ساعدنیوز
ساعدنیوز

دلایل لاغری کودکان و روش های درمان آن

  چهارشنبه، 12 آبان 1400   زمان مطالعه 7 دقیقه
دلایل لاغری کودکان و روش های درمان آن
ازشایع‌ترین مشکلات درکودکان که یکی از بزرگ‌ترین نگرانی‌های مادران نیزاست، رشد کم و کمبود وزن در کودکان است. با ما همراه باشید تا دلایل لاغری کودکان و نحوه درمان آن را بررسی کنیم.

اگر فرزند شما کم وزن باشد، مطمئنا شما نگران خواهید شد. کم وزنی کودک دلایل مختلفی دارد. خیلی مهم است که بدانیم دلایل کم وزنی چیست و اینکه چطور می توانیم به افزایش وزن او کمک کنیم. در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر در مورد کم وزنی کودک صحبت کنیم.

دلایل کم وزنی کودک

تفاوت هایی بین کودک کم وزن و کودک لاغر وجود دارد. بنابراین بهتر است هر چه زودتر به پزشک مراجعه کنید تا با مشورت او، بهترین تصمیم را درباره کودک خود بگیرید. در ادامه با دلایل کم وزنی کودک بیشتر آشنا می شویم.

۱. ژنتیک عامل کم وزنی کودک

ژنتیک یکی از دلایل کم وزنی کودک است. اگر والدین کودک، لاغر باشند، احتمالا کودک آن ها هم لاغر خواهد بود. این نشان می دهد که کودک کم وزنی خود را از والدینش به ارث برده است، بنابراین پزشک ممکن است درمان خاصی را در نظر نگیرد. البته احتمالا پزشک قبل از اینکه به طور قطعی ژنتیک را عامل کم وزنی کودک بداند، مشورت با سایر متخصصان را به شما توصیه کند.

۲. بیماری های گوارشی عامل کم وزنی کودک

مشکلات گوارشی مانند بیماری های التهابی روده یا رفلاکس معده می تواند یکی از دلایل کم وزنی کودک باشد. اگر کودک، دچار درد معده یا سوزش آن باشد، ممکن است از غذا خوردن خودداری کند. علائمی مانند استفراغ یا اسهال مکرر باید مورد بررسی قرار بگیرد.

۳. بیماری مرتبط با تیروئید عامل کم وزنی کودک

اگر تیروئید کودک بیش از حد فعال و مبتلا به پر کاری تیروئید ( هیپرتیروئیدیسم) باشد، احتمالا با کاهش وزن رو به رو خواهد شد. تحریک پذیری و بی قراری از علائم این بیماری است. تشخیص این بیماری نیاز به انجام آزمایش خون دارد.

۴. اختلالات خوردن عامل کم وزنی کودک

از دیگر دلایل کم وزنی کودک در عصر حاضر، اختلالات خوردن است که روز به روز افزایش پیدا می کند. در صورتی که کودکی مبتلا به اختلال خوردن باشد، احتمالا بعد از صرف یک وعده غذایی استفراغ می کند، یا مصرف غذا را به حد اقل می رساند.

نشانه های کم وزنی کودک

  • کاهش وزن
  • کم شدن چربی بدن یا کاهش شاخص توده بدنی
  • رشد ناکافی
  • نوسانات خلق و خو، اضطراب، از دست دادن تمرکز و مشکلات یادگیری
  • ساختار استخوانی ضعیف
  • درد های استخوانی یا مفصلی

عوارض لاغری کودکان چیست؟

لاغری کودکان اگر درمان نشود، در دراز مدت عوارضی را برای سلامت کودک به همراه خواهد داشت. ثابت شده است ریسک ابتلا به پوکی استخوان در کودکانی که از کم ‏وزنی رنج می‏برند بسیار بالاتر است. همچنین در کودکانی که به خاطر کم‏وزنی خود از انجام فعالیت‏های ورزشی خودداری می‏ کنند، خطر ابتلا به بیماری‏های قلبی و عروقی افزایش می‏یابد و ایمنی بدن آنها پایین می ‏آید که باعث ضعیفی بدن و افزایش ریسک ابتلا به بیماری ‏هایی همچون آنفولانزا می ‏شود.کم وزنی همانطور که گفته شد در سرعت رشد کودک نیز تاثیر دارد و ممکن است باعث تاخیر در رشد و یا حتی توقف رشد شود. به این علت است که به والدین توصیه می‏ شود در زمینه درمان کم‏ وزنی کودک خود در اسرع وقت اقدام کنند.

