به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، تیروئیدیت پس از زایمان و یا تیروئیدیت خاموش، التهاب تیروئید به دنبال زایمان نوزاد است. این اختلال در ابتدا می تواند منجر به پرکاری تیروئید شود و در نهایت باعث کم کاری تیروئید شود. تیروئیدیت پس از زایمان یک بیماری غیر طبیعی است که در آن یک غده تیروئید با عملکرد طبیعی در سال اول پس از زایمان ملتهب می شود. تیروئیدیت پس از زایمان اغلب چندین هفته تا ماه ها طول می کشد. اما تشخیص این اختلال دشوار است زیرا علائم آن اغلب با سایر علائم مشابه مانند استرس داشتن یک نوزاد و اختلالات خلقی پس از زایمان به اشتباه گرفته می شود.
در بیشتر خانم هایی که تیروئیدیت خاموش را تجربه می کنند، عملکرد تیروئید در طی 12 تا 18 ماه از شروع علائم به حالت عادی برمی گردد. اما این بیماری در برخی از زنان منجر به بروز عوارض دائمی می شود. این وضعیت درصد کمی (حدود 3 در 100 زن و یا 2 در 25 نفر) از زنان باردار را تحت تأثیر قرار می دهد. تیروئید یک غده ریز در قسمت جلوی گردن است و کار آن ساخت هورمون های تیروئید می باشد. این هورمون ها از طریق جریان خون به تمام قسمت های بدن منتقل می شوند. هورمون های تیروئید نحوه استفاده بدن از انرژی را کنترل می کنند. آن ها تقریباً بر همه اعضای بدن تأثیر می گذارند. وقتی تیروئید مقدار مناسب هورمون ها را ایجاد نمی کند، منجر به بروز برخی علائم بیماری در فرد می شود.
تیروئیدیت خاموش ممکن است تیروئید را بیش فعال کند (پرکاری تیروئید). این بدان معنی است که هورمون های تیروئید زیادی را به جریان خون ارسال می کند که در این شرایط ممکن است قسمت هایی از بدن خیلی سریع کار کند. اما با گذشت زمان این بیماری منجر به تیروئید کم تحرک (کم کاری تیروئید) می شود. این بدان معنی است که به اندازه کافی هورمون تیروئید ایجاد نمی کند. سپس عملکرد قسمت هایی از بدن کند می شوند.
تقریبا ۵ الی ۱۰ درصد از زنان پس از زایمان به یکی از مشکلات غده ی تیروئید به نام تیروئید بعد از زایمان (Postpartum Thyroiditis) مبتلا می شوند. با این که این معضل در بیشتر مواقع لاعلاج یا خیلی خطرناک نیست، تحمل آن دشوار است. این بیماری ممکن است به دلیل شباهت عوارض این بیماری با عوارض بازیابی در دوره ی پس از زایمان، از چشم پزشکان متخصص دور بماند.
زنانی که برای بار اول بارداری را تجربه می کنند، با این که سابقه ی مشکلات غده ی تیروئید نداشته اند هم ممکن است به تیروئید بعد از زایمان مبتلا شوند. تقریبا نیمی از زنانی که به تیروئید بعد از زایمان (به اختصار PPT) مبتلا می شوند، عوارض کم کاری تیرویید بعد از بارداری را تجربه می کنند.
این عوارض شامل خستگی، افزایش وزن، مشکلات حافظه، یبوست و حتی افسردگی می شود. در برخی زنان ممکن است عوارض پرکاری تیروئید پس از زایمان ظاهر شود که شامل خستگی، بی نظمی ضربان قلب، کاهش وزن، عدم تحمل گرما و حساس شدن است. پرکاری تیروئید در PPT معمولا طی ۶ ماه پس از زایمان اتفاق می افتد و ممکن است بین ۱ تا ۲ ماه طول بکشد. اما بروز به شکل کم کاری تیروئید بسیار رایج تر است و معمولا ۴ تا ۸ ماه پس از بارداری اتفاق می افتد و تا ۹ ماه یا بیشتر هم طول می کشد.
بسیاری از زنان فکر می کنند در حال تجربه کردن عوارض بازیابی از دوران پس از زایمان هستند، اصلا به این فکر نمی کنند که توجه پزشک را به این موضوع جلب کنند. مخصوصا اگر سابقه ی مشکلات تیروئید نداشته باشید. زنانی که سابقه ی مشکلات یا عدم عملکرد تیروئید داشته اند بیشتر در خطر ابتلا به PPT هستند و احتمالا می دانند که باید حواسشان به این موضوع باشد. در هر حالتی، PPT معمولا از چشم دور می ماند.
خوشبختانه PPT به صورت خود به خود از بین می رود و بسیاری از زنان هرگز به درمان نیاز پیدا نمی کنند.
دلایل اختلال تیروئید بعد از زایمان
علت دقیق این اختلال مشخص نیست. تصور می شود که علت آن یک بیماری خود ایمنی مشابه تیروئیدیت هاشیموتو است. این دو نهاد از نظر آسیب شناسی قابل تشخیص نیستند. با این حال، زنانی که دچار تیروئیدیت پس از زایمان می شوند، در اوایل بارداری و بعد از زایمان، غلظت بالایی از آنتی بادی های ضد تیروئید دارند. در نتیجه، اعتقاد بر این است که زنانی که دچار تیروئیدیت پس از زایمان می شوند، سابقه بیماری تیروئید خود ایمنی زمینه ای داشته که به دلیل نوسانات عملکرد سیستم ایمنی، پس از زایمان شعله ور می شوند. این شرایط اساسی بسیار شبیه تیروئیدیت هاشیموتو است که در آن سیستم ایمنی به غده تیروئید حمله می کند.
اگر عوارض شما خفیف هستند، ممکن است درمان نیاز نباشد. برای زنانی که در فاز پرکاری تیروئید قرار دارند، پزشک ممکن است مسدود کننده هایی برای کنترل عوارض(ضربان نامنظم، رعشه و غیره) تجویز کند. اگر شما از PPT کم کاری تیروئید رنج می برید، پزشک شما ممکم است یک دوره هورمون مصنوعی را آغاز کند که معمولا پس از ۶ تا ۱۲ ماه به پایان می رسد. اما عوارض بسیاری از زنان آن قدر خفیف و قابل کنترل هستند که هیچ نیازی به درمان وجود ندارد.
PPT یک شرایط گذراست و ۸۰٪ از آن ها با گذشت یک سال کارکرد طبیعی غده ی تیروئید خود را باز می یابند. ولی تشخیص بیماری بسیار مهم است، مخصوصا که ۲۰٪ دیگر از زنانی که به PPT مبتلا می شوند، بازگشت این شرایط را در بارداری های بعدی هم تجربه می کنند.