ساعدنیوز
ساعدنیوز

چرا از حرف زدن درباره «سندرم پیش از قاعدگی» خجالت می‌کشیم؟

  چهارشنبه، 16 شهریور 1401 ID  کد خبر 222000
چرا از حرف زدن درباره «سندرم پیش از قاعدگی» خجالت می‌کشیم؟
ساعد نیوز: یکی از عوارض روحی قاعدگی با عنوان سندرم پیش از قاعدگی یا PMS شناخته می‌شود.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ساعد نیوز به نقل از فرارو، دکتر سیمین کاظمی، پزشک و جامعه شناس درباره این سندرم می گوید: «سندرم پیش از قاعدگی یا PMS به علائم و تغییرات جسمی، روانی و رفتاری گفته می شود که معمولاً در نیمه دوم قاعدگی و بعد از تخمک گذاری، یعنی یک تا دو هفته پیش از خونریزی ماهانه در زنان سنین باروری اتفاق می افتد.»

«بسیاری از مرد ها از تغییرات فیزیولوژیک زنان اطلاع کافی ندارند، چون در این مورد آموزشی ندیده اند و این تغییرات فیزیولوژیک برای آن ها رازگونه باقی می مانند. از طرف دیگر انتظارات اجتماعی از زنان و مردان جنسیت زده هستند. از زنان انتظار می رود که آرام، مطیع، مهربان و فداکار و دارای ثبات خلق باشند. عصبانی نشوند و پرخاش نکنند و همواره نیاز های دیگران مانند شوهر فرزند را به نیاز های خود ترجیح بدهند و نقش حامی همیشگی را ایفا کنند در عوض انتظار حمایت عاطفی و روانی نداشته باشند.»

حرف زدن از عادت ماهیانه، شاید در شبکه های اجتماعی چندان چیز غریبی به نظر نرسد، اما در دنیای واقعی عادت ماهیانه هنوز یک تابو محسوب می شود، این تابو بودن را درنظر بگیرید و حالا مشکلات ناشی از این روند طبیعی و ماهانه در زنان را به آن اضافه کنید.

نیاز های زنان در دوران قاعدگی صرفا نیاز جسمی و بهداشتی تعریف نمی شود، عوارض قاعدگی بر روح و روان پدیده ای شایع و فراگیر در زنان است که معمولا از آن گفته و جدی گرفته نمی شود، درحالی که ابعاد آن در زندگی شخصی، کاری و اجتماعی زنان بسیار پررنگ است.

یکی از عوارض روحی قاعدگی با عنوان سندرم پیش از قاعدگی یا PMS شناخته می شود. دکتر سیمین کاظمی، پزشک و جامعه شناس درباره این سندرم می گوید: «سندرم پیش از قاعدگی یا PMS به علائم و تغییرات جسمی، روانی و رفتاری گفته می شود که معمولاً در نیمه دوم قاعدگی و بعد از تخمک گذاری، یعنی یک تا دو هفته پیش از خونریزی ماهانه در زنان سنین باروری اتفاق می افتد.»

جالب است بدانید علت قطعی PMS مشخص نیست و به گفته کاظمی «فرضیه های مختلفی که تاکنون مطرح شده هیچ یک تأیید نشده اند».

برهمین اساس و با توجه به اهمیت موضوع با دکتر کاظمی گفتگو کرده ایم. این گفتگو را بخوانید.

چند درصد زنان دچار سندرم پیش از قاعدگی هستند؟

حدود ۹۰ درصد زنان، برخی از علایم سندرم پیش از قاعدگی را تجربه می کنند که البته در برخی ممکن است علایم بسیار شدید باشد.

سندرم پیش از قاعدگی چه تبعاتی ممکن است داشته باشد؟

مهمترین تبعات این سندرم این است که ممکن است منجر به اختلال در فعالیت های عادی زنان شود و بر روابط بین فردی آن ها تأثیر بگذارد. در واقع زنان در این دوره ممکن است علاوه بر علایم جسمی مثل سردرد، علایمی شامل اضطراب و افسردگی و طیفی از علایم مرتبط همچون مشکلات خواب، تحریک پذیری، تغییرات خلقی، عصبانیت و خشم، غمگینی، کاهش تمرکز و حافظه را تجربه کنند. بروز چنین علایمی بر روابط بین فردی آن ها در خانواده و محل کار ممکن است تأثیر بگذارد.

