چگونگی تقسیم ترکه، دغدغه بازماندگان بعد از فوت

  سه شنبه، 26 دی 1402   زمان مطالعه 5 دقیقه
چگونگی تقسیم ترکه، دغدغه بازماندگان بعد از فوت
ترکه در زبان حقوقی همان ارثیه ای است که از متوفی برای وراث و بازماندگان باقی مانده است. در این مبحث قصد داریم تا بیشتر در باره چگونگی تقسیم بندی ارثیه بعد از فوت متوفی برای وراث بحث کنیم. با ساعدنیوز همراه باشید.

پیشگفتار


هنگامی که شخصی فوت می کند ممکن است مال و اموالی از او باقی بماند و یا دارای حقوق و تکالیفی باشد که بعد از فوت او باید تکلیف کلیه اموال، حقوق و تعهدات او مشخص گردد. در مقاله حاضر ابتدا لازم است با معنی و مفهوم ترکه آشنا شویم. ترکه در لغت به معنای میراث، اموال، کلیه دارایی و حقوق و تعهدات متوفی است که بعد از فوت شخص به جا می‌ماند. آن‌چه در تعریف حقوقی ترکه می‌توان بیان کرد به طور کلی شامل تمامی اموال از جمله اموال منقول و غیرمنقول و سهام و وجه نقد متوفی و همچنین کلیه تعهدات او اعم از مالی و غیرمالی که متوفی قبل از فوت ملزم به انجام آن‌ها بوده است و همینطور شامل تمام طلب هایی می شود که هنوز تاریخ سررسید آنها نرسیده یا هنوز وصول نشده است، می‌باشد. زمانی که شخصی فوت می کند تمام اموال و حق و حقوق قانونی او پس از قبول ترکه توسط وراث و پرداخت کلیه دیون، به صورت قهری به آنها منتقل می شود و وراث در این شراکت اجباری حق انتخاب نخواهند داشت و مشاعا در تمام ماترک سهیم خواهند بود. برای اینکه بدانید تقسیم ترکه چیست و مراحل آن در دادگاه به چه صورت است تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

شرایط تقسیم ترکه از دادگاه


پس از فوت متوفی اگر از وی وصیت نامه‌ای به جا مانده باشد که در آن در خصوص ثلث و نحوه تقسیم ترکه اعلام نظر شده باشد، این سند در جایگاه نخست قرار دارد و پس از پرداخت هزینه کفن و دفن و تجهیز و دیون متوفی و عمل کردن به وصیت، کلیه اموال میان بازماندگان به صورتی که در وصیت نامه ذکر شده تقسیم خواهد شد. اگر وصیت نامه ای در میان نباشد اما کلیه وراث نسبت به پرداخت کلیه هزینه ها و دیون و قبول ماترک و نحوه تقسیم آن توافق داشته باشند در صورتی که در بین وراث شخص محجور یا غائبی وجود نداشته باشد می توانند به تقسیم ماترک براساس توافق و تراضی حاصله بپردازند. در غیر این صورت یعنی زمانی که وصیت نامه‌ای موجود نباشد و توافقی هم حاصل نشود و همینطور زمانی که در بین وراث محجور یا غائبی وجود داشته باشد به موجب ماده 300 قانون امور حسبی هر یک از ورثه می‌توانند از دادگاه درخواست تقسیم سهم خود را از سهم سایر ورثه بخواهند.
همچنین به موجب ماده 301 قانون امور حسبی، ولی و وصی و قیم هر وارثی که محجور باشد و امین غائب و جنین و کسی که سهم‌الارث بعضی از ورثه به او منتقل شده است و موصی‌له و وصی راجع به موصی‌به در صورتی که وصیت به جزء مشاع از ترکه شده باشد، حق درخواست تقسیم را دارند.
نکته قابل اهمیت این که به موجب ماده 303 قانون مزبور هرگاه یکی از ورثه متوفی، غائب مفقودالاثر باشد و وکیل نداشته باشد و درخواست تقسیم اموال متوفی از سوی سایر وراث بشود بدواً برای غائب، امین معین شده و بعد تقسیم به عمل می‌آید.

در خصوص زمان تقدیم این درخواست قانونگذار مهلت زمانی تعیین نکرده و به موجب ماده 302 قانون امور حسبی نسبت به درخواست تقسیم، مرور زمان جاری نیست و کسانی که ذی حق در درخواست تقسیم هستند هر زمانی می‌توانند این درخواست را ارائه نمایند.

بررسی موضوع تقسیم ترکه بین وراث

لزوم اخذ گواهی انحصار وراثت برای درخواست تقسیم ترکه


برای اینکه بتوانید قانونا جهت تقسیم ماترک اقدام کنید و به اموال متوفی دسترسی یابید در ابتدای امر می بایست نسبت به دریافت گواهی انحصار وراثت اقدام کنید در واقع دریافت گواهی انحصار وراثت اولین اقدامی است که باید بعد از فوت متوفی و قبل از تقسیم ماترک انجام دهید.

گواهی انحصار وراثت از جمله اسناد اولیه برای تقسیم ماترک متوفی شناخته می شود. این گواهی سندی رسمی است که به موجب قانون تنظیم می شود و طبق آن تمامی ارگان ها و سازمان ها ملزم به رسمیت شناختن این سند می باشند، محتوای این سند شامل زمان دقیق فوت و همچنین اسامی وراث قانونی شخص متوفی خواهد بود که به موجب بند 3 ماده 11 قانون شوراهای حل اختلاف، صدور این گواهی در صلاحیت شورای حل اختلاف خواهد بود.

