آبرنگ چیست؟
آبرنگ یک ماده رنگی و نیز نقاشی یا طرحی که با این نوع رنگ ماده اجرا شده باشد است. در تولید آبرنگ از رنگ دانه و یک ماده چسبنده قابل حل در آب (معمولاً صمغ عربی) استفاده می شود. آبرنگ را به وسیله قلم مو بر روی کاغذ، مقوا، پاپیروس و… به کار می برند. از این جهت با بسیاری از رنگ ماده های پوششی تفاوت دارد که در آن رنگسایه های روشن از طریق رقیق کردن رنگ ماده حاصل می آید و نه با افزودن رنگ سفید.
هنرمندان بسیاری همچون وان دایک، آلبرشت دورر، ویلیام ترنر و دیگران از آبرنگ برای خلق آثار خود یا برای تهیه پیش طرح، بهره برده اند.
تاریخچه نقاشی آبرنگ
همانطور که می دانید هر هنری دارای پیشینه قدیمی است که مربوط به سالیان بسیار دور می باشد، از این رو هنر نقاشی با آبرنگ نیز مربوط به دوران کهن است که این نتیجه با توجه به نقاشی های درون غار اروپایی پله لیتیک و نگارنوشت های مصریان به دست آمده است. که در کل می توان تاریخ بهره مندی از این رنگ ماده را به دوران رنسانس ارتباط داد که از آن زمان شروع و تاکنون ادامه دارد.
حال اگر بخواهیم به صورت دقیق شروع کننده نقاشی با آبرنگ را معرفی کنیم می توان گفت آلبرشت دورر (نقاش آلمانی ۱۵۲۸-۱۴۷۱) اولین کسی است که اوایل سده شانزدهم از آبرنگ برای مطالعاتش در زمینه حیوانات و مناظر بهره گرفت اما به دلیل استفاده نادر از این رنگ ماده کسی توجه چندانی به استفاده از آبرنگ در کار خود نپرداخت تا اینکه در سده ۱۹ میلادی ترنر به عنوان اولین هوادار آبرنگ مدرن مطرح شد.
بعد از فراز و نشیب هایی در زمینه تاریخچه آبرنگ در سال ۱۸۳۲ دوتن از افراد معروف به نام های ویلیام وینزور و هنری نیوتن با ابداعی جدید موسوم به آبرنگ مرطوب به کار پرداختند و باعث تولید رنگ های قرصی شدند. شاید با مطالعه در سایت های دیگر در زمینه تاریخچه نقاشی آب رنگ متوجه شده باشید که این هنر زیبا دارای تاریخچه کوتاهی است که اطلاعات دقیق تری درباره آن در دسترس نیست، پس ما هم با توجه به اطلاعات موجود به بیان خلاصه ای از این تاریخ برای شما بزرگواران پرداختیم.
انواع آبرنگ
آبرنگ ها همانند دیگر مواد هنری از نظر نحوه استفاده به سه دسته آبرنگ های خشک، مایع و مرطوب تقسیم بندی می شوند که هر کدام دارای ویژگی های خاص خود می باشند.
ابرنگهای قرصی و بلوکی (انواع خشک)
یکی از پراستفاده ترین نمونه آبرنگ هاست که توسط هنرمندان بسیاری مورد استفاده می باشد که از دلایل آن می توان به این موارد اشاره کرد، رنگ های قرصی برای استفاده در زمان سفر ایده آل می باشند زیرا تعداد رنگهای بسیاری را می توان در یک جعبه کوچک جای داد بدون اینکه آسیبی به رنگها وارد شود، همچنین برای کنترل رنگ در زمان استفاده مناسب می باشند که به راحتی می توان میزان رنگ مورد نظر را کاهش یا افزایش داد. پس در حالت کلی ویژگی های بارز آبرنگهای قرصی و بلوکی را می توان حمل آسان آنها و تعداد زیاد طیف رنگی و کنترل قدرت رنگ با انها را نام برد.