مثلاً تعارضات و دعوا های خانوادگی افزایش یابد یا در محل کار به تنش منجر شود. البته این تعارضات و تنش ها یکسره به رفتار زنان بر نمی گردد بلکه اکثرا، چون درکی از وضعیت زنان در این روز ها وجود ندارد و مدارا و حمایت از زنان اندک است، چنین تعارضاتی افزایش می یابد.

گاهی تغییر خلق و خو و رفتار زنان در ایام عادت ماهانه برای مرد ها پذیرفتنی نیست یا دست کم تعجب آور است، چه باید کرد؟

بسیاری از مرد ها از تغییرات فیزیولوژیک زنان اطلاع کافی ندارند، چون در این مورد آموزشی ندیده اند و این تغییرات فیزیولوژیک برای آن ها رازگونه باقی می مانند. از طرف دیگر انتظارات اجتماعی از زنان و مردان جنسیت زده هستند. از زنان انتظار می رود که آرام، مطیع، مهربان و فداکار و دارای ثبات خلق باشند. عصبانی نشوند و پرخاش نکنند و همواره نیاز های دیگران مانند شوهر فرزند را به نیاز های خود ترجیح بدهند و نقش حامی همیشگی را ایفا کنند در عوض انتظار حمایت عاطفی و روانی نداشته باشند. زنان در طی روند جامعه پذیری این انتظارات را درونی می کنند تا برچسب زن ناسازگار و پرخاشگر نخورند و به فقدان زنانگی متهم نشوند.

اما در دوره سندرم پیش از قاعدگی تحمل زنان کمتر می شود و تغییرات فیزیولوژیک، کنترل اجتماعی را تضعیف می کند. برای همین ممکن است در مواجهه با ناملایمات و آزار و سلطه جویی دیگران تحمل شان مثل روز های عادی نباشد و همین منجر به تنش و تعارض و بروز خشونت علیه زنان شود.

مردانی که اطلاع کافی درباره قاعدگی و سندرم پیش از قاعدگی ندارند و انتظارات شان از زنان بر مبنای مفروضات مردسالارانه و کلیشه های جنسیتی شکل گرفته، ممکن است در زمان وقوع این علایم کمتر با زنان مدارا کنند و با رفتار های آزارگرانه شرایط را دشوارتر کنند. چنانکه گفته می شود وقتی سندرم پیش از قاعدگی با آخر هفته ها و روز های تعطیل تلاقی پیدا کند، یعنی روز هایی که مردان و زنان اوقات بیشتری را با هم می گذرانند، احتمال دعوا ودرگیری و خشونت خانگی و حتی طلاق بیشتر می شود.

در فرهنگ ما که هنوز صحبت از قاعدگی عادی سازی نشده و بسیاری از زنان از بیان حالات و نیاز های خود شرم دارند، عوارض ناشی از این سندرم چقدر می تواند بیشتر باشد؟

این شرم در میان دختران و زنانی که با خانواده والدینی و در اجتماعات بسته و سنتی زندگی می کنند، بیشتر از سایر زنان است. فقدان آگاهی و درک خانواده از وضعیت زنانی که سندرم پیش از قاعدگی را تجربه می کنند گذراندان این روز ها برای زنان سخت تر و دردناک تر می کند و ممکن است آن ها را در معرض خشونت قرار دهد. علاوه بر این در محل کار هم که عمدتاً مدیران مرد هستند، درکی از چنین وضعیتی وجود ندارد و نظم مردمحور محل کار و انضباطی که مردان طراحی و اجرا می کنند، و زنان مجبورند با آن منطبق شوند، سختی و دشواری روز های بروز علایم پیش از قاعدگی را بیشتر می کند.

تصویر

سندرم پیش از قاعدگی درمان پذیر است؟

اگر صرفا با نگاه پزشکی به دوره پیش از قاعدگی نگاه کنیم و PMS را بیماری تلقی کنیم، نیاز به پیشگیری و درمان هم احساس می شود. برای پیشگیری از بروز علایم مصرف بعضی مکمل ها به زنان توصیه می شود. همچنین مداخلات درمانی سندرم پیش از قاعدگی بر تسکین علایم استوار است و درمان های دارویی و روانشناختی توصیه می شود.

