وقتی والدین ساعتها قبل از خواب با گریه کودکشان روبرو می شوند، بیشتر آنها درمورد دلیل و راه حل این گریه ها اطلاعاتی ندارند. نوزادان تا پیش از تولد، تمام وقت خود را در رحم گذرانده اند، جایی که همه چیز به طور خودکار برای آنها فراهم و راحت بود بنابراین، حالا در دنیای خارج از رحم هر مسئله ای که خلاف آرامش قبلی شان باشد موجب گریه آنها می شود برای همین ما به عنوان والدین تمام تلاش خود را برای فراهم کردن محیطی امن و راحت برای نوزاد، می کنیم ولی گاهی با تمام تلاش ما، نوزاد بازهم به گریه ی خود ادامه می دهد.
علل گریه قبل از خواب نوزاد
گریه کردن روش اصلی کودک شما برای ارسال پیام است. نوزادان شب ها گریه می کنند که نشان دهند به کمک شما نیاز دارند. وقتی که او شروع به گریه و سر و صدا می کند چه چیزی می خواهد به شما بگوید؟ در اینجا مهمترین دلایل گریه نوزاد قبل از خواب ذکر می شود
1. ناتوانی در خواب شبانه
گریه به سادگی واکنشی است که بدن نوزاد در جریان عادت به چرخه خواب نشان می دهد، زیرا این امر یعنی خوابیدن در ساعتی مشخص مثل شب در ابتدا برای او غیر معمول است و عادت کردن به این چرخه نیاز به زمان دارد. به نظر نمی رسد خواب برای بسیاری از نوزادان کار مشکلی باشد با این حال، آنها هر وقت شب قرار به خواب باشد گریه می کنند چراکه بدنشان احتمالا به خواب در این ساعت از شبانه روز عادت ندارد.انواع فرایندها و اندام های بدن، درست از قلب تا مثانه و دستگاه گوارش نوزاد ، همه نیاز به همخوانی با سیستم خواب بدن دارند و تا زمانی که این همخوانی ایجاد نشده نوزاد احساس آرامش نخواهد کرد. این اتفاق معمولاً پس از گذشت 3 ماه رفع می شود چراکه بدن به تدریج شروع به سازگاری چرخه خواب می کند.
2. وجود هرگونه ناراحتی جسمی
گریه تقریباً تنها راه ارتباطی نوزادان است، به همین دلیل آنها هر وقت نیاز به انتقال چیزی دارند، گریه می کنند. بیشتر اوقات، علت چیزی است که باعث تحریک آنها می شود یا آنها را ناراحت می کند و باعث فریاد می شود. این شرایط می تواند در هنگام خواب نیز اتفاق بیفتد بخصوص اگر محیط به اندازه کافی مساعد نباشد. به عنوان مثال نوزادانی که از سرما رنج می برند یا در یک اتاق گرم هستند می توانند احساس ناراحتی و در نتیجه پیش از خواب گریه کنند. علاوه بر این عوامل، وجود هرگونه بیماری یا گرسنگی می تواند نوزاد را بیدار نگه دارد یا به سادگی نیاز به مدتی بازی قبل از خوابیدن می تواند علت دیگری برای گریه ی قبل خواب فرزندتان باشد.
3. تلاش برای برقراری ارتباط اجتماعی
دلیل دیگر اینکه چرا کودک می تواند درست در زمان خواب شروع به گریه کند، بیش از هر چیز با رفتار او ارتباط دارد. نیاز او به توجه و احتمال تمایل به تماس اجتماعی ممکن است باعث شود او با گریه بلند با شما ارتباط برقرار کند. برخی از نوزادان می دانند که زمان خواب به معنای این است که آنها مادر خود را نمی بینند و این می تواند باعث گریه آنها نیز شود. نوزادانی که پس از یک روز طولانی خسته شده اند و یا با تحریکات یا سرو صدای زیادی روبرو شده اند می توانند سکوت شب را امری خسته کننده بدانند برای همین به محص ساکت شدن محیط گریه می کنند.
راه حل گریه نوزاد قبل خواب
گرفتن یک کودک کوچک برای آرامش، به خصوص در زمان خواب می تواند برای والدین بسیار طاقت فرسا باشد. در اینجا چند نکته آورده شده است که بیشتر اوقات در مورد انواع نوزادان موثر است.