آبرنگهای مرطوب (گواش) و آبرنگهای تیوپی (مرطوب)
آبرنگهای تیوپی مناسب برای نقاشان و هنرمندانی است که به صورت مدام کار می کنند و نیاز به حجم زیادی از رنگ ها دارند زیرا رنگابه های رنگ های تیوپی نسبت به رنگهای قرصی پررنگ تر هستند و با سرعت بیشتری ساخته می شوند. پس در مجموع می توان گفت رنگ تیوپی طرفداران بیشتری،به دلیل حجم زیاد، رنگدانه بیشتر و سرعت ساخت بیشتر دارد. گواش نیز که یک نوع آبرنگ مات به حساب می آید در این دسته قرار می گیرد و تفاوت گواش و رنگ تیوپی این است که گواش در داخل ظرف شیشه ای نگهداری می شود که به دلیل قرار گرفتن در معرض هوا زودتر خشک می شود اما آبرنگ تیوپی کمتر در معرض هوا و نور می باشد که همین امر استفاده از رنگ تیوپی را نسبت به گواش افزایش می دهد.
ساختار کلی آبرنگ چیست؟
آبرنگ ها، ترکیبی از انواع رنگدانه های مولد رنگ موسوم به پیگمنت هستند که در ماده نگهدارنده صمغی یا ژلاتینی حل شده اند و سپس، دوباره به صورت قرص یا بلوک فروخته می شوند. در نوع شفاف آنها، نسبت مواد رنگدانه کمتر، و مواد نگهدارنده بیشتر است که نوعی شفافیت شیشه ای روی آثار ایجاد می کنند و نمی توانند رنگ های دیگر را پوشش دهند.
کاربرد نقاشی با آبرنگ
هیچ محدودیت سنی ای در استفاده از ابزارهای نقاشی وجود ندارد. از برزگسالان گرفته تا کودکان و هنرمندان همه میتوانند از ابزار های با کیفیت نقاشی لذت ببرند. یکی از راه های ابراز احساسات کشیدن نقاشی بر روی کاغذ است و اینگونه است که فرد میتواند به راحتی با گرفتن یک قلمو در دست و شروع کردن نقاشی احساسات خود را بیان کند و گاهی انرژی های منفی خود را تخیله کند.
امروزه برای درمان برخی از بیماری های روحی به بیمار توصیه میشود تا بیمار از رنگ ها استفاده و نقاشی کند.
این کار باعث میبشود که دلیل اصلی بیماری فرد از رنگ ها و نوع نقاشی او تشخیص داده شود و به همین خاطر است که نقاشی کردن از اهمیت بالایی برخودار است.
استفاده از آبرنگ ترکیبی از بازی و نقاشی است به خصوص برای کودکان که وقتی از آبرنگ استفاده می کنند همزمان از بازی با آب هم لذت می برند.
معرفی محصولات برتر آبرنگ
تا اینجا همانطور که مطالعه فرمودید، فهمیدیم که آبرنگ چیست ، تاریخچه آن مربوط به چه دورانیست و همچنین با انواع آبرنگ آشنا شدیم، حال می خواهیم شما را با محصولات برتر آبرنگ موجود در بازار آشنا کنیم. اسامی آبرنگ های موجود : آبرنگهای اشمینگ، افرا، رپین، وینزور ،پلیکان، آقامیری، لیگوو، سن پترزبورگ و پنتل
معرفی آبرنگ پلیکان
آبرنگ های پلیکان در مدل های ۱۲ رنگ و ۲۴ رنگ با رنگ های متنوع و جذاب است.قیمت آبرنگ پلیکان به نسبت دیگر آبرنگ ها پایین تر استجعبه این محصول دارای شکل و طراحی خاصی بوده و به صورت نیم کره طراحی شده است.این جعبه به وسیله ۲ محفظه چفت می شود و در زمان استفاده از این محصول از این محفظه ها می توانید بعنوان ظرف آب استفاده کنید.در صورت تمام شدن رنگ های این محصول نگران نباشید زیرا به راحتی می توانید این رنگ را بخرید و جایگزین کنید.این رنگ ها بدلیل پاک شدن با آب و غیرسمی بودن، نگرانی مادرها را از بابت آسیب رسیدن به پوست کودک برطرف می کند در جعبه این محصول یک تیوپ سفیدرنگ و یک قلم ریز برای شما قرار داده شده است.همچنین پالت رنگ این آبرنگ قابلیت جدا شدن و جابه جایی دارد.
