اگر احساس میکنید که اسپیکر گوشی شما مثل روز اول پرقدرت و پرصدا نیست؛ نگران نباشید. گاهی بدون نیاز به تعمیر کردن یا پرداخت هزینههای زیاد هم میتوان این مشکل را حل کرد. در واقع، وقتی گوشی را در کیف یا جیب خود میگذارید و همه جا آن را به همراه میبرید، نفوذ گرد و غبار و ذرات ریز به اسپیکر آن اجتناب ناپذیر است. همین موضوع روی کیفیت صدای خروجی این اسپیکرها اثر میگذارد و عملکرد آنها را به مرور ضعیفتر خواهد کرد. در بیشتر مواقع تنها تمیز کردن اسپیکر گوشی با روشهای ساده میتواند کیفیت صدا را مثل روز اول کند؛ البته این که چگونه اسپیکر گوشی را تمیز کنیم، خیلی میتواند روی نتیجه کار اثر بگذارد. پس با ما همراه باشید تا چند تکنیک ساده را برای این کار مرور کنیم.
یکی از دلایل خش خش اسپیکر گوشی، کثیف شدن آن است. در واقع تمیز نکردن اسپیکر گوشی و هندزفری و غیره نه تنها موجب کاهش صدای آنها میشود، بلکه روی عملکردشان هم اثر میگذارد. پس باید به صورت مرتب این لوازم جانبی را تمیز کنید.
البته قبل از پاک کردن بلندگوهای گوشی، باید مکان آنها را روی گوشی خود را پیدا کنید. فراموش نکنید که بیشتر تلفنهای همراه دو نوع بلندگو دارند. نوع اول که در هنگام مکالمه فعال میشوند، در قسمت بالای گوشی قرار میگیرند و نوع دوم که برای پخش صدا به کار میروند، بیشتر در قسمتهای پایین و در سمت راست یا چپ پورت شارژ دیده میشوند؛ اما هستند مدلهایی که اسپیکر آنها در پشت یا کنارههای موبایل قرار دارد.
در نظر داشته باشید که هر کدام از تکنیکهای زیر را باید برای همه اسپیکرهای مکالمه و پخش تلفن همراه به کار بگیرید. همچنین، توصیه میکنیم قبل از شروع شارژر را جدا کرده و گوشی خود را خاموش کنید. همچنین، در کنار روشهای زیر به هیچ عنوان از آب یا مواد شوینده استفاده نکنید.
قبل از اینکه برای حل مشکل صدای هندزفری یا اسپیکر گوشی به یک متخصص یا تعمیرکار موبایل مراجعه کنید، بهتر است که آنها را با روشهای مختلف تمیز کنید. برای شروع کار میتوانید به سراغ یک گوش پاک کن ساده بروید و آن را روی قسمت بیرونی بلندگوها بکشید. این کار را با حرکات دایرهای روی سوراخهای بلندگو به آرامی ادامه دهید. میتوانید سر گوش پاک کن خود را به مقدار کمی الکل درصد پایین هم آغشته کنید. اگر سوراخ های بلندگو به اندازه کافی بزرگ هستند، گوش پاک کن را در سوراخهای آن فشار دهید؛ اما این کار را به آرامی انجام داده و خیلی محکم فشار ندهید. فقط به اندازهای که با پنبه سر گوش پاک کن بتوانید کمی داخل سوراخها را با حرکات چرخشی تمیز کنید. این کار را تا زمانی که تمام آلودگیها از بین بروند، ادامه دهید.
همچنان این سوال را دارید که چگونه اسپیکر گوشی را تمیز کنیم؟ دومین راهکاری که به شما معرفی میکنیم، استفاده از یک مسواک است. بهتر است مسواکی را برای این کار انتخاب کنید که نه خیلی نرم و نه خیلی سفت باشد. حالا مسواک را به دیوارههای بالایی اسپیکر بکشید و به چپ و راست حرکت دهید. سپس بار دیگر با آن دیوارههای پایینی را تمیز کنید. بد نیست بدانید که از همین مسواک ساده میتوانید برای تمیز کردن قاب موبایل هم در خانه استفاده کنید.
