به گزارش سایت خبری ساعد نیوز،قبل از آشنایی با بال عقب خودرو و چگونگی عملکرد آن لازم است که با مقوله آیرودینامیک آشنایی پیدا کنید.
آیرودینامیک یک مبحث بسیار مهم در طراحی خودرو بخصوص در خودروهای اسپرت و سوپر اسپرت است که در تعدیل حرکت جریان باد روی بدنه بسیار کمک کننده است. بال عقب با تعدیل جریان هوای اطراف در حرکت خودرو به ویژه در سرعت های بالا تعادل ایجاد می کند.
وقتی خودرو در سرعت های بالا حرکت می کند از جاده جدا می شود که علت این اتفاق حالت قسمت عقب و حرکت جریان هوا روی بدنه است؛ به همین دلیل برای رفع این مشکل و حفظ تعادل خودرو روی جاده لازم است که قطعه ای در آن وجود داشته باشد تا جریان هوا را به سمت پایین خودرو هدایت کند.
به قطعه ای که این عمل را انجام می دهد بال عقب و به نیروی که در اثر عملکرد آن به وجود می آید نیروی چسبندگی یا فورس داون گفته می شود.
این کار باعث می شود که قسمت عقب اتومبیل سبک نشود و در سرعت بالا و سر پیچ ها کنترل بهتری روی راندن خودرو وجود داشته باشد. علاوه بر این در اتومبیل های معمولی شهری نیز از اسپویلر یا بال عقب به عنوان نوعی قطعه تزئینی برای تیونینگ استفاده می شود.
به طور کلی مهندسان از بال عقب که شبیه بال هواپیما است با این تفاوت که سطح قوس دار آن در قسمت زیرین قرار گرفته است به این منظور استفاده می کنند که نیروی بالا برنده ای که از جریان باد روی بدنه ناشی می شود را به داون فورس یا نیروی چسبنده به زمین تبدیل کنند.
یکی از مشکلاتی که در مورد بال عقب مطرح است پایه هایی هستند که بال را به صورت عمودی به قسمت پشتی خودرو متصل می کنند و این امکان وجود دارد که خودشان در برخورد با جریان هوا در عبور هوا اختلال ایجاد کنند. این مسئله به خودی خود می تواند کارایی بال را حتی تا حدود یک سوم هم کاهش دهند به همین خاطر پایه های متصل کننده را در برخی اتومبیل ها به قسمت بالایی متصل می کنند.
تفاوت بال عقب و اسپویلر
واژه های بال عقب و اسپویلر در جامعه اتومبیل سازی و اتومبیل رانی به صورت گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرند اما ممکن است برایتان سوال ایجاد شود که آیا این دو نام برای دو قطعه مجزا کاربرد دارند یا هر دو آن ها به یک قطعه اشاره دارند؟
واقعیت این است که هر یک از این نام ها به یک قطعه خاص اشاره دارند و تفاوت عمده ای میان آن ها وجود دارد.
واژه بال عقب همان طور که در قسمت بالا نیز اشاره شد به قطعه ای نسبت داده می شود که در قسمت عقبی بسیاری از سوپر خودروهای سرعتی وجود دارد و وظیفه آن درست برعکس بال هواپیماها ایجاد نیروی چسبندگی به زمین در سرعت های بالا است.
از سوی دیگر اسپویلر بر خلاف بال عقب یک قطعه کاملا صاف و بدون قوس است که بیشتر در اتومبیل های معمولی بخصوص خودروهای هاچ بک و شاسی بلند مورد استفاده قرار می گیرد و وظیفه آن تنها هدایت جریان هوا از قسمت عقب خودرو و برطرف کردن هوای مزاحمی است که اتومبیل را به سمت عقب می کشد.
آیا ممکن است یک خودرو به طور همزمان بال عقب و اسپویلر داشته باشد؟
پاسخ مثبت است و در حقیقت اکثر اتومبیل های دارای بال از اسپویلر نیز برخورداند. اسپویلرها می توانند اشکال مختلفی داشته باشند اما در نهایت وظیفه اصلی تمام آن ها هدایت جریان هوای نامطلوب و کنترل فشار ناشی از آن است. بال عقب نیز می تواند قبل از باز شدن و فعال شدن DRS نقش اسپویلرها را برای ماشین ایفا کند.
اما چنانچه توجه کرده باشید پس از فعال شدن DRS در خودروهای فرمول یک، سرعت اتومبیل می تواند بسته به نوع بال حتی تا ۵۰ کیلومتر بر ساعت نیز افزایش پیدا کند.
نقش اسپویلرها در طراحی خودرو
اگر چه ممکن است از نظر بسیاری از مردم اسپویلرها تنها قطعه ای باشند که به منظور زیبایی ظاهری و اسپرت شدن خودرو مورد استفاده قرار می گیرند اما واقعیت این است که این قطعه نقشی بسیار اساسی در قدرت یک اتومبیل دارد و در صورتی که به شکلی نامناسب طراحی و نصب شده باشد یا این که در خودرویی نصب نشده باشد، می تواند باعث به وجود آمدن مشکلات بسیاری در تعادل خودرو در سرعت های بالا شود.
به همین دلیل در زمان نصب اسپویلر علاوه بر زیبایی ظاهری به کیفیت آن نیز توجه داشته باشید تا بتوانید با استفاده از آن بهترین عملکرد خودرو را در سرعت های بالا داشته باشید.
یک باور نادرست و رایج در میان رانندگان این است که هر چه اسپویلر بزرگ تر باشد عملکرد بهتری خواهد داشت در حالی که مسئله کاملا برعکس است و هر چه اسپویلرهای مورد استفاده کوچک تر باشند تاثیر آن در کنترل نیروهای وارده بر اتومبیل که از هوای اطراف ناشی می شود، بیشتر خواهد بود.
جنس اسپویلرها
به طور کلی اسپویلرها ممکن است از مواد مختلفی ساخته شوند اما موادی که در ساخت این قطعه بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند معمولا شامل پلاستیک ABS، فایبرگلاس، فیبر کربن و سیلیکون هستند.
پلاستیک ABS با توجه به قیمت و شکل مناسبی که دارد رایج ترین آن ها است اما بزرگ ترین مشکل آن شکننده بودن است که با گذر زمان ترک برمی دارد. از سوی دیگر اگر چه فایبرگلاس از نظر کیفیت بسیار عالی است اما تولید آن هزینه بر است. فیبر کربن هم با وجود این که از کیفیتی فوق العاده برخوردار است اما قیمت بسیار بالای آن موجب شده است که فقط در خودروهای سوپر اسپرت و گران قیمت مورد استفاده قرار بگیرد.
با وجود همه این ها سیلیکون که امروزه استفاده از آن رواج بسیاری پیدا کرده است و از خصوصیت های بسیار مناسبی چون شکل پذیری عالی و طول عمر بالا برخوردار است می تواند رقیبی جدی برای سایر مواد ارزان قیمت چون پلاستیک ABS باشد.