معرفی آبرنگ سنپترزبورگ
فرقی نمیکند یک نقاش حرفه ای هستید یا می خواهید از همان اول مثل یک نقاش حرفه ای شروع به کار کنید، به هرحال قرص های آبرنگ سن پترزبورگ یکی از بهترین گزینه های موجود است. این رنگ های باکیفیت به نقاشی شما درخشش خاصی بخشیده و آن را سال ها برای شما ماندگار می کنند.قرص های آبرنگ آرتیست از رنگ دانه هایی خالص با بالاترین کیفیت ساخته شده اند.رنگ این آبرنگ ها بسیار شفاف و درخشان است و به نقاشی شما جلوه ای زنده و پرانرژی می دهد.بسته به اتصال مولکولی رنگ دانه و مواد افزودنی استفاده شده، هر یک از رنگ ها به میزان خاصی در برابر نور و کم رنگ شدن مقاوم اند.میزان مقاومت هر یک از رنگ های قرص آبرنگ آرتیست روی بسته بندی و به صورت زیر مشخص شده است:
مقاومت زیاد high light-fastness
مقاومت متوسط medium light-fasteness
مقاومت کم low lightfastness
به طورکلی مقاومت رنگ در برابر نور مبحثی تخصصی است که به جز عوامل ذکر شده، عوامل دیگری مانند شدت نور، دما، رطوبت و عوامل فصلی و جغرافیایی هم در آن دخیل هستند.
قیمت آبرنگ های سنپترزبورگ به نسبت دیگر آبرنگ ها بیشتر است البته قابل ذکر است آبرنگ سنپترزبورگ از کیفیت بسیار بالایی برخودار است.
رنگ های حرفه ای سن پترزبورگ از ۸۰ سال پیش (از سال ۱۹۳۴) تاکنون در کارخانه ای به نام «نوسکایا پالیترا» (Nevskaya Palitra) تولید می شوند. این کارخانه محصولاتی باکیفیت به بازار عرضه می کند که می تواند مورداستفاده ی هر دو گروه هنرمندان حرفه ای و مبتدی قرار بگیرد.
معرفی آبرنگ اشمینگ
قرص های آبرنگ اشمینگ به عنوان یکی از شناخته شده ترین محصولات برند خوش نام «اشمینک» (Schmincke) می توانند به خوبی انتظارات نقاش های حرفه ای را از یک آبرنگ برآورده کنند.با کمک این قرص ها می توانید نقاشی زیبای خود را به یک اثر هنری ماندگار تبدیل کنید. قرص های آبرنگ هورادام را می توان بارها استفاده کرد و از رنگ های شفاف آن ها روی کاغذ لذت برد.هر یک از رنگ قرص های آبرنگ هورادام با فرمولی منحصربه فرد و بهینه سازی شده ساخته شده است.این رنگ ها در برابر نور مقاومت زیادی دارند و اثر آن ها با مرور زمان کم رنگ نمی شود، به همین دلیل است خلق یک نقاشی با این قرص ها به معنای آفرینش یک اثر هنری ماندگار است.نکته ی جالب در رابطه با این قرص ها امکان استفاده ی مجدد از آن ها پس از هر بار خشک شدن است.قرص این محصول در یک جعبه ی فلزی محکم قرار گرفته اند.در این جعبه هر یک از رنگ ها محکم در جای مخصوص خود قرار گرفته اند.این ویژگی باعث می شود رنگ ها همیشه نظم خود را داشته باشند و در صورت حمل در کیف یا دست به هم نریزند.از قسمت داخلی درپوش این جعبه می توان به عنوان پالت هم استفاده کرد.آبرنگ، رنگ ماده ای شفاف است که از ترکیب رنگیزه با صمغ محلول در آب و آب تشکیل می شود.چیزی که ما امروز با عنوان آبرنگ می شناسیم، در مکتب منظره نگاری انگلستان پدید آمد و شکوفا شد.یکی از اشکال آبرنگ قرص است که برای نقاشی های کوچک یا کار در خارج کارگاه مناسب است.