به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ساعد نیوز به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، ۲۶ مهر بود که رئیس کل بانک مرکزی در حاشیه رو نمایی از شبکه شفق خبر از صدور چک الکترونیکی و تعیین زمان آن داد.
آقای علی صالح آبادی گفت: یکی از موضوعات مهم در بانک مرکزی تکیه بر سامانه و فناوری بوده و نظارت های سنتی دیگر کارایی ندارد.
او گفت: یکی از موارد بسیار مهم ساماندهی پایانه فروشگاهی بود که انجام شد مورد دیگر اصلاح قانون چک بود که اجرایی شد، دو هفته دیگر هم اولین چک الکترونیکی صادر می شود.
او می گوید: یکی از دغدغه های دولت، دسترسی مردم به خدمات بانکی است که در جایگاه علمی به آن شمول مالی می گویم. از سال گذشته جلسات متعددی در شورای پول و اعتبار برگزار شده و دستورالعمل های جدیدی در این باره صادر شد.
موضوع چک الکترونیک موردی بود که مجلس شورای اسلامی نیز برای اجرایی شدن آن تاکید بسیار داشت.
آقای علی خضریان سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس گفت:در خصوص چک و قانون آن اقدامات خوبی انجام شد، اما الکترونیکی شدن کامل سیستم صدور چک باقی مانده است که باید با پیگیری های دقیق به شکل عملیاتی درآید. موضوعی که در مجلس پیگیر آن هستیم.
در خصوص چک الکترونیک و تفاوت های آن با چک کاغذی کارشناس امور بانکی نکاتی را بیان کرد.
چک الکترونیکی نسخه دیجیتال شده چک کاغذی است
آقای اصغر بالسینی گفت:نکته ای که در خصوص چک الکترونیکی می توان مطرح کرد این که چک الکترونیکی همان چک کاغذی است که در فضا و بستری دیجیتال قرار است فعال شود یعنی هر آن چه که در رابطه با چک های کاغذی وجود دارد (بحث اعتبار، نحوه صدور، قوانین مرتبط با صدور و درخواست چک) در زمینه چک های الکترونیکی نیز صدق می کند. در کل چک الکترونیکی نسخه دیجیتال شده چک کاغذی است.
او می گوید:در چک الکترونیکی پیام های چک با امضای الکترونیکی صادر کننده اعتبار می گیرد و مبلغ چک نیز به صورت آنلاین از حساب صادر کننده برداشت و به حساب دریافت کننده واریز می شود فرآیند پردازش چک الکترونیکی نیز در سیستم بانکی دقیقا مانند همان چک های کاغذی است.
بالسینی گفت:در چک های معمولی یک قسمت به نام اتاق پایاپای مبادلات بانکی وجود دارد که به تعبیر عامیانه بیان می شود چک برای کلر رفته است در این اتاق بانک ها به صورت روزانه چک های بین خود را مبادله می کنند در چک های الکترونیکی نیز یک بخش مانند اتاق پایاپای مبادلات بانکی وجود دارد که چک های الکترونیکی در آنجا مبادله می شوند و این فرایند اتوماتیک (خودکار) است.
با چک الکترونیکی نیاز به چک کاغذی از بین می رود
او می گوید: چک الکترونیکی در مرحله اول نیاز به چک های کاغذی را از بین می برد. از سوی دیگر با توجه به این که فرآیند آنلاین است می تواند اعتبار بیشتری داشته باشد (زمانی می توان چک الکترونیک صادر کرد که امضای الکترونیک داشته باشید) اما در چک های کاغذی بعضا با این جمله که این امضا مطابقت ندارد و چک دست کاری شده مواجه هستیم، اما این موضوعات و مشکلات در چک الکترونیک وجود نخواهد داشت. نکته دیگر این که مدیریت ریسک در چنین فرآیندی برای سیستم بانکی و خود مشتری بهتر است.
بالسینی گفت:اما برای فرهنگ سازی چک الکترونیک نیاز است که مدتی از زمان اجرای آن بگذرد و مزایای آن برای مردم آشکار شود تا بتوانند به آن اعتماد کنند.
اما دیگر کارشناس بانکی با اشاره به مزیت های چک الکترونیکی و شفافیت آن مواردی را مطرح کرد.
آقای حجت الله فرزانی گفت:چک الکترونیکی یکی از ابزار های پرداخت است. یعنی همان چک کاغذی است که همه فرآیند آن در بستر های الکترونیکی انجام می شود.
او می گوید:در خصوص مزیت های چک الکترونیکی باید گفت این نوع چک جذابیت های خودش را دارد تسریع در صدور چک، حذف دخل، تصرف و جعل توسط دارنده چک از مزیت های آن محسوب می شود. بانک مرکزی در راستای شفاف سازی و توسعه مبادلات در سطح کشور در حال تلاش برای صادر کردن چک الکترونیک است.
کاهش هزینه های مبادلاتی یکی از مزیت های چک الکترونیکی است
او گفت:اقدام به صدور چک های الکترونیکی و استفاده از فناوری اطلاعات در مبادلات سبب کاهش هزینه های مبادلاتی می شود. همچنین تسریع و شفافیت در معاملات را می تواند به همراه داشته باشد که این مورد می تواند به اقتصاد کشور کمک کنند.علاوه بر این امکان نظارت بانک مرکزی را نیاز افزایش می دهد.مورد آخر این که چک الکترونیک می تواند بحث وصول چک های برگشتی که به عنوان یکی از معضل های همیشگی مطرح بوده را حل کند و این ویژگی می تواند کمک کننده خوبی به کسب و کارها به ویژه تجار محسوب شود.
فرزانی در خصوص تحقق وعده سه هفته آینده نیز گفت: این موضوعی است که در نزد نظام اداره پرداخت بانک مرکزی در حال گذراندن فرآیند است .
به گفته کارشناسان با توجه به مزیت های چک الکترونیکی این چک می تواند جایگزین مناسبی برای چک های کاغذی باشد.حال باید منتطر ماند دید که آیا وعده داده شده در خصوص صدور اولین چک الکترونیکی محقق می شود و مردم می توانند به این چک اعتماد کنند.