لاغری کودکان چگونه درمان می ‏شود؟

در صورتی که ابتلا به بیماری‏ های خاصی «همچون پرکاری تیروئید» علت کم‏ وزنی کودک باشد، باید با مراجعه به مختصص نسبت به درمان آن اقدام کرد. اما اگر علل دیگری باعث لاغری کودکان شود، می‏ توان با اصلاح برخی رفتارها و ایجاد تغییرات کوچکی در سبک زندگی کودک، به افزایش وزن او کمک کرد.
مطمئن شوید رژیم غذایی سالم برای کودکان لاغر را رعایت می کنید و کالری کافی و مناسب به بدن او می ‏رساند. مواد غذایی همچون مغزها، روغن گیاهی و آووکادو را به رژیم غذایی کودک بیفزایید. این مواد، منابع خوب چربی هستند که هم در سلامت قلب موثرند و هم کالری مورد نیاز بدن کودک را در اختیار او قرار می ‏دهند. در این مطلب از وبسایت سبک زندگی می توانید درباره تغذیه سالم برای کودکان در مدرسه نیز اطلاعات مفیدی به دست آورید.

بعضی از والدین، برای ترغیب کودکان به غذاخوردن و افزایش تعداد وعده ‏های غذایی روزانه‏ شان، از خوراکی‏ های ناسالم همچون چیپس و پفک استفاده می ‏کنند. این‏کار باعث تثبیت عادات بد غذایی در کودک می‏ شود که گاهی تا آخر عمر همراه او خواهد بود و تاثیرات منفی بروی سلامت او خواهد داشت. برای افزایش وزن کودک از موادغذایی سالم استفاده کنید تا علاوه بر درمان کم‏ وزنی، سلامت کودک را نیز بهبود ببخشید.

تغذیه کودک

افزایش وزن در کودکان

نوزادان و کودکان ممکن است به دلایل مختلفی برای افزایش وزن دست و پنجه نرم کنند. . برخی از نگرانی ها در مورد افزایش وزن ناکافی مربوط به مسائل مربوط به تغذیه یا خوردن است که گذرا هستند و خود به خود یا با کمی تشویق والدین و کمک یک متخصص تغذیه و یا متخصص اطفال حل می شوند. با این حال مواقعی وجود دارد که وزن کودک کاهش می یابد یا افزایش نمی یابد. موارد زیر در کاهش وزن کودک مهم است:

  • فیبروز کیستیک می تواند افزایش یا حفظ وزن را دشوار کند
  • بیماری سلیاک می تواند باعث کاهش وزن و کوتاهی قد در بچه ها شود
  • اختلالات خوردن، مانند بی اشتهایی عصبی و پرخوری عصبی

بسته به علت زمینه ای ممکن است به یک پزشک متخصص و همچنین یک متخصص تغذیه برای کمک به ایجاد یک برنامه غذایی مناسب با شرایط یا ارائه نکاتی در مورد افزایش انرژی رژیم غذایی (یعنی کالری) نیاز داشته باشید. به ندرت راه حلی برای همه وجود دارد. برنامه های درمانی بسته به کودک و علت اصلی ممکن است متفاوت به نظر برسند. بسیاری از چیز ها از جمله دسترسی به غذا و محیط غذا خوردن نقش دارند.

توصیه هایی برای رشد کودک

معمولا نیازی نیست کودک لاغری را که با سرعت ثابتی رشد کرده و به نقاط رشدی دست می یابد «چاق و چله» کرد. اما اگر نگران غذای کودک تان هستید یا صرفا می خواهید عادات غذایی بهتری داشته باشد، این توصیه های تخصصی می توانند مفید واقع شوند.

۱. نبردهای غذایی را فراموش کنید

آنجلا لموند (Angela Lemond)، متخصص تغذیه می گوید: «کار والدین این است که به طور مرتب غذا و خوراکی های مغذی فراهم کنند. خوردن یا نخوردن آنها به اختیار کودک است.»