چسبهای خمیری یا بلو تاکها هم برای تمیز کردن اسپیکر گوشی مناسب به نظر میرسند. این چسبها در فروشگاههای لوازم اداری یا رنگ فروشیها پیدا میشوند و شبیه به خمیرهای بازی هستند. یک تک 2.5 سانتی متری از چسب خمیری را بشکنید و مثل یک توپ کوچک و نرم شکل دهید. سپس آن را روی سوراخهای بلندگو فشار دهید تا کمی به داخل نفوذ کند؛ اما مراقب باشید که کنده نشود. حالا آن را به مدت 2 تا 3 ثانیه نگه دارید و سپس بیرون بیاورید. با این کار آلودگیهای داخل به چسب چسبیده میشوند. این کار را تا زمانی که تمام کثیفیها جدا شوند، ادامه دهید و در حین کار مرتب سمت چسب را تغییر دهید و از طرف تمیز آن استفاده کنید.
اگر هیچ یک از وسایل بالا را ندارید، به سراغ نوارچسب بروید. تکهای از آن را جدا کنید و سپس آن را رول کنید تا شکل استوانه پیدا کند. میتوانید آن را دور انگشت خود هم بپیچید. البته درنظر داشته باشید که قسمت چسبنده به سمت بیرون باشد. حالا نوار را روی بلندگوی تلفن خود فشار دهید. قسمت چسبنده بیشتر کثیفیهای انباشته شده در داخل و اطراف بلندگو گوشی شما را جذب میکند.
اگر آلودگی داخل اسپیکر شما زیاد است، احتمالا باید از چند قطعه نوارچسب استفاده کنید.
یکی دیگر از روشهایی که میتوانیم در پاسخ به سوال که چگونه اسپیکر گوشی را تمیز کنیم، پیشنهاد دهیم، استفاده از خلال دندان ساده است. میتوانید ابتدا با کمک یک خلال دندان درون سوراخها را تمیز کنید. در نظر داشته باشید که این کار را با حساسیت و دقت بالایی انجام دهید تا نوک تیز خلال به قطعات داخلی بلندگوی گوشی آسیبی وارد نکند. سپس با کمک یک قلم مو یا دستمال تمیز آلودگیهای جدا شده را از سطح اسپیکر بردارید.
استفاده از هوای فشرده یکی از ایمنترین راهها برای حذف گرد و غبار از مکانهای غیرقابل دسترس یا حساس مانند سوراخهای بلندگوی تلفن شما است. برای این کار میتوانید از دمندههای هوا پلاستیکی یا قوطیهای هوای فشرده کمک بگیرید. در صورتی که از دمندهها لاستیکی استفاده میکنید، کافی است که سر آن را نزدیک سوراخهای اسپیکر قرار داده و آن را فشار دهید تا گرد و غبار را از بین ببرد.
اگر قصد استفاده از قوطیهای هوای فشرده دارید، میتوانید آنها از فروشگاههای لوازم اداری یا الکترونیکی تهیه کنید. توصیه میکنیم که به همراه آنها نی مخصوص را هم بخرید. کافی است که قوطی را به سمت پایین و نزدیک به سوراخها بگیرید و چند بار به داخل آنها هوا را اسپری کنید. اگر در حین اسپری کردن احساس کردید، هوا از کنارههای نی خارج میشود، آن را محکم کنید.
در نهایت آلودگیهای خارج شده را با یک دستمال بردارید. در نظر داشته باشید که خیلی نزدیک به بلندگو اسپری نکنید، وگرنه ممکن است به قطعات الکتریکی داخلی گوشی آسیب برسانید.
جالب است بدانید که علاوه بر روشهای بالا برای تمیز کردن اسپیکر گوشی شیائومی یک ترفند دیگر هم وجود دارد. در واقع خود شرکت شیائومی یک ویژگی در تنظیمات گوشیهای خود تعریف کرده است که با کمک آن میتوانید صدای اسپیکر خود را بهبود ببخشید و آلودگیهای آن را پاکسازی کنید. البته ممکن است این ویژگی برای برخی از مدلها در نظر گرفته نشده باشد. برای استفاده از این ویژگی کافی است که مراحل زیر را با ما پشت سر بگذارید:
وارد بخش تنظیمات گوشی خود شوید. سپس روی گزینۀ Additional Settings کلیک کنید.
در مرحله بعد باید گزینه Clear Speaker setting را لمس کنید.
