به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، کویل خودرو همان قطعه ای است که می تواند برق باتری را بیش از دو هزار برابر تقویت کند. خودرو های احتراق داخلی برای ایجاد جرقه و تولید نیرو درون سیلندر به اختلاف پتانسیلی در حدود ۷۰۰۰ ولت (در شرایط عادی) تا ۲۵۰۰۰ ولت (در شرایطی که شمع ها کثیف هستند یا شرایط نامناسب سوخت) نیاز دارند. این ولتاژ بالا البته به تنهایی خطرناک نیست، چرا که برای برق گرفتکی تنها ولتاژ موثر نیست.
اختلاف پتانسیل دوسر باتری خودرو های معمولی چیزی حدود ۱۲ ولت می باشد که می تواند با توجه به نحو استفاده و طول عمر باتری کمتر هم بشود. این اختلاف پتانسیل نمی تواند باعث ایجاد جرقه در شمع ها باشد، پس مهندسان قطعه ایی بنام کویل را طراحی کرده و ساخته اند. کویل انواع مختلف دارد و در مصارفی غیر از خودرو سازی مورد استفاده قرار می گیرد.
افراد زیادی سؤال می کند که آیا این ولتاژ برق بالا ممکن است باعث است برق گرفتگی هم شود یا خیر؟ پاسخ مثبت است. دلیل تأکید دائمی تعمیرکاران بر بررسی خودرو در زمان خاموش بودن آن هم همین است.
ناگفته نماند ممکن است افرادی برق کویل خودرو را حس کرده باشند اما مشکل جدی پیش نیامده باشد. به طور کلی به دلیل چند هزار برابر شدن برق باتری توصیه می شود که از خودتان در برابر آن مراقبت کنید؛ چرا که بعضاً منجر به برق گرفتگی هم منجر شده است.
وظیفه کویل خودرو چیست؟
برای حرکت خودروها باید مخلوط سوخت و هوا بسوزد. برای ایجاد احتراق در محفظه نیاز به جرقه داریم. تعبیه شمع ها بر روی سیلندر به دلیل ایجاد جرقه است. اما آیا هر جرقه ای می تواند باعث احتراق و روشن شدن خودرو شود؟ جواب خیر است.
برای ایجاد احتراقی صحیح و کامل می بایست شمع ها جرقه های ولتاژ بالایی را ایجاد کنند؛ این در حالی است که ولتاژ باتری خودرو حدود ۱۲ ولت است. ۱۲ ولت، ولتاژ چندان بالا و مناسبی نیست و در نتیجه آن جرقه هایی ناقص و کم توان خواهیم داشت. کما اینکه تولید این ولتاژ برق در شرایطی است که باتری شما سالم و نو باشد. در شرایطی که باتری کارکرد بالایی داشته باشد، ممکن است برق تولیدی آن کم توان تر هم باشد.
کویل خودرو قطعه ای است که در سیستم برق به کار گرفته می شود تا برق لازم برای ایجاد جرقه مناسب و در پی آن، نیروی مناسب برای احتراق کامل را تأمین کند. کویل خودرو ولتاژ باتری را چند برابر یا به اصطلاح تقویت می کند و توسط وایرها به سمت شمع ها می فرستد.
کویل خودرو به کامپیوتر مرکزی خودرو ( ECU ) متصل است و با توجه به دستوراتی که از سوی آن صادر می شود؛ عملیات جرقه زنی و میزان آن را تنظیم می کند.
آیا کویل خودروهای انژکتوری با هم متفاوت است؟
کویل خودروهایی چون پژو ۲۰۶ و تندر ۹۰ بهینه تر از کویل خودروهایی چون پراید هستند. البته باید خاطرنشان کرد که ساختار کویل خودرویی چون پراید و تندر ۹۰ با هم تفاوتی ندارد و تنها تفاوت در تعداد کویل خودروها است. گاهی ظاهر کویل ها با هم فرق می کند، توجه داشته باشید که کارایی تمام انواع این قطعه شبیه به هم است.
این در حالی است که در بسیاری از خودروهای انژکتوری دیگر چون پراید و برخی پژوها از یک کویل برای جرقه تمامی شمع ها استفاده می شود. خرابی کویل این خودروها علاوه بر اینکه باعث بروز اختلال در تأمین برق خودرو می شود، ممکن است به موتور خودرو هم آسیب وارد کند.
طراحی سیستم برقی در خودروهایی چون تندر ۹۰ به گونه ای است که به ازای هر شمع یک کویل وجود دارد. این نوع طراحی باعث می شود که چنانچه یکی از کویل ها خراب شد، فقط همان یکی نیاز به تعمیر داشته باشد و در عملکرد بقیه کویل ها وقفه ای ایجاد نشود. البته باید توجه داشت که سلامت مابقی کویل ها باعث دلیل بر عدم تعمیر کویل خراب نمی شود. بعد از خرابی حتی یکی از آنها شما متوجه افت کارایی خودروی تان خواهید شد.