گاهی برای تسکین علایم به شیوه های مختلف طب مکمل یا جایگزین متوسل می شوند. به طور کلی سندرم پیش از قاعدگی درمان قطعی ندارد و بنابراین مجموعه ای از روش های پیشگیری و درمان برای آن در نظر گرفته شده است.

چقدر با مرخصی استعلاجی برای زنان دچار PMS معتقد هستید و با توجه به شرایط سخت زنان در دسترسی به موقعیت های شغلی چه پیشنهاداتی برای سازمان ها و کارفرما ها مطرح است؟

مرخصی استعلاجی برای زنانی که علایم شدید PMS را تجربه می کنند می تواند کمک کننده باشد. اما اعطای چنین مرخصی به طور منظم و ماهانه، بستگی به شرایط کار و اشتغال در کشور دارد. در کشور هایی که ثبات شغلی وجود دارد، و کارفرما ها ملزم به رعایت قانون کار هستند و کارگران به طور قانونی از مزایای شغلی برخوردارند، اعطای مرخصی به زنان در هنگام بروز سندرم پیش از قاعدگی امکان پذیر است.

یعنی این مرخصی را می شود در قانون کار پیش بینی کرد. مثل اقدامی که دولت سوسیالیست اسپانیا اخیراً انجام داد. اما در کشور هایی مثل ایران که ثبات شغلی وجود ندارد، نرخ بیکاری زنان فوق العاده بالاست و زنان تحت هیچ قرارداد مشخصی کار نمی کنند و هر آن در خطر اخراج قرار دارند، بدیهی است که صحبت از مرخصی استعلاجی در دوره سندرم پیش از قاعدگی تخیلی و لوکس به نظر می رسد.