1. ایجاد یک محیط مساعد
برای اینکه کودک به راحتی بخوابد، دمای اتاق او باید در حد مطلوب باشد. با بررسی دمای بدن کودک در اطراف معده یا پشت او می توان این مسئله را به خوبی آزمایش کرد. لباس را بر اساس آب و هوا انتخاب کنید و متناسب با آن لایه لایه کنید.از پوشاندن بیش از حد نوزاد در پتو حتی در زمستان خودداری کنید زیرا میتواند باعث خفگی و حتی مرگ ناگهانی او شود.
2. نوزاد را قنداق کنید
کودک شما حتی در خواب نیز باید احساس امنیت و آرامش کند ، مانند نحوه آغوش گرفتن و نگه داشتن مادر توسط او. این امر معمولاً با پیچاندن کودک در پتوی سبک حاصل می شود. این امر همچنین به کنترل حرکات تصادفی اندام، که می تواند به اشتباه او را از خواب بیدار کند، کمک می کند.برای قنداق کردن نوزادتان سراغ پارچه های مناسب و سبک بروید و او را به گونه ای بپیچید که چانه، گوش و سرش پوشانده نشود. برخی از نوزادان به طور کلی علاقه به قنداق ندارند پس بهتر است اگر با بستن قنداق گریه نوزادتان بدتر شد از این روش صرف نظر کنید.
3. انتخاب لباس مناسب برای خوابیدن
نوزادان نسبت به کوچکترین انتخاب نسبت به خود بسیار حساس هستند. حتی کوچکترین آشفتگی در این موارد می تواند خوابیدن برای او را دشوار کند. لباس های او از این نظر نقش حیاتی دارند و انتخاب مناسب آنها نمی تواند از اهمیت کمی برخوردار باشد.اگرچه ممکن است لباس مناسب روز نوزاد را متناسب با سلیقه و ملاک های خاص و حتی کمی جذب تنش انتخاب کنید، اما بهتر است هنگام خواب کودک با یک لباس آزاد برای آرامش کامل آماده کنید.
۹ اشتباهی که هنگام خواباندن نوزاد مرتکب می شوید
خواباندن نوزاد ترفندهای خاص خودش را دارد و باورهای اشتباه مربوط به خودش را. برای این که بتوانید فرزندتان را به راحتی بخوابانید، بهتر است به نکاتی که در این مطلب به آنها پرداخته ایم، دقت کنید و در صورت لزوم حتما با یک روانشناس کودک یا پزشک متخصص برای پیدا کردن راه های بهتر مشورت کنید.
اشتباه اول؛ بین شب و روز فرق نمی گذارید
یکی از اشتباه های رایجی که خیلی از پدر و مادرها در مورد خواب نوزادان مرتکب می شوند، این است که تفاوت بین ساعت های شبانه روز را برایشان از بین می برند. اگر عادت دارید اتاق نوزادتان را همیشه تاریک نگه دارید یا برعکس چراغش همیشه روشن باشد، در حق ساعت بیولوژیکی فرزندتان کار درستی انجام نمی دهید. بدن انسان طوری تنظیم شده است که از همان ابتدا با رسیدن شب و تاریکی هوا هورمون خواب ترشح می کند و با رسیدن روز پیام بیدار باش خواهد داد. اگر با روشن گذاشتن چراغ در طول شب، ساعت های شبیه روز را طولانی کنید یا با کشیدن پرده در طول روز به ساعت های شبیه شب بیفزایید، در حقیقت ریتم طبیعی بدن فرزندتان را به هم می ریزید و او هم ساعت خواب و بیداری اش با هم عوض خواهد شد.
اشتباه دوم؛ رنگ سرویس خواب نوزادتان تند است
بعضی از پدر و مادرها از نکات روانشناسانه مهمی که باید حتی موقع انتخاب وسایل نوزاد به آنها دقت داشت، بی خبرند. یکی از این نکات این است که موقع خرید سرویس خواب نوزاد نباید به صرف قیمت سراغ هر مدل و رنگی رفت؛ به خصوص مدل هایی با لبه های تیز و رنگ های تند. همان قدر که مدل قنداق و رنگ آن در احوال فرزندتان می تواند تاثیرگذار باشد، رنگ سرویس خواب هم باعث آرامش یا ناآرامی او خواهد شد. سعی کنید برای رنگ سرویس خواب نوزاد سراغ رنگ های ملایم و آرامش بخش بروید و از انتخاب رنگ های تند خودداری کنید.