در هنگام کار با آبرنگ باید توجه داشت که مقدار آن برای پوشاندن سراسر سطح موردنظر کافی باشد.از طرفی سرعت عمل و تسلط بر قلم مو بسیار مهم است؛ درواقع حرکت دست باید سریع باشد ولی نه به اندازه ای که روی کار حباب های هوا ایجاد شود. نکته ی دیگر پرهیز از وارد کردن فشار زیاد به قلم مو و وارد کردن ضربه های متوالی به کاغذ است.آبرنگ هورادام اشمینک با طیف رنگی متنوع خود می تواند نقاشی شما را به یک اثر ماندگار تبدیل کند.قابلیت استفاده ی مجدد از این قرص ها پس از خشک شدن از ویژگی هایی است آن ها را به ابزاری ایدئال برای همه ی نقاشان حرفه ای تبدیل کرده است.میتوان گفت قیمت آبرنگ اشمینگ به نسبت کیفیت بسیار بالا و ماندگاری رنگ بسیار مناسب بوده و برای نقاشان حرفه ای انتخاب بسیار مناسبی است.
معرفی آبرنگ وینزور
آبرنگ وینزور برای هنرمندانی مناسب است که رنگی باکیفیت مطلوب و قیمت مناسب می خواهند. قابل ذکر قیمت آبرنگ وینزور به نسبت تعداد رنگ های درجعبه و کوچک و بزرگ بودن قرص های آبرنگ درون جعبه متفاوت استاین نوع آبرنگ وینزور به صورت قرص و هم به صورت تیوب در رنگ مختلف موجود است.قرص های آبرنگ کاتمن در ۲سایز کوچک(Half pan) وبزرگ(Whole pan)موجود می باشد.وینزور با توجه به کیفیت رنگ بصورت لایه ضخیم ونیز نازک، شدت رنگ،این اطمینان را می دهد که همه نقاشان می توانند رنگ های انتخابی مناسب با کارشان داشته باشند.دربرگیرنده طیف گسترده ای از رنگ ها با قیمت مناسب است.این رنگ ها از شفافیت مناسب برخوردار بوده و قدرت سایه بالایی دارد.رنگدانه ها کاتمن که هم از رنگدانه های با کیفیت بالا و نیز رنگدانه های جایگزین با قیمت مناسب تولید شده است، دارای طیف رنگ دقیقی است.این رنگ به گونه ای طراحی شده که قابلیت ترکیب رنگ های مختلفی را دارا باشدو این هدف را با انتخاب رنگ ها بر اساس حجم رنگ، ته رنگ و ویژگی خود رنگدانه به دست آورده ایم.
تکنیکهای نقاشی با آبرنگ
آبرنگ ها بر پایه آب و غیر سمی هستند بنابراین به راحتی با آب و صابون پاک می شوند. ابزارهای آبرنگ خیلی سبک وقابل انتقال هستند و به همین علت برای انجام نقاشی سریع و یادگیری مناسب هستند.
تکنیک رنگ زدن یکنواخت:
در این روش رنگ آمیزی به صورت یک دست انجام می شود .به این صورت که قلم به طور کامل از رنگ پر است وسعی میکنیم تمام سطح به یک مقدار رنگ را جذب کند و یکنواخت شود. کلید این روش در کنترل مایع است. یک رنگ یکنواخت عالی زمانی بدست می آید که هیچ ناحیه تاریکتر یا روشنتری وجود نداشته باشد.
روش رنگ زدن مدرج در آبرنگ:
رنگ آمیزی در این روش از یه نوع درجه بندی رنگ بدست می آید که در ابتدا با قلمو رنگ برداشته میشود و در هر مرحله میزان آب بیشتری به قلمو اضافه می شود به این معنی که از رنگ تیره تر به روشن تر حرکت کنیم یا بالعکس این روش معمولا در رنگ آمیزی آسمان از ناحیه روشنتر از خط افق استفاده می شود.در این روش نیز میتوان از یک رنگ شروع و به رنگ دیگری نیز برسیم.
