من معتقدم که نسل فعلی توقف ناپذیر است و با قدرت تمام به دنبال عملی کردن مطالبات خودش است. در کنار این، معتقدم که جریان اجتماعی در این سال ها بسیار بیشتر از جریان سیاسی و اقتصادی در این کشور موفق تر بوده است.
ساعدنیوز: سفر خانواده ریاست محترم مجلس به استانبول طی 24 ساعت گذشته بسیار حاشیه ساز شده است و بلافاصله بعد از انتشار خبر در فضای مجازی مبنی بر خرید سیسمونی از استانبول برای نوه آقای قالیباف فرزند ایشان جناب آقای الیاس قالیباف بیانیه ای را در محکومیت این سفر و در تضاد بودن آن با سیره عملی پدرشان منتشر کردند. در مورد صحت و سقم این اخبار و حواشی طبیعتاً شخص آقای قالیباف باید موضع گیری کنند و ما با این موضوع کاری نداریم. سؤال مشخص بنده از حضرتعالی این است که ذات این اتفاق که در رسانه ها به "استانبول گیت" مشهور شده است و نشان از حساسیت بالای متن جامعه نسبت به تناقض قول و عمل مسئولین کشور دارد، حاکی از چه چیزی است؟
مهندس سید محمد غرضی: نسل جدید جمهوری اسلامی به مراتب قویتر از نسل های قبلی خصوصاً نسل اول انقلاب اسلامی است؛ به طوری که حکمرانی تحت فشار اجتماعی وسیعی قرار دارد. فضای اجتماعی ایران امروز به گونه ای است که هم حکمرانان از اجتماع خیلی فاصله گرفته اند و هم اجتماع تمام اشتباهاتی را که حکمرانان مرتکب می شوند را رصد و احصاء می کند و مورد انتقاد قرار می دهد. نسل ما هم یک چنین ویژگی ای داشت به طوری که خیلی قوی تر از نسل های دوران ملی شدن صنعت نفت یا مشروطه بود. به هر صورت نسل ما بر خواسته های خودش اصرار ورزید و در نهایت سلطنت را از این مملکت ساقط کرد.
من معتقدم که نسل فعلی توقف ناپذیر است و با قدرت تمام به دنبال عملی کردن مطالبات خودش است. در کنار این، معتقدم که جریان اجتماعی در این سال ها بسیار بیشتر از جریان سیاسی و اقتصادی در این کشور موفق تر بوده است. این مطالبی که شما درباره ریاست محترم مجلس و حواشی آن فرمودید نشان دهنده این است که چشم ها باز است و حکمرانان و اعمال آنها به شدت زیر نظر مردم است. رضایت مردم رضایت خدا است و این آموزه ای است که ما در این شب های مقدس باید از حضرت امیر (ع) بیاموزیم.
درست است که در طول 1400 سال گذشته هیچ حکومتی بر سر کار نیامده مگر این که قاعده جامعه به آن اقبال نشان داده باشد. ولی نسل جدید به شدت به دنبال عملی کردن وصایای پیامبر اسلام (ص) و امیر المؤمنین علی (ع) است مبنی بر این که "الناس علی دین ملوکهم"! حکمرانان باید با مردم همدلانه زندگی کنند و قاعده جامعه هم خواهان همین عدالت است. قاعده جامعه باید زندگی ای در سطح حکمرانان داشته باشد. وقتی این مطلب عملی نشد، طبیعتاً قاعده جامعه بر علیه ستاد شورش می کند. اجازه دهید مطلبی را از حضرت امیر (ع) نقل کنم. حضرت روزی به خانه حضرت زینب (س) برای مهمانی تشریف بردند؛ دو نوع خورشت بر سر سفره بود؛ یکی نمک و دیگری شیر؛ حضرت نمک را ترجیح دادند. حضرت زینب از پدر پرسیدند چرا شیر میل نمی کنید؟ حضرت امیر (ع) فرمود: چون اکثر مردم به نمک دسترسی دارند من این را ترجیح می دهم تا شیر که بر سر سفره هر کس پیدا نمی شود!