اشتباه سوم؛ نمی گذارید فرزندتان خسته شود
اگر در ساعت های بیداری نوزادتان مرتب سعی می کنید به زور او را بخوابانید و نمی گذارید به اندازه کافی خسته شود و خودش به خواب رود، خواب فرزندتان را با دردسر مواجه خواهید کرد. یکی از توصیه هایی که به پدر و مادرها می شود این است که بگذارند فرزندشان در طول روز فعالیت داشته باشد تا بتواند شب به راحتی بخوابد. البته فعالیت داشتن در مورد نوزادان صدق نمی کند و مربوط به بچه های بزرگ تر است که باید راهی برای تخلیه انرژی شان پیدا کرد و نگذاشت تمام ساعت ها را در خانه پای تلویزیون و تبلت بنشینند؛ اما در مورد نوزادان هم نباید آنها را به زور خواباند.
اشتباه چهارم؛ مراسم خواب ندارید
به خاطر داشته باشید که بچه ها خیلی زود بعضی چیزها را یاد می گیرند و بیشتر از چیزی که فکرش را می کنید، متوجه اطرافشان هستند. اگر دوست دارید نوزادتان را به خوابیدن در یک ساعت خاص عادت دهید، خوب است یک مراسم خواب روتین و معمول داشته باشید. به این صورت که هر شب با نزدیک شدن به ساعت خواب فرزندتان کارهایی مثل کم کردن نور خانه، کم کردن صدای تلویزیون، عوض کردن پوشک یا با صدای آهسته صحبت کردن را برایش انجام دهید. با انجام این کارها بعد از مدتی او هم متوجه رسیدن ساعت خواب می شود و می تواند راحت تر به خواب برود.
اشتباه پنجم؛ سیسمونی فرزندتان خواب آور نیست
قانونی که در مورد سرویس خواب نوزاد گفته شد، در مورد خرید سیسمونی بچه هم صدق می کند. سیسمونی نوزاد بهتر است رنگ های آرام بخش و ملایم داشته باشد تا امنیت خاطر و احساس خوب را به شما و فرزندتان القا کند و محیطی راحت برای خوابیدن در اختیارش بگذارد. بنابراین موقع انتخاب ضروری ترین وسایل سیسمونی نوزاد حتما علاوه بر استاندارد و باکیفیت بودن، به گزینه آرام بخشی هم توجه داشته باشید.
اشتباه ششم؛ به تکان دادن عادتش می دهید
این که برای فرزندتان مراسم خواب برپا کنید با این که او را به بعضی چیزها عادت دهید متفاوت است. برای مثال بهتر است فرزندتان را برای خوابیدن به مدت طولانی تکان ندهید؛ چون این طوری به تکان خوردن عادت می کند و اگر شبی تکانش ندهید، خوابش با مشکل روبه رو خواهد شد. همچنین او را به شنیدن موسیقی قبل از خواب عادت ندهید، چون گاهی موسیقی دقیقا برعکس عمل می کند و باعث حواس پرتی و بهانه گیری او خواهد شد. برای این که بین عادت دادن و مراسم خواب تفاوت برقرار کنید، خوب است از یک پزشک اطفال راهنمایی بگیرید تا بیشتر راهنمایی تان کند.
اشتباه هفتم؛ خوابیدن در کنار نوزاد
خوابیدن در کنار نوزاد علاوه بر این که او را به آغوش شما عادت می دهد، خطرناک هم است. خطر این کار این است که ممکن است خوابتان ببرد و نوزاد در آغوش شما دچار خفگی شود. همچنین اگر خواب آلوده هستید نباید به فرزندتان شیر بدهید چون ممکن است خوابتان ببرد و او دچار خفگی شود. جای خواب نوزادتان در تخت اوست و بهتر است او را به همین محدود عادت دهید.