تکنیک روش خراشیدن کاغذ:
از تکنیک های محبوب آبرنگ خراشیدن سطح است. زمانی که کاغذ آبرنگ مرطوب است به راحتی می توان سطح آن را با یک شیء نوک تیز خراش داد. خراشیدن کاغذ باعث پاره شدن سطح نرم آن می شود.
قسمت پاره شده آبرنگ را زودتر از قسمت های سالم کاغذ جذب می کند و در نتیجه رنگ دانه های بیشتری در این قسمت جمع خواهد شد و بعد از خشک شدن قسمت آسیب دیده تیره تر خواهد شد. برای خراشیدن کاغذ، از هر شیء نوک تیزی مثلا انتهای دسته قلم مو،سوزن، نوک کاردک نقاشی و یا حتی ناخن می توان استفاده کرد.
روش خیس در خیس آبرنگ:
بیشتر هنرمندان روش خیس در خیس را مهم ترین روش آبرنگ می دانند به این دلیل که هیچ چیز را نمی توان کپی کرد و رنگها و آب راه خودشان را می روند.شما هیچ کنترلی در این روش ندارید پس باید اجازه دهید رنگها چرخش خود را داشته باشند. با یک قلمو بزرگ کل کار را با آب خیس می کنیم و می گذاریم کمی آب جذب کاغذ شود و بعد رنگ می گذاریم.
در این روش هم می توان رنگ مورد نظر را در پالت ساخت و هم می توان مستقیم بر روی کاغذ ولی بهتر است در پالت رنگ ها مخلوط شوند. تکنیک خیس در خیس فرآیند به کارگیری رنگ بر روی کاغذ خیس می باشد و یکی از تکنیک های عالی برای خلق پس زمینه های محو با جزئیات اندک است .
روش خشک در خشک در آبرنگ :
در این روش قلم با رنگ غلیظ روی کاغذ خشک قرار می گیرد. رنگ کاملا تیز ( نه محو) و رنگ کاملا پر رنگ است. اگر رنگ خیلی غلیظ باشد بعضی از قسمت های کاغذ ممکن است رنگ نگیرد . این روش برای جاهایی که ظرافت لازم است و جاهایی که نیاز به پخش شدن رنگ نیست استفاده میشود.
روش خشک در خیس:
روش خشک در خیس به رنگ غلیظ (قلم موی نسبتا خشک) در کاغذ خیس گفته می شود. در این روش رنگها پر رنگ تر هستند و با توجه به میزان خیس بودن کاغذ میزان محو شدن رنگها متفاوت است.
روش خیس در خشک :
روش خیس در خشک به رنگ غلیظ روی کاغذ خشک گفته می شود. رنگها به علت خشک بودن کاغذ دارای لبه های تیزی هستند ولی به علت رقیق بودن رنگ کمرنگ هستند. ( باز هم بستگی به غلظت رنگ دارد)
تکنیک برداشتن رنگ :
اغلب رنگ های آبرنگ پس از خشک شدن قابل حل و برداشتن از روی کاغذ باقی می مانند . شما می توانید رنگ خیس یا خشک شده را بردارید: اگر رنگ برروی کاغذ خیس بود می توانید از یا قلموی نم دار تمیز برای پا کردن قسمتهایی که میخواهید استفاده کنید.
تکنیک آبرنگ با نمک :
آبرنگ تماما درباره ی بافت ولایه هاست. نمک می تواند یک بافت جالبی با یک تلاش اندک به وجود آورد. پاشیدن کمی نمک بر روی رنگ مرطوب نقاط گل مانند و نامنظم زیبا و ظریفی را به وجود می آورد . هر یک از کریستال های نمک رنگ را از خود دور کرده و فضای روشن تری را در زیرشان به وجود می آورند.شما می توانید این بافت را برای خلق یک دشت گل ، برف و یا برگ روی درختان به کار گیرید هم چنین از این روش می توان برای خلق آثار آبستره استفاده کرد. هم چنین می توانید از آن در فضای پس زمینه یا پیشین نقاشی که در آن چیز دیگری وجود ندارد استفاده کنید بعد از خشک شدن ذرات نمک را برمیداریم.