حالا روی Clear Speaker setting ضربه بزنید تا فعال شود. به محض فعالسازی، دستگاه یک فایل صوتی 30 ثانیهای با فرکانس خاص پخش میکند. پخش این فایل صوتی باعث میشود که آلودگیها و گرد و غبار از اسپیکر جدا شده و کیفیت صدای بلندگو به حالت اولیه برگردد.
یکی از راههای حل مشکل کم شدن صدای گوشی آیفون، تمیز کردن بلندگوهای آن است. بلندگوی گوشی آیفون در سمت راست پورت شارژ لایتنینگ قرار دارد و برای تمیز کردن آن میتوانید از روشها و ترفندهای گفته شده در بالا کمک بگیرید. فقط در نظر داشته باشید که بخش مشبک بلندگو گوشیهای آیفون از ظرافت بالایی برخوردارند و باید با آرامش و دقت آنها را تمیز کنید. استفاده از مقدار کمی الکل هم برای پاکسازی بیشتر توصیه میشود؛ اما نباید الکل را مستقیما به گوشی اسپری کنید. بلکه باید از دستمال یا مسواک آغشته به الکل کمک بگیرید. یکی از اشتباهات رایج کاربران این است که به دلیل ضدآب بودن، برای تمیز کردن اسپیکر گوشی آیفون خود از آب استفاده میکنند. در صورتی که احتمال نفوذ آب به قطعات داخلی زیاد است و احتمال آسیب رسیدن به آنها وجود دارد.
اگر از برخی کارشناسان بپرسید که چگونه اسپیکر گوشی را تمیز کنیم؛ ممکن است به شما برنامههایی را برای این کار معرفی کنند. این برنامهها با پخش صداهای ویژه با فرکانسهای خاص باعث میشوند که گرد و غبار و آلودگیها از سطح اسپیکر جدا شده و خارج شوند. حتی سازندگان برخی از این اپلیکیشنها ادعا دارند که بلندگوی گوشیهای آب خورده را هم بهبود میبخشند. این افراد معتقدند که پس از این که گوشی با آب تماس پیدا کرد؛ حتی پس از گذشت زمان باز هم رطوبت روی سطح داخلی باقی میماند که باعث افت عملکرد اسپیکر خواهد شد. در مقابل، برخی این نظرات را درست نمیدانند و میگویند قرار گرفتن گوشی در معرض آب یا به طور کامل باعث از کار افتادن اسپیکر و خرابی آن میشود یا اثری روی آن نمیگذارد. در واقع از نظر آنها ماندن رطوبت روی بلندگو معنایی ندارد. قطعا استفاده از این برنامهها، بهترین روش تعمیر گوشی آب خورده نیست؛ اما بهرحال بسیاری از افراد برای تمیز کردن اسپیکر گوشی با صدا از این برنامهها استفاده کرده و اعلام رضایت هم داشتهاند. تمیز کردن اسپیکر گوشی سامسونگ، هواوی، شیائومی و تمامی گوشیهای اندرویدی با این برنامهها امکانپذیر است. البته همان طور که اشاره کردیم گوشیهای شیائومی خود این ویژگی اختصاصی را در بخش تنظیمات دارد. به هر حال شما هم میتوانید این برنامهها را امتحان کنید؛ اما برای دانلود آنها حتما به سراغ منابع معتبر بروید.
بنابراین هرچه هم که در نگهداری از گوشی خود دقت کنید، باز هم به مرور زمان ریزگردهای موجود در هوا به درون سوراخهای اسپیکر نفوذ میکند و عملکرد آن را تحت تاثیر قرار میدهد. به همین دلیل توصیه میشود که به صورت مرتب با روشهای گفته شده در این مقاله اسپیکر گوشی خود را پاکسازی کنید. خوشبختانه بیشتر این روشها نیاز به هزینه خاصی هم ندارند و با وسایل داخل منزل هم میتوانید آنها را اجرا کنید. در آخر اگر احساس کردید مشکل اسپیکر شما حل نشده، باید به متخصصان تعمیر موبایل مراجعه کنید. شما برای تمیز کردن اسپیکر گوشی خود از چه روشی استفاده میکنید؟ نظرات و تجربیات خود را با ما در میان بگذارید. همچنین برای مشاهده ی مطالب مرتبط دیگر میتوانید به بخش آموزش ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.