هوا با نشان دادن روی گرم خود در آخرین ماه بهار همه را وادار به تجهیز برای روزهای داغ تابستان کرده است. این تجهیز طبق معمول هر سال از خرید لباس های نازک تر و روشن آغاز می شود و تا کفش و صندل های خنک و رنگی ادامه پیدا می کند.در این میان انتخاب یک کفش تابستانی راحت و کارا کمی سخت تر از سایر پوشاک است؛ کفشی که سبک، نرم، راحت و خنک باشد و کفی آن همزمان با سبکی و نازکی، سلامت پا را نیز حفظ کند.
نازک بودن کف صندل
وقتی زیره (کف کفش) بسیار نازک باشد، نمای بسیار بدی برای کفش می سازد. علاوه بر این، این امر باعث می شود تا مفاصل پا تغییر شکل دهند و در افرادی که انگشتان پا بلندی دارند، پینه ی شست پا که بسیار دردناک است ایجاد خواهند کرد.باریک بودن زیری یا تخت کفش سبب می شود ناخن انگشتان پا رشد کافی نداشته باشند و پوست نیز دچار خارش شود؛ این عوامل سبب زبر و سخت شدن پوست پا می شوند.
متناسب نبودن پاشنه کفش
وقتی پاشنه کفش به صورت استاندارد طراحی نشود، انحنای کف پا با انحنای کفی کفش متناسب نخواهد بود. نتیجه این امر درد زیاد پاست به این خاطر که پا ها فقط در قسمت پاشنه و انگشتان روی کفش قرار می گیرد و قوس کف پا در هوا می ماند. پوشیدن اینگونه کفش های تابستانی مشکلاتی در جریان خون در این قسمت از پا پدید می آورند. همچنین باعث پینه بستن پا، عرق کردن بیش از اندازه و درد شدید پا ها می شود.
بزرگ تر بودن کف کفش از اندازه پا ها
بزرگ بودن کفی کفش تابستانی اغلب در صندل ها و دمپایی ها دیده می شود، مخصوصا دمپایی های لاانگشتی. در قسمت شست پای این نوع صندل ها، کفی کفش اغلب بسیار پهن است و در نتیجه انگشت پا استراحت کافی نمی تواند داشته باشد. اندازه نرمال فاصله انگشت و نوک صندل نباید بیشتر از یک سانتی متر باشد. این حدفاصل محدود کمک می کند تا راه رفتن با این دمپایی ها راحت تر باشد. وقتی فضای نوک انگشت پا و کفی زیاد باشد، راه رفتن سخت و ناامن خواهد بود. حتی گاهی این مساله سبب بروز بیماری های پوستی و مفاصل در این قسمت از پا می شود.
کوچک بودن سایز کفش
وقتی صندلی که می پوشید کفی کوچک تر از اندازه پا های شما داشته باشد، مجبور می شوید کفش را با انگشتان پا ها در جای خود ثابت نگه دارید. یعنی فشار دایمی به ماهیچه ها و انگشتان پا وارد می کنید. پوشیدن این مدل کفش تابستانی و صندل خطر آسیب دیدن پاشنه پا را نیز بدنبال دارد.
گشاد بودن بیش از حد کفش
وقتی کفش تابستانی که انتخاب کرده اید بیش از اندازه شل و وارفته باشد، نگه داشتن آن در پا به یک معضل تبدیل خواهد شد. پوشیدن این کفش ها یعنی تلاش دایمی انگشتان پا برای نگه داشتن کفش در جای خود. یعنی فشار و درد دایمی. بعلاوه، پوشیدن این نوع کفش ها سبب تغییر شکل مفاصل پا، پینه بستن و درد کمر و قوزک پا خواهد شد.
بزرگ بودن کفش
بدون شک گفتن این مورد چندان عقلانی به نظر نمی رسد، زیرا تصور می شود که کمتر کسی کفش بزرگ تر از پا های خود خریداری کند. اما جالب است بدانید که این اشتباه رایج رخ می دهد و کم نیست تعداد کسانی که چنین خطایی را انجام می دهند. اما این را بدانید وقتی کفش بزرگ تر از سایز پاهاست، شما هر بار که پا های خود را بلند می کنید، همه ماهیچه های پا و انگشتان پا را به کار می گیرید تا کفش از پا در نیاید. همین امر سبب می شود هر آن در خطر سکندری خوردن و از دست دادن تعادل خود باشید. بزرگ بودن سایز کفش نسبت به اندازه پا ها همانند کوچک بودن آن خطر پینه بستن را بدنبال دارد.