تکنیک مشما در آبرنگ :
استفاده از مشمای کشیده جالب ترین راه برای ایجاد بافت در اشکال مسطح ، یخ و آب می باشد . و تکنیک مشمای مچاله بافت های فوق العاده ای را برای کوه و صخره به وجود می آورد. یک کاغذ آبرنگ بردارید آن را با آب تمیز خیس کنید و با رنگ های دلخواه و برس مناسب، طرح مورد نظر خود را روی آن بکشید. پلاستیک مثلا یک تکه کیسه فریزر را در ابعاد مناسب ببرید، در دست خود آن را مچاله کنید، قبل از اینکه رنگ خشک شود، پلاستیک را روی آن قرار دهید.اگر پلاستیک از روی کاغذ می افتد، می توانید چیزی روی آن قرار دهید. صبر کنید تا رنگ کاملا خشک شود. سپس پلاستیک را از روی کاغذ بردارید و جادوی این روش را نظاره کنید. خواهید دید که طرح ها و بافت هایی در نقاشی ایجاد شده که زیبایی آن را دوچندان کرده است.
استفاده از الکل در آبرنگ :
الکل بعد از ریختن و پاشیده شدن بر روی کاغذ خیس،آب را دفع کرده ، رنگ را پس می زند و اشکال دایره ای شکل و نامنظم زیبا و سفیدی را به وجود می آورد . اسپری کردن الکل همان تاثیر را دارد اما بافت به وجود آمده ظریف تر خواهد بود . هم چنین میتوان با استفاده از اشکال مختلف مثل سر نی و استفاده از الکل شکلهای متفاوتی را به وجود آورد. زمان جادویی برای اجرای این تکنیک وقتی است که کاغذ هنوز خیس اما درخشش رنگ در حال از بین رفتن می باشد.
تکنیک چسب میسکیت ( ماسک مایع ) :
چسب در برابر آبرنگ مقاومت دارد و می توان از آن به عنوان ماسکی محافظ از قسمتهای سفیدی که نمیخواهیم رنگ شوند استفاده کنیم که میتوانیم با استفاده از قلمو هر شکلی را که بخواهیم با چسب اجرا کرده و بعد از خشک شدن آن رنگ کردن طرح را شروع می کنیم.با توجه به نوع قلم مویی که از آن استفاده می کنید و بافت کاغذ و زمان به کارگیری آن ( بر روی کاغذ سفید رنگ نشده و یا بر روی رنگ خشک شده ) ، ماسک می تواند جزئیات ریز و یا بافت های جالبی را خلق کند . به خاطر داشته باشید که چسب خشک شده را هر چه سریع تر از کاغذ جدا کنید در غیر این صورت هر چه طولانی تر بر سطح کاغذتان باقی بماند، جدا کردن آن سخت تر خواهد شد.
تکنیک پاشیدن رنگ :
شما می توانید این کار را توسط هر نوع قلم موی آبرنگ و یا با استفاده از یک مسواک قدیمی انجام دهید . این روش برای پیش زمینه ی کار ، گیاهان ، شاخ و برگ درختان و بافت های انتزاعی ( آبستره ) مناسب می باشد اگرچه کنترل رنگ بسیار مشکل است . هم چنین می توان از ترکیب این تکنیک با چسب میسکیت ( ماسک مایع ) برای ساختن ذرات برف ، ستارگان و بخشیدن ظاهری گرانیتی به اجسام در نقاشی استفاده کرد.
استفاده از نوارچسب در آبرنگ:
از این روش برای ایجاد لبه ها و گوشه های هندسی در نقاشی معماری ساختمان ها استفاده می کنند.. کافی است چسب را روی قسمت مورد نظر بچسبانید و شروع به رنگ آمیزی کنید.توجه کنید از چسبی استفاده کنید که پس از برداشتن اثری روی کاغذ شما باقی نگذارد.می توانید چسب های مخصوص نقاشی را برای این منظور انتخاب کنید. وقتی نقاشی خشک شد به آرامی چسب را جدا کنید و یک خط سفید خواهید داشت.
