به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، اصلیترین مرجعی که در جامعه برای تحقق این هدف پیشبینی شدهاست، دادگستری است. رسیدن به حق در این ساختار قانونی سازوکار خاص خود را دارد و اگر این سازوکار رعایت نشود امکان دارد فرد نتواند به آنچه استحقاقش را دارد، دست یابد. یکی از راههای گرفتن حق، معرفی شاهد به دادگاه است که در این نوشتار به آن خواهیم پرداخت.
اگر مدعی هستید که حقی دارید و میخواهید برای گرفتن آن وارد دادگستری شوید، ضروری است بدانید که یکی از مهمترین شرایط دستیابی به حق و حقوق خود در این ساختار قانونی این است که دلیل و مدرک داشته باشید؛ یعنی اگر بهعنوان فردی که مدعی هستید حق با شماست و واقعا هم در خصوص موضوعی حق داشته باشید، نتوانید دلیل و مدرک ارائه کنید و ادعای خود را در دادگاه به اثبات برسانید، به حق خود دست نخواهید یافت.
یکی از راههای گرفتن حق، معرفی شاهد به دادگاه است
در واقع قاعده این است که اگر کسی ادعایی دارد، خود اوست که باید آن ادعا را اثبات نماید. پس شما اگرچه واقعا مستحق باشید، باید دلیلی به دادگاه ارائه کنید که نشان دهد واقعا حق با شماست و با آن ادعای خود را اثبات کنید. خواه به خاطرِ امور کیفری به دادسرا مراجعه نموده باشید و قصد داشته باشید که از کسی شکایت کنید و خواه با تنظیم دادخواست، راهی دادگاه حقوقی شده باشید، باید در قسمتی از شکوائیه یا دادخواست، دلایل ادعای خود را بیان کنید. در این مرحله باز هم دستتان باز نیست؛
یعنی نمیتوانید از هر دلیلی برای ثابت کردن ادعای خود استفاده کنید، بلکه قانونگذار به صورت دقیق، مشخص کرده است که با چه دلیلی میتوانید ادعایتان را اثبات نمایید و این دلیل، چه ویژگیهایی باید داشته باشد.به عبارت بهتر قانونگذار، دلایل محکمهپسند و تمامی شرایط آنها را مشخص نمودهاست.
یکی از ادلهای که بسیار نام آن را شنیدهایم «شهادت» است.
شهادت در دادگاه
منظور از شهادت این است که در دعوای حقوقی یا کیفری، فردی غیر از طرفین دعوا، دربارهی وقوع یا عدم وقوع امری، نزد مقام قضایی خبر دهد. به عبارت بهتر، شهادت یعنی اینکه فرد، مرجع قضایی را از دیدهها یا شنیدهها یا دیگر آگاهیهایی که در خصوص موضوع دعوا پیدا کردهاست در جریان بگذارد؛
این آگاهیها ممکن است به صورت اتفاقی، یا به درخواست یکی از طرفین دعوا برای او حاصل شده باشد. به شهادت، «گواهی یا بیّنه» و به فردی که شهادت میدهد، «شاهد یا گواه» گفته میشود.برای مثال فرض کنید شما پولی را به دیگری پرداخت کرده و هیچ رسیدی هم از او دریافت ننمودهاید.
پس از مدتی به آن شخص مراجعه میکنید تا مبلغ پرداخت شده را پس بگیرید؛ اما با انکار او روبهرو میشوید و طرف مقابل طوری رفتار میکند که گویا هیچ پولی رد و بدل نشده است!
میتوان برای اثبات ادعای خود به شهادت شهود استناد کرد
در این حالت بهرغم اینکه شما هیچ رسیدی در دست ندارید اما اگر کسی شاهد این واقعه بوده و ماجرای پیش آمده میان شما و بدهکارتان را دیده باشد، میتوانید وی را بهعنوان شاهد به دادگاه معرفی نمایید؛ یعنی ابتدا ادعای خود را مطرح نموده و سپس بگویید که برای ادعایتان شاهد دارید و مشخصات شاهد را هم ذکر کنید.
در این حالت دادگاه او را احضار میکند و حرفهای او را ثبت خواهد کرد. شهادت از مهمترین ادلهی اثبات دعوا به شمار میرود و با آن هر موضوعی قابل اثبات است؛ یعنی خواه در امور کیفری که مرجع صالح برای رسیدگی به آن دادسراست و باید از طریق شکایت پیگیری شود و چه در امور حقوقی یا مدنی که باید در دادگاه و از طریق تنظیم دادخواست مطرح گردد، میتوان برای اثبات ادعای خود به شهادت شهود استناد کرد.
برای اینکه شهادت مورد پذیرش دادگاه قرار بگیرد و قاضی بتواند بر مبنای آن رأی صادر کند، قانونگذار شرایطی را پیشبینی نمودهاست. اگر شاهد این شرایط و ویژگیها را نداشته باشد، شهادت اعتبار نخواهد داشت. مهمترین این شرایط عبارتند از:
- بالغ بودن (ملاک قانونی سن بلوغ در دختران، ۹ سالگی و در پسران، ۱۵ سالگی است)؛
- عاقل بودن (شاهد نباید مجنون یا دیوانه نباشد)؛
- عادل بودن (مهمترین معیار عدالت این است که شاهد مشهور به انجام معصیت و گناه نباشد)؛
- ایمان داشتن؛
- طهارت مولِد (نسب شاهد باید مشروع بوده و وی نباید در اثر روابط نامشروع متولد شده باشد)؛
- مشغول نبودن به تکدیگری؛
- ولگرد نبودن شاهد.
