به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، خودروهای دارای موتور احتراق داخلی، برای تولید جرقه و نیرو داخل سیلندر به یک اختلاف پتیانسل بالا ( بین ۷۰۰۰ تا ۲۵۰۰۰) نیاز دارند. البته گفتنی است این ولتاژ بالا به خودی خود، خطرناک نیست زیرا تنها ولتاژ موثر برای برق گرفتگی نیست. اختلاف پتانسیل دو سر یک باتری خودرو( خودروهای معمولی) چیزی در حدود ۱۲ ولت است و احتمال کم شدن آن در صورت نحوه استفاده و عمر باتری خودرو وجود دارد. این اختلاف پتانسیل به تنهایی نمی تواند باعث ایجاد جرقه در شمع ها بشود. به همین دلیل مهندسین خودرو، قطعه ای به نام کویل را طراحی نمودند. کویل انواع گوناگونی دارد که یکی از آنها کویل ماشین است که مخصوص خودروسازی می باشد.
علائم خرابی کویل خودرو
وظیفه کویل خودرو ، تقویت چند هزار برابری ولتاژ برق گرفته شده از باتری است که با کمک دو سیم پیچ اولیه و ثانویه به وظیفه خود عمل می کند. جریان برق ۱۲ ولتی قادر به ایجاد جرقه در شمع ها و تولید نیروی لازم برای احتراق داخل سیلندر نیست به همین دلیل بر اساس طراحی سیستم برقی خودرو و طبق دستورات کامپیوتر مرکزی به کویل فرستاده می شود.
برق ۱۲ ولتی ابتدا به سیم پیچ اولیه که دور پایین تری نسبت به سیم پیچ ثانویه دارد القا می شود و پس از کمی شارژ به سیم پیچ دومی انتقال می یابد. عبور جریان برق ضعیف باتری از این پروسه باعث می شود که اختلاف ولتاژ آن از ۱۲ ولت به نزدیک یا بیش از ۲۰٫۰۰۰ ولت برسد و نیروی لازم به شمع ها را برای عملیات جرقه زنی وارد کند.
جرقه های قوی و مناسب منجر به بهتر سوختن مخلوط سوخت و هوا و در نتیجه انفجار مناسب می شوند. به این ترتیب شرایط یک استارت قدرتمند فراهم است. حال تصور کنید که جرقه ها ناقص باشند. چه اتفاقی رخ می دهد؟
جرقه نزدن شمع ها و یا ناقص جرقه زدن شان اجازه اشتعال مخلوط سوخت و هوا را نمی دهد. پس یکی از دلایل روشن نشدن خودرو و یا بد استارت خوردن آن خرابی کویل خودرو است.
افزایش مصرف سوخت نشانه دیگر خرابی کویل است. با هر بار جرقه زدن مقداری سوخت مکش می شود که به دلیل عدم احتراق به هدر می رود. اگر به مرور زمان حس کردید که مصرف سوخت شما بیشتر از قبل شده است، حتما از عدم خرابی کویل خودروی تان اطمینان حاصل کنید.
خرابی کویل خودرو ممکن است منجر به بروز لرزش هایی در خودرو و کوبش هایی در موتور شود. ممکن است با گاز خوردن خودرو و حرکت کردن آن این دو نشانه تا حدود زیادی مرتفع شوند. توجه داشته باشید این دو نشانه را حتما زمانی که خودرو در حالت توقف کامل قرار دارد بررسی کنید.
روشن شدن چراغ چک خودرو ممکن است به دلیل خرابی کویل خودرو باشد.
نداشتن جرقه در یک یا دو سیلندر و هم زمان نبودن شارژ کویل ها هم از علائم خرابی این قطعه است. در چنین مواقعی اگر به تعمیرگاه مراجعه کنید خواهید دید که دستگاه دیاگ خطای شارژ نامناسب و عیرهمزمان مویل ها را می دهد.
خرابی کویل خودرو منجر به ریپ زدن خودرو کارکرد نامنظم آن نیز می شود. توجه داشته باشید که ممکن است بخش های دیگری از سیستم برقی خودروی تان خراب شده باشد که خودروی تان ریپ می زند، بنابراین در این شرایط حتما به تعمیرگاه های مجاز و کارشناسان مربوطه مراجعه کنید.
عوامل خرابی کویل خودرو
برخی از رانندگان بر حسب عادتی که در مورد خودروهای کاربراتوری داشتند، برای اطمینان از عدم خرابی سیستم جرقه زنی، با یک پیچ گوشتی سر وایرها را به بدنه خودرو متصل می کردند. در حال حاضر کارشناسان توصیه می کنند که این کار را برای خودروهای انژکتوری انجام ندهید.
در خودروهای انژکتوری این کار موجب آسیب دیدن کامپیوتر مرکزی خودرو می شود. به طور کلی هنگام خرابی کویل خودرو بهتر است که به تعمیرگاه و افراد متخصص مراجعه کنید، زیرا آنها وسایل و دستگاه های مخصوص بررسی این مشکل را دارند. تعمیرکاران می توانند با کمک دستگاه دیاگ به راحتی منشا خرابی کویل را بیابند و یکباره به سراغ تعمیر همان قطعه یا محل نیز بروند.
از جمله عوامل خرابی کویل ، سوختن این قطعه است. با وجود عایق حرارتی و آلیاژ به کار رفته در این قطعه که از جنس آلومینیوم است، در هر حال ممکن است گرما و فشار جریان برق در اثر گذشت زمان منجر به خرابی یا سوختن آن شود.
کارکرد طولانی هم منجر به خرابی کویل خودرو می شود.
استفاده از کویل هایی که نامرغوب هستند و از همان ابتدا عملکرد خوبی ندارند.
عملکرد نادرست باتری یا اتصالات که منجر به ناکام ماندن عملیات تقویت برق توسط کویل می شود.
کویل دچار برق دزدی و یا قطعه در برخی از اتصالات خود شده است.