تکنیک مهر در آبرنگ:
با استفاده از وسایل مختلف با شکلهای مختلف می توانید مهرهایی برای خلق نقاشی های زیبا استفاده کنید. می توان مهرهایی از جنس سیب زمینی، چوب، فوم و غیره درست کنید و برای این روش بکار ببرید.
روش قلم موی خشک:
برای نقاشی با این روش ، از ضربات مناسب قلم مو استفاده می کنیم. به کارگیری لفظ قلم موی خشک یک اصطلاح نسبی می باشد زیرا همان طور که مشخص است این نقاشی آبرنگ است و در آبرنگ همه چیز رطوبت دارد . با قلمو رنگ را بردارید و سپس آب اضافه قلمو را با استفاده از دستمال حوله ای یا پارچ یا اسفنج را بگیرید.
قلم مو را به نرمی در جهت مورد نظرتان بکشید تا با ایجاد یک حرکت پهن و کم فشار ، ضربات قلم موی پیوسته ای را به دست آورید. به خاطر داشته باشید ! بر خلاف رنگابه ی خیس ، رنگ های به کار رفته با قلم موی خشک با خشک شدن روشن نمی شوند .
روش لعاب کاری در آبرنگ:
لعاب زدن در اصل یک لایه رنگ یکنواخت بر روی یک لایه رنگ یکنواخت دیگری است. این نکته بسیار مهم است که لایه زیرین خشک باشد.اگر لایه زیرین خشک نباشد همان روش خیس در خیس که در بالا توضیح داده ایم می شود. نقاشی هی آبرنگ شفاف هستند بنابراین با قرار دادن رنگی روی رنگ دیگر می توان آنها را ترکیب کرد .
به عنوان مثال هم میتوانیم رنگ زرد و آبی رو توی پالت ترکیب کنیم یا از این روش استفاده کرده و ابتدا رنگ زرد را قرار داده پس از خشک شدن رنگ آبی رو روی آن بزنیم به این ترتیب رنگ سبز را خواهیم داشت.لعاب کاری روشی جالب در نقاشی با آبرنگ است که امکانات زیادی را به ما میدهد.
این تکنیک باعث غلیظ تر دیده شدن رنگ ها می شود. به این ترتیب که هنرمند برای پررنگ و تیره تر نشان دادن قسمتی از نقاشی، چندین لایه از رنگ را روی هم استفاده می کند. یعنی یک بار رنگ می گذارد و بعد از خشک شدن دوباره این کار را تکرار می کند تا جایی که غلظت رنگ به میزان دلخواه او برسد. برای مثال برای دورتر نشان دادن منظره یا پیش زمینه می توان از رنگهای سرد مانند آبی به عنوان لعاب استفاده کرد.
اگر مایل هستید نقاشی پر رنگ و لعابی داشته باشید، باید اصول رقیق و غلیظ کردن رنگ را به خوبی بدانید. منظور از رقیق و غلیظ کردن رنگ چیست؟ رقیق کردن که از نامش پیداست به روند رقیق کردن رنگ در سطح نقاشی می گویند که در نتیجه آن رد قلم موهای مختلف از روی سطح محو می شوند و در انتهای کار چیزی از آنها باقی نمی ماند. این کار باعث می شود رنگ ها بسیار صاف و یکدست دیده شوند. البته در این تکنیک، قسمت های بالای طرح پررنگ تر و بخش های انتهایی آن کم رنگ تر هستند.
در آخر باید به این نکته توجه کرد که نقاشی های آبرنگ حتما باید با اسپری محافظ پوشانده شوند. یک اسپری محافظ، رنگ را ثابت و از سطح نقاشی محافظت می کند. روشهای چند مرحله ای جدیدی برای نمایش نقاشی های آبرنگ بدون قاب وجود دارد ولی به طور مرسوم نقاشی های آبرنگ برای محافظت و نمایش نیاز به قاب دارند.