یکی از شرایط بسیار مهم برای ادای شهادت این است که شاهد از روی قطع و یقین و بدون هیچ نوع شک و تردید نسبت به موضوع باید شهادت بدهد. اگرچه شاهد از لحاظ لغوی به معنای بیینده یا مشاهدهکنندهاست؛ اما ضرورت ندارد که فرد یک واقعه را مشاهده کرده باشد تا دادگاه بتواند او را به عنوان شاهد احضار نموده و بر اساس آنچه میگوید تصمیمگیری نماید؛
بلکه درک موضوع با حواس دیگر نیز کافی است.هرچند ذکر این نکته خالی از فایده نیست که در خصوص برخی موضوعات قانونگذار به سبب معیارهای شرعی، شرط نمودهاست که شاهد باید با چشم خود واقعهای را که میخواهد در مورد آن شهادت بدهد، دیده باشد و در غیر این صورت، علاوه بر این که شهادت او فاقد اعتبار خواهد بود، مجرم نیز محسوب میشود.
مهمترین این موارد، شهادت برای برخی جرایم همچون زنا و لواط است. قانون مجازات اسلامی مقرر داشتهاست که در این جرایم، شهادت باید مستند به مشاهده باشد؛ یعنی فرد باید این قبیل امور را با چشم خود دیده باشد.اگر این ویژگی محقق نشود و فرد بدون اینکه وقوع این جرایم را با چشم خود دیده باشد، در دادگاه برای ادای شهادت حاضر شود، به عنوان مجرم تحت تعقیب قرار خواهد گرفت.
نکتهی مهم دیگر آنکه بررسی و احراز ارزش و اعتبار شهادت، برعهده ی دادگاه رسیدگیکننده است و اگر قاضی به خلاف آنچه که شهود ابراز نمودهاند علم نداشته باشد، باید براساس آن رأی صادر نماید.
قانون مجازات اسلامی در مادهی ۶۵۰، صراحتا ادای شهادت دروغ جرم اعلام کردهاست
نصاب لازم برای ادای شهادت در دادگاه (شرایط کمّی شهود)
شهادت برای اینکه بتواند به عنوان دلیل اثباتی به مدعی کمک نماید تا ادعای خود را در خصوص داشتن یک حق اثبات نماید، علاوه بر داشتن شرایطی که پیشتر ذکر شد باید از لحاظ کمّی و عددی هم بهاندازهای که قانونگذار پیشبینی کرده است برسد تا اعتبار داشته باشد. اینکه با چند شاهد میتوانیم ادعای خود را اثبات نماییم در موضوعات مختلف، متفاوت است.
نصابی که توسط قانونگذار برای موضوعات مختلف تعیین شده است به شرح زیر است:
- اصل طلاق و اقسام آن، رجوع در طلاق، دعاوی غیرمالی از قبیل مسلمان بودن، بلوغ، جرح و تعدیل، عفو از قصاص، وکالت و وصیت با شهادت دو مرد.
- دعاوی مالی یا آنچه مقصود از آن، مال است از قبیل دِین، ثمن مبیع، معاملات، وقف، اجاره، وصیت به نفع مدعی، غصب و اصل نکاح با شهادت دو مرد یا شهادت یک مرد و دو زن.
- دعاوی که معمولا زنان در مورد آن اطلاع دارند مانند تولد و رضاع با شهادت چهار زن یا یک مرد و دو زن.
- کلیهی جرایم با شهادت دو شاهد مرد قابل اثبات است مگر در زنا، لواط، تفخیذ و مساحقه که با چهار شاهد مرد اثبات میشود. جنایات موجب دیه با شهادت یک شاهد مرد و دو شاهد زن نیز قابل اثبات است.
مجازات ادای شهادت دروغ در دادگاه
قانون مجازات اسلامی در مادهی ۶۵۰، صراحتا ادای شهادت دروغ را ممنوع اعلام نموده و آن را جرمانگاری کردهاست. مطابق این ماده، هرکس نزد مقامات رسمی، به دروغ شهادت دهد، به سه ماه و یک روز تا دو سال حبس، یا یک میلیون و پانصدهزار تا ۱۲ میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.
مادهی ۱۳۱۹ قانون مدنی مقرر داشتهاست که اگر معلوم شود فردی که بهعنوان شاهد حاضر شده، به دروغ شهادت دادهاست، دادگاه بر مبنای شهادت او رأی صادر نخواهد کرد؛ اما اگر دادگاه بر مبنای شهادت این فرد و به زیان کسی رأی صادر نماید و پس از صدور رأی یا اجرای حکم، دروغ بودن شهادت معلوم شود، فردی که شهادت دروغ داده است علاوه بر تحمل مجازات حبس یا جزای نقدی، باید خسارتی که به سبب شهادت او بر دیگری وارد شدهاست را جبران نماید.
با توجه به چنین احکام کیفری و مدنی که قانونگذار برای شهادت دروغ وضع نموده است، مادهی ۲۳۶ قانون آیین دادرسی مدنی، قضات را مکلف کرده که قبل از ادای شهادت توسط شاهد، به او تذکر بدهد که ادای شهادت دروغ، جرم است و چنین نتایجی را به دنبال دارد.