پس از صدور گواهی انحصار وراثت اشخاصی که ورثه شخص متوفی به حساب می آیند می توانند با ارائه درخواست تقسیم که البته در رویه باید در برگه دادخواست تنظیم گردد به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی روند تقسیم ترکه را آغاز کنند.

مراحل تقسیم ترکه در دادگاه


پس از دریافت گواهی انحصار وراثت در صورتی که ورثه متعدد باشند هریک از آنها می توانند از دادگاه آخرین اقامتگاه متوفی نسبت به درخواست تقسیم سهم خود از سهم سایر وراث اقدام نمایند البته در رویه این درخواست باید در قالب دادخواست باشد و در قسمت خواهان نام متقاضی تقسیم و در قسمت خوانده اسامی کلیه وراث و در شرح دادخواست نام متوفی و آخرین اقامتگاه وی قید گردد.
پس از سپری کردن مراحل فوق، دادگاه برای رسیدگی به موضوع تعیین وقت می کند و متقاضی و اشخاص ذی‌نفع را احضار می‌نماید. در صورتی که وراث نسبت به تقسیم ماترک تراضی نمایند قاضی صورت جلسه ای مبنی بر تراضی افراد تنظیم و به امضای آنها می رساند و اگر در بین وراث غائبی باشد که در جلسه تراضی حاضر نباشد دادگاه اخطاری مبنی بر اعلام نظر در خصوص رضایت یا عدم رضایت را به ایشان ابلاغ می کند و اگر ایشان ظرف مدت مقرر اعلام نظر نکند برمبنای صورتمجلس تنظیمی عمل خواهد شد البته اگر توافقی در این خصوص بین وراث حاصل نگردید دادگاه بر اساس قانون عمل خواهد کرد به طوری که ابتدا کلیه اموال اعم از منقول و غیرمنقول را برای ارزیابی به کارشناس ارجاع می دهد و سپس به تعیین سهم هریک از وراث و تعدیل آن می پردازد و سپس سهم هریک را با قرعه مشخص می نماید و در صورتی که بخشی از ماترک قابل تعدیل و تقسیم نباشد آن اموال فروخته شده و بهای آن بین وراث به میزان سهام هریک تقسیم می شود.

البته باید گفته شود که آنچه در دادگاه درخصوص تقسیم مارترک صادر می شود حکم است و قانونا قابل اعتراض و تجدیدنظرخواهی خواهد بود.

دادگاه صالح در دعوای تقسیم ترکه


بر اساس ماده 20 قانون آیین دادرسی مدنی، کلیه دعاوی راجع به ترکه متوفی اگر چه خواسته، دین و یا مربوط به وصایای متوفی باشد تا زمانی که ترکه تقسیم نشده در دادگاه محلی اقامه می شود که آخرین اقامتگاه متوفی در ایران بوده است و اگر آخرین اقامتگاه متوفی معلوم نباشد، رسیدگی به دعاوی یاد شده در صلاحیت دادگاهی است که آخرین محل سکونت متوفی در ایران، در آن حوزه بوده است.

تکلیف ترکه متوفی بدون وارث


درصورتی که متوفی بدون وارث باشد و یا وارث او معلوم نباشد و زمانی که متوفی بدون وارث برای اجرای وصیت خود وصی معین نکند به درخواست دادستان یا ذی نفع برای اداره ترکه متوفی باید مدیر ترکه مشخص شود و مدیر ترکه هم باید به خارج کردن موضوع وصیت و پرداخت کلیه دیون و واجبات مالی متوفی و سپس اداره ترکه بپردازد. اگر از تاریخ تحریر ترکه ده سال بگذرد و وارثی برای متوفی پیدا نشود کلیه اموال به دولت منتقل خواهد شد.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (432 نظر) (فیلم) در جلسه خبرگان با رهبر انقلاب کسی گریه نکرد! (265 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (180 نظر) آخرین جشن تولد ساده و خلوت بهاره سرگل زایی، یکی از استعدادهای برتر کشورمان/ روحت شاد بانوی کرمانی+عکس (99 نظر) درگذشت دوبلور جوان "عصر جدید" / بهاره سرگل زائی یکی از استعدادهای برتر کشورمان؛ روحش شاد + ویدئو (98 نظر) مرجانه گلچین: به پیشنهاد اداره برق با دبه آب میرم برای رفع حاجت گفتن تا 3 ساعت برق ندارید! من با یه ذره آب چجوری برم دسشویی+ویدئو (88 نظر) مهراب قاسم خانی: معرفی میکنم عضو جدید خانواده/ چه پشمالو و گوگولی هم هست+عکس (77 نظر) شهرام قائدی: دنیا دیگه نمیزاد مادرهای مارو، مادر من هیچوقت کرم به دستش نزد، نفهمید مو رنگ کردن چیه لباس خونه با مهمونی چه فرقی داره...+ویدیو (65 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (61 نظر) خلاقیت خنده دار چوپان برای معرفی شغلش در خواستگاری حماسه آفرید+ویدئو /هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (50 نظر) قاب نوستالژی؛ نگاهی به سرویس مدارس دهه شصتی که پر از خاطره است/ وقتی 20 نفری سوار پیکان میشدن😂 (43 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
منتخب روز   
تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌ قتل خانمی جوان به دست یک مرد 43 ساله در تبریز/ پول و جواهرات انگیزه متهم از قتل بود سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه: دلم می‌خواهد طارمی در پرسپولیس باشد؛ قهرمانی پرسپولیس آرزوی همیشگی من است+ویدیو ضرب و شتم کارشناس اورژانس خراسان شمالی در حال انجام ماموریت!