به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، گاز خوردن ماشین آن هم در ماشین های ایرانی موضوع و مشکلی آشنا و کاملا قابل لمس است که هر کسی که یکی از خودروهای ساخت داخل را داشته باشد، بی تردید حداقل یک بار با این مشکل روبه رو شده است.باید بدانید که گاز خوردن بی دلیل ماشین و به دنبال آن بالا رفتن دور موتور می تواند ناشی از چندین مورد نقص فنی در خودرو باشد. هریک از این نقص های فنی دارای راهکار هایی هستند که در ادامه درباره همه آنها شرح خواهیم داد.
دلایل گاز خوردن بی دلیل موتور خودرو
این دلایل را می توانیم در گروه های زیر دسته بندی کنیم:
عیب در انژکتورها
همان طور که می دانید انژکتورها وظیفه ترکیب سوخت و هوا و رساندن آن به موتور خودرو را دارا هستند. در صورتی که این ترکیب به درستی انجام نشده و نسبت آن ها صحیح نباشد، می توانیم انتظار افزایش دور غیرمنطقی موتور را داشته باشیم. در این صورت باید انژکتورها بازبینی شده و در صورت نیاز تمیز یا سرویس شوند.
اشکال در سنسور دور موتور خودرو
سنسور دور موتور نیز همان طور که از نام آن برمی آید، باید هر لحظه دور موتور را پایش کرده و اندازه آن را به ECU وارد سازد. در صورت وجود اشکال در سنسور دور موتور، این سنجش به درستی انجام نشده و فرمان ها با خطا روبرو می شوند. به همین دلیل یکی از دلایل گاز خوردن بی دلیل موتور خودرو را باید همین عیب در سنسور دور موتور بدانیم. سنسور دور موتور از قطعاتی چون یک سیم پیچ مسی، آهن ربا، سنسور و یک هسته مرکزی تشکیل شده است. با خراب شدن هر یک از این قطعات، سنسور دچار اختلال شده و قادر به ارسال صحیح میزان دور موتور به ECU نخواهد بود. در این صورت ECU دریافت درستی از میزان دور موتور خودرو نداشته و تنظیم دور موتور از مدار خارج می گردد.
عیب در سنسور فشار هوای ورودی
در صورت پیدا شدن عیب در سنسور فشار هوای ورودی یا همان منیفولد هوا، فرمان های نادرستی به ECU داده شده و نسبت ترکیب سوخت و هوا برهم می خورد. در صورت خرابی سنسور فشار هوا؛ مشکلاتی از جمله لرزش خودرو، افزایش مصرف سوخت، افزایش ناگهانی دور موتور، بد کار کردن خودرو و …. به وجود می آید.
نشتی سیستم ورودی هوا
هر گونه مشکلی در سیستم ورودی هوا، باعث می شود تا میزان هوای لازم برای ترکیب در سوخت؛ وارد نشده و عمل احتراق با مشکل روبرو شود. در این شرایط دور موتور از تعادل خارج گشته و امکان گاز خوردن بی دلیل برای جبران کاستی احتراق، شکل می گیرد. در صورت عیب یابی این مورد، باید فورا نسبت به رفع آن اقدام کرد.
اشکال در پدال گاز
این مورد از ساده ترین مشکلاتی است که می توانند موجب گاز خوردن بی دلیل موتور خودرو گردند. یک بررسی شاید بسیار ساده، می تواند گیر کردن پدال گاز یا خارج شدن آن از رگلاژ را برملا سازد. بارها برای رانندگان مختلف، از جمله خود من؛ پیش آمده که پدال گاز گیر کرده و بی دلیل دور موتور بالا رود. در این شرایط می توانید ماشین را در جای امنی متوقف ساخته و پدال را بازبینی کنید. ممکن است زائده ای یا چیزی شبیه به آن، پشت پدال گیر کرده و مانع از حرکت صحیح آن شود. همچنین سیم پدال گاز نیز مشمول این شرایط شده و می تواند موجب افزایش دور موتور گردد. سیم گاز بین پدال گاز و دریچه گاز قرار دارد و با فشار دادن پدال، سیم عمل کرده و دریچه را مطابق با میزان فشردن پدال؛ باز کرده و هوای ورودی را تنظیم می کند. با این حساب در صورت وجود عیب در سیم گاز، امکان افزایش دور موتور خودرو به صورت غیرمنتظره و خارج از کنترل راننده، وجود دارد. (البته در بیشتر خودروهای مدرن امروزی، خبری از سیم گاز نیست و به جای آن گاز به صورت برقی فعال است.)
مشکل در استپر موتور
استپر در سیستم تولید گشتاور موتور خودرو نقش داشته و هوای ورودی به موتور در دور آهسته را تنظیم می کند. به این معنا که وقتی شما حین رانندگی، در حال فشردن پدال گاز نیستید، استپر میزان هوای ورودی را تنظیم می کند. خراب بودن استپر، می تواند عملکرد موتور در شرایطی که پدال گاز فشرده نمی شود را تحت تاثیر قرار دهد. خراب بودن استپر می تواند حین گرم شدن موتور، موجب بالا رفتن دور آن گردد. همین طور عیب در استپر به نوسان دور موتور در حالت درجا نیز منجر می شود.
اختلال در ECU
همان طور که احتمالا می دانید سنسورهایی از کامپیوتر مرکزی ماشین یا همان ECU به موتور متصل هستند. این سنسورها وضعیت موتور را پایش کرده و آن را به کامپیوتر مرکزی می رسانند. با این حساب کاملا مشخص است که خراب بودن ECU و اختلال در آن، می توانیم انتظار نوسان در دور موتور و احیانا بالا رفتن بی دلیل آن را داشته باشیم.
عکس العمل صحیح حین گاز خوردن بی دلیل موتور
عکس العمل صحیح حین گاز خوردن بی دلیل موتور خودرو در مراحل زیر خلاصه می شود:
- خودروی خود را به لاین کم سرعت هدایت کنید. (به خاطر داشته باشید که برای این کار، حتما از فلاشر سمت راست استفاده نمایید.)
- به کمک ترمزهای کوتاه و نه شدید، از سرعت خودرو بکاهید. (توجه داشته باشید که به هیچ وجه نباید به یکباره روی ترمز زده و یا سکته های تیز به خودرو وارد کنید.)
- در فرصتی مناسب و در جایی که امکان پارک کردن وجود داشته باشد، سرعت خود را به حداقل رسانده، دنده را خلاص کرده و اتومبیل را خاموش نمایید.
- سپس از خدمات امداد خودرو یا سرویس کار در محل، درخواست کمک کرده و از خدمات در محل بهره مند شوید. در غیر این صورت، خودرو را به تعمیرگاه انتقال داده و از عیب یابی و رفع ایراد به صورت کامل، مطمئن گردید.