استانداردسازی قابلیت های موجود در iMessage اپل مستتر شده است. به عبارت دیگر کاربران آی فون و محصولات اندرویدی قادر هستند پیام های مشابهی را برای یکدیگر ارسال کرده و به لحاظ ظاهری به شکل یکسانی پیام ها را مشاهده کنند. البته در مقطع فعلی سیستم عامل iOS از RCS پشتیانی نمی کند و قابلیت هایی که در سرویس iMessage ارائه شده به کاربران آی فون و آی پاد اجازه دسترسی به یک چنین قابلیتی را می دهد. هرچند این احتمال وجود دارد که فراگیری RCS باعث شود تا اپل از ویژگی فوق پشتیبانی کند.
مشکلی به نام حریم خصوصی در پیام رسان RCS
مهم ترین چالشی که پیام رسان RCS با آن روبرو است در عدم پشتیبانی از رمزگذاری سراسری مستتر است. افرادی که حریم خصوصی برای آن ها اهمیت زیادی دارد به راحتی نمی توانند این موضوع را قبول کنند. عدم پشتیبانی از رمزگذاری سراسری در شرایط رخ می دهد که تمامی پیام رسان های محبوب امروزی از رمزگذاری سراسری پشتیبانی می کنند.
چگونه ویژگی پیام رسانی RCS در اندروید را فعال کنیم؟
در ابتدا پیام رسان Google Messages که به نام Android Messages شناخته می شود را دانلود و نصب کنید. پس از نصب، برنامه را اجرا کنید. با اجرای این برنامه از شما سوال می شود که آیا اندروید میسیج به عنوان پیام رسان پیش فرض انتخاب شود یا خیر. برای این منظور می توانید Set as Default را لمس کنید تا Messages به عنوان برنامه پیش فرض ارسال پیام کوتاه در گوشی شناخته شود.
اگر پیام تایید را مشاهده کردید، دکمه Yes را لمس کنید و مراحل را دنبال کنید.
اکنون به صفحه گفت وگوها وارد می شوید. برای آغاز یک گفت وگوی جدید باید دکمه Start Chat را لمس کنید.
برای دسترسی به تنظیمات، منوی سه نقطه در گوشه بالای صفحه را لمس کرده و در ادامه گزینه Settings را لمس کنید.
در این مرحله گزینه Chat features را لمس کنید. اگر گزینه فوق را مشاهده نمی کنید باید در زیر مجموعه گزینه General آن را پیدا کنید.
در مرحله بعد سوییچ Enable chat feature را فعال کنید.
در این مرحله باید شماره تلفن خود را وارد کنید و کمی صبر کید تا عبارت مقابل فیلد Status به حالت Connected تغییر پیدا کند.
اکنون آماده هستید از ویژگی پیام رسان RCS استفاده کنید. دقت کنید اگر گزینه Chat feature را در صفحه مربوطه مشاهده نکردید، به معنای آن است که اپراتور تلفن همراه ویژگی فوق را ارائه نکرده و باید صبر کنید تا اپراتور این ویژگی را برای شما فعال کند. به طور مثال، در صفحه ویژگی های چت در تصویر زیر مشاهده می کنید که پیام Chat features unavailable for this device نشان داده شده و هیچ سوییچ نیز تعرفی نشده است. صفحه فوق نشان می دهد که ویژگی RCS توسط اپراتور تلفن همراه فعال نشده است.
نکته مهم دیگری که باید به آن توجه داشته باشید این است که شما تنها زمانی قادر هستند از تمامی قابلیت های RCS به بهترین شکل استفاده کنید که مخاطب شما نیز قابلیت RCS را روی گوشی خود فعال کرده باشد، اگر این گونه نباشد، فعال بودن یک طرفه ویژگی فوق سودی برای شما به همراه ندارد. انتظار می رود در سال جدید قابلیت فوق در اختیار کاربران بیشتری قرار گیرد.