یادم هست زمانی که استاندار خوزستان بودم، افتخار حضور در کنار رزمندگان در جبهه را داشتم. ساعت 2 بعد از ظهر با شهید سپهبد صیاد شیرازی ملاقات داشتم. تکه نان خشکی در جیبش بود و آن را می خورد و درباره جنگ و تحولاتش با همدیگر گفتگو کردیم.
ساعدنیوز: چرا چنین شکافی میان سطح زندگی مردم و مسئولین به وجود آمده است و چگونه این شکاف قابل اصلاح است؟
مهندس سید محمد غرضی: وقتی قاعده جامعه از حکمران حمایت نکند و به بیان دیگر، حکمران مورد تأئید قاعده جامعه نباشد، از همین جا انحراف کلید می خورد. ما در اوایل انقلاب شاهد اقبال 98/2 درصدی مردم به جمهوری اسلامی بودیم و به همین دلیل در فضایی همدلانه ما در جنگی نابرابر در برابر صدام پیروز شدیم. ولی امروز ما انتخابات برگزار می کنیم با مشارکت زیر 50 درصد. این یک زنگ خطر است. اصلاح این وضعیت مستلزم ایجاد فضای لازم برای مشارکت حداکثری است. عدم مشارکت هم به معنای نارضایتی قاعده جامعه از مسئولین است.
قاعده جامعه حواسش جمع است. هر جایی حکمران به انحراف کشیده شود و کج برود، قاعده جامعه قیام می کند و انتقادها بالا می گیرد. شما در متن جامعه هم شاهد این هستید که اگر پیشنمازی خطایی بکند، مردم پشت سر او نماز نمی خوانند. این جریان اجتماعی در ایران بسیار خوب شکل گرفته است. در دوره ما در اوایل انقلاب طوری بود که اگر وزیری یا مسئولی در دوره وزارتش یا مسئولیتش سطح زندگی اش عوض می شد، مردم این را تشخیص می دادند و به او پشت می کردند.
راه حل خروج از این وضعیت، کسب رضایت مردم از طریق زمینه سازی برای مشارکت حداکثری است. وقتی خانواده رئیس مجلس برای خرید به یک کشور دیگر می روند، این یعنی در بازار گرانی هست و جنس کیفیت لازم را ندارد. قاعده جامعه هم همین حس را دارد. پس باید فکری به حال بازار کرد. طوری باشد که اگر ما به فکر بهبود شرایط زندگی مان هستیم، مردم و قاعده جامعه هم فراموش نشود. با این فاصله و شکاف نمی شود امیدی برای تحول داشت.
یادم هست زمانی که استاندار خوزستان بودم، افتخار حضور در کنار رزمندگان در جبهه را داشتم. ساعت 2 بعد از ظهر با شهید سپهبد صیاد شیرازی ملاقات داشتم. تکه نان خشکی در جیبش بود و آن را می خورد و درباره جنگ و تحولاتش با همدیگر گفتگو کردیم. سایر رزمنده ها هم همین طور بودند. اصلاً دلیل پیروزی ما در جنگ هم همین همدلی با مردم بود. شرایط جنگ شرایط دشواری است ولی چون مسئولین با مردم احساس همدلی داشتند و در سختی ها با آنها همراه بودند، ما در جنگ پیروز شدیم. امروز مسئولین و خانواده هایشان دارای امکانات هستند در حالی که مردم در شرایط دشواری زندگی می کنند. نمی شود ما بر سر یک سفره رنگین بنشینیم در حالی که سفره مردم هر روز کوچک و کوچکتر می شود. این در حالی است که کشور به گونه ای است که می توان این سفره را برای مردم رنگین تر کرد.
انشالا نسل جوان با قدرت بیشتری در جریان اجتماعی سهیم شود و بتواند حاکمان را قانع کند که رضایت مردم، رضایت پروردگار است. نسل اول انقلاب به دنبال استقلال کشور بود و امروز جوانان ما به دنبال کسب رضایت مردم هستند و انشالا توفیق همراه شان شود.