شهرستان چَرداوُل، یکی از شهرستان های استان ایلام است که مرکز آن شهر سرابله است.شیروان و چرداول در سال ۱۳۶۰ از شهرستان ایلام جدا شد. با جدا شدن شیروان از این شهرستان، شیروان به شهرستان سیروان و بقیه شهرستان با نام چرداول نامگذاری شد.
جمعیت چرداول
بنابر سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت شهرستان شیروان و چرداول در سال ۱۳۸۵ برابر با ۷۳،۹۷۳ نفر بوده است.
زبان چرداول
زبان مردم شهرستان چرداول کوردی است.
جاذبه های گردشگری چرداول
اگر با چرداول آشنایی ندارید و یا این که برای نخستین بار نام این مکان را شنیده اید، در ادامه معروفترین و دیدنی ترین جاذبه های گردشگری چرداول را به شما عزیزان معرفی می کنیم تا با دید بازتری به این دیار سفر کنید.
قلعه سام چرداول
قلعه سام چرداول در روستای چم بور از توابع بخش هلیلان شهرستان شیروان و چرداول قرار دارد. این قلعه متعلق به زمان ساسانیان می باشد که بر فراز یکی از کوه های پیرامون روستای چم بور بنا شده است. کوه مزبور نیز به نام سام معروف می باشد. این اثر در تاریخ ۱۷ اسفند ۱۳۸۱ با شماره ی ثبت ۷۹۹۸ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید. در ساخت این قلعه چون طرح و نقشه ای از پیش نداشته، طراح یا معمار برجها، اتاق ها و ورودی ها را با توجه به موقعیت طبیعی صخره ها احداث کرده است.
معماری بنا قلعه چرداول
معماری این قلعه جنبه نظامی و دفاعی داشته است زیرا قلعه در صعب العبورترین ارتفاعات کوه بنا شده است. و برج ها، اتاق ها و ورودی ها با توجه به موقعیت طبیعی صخره ها احداث شده است. این قلعه دارای دو برج در شمال و شمال غربی می باشد که ارتفاع هر یک از آن ها حدود ۱۲ متر است. مصالحی که برای ساخت این قلعه مورد استفاده قرار گرفته شامل سنگ، ساروج، ملات، گچ و در برخی نقاط گِل می باشد. در قسمت جنوب غربی قلعه آثار چهار طاقی یا آتشکده ای دیده می شود که در زمان تسلط اعراب به صورت مسجد درآمد.به طور کلی معماری قلعه به سبک معماری دوره ساسانیان ساخته شده است. مصالح ساختمانی ای که برای ساخت آن مورد استفاده قرار گرفته است عبارتند از: سنگ، گچ، ساروج، ملات، گچ و در بعضی جا ها نیز گل بکار رفته است.با سفر به این منطقه و راهی شدن به سمت قلعه سام در چرداول می بینید که در قسمت جنوب غربی قلعه آثار چهار طاقی یا آتشکده ای دیده می شود که در زمان تسلط اعراب به صورت مسجد درآمده است. در کنار چنار ۵۰۰ ساله همسایه قلعه سام بقایای ریشه درخت عود و یک چشمه نیز به چشم می خورد که بیانگر آیین های کهن ایرانی است که برخی معتقد هستند مردم در آیین های زرتشتی از آن شراب گرفته و می نوشیدند.
آسیاب های آبی کهر
آسیاب های آبی کهر دارای دو سنگ آسیاب است که یک سنگ ثابت و سنگ دیگر متحرک است. با حرکت سنگ دوم دانه هایی که توسط روزنی بین این دو سنگ هدایت شده اند، خرد می شوند. برای حرکت دادن سنگ متحرک از نیروی انسان، حیوانات، آب یا باد استفاده می شده است. به آسیاب هایی که برای حرکت از نیروی آب استفاده می کنند، آسیاب آبی و به آن هایی که از نیروی باد استفاده می کنند، آسیاب بادی گفته می شود.بقایای آسیاب های آبی کهره مربوط به سده های متاخر اسلام است و در شهرستان شیروان و چرداول، بخش هلیلان، دهستان هلیلان، ۲ کیلومتری غرب روستای کهره واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۶ اسفند ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۶۰۱۱ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. آسیاب یا آسیا وسیله ای بوده است که در گذشته برای خرد کردن دانه هایی مانند گندم از آن استفاده می شده است.