به هر حال می توان پیشنهاد کرد که انجمن های زنان دچار سندرم پیش از قاعدگی شکل بگیرد و این زنان با توجه به تجربیاتشان درباره چند و، چون مرخصی و معافیت از کار مطالبه شان را طرح کنند.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (180 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (90 نظر) (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ... (90 نظر) سوگل طهماسبی بازیگر سریال کیمیا: بازیگران زنی که حیا و حجاب دارند در سینما جایی ندارند (73 نظر) (فیلم) مصاحبه با دختری که با پوشش متفاوت از رهبر انقلاب در غرفه‌اش استقبال کرد / هیچ گونه صحبتی درباره پوشش و حجاب من نشد (70 نظر) الهام حمیدی: من مجبورم با سیلی صورتم را سرخ نگه دارم، ترجیح می‌دهم چهره‌ام همان الهام همیشه باشد تا یک چهره عمل شده تغییر یافته (51 نظر) مهراوه شریفی نیا، بازیگر سریال کیمیا با پوششی متفاوت و با گوشواره هایی با طرح انگور در شبکه تلویزیونی افغانستان حضور یافت+ویدیو/ تعریف و تمجید خانم بازیگر از مهمان نوازی مردم در کابل (45 نظر) پزشکیان: کلاس‌ های درس 45 نفره خیلی هم خوب است؛ خبرهای امیدوارکنننده در رابطه با اصلاح روش های آموزش در مدارس (43 نظر) فریبا نادری خطاب به صدف طاهریان: اگر نخواهند به تو پیشنهاد بی‌شرمانه بدهند پس باید به کی بدهند؟ والا من روم نمیشه حتما نباید اسم بدکاره روت باشه که+فیلم (43 نظر) عاشقانه های مازیار لرستانی با مهری خانم: دختر بابا صفورا عضو جدید به خانواده من اضافه شد، آن کس که می خندد هنوز آن خبر مخوف را نشنیده است!+فیلم (42 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (43 نظر) علی دایی: دکترها گفته بودند شاید زیر عمل زنده نمانم، میتوانستم همه جای دنیا زندگی کنم اما همه درآمدم را در ایران سرمایه‌گذاری کردم...+عکس (41 نظر) نعیمه نظام دوست: با رنو افتادیم دنبال آقای عابدزاده سر یه چهارراه پیچیدیم جلوش محل نذاشت رفتم گفتم وایسا من هنرمند مملکتم گفت نه و رفت برگشتم خونه عکساشو جِر و واجِر کردم +ویدئو (40 نظر) پزشکیان: اکثر یارانه‌ها به کسانی می‌رسد که احتیاجی به آن ندارند (38 نظر) جورجینا: رونالدو یک پدر فوق‌العاده و بهترین همسر است اما آشپزی نمیکند ما یک آشپز داریم اما بعضی اوقات خودم غذا درست میکنم در عربستان سقف خانه ها...+عکس (36 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
گلوریا هاردی: هم ایران خانه من است و هم فرانسه؛ هر دو وطن من هستند/اگر روزی تیم ملی ایران و تیم ملی فرانسه بازی کنند، من دوست دارم بازی مساوی شود
فال شمع روزانه امروز شنبه 10 آذر 1403
فال قهوه با نشان روز شنبه 10 آذر ماه 1403
فال روزانه امروز شنبه 10 آذر ماه 1403
فال ابجد روزانه شنبه 10 آذر 1403
فال انبیاء روزانه شنبه 10 آذر 1403
فال حافظ با تفسیر امروز شنبه 10 آذر 1403 + فیلم
ماجرای حادثه تصادف در مترو مهرشهر کرج
کاپیتان پرسپولیس زیر تیغ جراحان ایرانی/ امید عالیشاه بینی اش را عمل میکند!
معرفی دختران همه روسای جمهور سابق ایران + عکس ؛ از فیروزه بنی صدر تا زهرا پزشکیان
چگونه با کودکی که مدام گریه می‌کند رفتار کنیم؟ / 8 راهکار برای مقابله با گریه مکرر کودک
حکایت های خواندنی/ قصه‌ی فتنه روباه برای نفاق و دشمنی بین دوستان( از داستان‌ های کلیله و دمنه)
اقدام زیبا و انسان دوستانه حسن یزدانی، پهلوان ایرانی با هدیه ویژه مدال المپیک/ به ایشون باید گفت فرشته زمینی!
واکنش دستیار پزشکیان به ممنوعیت عادل فردوسی‌پور و سروش صحت: عده‌ای تاب دیدن حال خوب مردم را ندارند
یک سگ پوتین را به عذرخواهی وادار کرد!
منتخب روز   
دعا و نیایش؛ بخش 2/ اجابت خواسته‌ها با دعای سمات در عصر جمعه تهران گردی؛ معرفی 15 مکان دیدنی تهران برای طبیعت‌گردی / همیشه که نباید شمال رفت، مکان های طبیعی پایتخت را بشناسید (ویدئو) بهنوش بختیاری: از بی‌پولی رفتم واسه تبلیغ عطر/ حدیث میرامینی: عطرش لیز بود؟ ربات‌های بامزه و کیوت به زودی جایگزین حیوانات خانگی می‌شوند؟ (ویدئو) نوستالژی شب‌های برره با بهنوش بختیاری و مهران مدیری/ تو هم خوب بلدی از خودت حرفهای عشقولانه در وکنیا😃 سرشناسترین دختر شاه قاجار در روز عروسی با لباس و تاج مدرن و بسیار شیک/ باورتون میشه 150 سال پیش واسه عروسی ساقدوش داشتن اونم با لباس‌های مخصوص؟ احسان علیخانی خطاب به جومونگ: به سوسانو حسادت نکن! من اصلا این سریال را ندیدم/ ایرانی ها جرعت ندارند مثل جومونگ دوتا زن بگیرند+فیلم (ویدئو) با خنده‌دارترین سکانس «در حاشیه»، امروزت رو شاد کن😁/ جواد رضویان: بالقوه شی شی هست؟/ سیامک انصاری: مال چراغ قوه هستش آتش سوزی یک انبار در محله خاوران مهار شد + ویدئو مفاخر ورزشی ایران/ حسین رضازاده از تولد و ورزش تا سیاست و رد پیشنهاد تغییر تابعیت گشت و گذاری در تنها کوچه‌ی دو طبقه‌ی جهان در کاشان/ خاص‌ترین کوچه‌ای که نظیرش در هیچ جای جهان وجود ندارد تهران گردی / معرفی 21 مرکز تفریحی و مهیج تهران پایتخت