به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، رحم عضوی در جلو مثانه در خانم ها بوده که نقش مهمی در دوران باروری زن ایفا میکند. این عضو از نظر ظاهری داراری یک قسمت تحت عنوان تنه، گردن رحم می باشد. گردن رحم سرویکس نامیده میشود و در واقع بخشی هست که واژن (بیرونی ترین قسمت کانال زایمانی) به واسطه آن، با رحم مرتبط می شود.
رحم در حالت عادی ابعادی در حدود ۷ سانتی متر دارد و وزن آن کمتر از ۵۰ گرم می باشد، در دوران بارداری به تدریج با افزایش رشد جنین، وزن آن افزایش پیدا می کند و ابعاد آن بزرگتر می شود. سطح داخلی رحم توسط سلولهای پوششی پوشیده شده است و به آن آندومتر رحم گفته میشود. سلولهای آندومتر با ریزش خود در ابتدای هر سیکل تخمدانی، سبب شروع قاعدگی می شوند. رشد و تکثیر سلولهای آندومتر، تحت تاثیر هورمون استروژن می باشد. در دوران یائسگی به دنبال کاهش عملکرد تخمدان ها، میزان تولید هورمون استروژن کاهش پیدا میکند و فرد دچار آتروفی و تحلیل آندومتر میشود و کم کم خون ریزی قاعدگی او متوقف شده و فرد وارد این دوران میشود.
لکه بینی تا چند ماه پس از یائسگی طبیعی بوده و پس از مدتی متوقف میشود. این لکه بینی تا یک سال پس از یائسگی میتواند طبیعی باشد. گاهی اوقات فرد یائسه علی رغم کاهش استروژن و آتروفی مخاط رحم، همچنان خونریزی و لکه بینی دارد.
بعد از آخرین دوره عادت ماهیانه (پریود) فرد دچار یائسگی می شود. یائسگی ۱۲ ماه بعد از آخرین پریود اتفاق می افتد. خونریزی بعد از این دوران خونریزی بعد از یائسگی نامیده می شود. در بیشتر مواقع دلایل خونریزی بعد از یائسگی ساده و قابل درمان است اما گاهی اوقات نشانه یک بیماری جدی است که اگر به موقع تشخیص داده شود می تواند قابل درمان باشد. در۱۰ درصد مواقع، خونریزی بعد از یائسگی به دلیل وجود سرطان رحم یا گردن رحم است.
چه دلایلی سبب ایجاد خونریزی بعد از یائسگی می شود؟
- التهاب و نازک شدن پوشش واژن (واژینیت آتروفیک)
- داشتن پولیپ
- ناهنجاری های رحم یا گردن رحم
هنگامی که فرد خونریزی بعد از یائسگی دارد باید به پزشک مراجعه کند.
- پزشک معالج سوالاتی در مورد تاریخچه سلامتی بیمار می پرسد.
- فرد را معاینه می کند.
- از فرد آزمایش خون می گیرد.
- درون واژن و دهانه گردن را معاینه می کند و تست پاپ اسمیر از فرد می گیرد.
نوع درمان فرد بسته به اینکه علت خونریزی چه باشد می تواند متفاوت باشد.
- واژینیت آتروفیک و نازک شدن اندومتر معمولا با داروهایی مانند هورمون استروژن درمان می شوند که می تواند به صورت قرص، ژل واژینال یا یک حلقه انعطاف پذیر نرم باشد که در داخل واژن قرار داده می شود.
- پولیپ ها معمولا از طریق جراحی براشته می شوند. اندازه و مکان پولیپ مهم است. بسته به اندازه آن، جراحی یا در کلینیک با استفاده از بیهوشی موضعی انجام می شود یا در بیمارستان تحت بیهوشی عمومی انجام می گیرد.
- ضخیم شدن اندومتر معمولا با مصرف داروهایی چون هورمون پروژسترون یا عمل جراحی درمان می شود.
قبل از شروع درمان، تعدادی آزمایش از بیمار گرفته می شود:
- سونوگرافی از لگن به منظور گرفتن عکس از رحم، دهانه گردن رحم و تخمدان ها.
- نمونه برداری یا آزمایش بیوپسی از آندومتر.
- هیستروسکوپی برای گرفتن عکس از دهانه رحم و آندومتر.
- آزمایش D & C به منظور بررسی آندومتر.