باغ کهره
باغ «کهره» در هلیلان، باغی زیبا با نقشه و پلان باغ های ایرانی با گونه های درختان میوه است که عمارتی زیبا در بخش مرکزی آن ایجاد شده است.این عمارت که از دوره ی والیان باقی مانده، از دو بخش تشکیل شده که بنای جنوبی مرکز اداری والی و محلی برای انجام کارهای اداری و عمومی بوده، اما بنای شمالی متعلق به اندرونی والی و محل سکونت خانواده ی او اختصاص داشته است. دیوارهای این مجموعه از آجر ساخته شده، اما سقف بنا چوبی، پشت بام اندود کاهگل و نمای داخلی سفیدکاری شده است.ایوان ورودی عمارت، چهار ستون با سرستون های سر انسان (زن) یا چهار سر گاو دارد که به صورت یک در میان قرار گرفته اند. حوض و آب نمای جلو عمارت والی نیز زیبایی خاصی به این مجموعه بخشیده است.باغ ایرانی «کهره» مانند باغ ایرانی «فلاحتی» در شهر ایلام، از مجموعه های باارزش باغ های ایرانی است که به منظور احیای گونه های درختی متناسب با شرایط اقلیمی مناطق کشور ایجاد شده اند.
تپه های کز آباد
این تپه ها در دهستان هلیلان در شمال شرقی شهرستان شیروان و چرداول واقع شده است. کز آباد از دو تپة بزرگ و کوچک تشکیل شده است. در قسمت شرقی تپه بزرگ، آثاری از کوزه شکسته های نقش دار که قدمت آن ها به بیش از سه هزار سال می رسد ، همچنین آثاری از سنگ های بزرگ تراشیده و نتراشیده بدست آمده اند.در شمال تپة بزرگ ، گورستان بزرگی وجود دارد که در آن چندین نوع گور با آلات، ادوات و کوزه های گلی کشف شده اند. در این گورستان تعداد گورهای زنان زیاد است و در داخل آن ها زینت آلاتی چون دستبند ، کمربند و گردن بند از دانه های شیشه با حلقه های مسی بسیار ضخیم کشف شده اند .علاوه بر آن ، کوزه هایی شبیه به قوری، کوزه های بزرگ و کوچک متعدد رنگین و بی رنگ نیز یافت شده اند.
آتشکده موشکان
روستای عرب رودبار
روستای سنگ سفید
آبشار گچان
و در پایان...
چرداول منطقه ای از شهرستان شیروان و چرداول است. بخش چرداول در دامنه جنوبی رشته کوههای زاگرس قرار دارد و دارای آب و هوایی کوهستانی است. این منطقه از دو ناحیه کوهستانی و دشت نسبتاٌ هموار تشکیل شده است. در بخش کوهستانی، انبوه درختان بلوط و بادام کوهی، بنه(ون)، کیکم، ارجن و گون دیده می شود. مراتع بخش چرداول هم در بخش کوهستانی قرار دارد و زمینه مناسبی برای دامپروری سنتی فراهم کرده است و به هم دلیل شغل اصلی ساکنان بخش کوهستانی دام پروری است.چرداول قابلیتهای زیادی برای توسعه دارد وبا گسترش وتوسعه راه حمیل-ایلام که از مسیر این بخش می گذرد آینده چرداول بسیار زیبا وتوسعه یافته خواهد بود مردمانی با اصالت که لایق پیشرفت می باشند واز دیگربرنامه های در دست اقدام برای این بخش سد سازبن وسد چناره است که بحول وقوه الهی کشاورزی چرداول را متحول خواهد کرد –بخش هلیلان– این بخش یکی از مناطق محروم استان می باشد که در سالهای اخیر اقداماتی صورت گرفته اما نیاز به تلاش بیشتری می باشد دارای نقاط محروم زردلان می باشد که قبلاً، برای عبور ومرور با مشکل مواجهه بود اما اکنون بهتر شده وتردد به راحتی صورت می گیرد مردمان لک زبان هلیلان که در سرزمین عبدالحسین خان ابوقداره ساکن هستند دست به دست هم داده اند تا هلیلان را بسازند.امیدواریم از خواندن این مطالب لذت برده باشید با ساعد نیوز همراه باشید.