اشتباه هشتم؛ خوابیدن در صندلی اتومبیل
خیلی از پدر و مادرها ممکن است ندانند که صندلی کودک در اتومبیل می تواند برای بچه ها خطرناک باشد و مرتکب اشتباه رایجی در این مورد خواهند شد؛ به این دلیل که ممکن است نوزاد خوابش ببرد و گردنش روی سینه اش بیفتد و راه تنفسی اش را ببندد. بنابراین حتی الامکان موارد ایمنی مربوط به صندلی را رعایت کنید؛ مثلا زاویه آن را تخت کنید تا نوزاد حالت خوابیده داشته باشد نه نشسته؛ همچنین هرگز صندلی را بدون نظارت رها نکنید. در صورتی که امکان این کار را ندارید، خودتان رانندگی نکنید و فرزندتان را در طول مسیر در آغوش بگیرید.
اشتباه نهم؛ نمی گذارید خودش را آرام کند
بعضی از روانشناسان معتقدند در ماه های اول زندگی باید بلافاصله بعد از گریه بچه او را در آغوش گرفت، بعضی دیگر می گویند والدین با این کار مانع می شوند که فرزندشان یاد بگیرد خودش به تنهایی چطور به خواب رود. پیشنهاد آنها این است که اگر در طول شب فرزندتان بیدار شد و گریه کرد، در حالی که مطمئن بودید مشکلی ندارد و گرسنه یا خیس هم نیست، چند لحظه به او فرصت دهید تا خود به خود آرام شود و اگر نشد سراغش بروید. با وجود این توصیه ها برای این که بتوانید رفتار بهتری را دربرابر این قضیه در پیش بگیرید، با متخصص خودتان هم مشورت کنید. چون گاهی ممکن است در میان بزرگسالانی که در کودکی موقع گریه کردن به آغوش کشیده نشده اند، بعضی ناهنجاری های رفتاری مثل انزوا و عدم اعتماد به دیگران دیده شود.
الگوی خواب نوزادان چگونه است؟
نوازادانی که به تازگی متولد شده اند، نیاز به 16 ساعت خواب در طول شبانه روز دارند. یک نوزاد تازه متولد شده، احتمالا هر سه یا چهار ساعت در طول شب برای خوردن شیر بیدار می شود. اگر نوزادی بیدار نشود، مجبور هستید تا در ساعت هایی تعیین شده، او را بیدار کنید. یک نوزاد تازه متولد شده نیاز به 8 تا 12 بار در روز به شیر دارد.
چرا نوزادان در خواب گریه می کنند؟
گرسنگی می تواند، یکی از علل اصلی گریه کودک در خواب باشد. اگر کودک به میزان کافی قبل از خواب شیرخشک یا شیرمادر استفاده نکند، ممکن است، که هنگام خواب گرسنه شود.یکی دیگر از دلایلی که می تواند، باعث بیداری و گریه کودک شود، کثیف بودن پوشک او است، که باعث بی خوابی و ناراحتی نوزاد خواهد شد.اگر دمای هوای اتاق نامتعادل باشد و تهویه مناسبی نداشته باشد، می تواند نوزاد را هنگام خواب اذیت کرده و باعث گریه او شود.برخی از نوزادان به دلیل داشتن اضطراب جدایی از والدین، به هنگام خواب برای اینکه مادر یا پدر او را ترک نکنند، گریه می کنند.داشتن درد یا درآوردن دندان نیز، یکی دیگر از دلایل مهم گریه نوزادان است.
چگونه می توان نوزادی که در خواب گریه می کند، را آرام کرد؟
برخی از نوازادان فقط برای برقراری ارتباط با والدین گریه های بلند می کنند. تا زمانیکه شما پاسخ او را ندهید، نوزاد آرام نمی شود.شما ممکن است، برای اینکه کودک احساس آرامش بیشتری داشته باشد، نوری کمرنگ را در اتاق روشن کنید. این حس به کودک تلقین می شود، که الان وقت خواب نیست. این موضوع می تواند در شب های بعدی نیز به یک عادت تبدیل شود.زمانیکه نوزادان در خواب گریه می کنند، معمولا به حالت نیمه هوشیار هستند. شما می توانید، صبر کرده و فقط تماشا کنید. اگر آنها گریه را قطع کردند و دوباره به خواب رفتند، نیازی نیست که آنها را آرام کنید.