به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، سنسور اکسیژن قطعه ای در خودرو است کــه نسبت اکسیژن موجود در گاز یا مایع را اندازه گیری می کند و در تمامی خودروها وجود دارد و در خودروهای جدید به صورت متعدد از آن استفاده می شود. نسبت اکسیژن به مایع یا گاز به نام نسبت لامبدا خوانده می شود. در مـــوتور احتراق داخلی این سنسور نسبت اکسیزن موجود در گازهای خروجی از اگزوز را اندازه گیری می کند . مقادیر حاصل برای مدیریت مـــوتور در سیستم های سوخت رسانی انژکتوری و کنترل آلاینده های حاصل از احتراق می رود. در واقع این سنسور میزان غنی یا رقیق بودن نسبت سوخت به هوای ارسال شده به مـــوتور را اندازه گیری می کند.با استفاده از داده سنسور یک سیستم کنترلی فیدبک حلقه بسته مقدار سوخت ارسال شده به مـــوتور را تصحیح می کند. این سنسور توسط شرکت بوش ابداع گردید و در دهه ۱۹۶۰ توسعه یافت .سنسور اکسیژن شامل بدنه سرامیکی با سره پلاتینیوم اســـت. سره سنسور توسط غلاف فلزی محافظت شده اســـت. محدوده خارجی این سرامیک پوشش داده شده در معرض اکسیژن موجود در اگزوز قرار دارد. قسمت داخلی آن به اکسیژن موجود در اتمسفر مرتبط اســـت. اختلاف بین این دو نقطه باعث تولید ولتاژ در سنسور ميشود.
دلایل خرابی سنسور اکسیژن
1. نسبت نامناسب اختلاط سوخت و هوا
اگر ترکیب سوخت و هوا در وضعیت مناسبی قرار نداشته باشد، سنسور اکسیژن آسیب می بیند. ترکیب نشدن درست سوخت و هوا به دلایل مختلفی اتفاق می افتد از جمله خرابی سوزن انژکتور (پودر نکردن سوخت)، خرابی سنسور map و عملکرد بد کوئل.
2. وجود رسوب ضدیخ در اگزوز
این اتفاق زمانی رخ می دهد که واشر سرسیلندر موتور خراب شده و نیاز به تعمیر و تعویض داشته باشد. در این صورت محلول موجود در سیستم خنک کننده وارد اتاق احتراق و از آنجا وارد اگزوز شده و موجب خرابی سنسور اکسیژن می شود.
3. وجود سرب و یا سیلیس در داخل بنزین
استفاده از سرب در بسیاری از کشورها ممنوع است اما همچنان در برخی مناطق جهان شاهد استفاده از سرب در بنزین هستیم. سرب علاوه بر مشکلات و بیماری هایی که برای انسان ایجاد می کند، می تواند در خرابی سنسور اکسیژن هم نقش داشته باشد.
4. استفاده از افزودنی های تقلبی
استفاده از هرگونه افزودنی تقلبی می تواند آسیب های جدی به موتور وارد کند و در این بین، سنسور اکسیژن هم به دلیل حساسیت بالا در اثر وجود مواد تقلبی آسیب می بیند. بهتر است به هنگام خرید هرگونه افزودنی یا مکمل دقت زیادی داشته باشید و به هیچ وجه از افزودنی های تقلبی استفاده نکنید.
نشانه های خرابی سنسور اکسیژن
1. روشن شدن چراغ چک
این اتفاق ممکن است در صورت وجود خطای سنسور اکسیژن در حافظه ایسیو (ECU) رخ دهد.
2. بالا رفتن مصرف سوخت
اگر بیش از سایر مواقع به پمپ بنزین مراجعه می کنید، ممکن است سنسور اکسیژن عملکرد مناسب خود را از دست داده باشد. در صورتی که نسبت سوخت و هوا مناسب نباشد، مصرف سوخت خودرو شما افزایش می یابد.
3. مکث خودرو هنگام شروع حرکت یا گاز دادن
به هم خوردن نظم عملکرد خودرو توسط مالک آن قابل تشخیص است چراکه با عملکرد عادی خودرو آشناست.
4. به هم خوردن ریتم کارکرد موتور در هنگام کارکردن درجا
در صورت مشاهده هر یک از موارد ذکرشده خودرو خود را به تعمیرگاه برده و از وضعیت و عملکرد صحیح سنسور اکسیژن اطمینان پیدا کنید.