صندل خوب را چطور انتخاب کنیم؟
پوشیدن صندل نامناسب باعث بروز آسیب هایی مانند درد در ناحیه بالشتکی پا، آسیب به قول کف پا، کمر و پشت درد، انحراف زانو، زانو درد، آسیب و درد به ساق پا، درد پاشنه، پینه و میخچه پا می شود بنابراین پیش از خریدن صندل به این نکات دقت کنید :
پوشش جلو صندل
برای جلوگیری از وارد شدن هر نوع ضربه به انگشتان پا بهتر است صندلی انتخاب کنید که جلوی صندل پوششی وجود داشته باشد . یک صندل مناسب باید از کف پا، انگشتان، پاشنه و رویه پای شما محافظت نماید.
بندهای محافظ صندل
برای حفظ تعادل پا و جلوگیری از جلو و عقب رفتن زیاد پا باید صندل به میزان کافی بندهای محافظ داشته باشد. جنس بندهای صندل باید سبب فشار آمدن به پا و ایجاد تاول در پشت پا یا انگشتان نشود.
بند محافظ در پشت پا
صندل هایی را انتخاب کنید که بند محافظ در پشت پا داشته باشد و همانطور که دنیای مد نمناک اشاره کرده است بندهای روی کفش نیز پهن و محکم باشند تا از انحراف پا به سمت راست و چپ جلوگیری گردد.
زیره صندل
زیره یا کفی صندل نباید خیلی سفت باشد و با برداشتن هر قدمی به پای شما آسیب رساند بلکه باید آن قدر نرم و انعطاف پذیر باشد تا بتواند به راحتی خم شود اما نباید آن قدر شل و نرم باشد که سبب ایجاد درد کف پا شود.
بهترین زیره صندل
زیره هایی با جنس چرم بهترین انتخاب برای کف صندل است که در عین حال که نرم و انعطاف پذیر است از پا هنگام پیاده روی و هنگام رانندگی محافظت می کند.جنس کف صندل باید طوری باشد که در فصل تابستان ، گرمای زمین را به پا منتقل نکرده و پا را نسوزاند. زیره های لاستیکی به دلیل اینکه در سطوح خیس لیز می خورند و سبب زمین خوردن فرد می شوند، مناسب نیستند.
تست انعطاف را انجام دهید
هر کفشی که می خرید باید حتما در آزمون انعطاف شما قبول شود. برای انجام این تست یک دست خود را درون صندل قرار دهید و با استفاده از نوک انگشتان تان کف کفش را روی یک میز یا هر سطح صاف دیگری فشار دهید سپس با دست دیگر خود سعی کنید نوک کفش را که انگشتان پا درون آن قرار می گیرند بلند کنید کفش شما باید در قسمت میانی انعطاف خوبی داشته باشد به طوری که قسمت جلویی کفش بدون مشکل بالا بیاید.
در عوض قسمت میانی باید ثابت در جای خود باقی بماند و در اثر بالا آوردن نوک کفش خم نشود. اگر هنگام بلند کردن نوک کفش تمام قسمت های آن خم شود نشن دهنده آن است که پشتیبانی خوبی از کف پا نمی شود و راه رفتن با این کفش شما را خسته می کند.
به فرم پا در کفش توجه کنید
نکته مهم این است که پا هنگام حرکت باید در یک حالت ثابت بماند و به اطراف حرکت نکند. بسیاری از کفش های پاشنه بلند خصوصا مدل هایی که اتفاقا قیمت بالا و ظاهر عجیب دارند به هیچ عنوان مناسب راه رفتن راحت طراحی نشده اند . طراحان این کفش ها معمولا تمام توجه خود را صرف زیبایی می کنند و سلامت پاها آخرین نکته ای است که به ذهن آن ها می رسد.
دیابتی ها دقت کنند
اگر شما مبتلا به دیابت هستید بهتر است به کل از خرید صندل و دیگر انواع کفش های تابستانی منصرف شوید. دیابتی ها به شدت مستعد ابتلا به جراحت و زخم در ناحیه پا هستند که معمولا هم بسیار دیرتر از افراد سالم بهبود پیدا می کنند.
البته شاید بتوانید کفش هایی را تهیه کنید که خاص این گروه ساخته شده و با طراحی خاصی که دارند مانع از زخم شدن پا می شوند به طور کلی بهتر است این گروه هر روز پاهای خود را چک کرده و در صورت مشاهده هر گونه زخم سریعا نسبت به درمان آن اقدام کنند. توجه کنید که در 80 درصد از موارد قطع پا یک زخم ساده آغاز می شود که نسبت به درمان سریع آن اقدامی صورت نگرفته است.