۲. هله وهوله را محدود کنید

آیا می خواهید دریافت کالری فرزند خود را با میلک شیک و سیب زمینی سرخ کرده افزایش دهید؟ عادت دادن او به خوراکی های شیرین و شور می تواند خطر بیماری هایی همچون دیابت و فشار خون بالا را به همراه داشته باشد. لموند که سخن گوی آکادمی تغذیه و رژیم غذایی آمریکا هم هست، می گوید: «ارزش غذایی غذاها برای کودکان لاغر مهم است، شاید حتی بیشتر از بقیه، چون آنها غذای کمی می خورند.» آیا نمی خواهید فرزندتان با شکم خالی به رخت خواب برود؟ در هر وعده، آن غذایی را تهیه کنید که او دوست دارد. اگر کودک سخت گیرتان فقط غذاهای ناسالم می خورد، سعی کنید این عادت او را با تهیه ی نسخه های سالمی از آن غذاها ازبین ببرید.

۳. به دنبال غذاهایی با کالری بالا و دربردارنده ی انواع مواد مغذی باشید

به جای محصولات لبنی کم چرب، از محصولات پرچرب استفاده کنید؛ روی سبزیجات، پاستا و گوشت، از روغن و پنیر و سس های مغذی استفاده کنید؛ غذاهایی تهیه کنید که حاوی چربی های سالم هستند، مانند مغزها و آووکادو؛ و بالاخره اینکه به جای سوپ های آبکی، از سوپ های خامه ای استفاده کنید.

۴. همه ی خانواده در کنار هم غذا بخورید

حتی اگر فرزندتان مدام با غذایش بازی می کند، باز هم باید دور سفره، کنار دیگران بنشیند. با کمی شانس، او بالاخره تمایل پیدا می کند آنچه شما می خورید را امتحان کند. تلویزیون و ابزار دیجیتالی را هم هنگام غذا کنار بگذارید.

۵. برای میان وعده ها برنامه ی مشخصی داشته باشید

لموند می گوید: «هر روز سر زمان مشخصی به کودک تان میان وعده بدهید.» شاید وسوسه شوید که هر زمان فرزندتان دلش خواست برایش میان وعده آماده کنید، اما بهتر است بگذارید اشتهایش آماده ی وعده ی غذایی اصلی شود.

۶. مایعات را کاهش دهید

همراه وعده های غذایی، یک لیوان کامل شیر یا آب بیاورید و مراقب مایعاتی که بین وعده ها می نوشد هم باشید. آب میوه را کم کنید، چون سیرکننده است.

۷. او را تشویق به ورزش کنید

تحرک علاوه بر اینکه به فرزندتان کمک می کند اشتهای بیشتری پیدا کند، می تواند استخوان هایش را تقویت کند، عضلاتش را بسازد، به سلامت قلبش کمک کند، خواب بهتری فراهم کند و قدرت ذهنی اش را افزایش دهد.

۸. با پزشک تان مشورت کنید

اگر فرزندتان سردرد، خستگی یا سرگیجه دارد، یا اگر صرفا نگران وزن او هستید، با پزشک تان صحبت کنید. او می تواند شما را به متخصص مربوط ارجاع دهد. می توانید با متخصص تغذیه هم درباره ی تنوع بیشتری از غذاها، و افزایش کالری و مواد مغذی در وعده های غذایی کودک تان مشورت کنید.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (516 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (255 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (249 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (212 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (75 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (64 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (60 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (59 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (48 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (42 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
تنش زدایی با قدرت های هسته ای در دستور کار دولت جدید آمریکا: ترامپ مذاکره‌کننده پیشین اتمی با کره‌شمالی را در دستگاه امنیتی آمریکا جایگاه داد
18 ترفند طلایی برای درمان فوری سرما خوردگی شدید
آش نخورده و دهان سوخته با یک تماس تلفنی
آغاز فروش سایپا با قیمت‌های جدید در هفته دوم آذر
راهکارهای جلوگیری از خالی شدن باتری ماشین در زمان پارک طولانی
با بانوان کارآفرین ایران آشنا شوید؛ زنانی با اراده آهنین+عکس
در جواب چه عجب پیدات شد چه بگوییم؟ 33 پاسخ‌ مناسب در مقابل "چه عجب پیدات شد"
تهدید هسته ای پوتین جدی است؟
چیکار کنیم چشم هایمان درشت شود؟ ترفند تضمینی تبدیل چشمانی گیرا و جذاب
آخرین آپدیت خبری درباره تاریخ دقیق ریجستری آیفون های وارداتی: ریزش قیمت ها در راه است؟
بمب بلک فرایدی آمازون چیست؟؛ از تخفیف 60 درصدی برای لپ‌تاپ‌ها تا تخفیف 75 درصدی برای ساعت‌های هوشمند
بهترین تیم ملی جهان 2024:ایران!/عملکرد تیم ملی ایران در 18 مسابقه سال 2024 چگونه بود؟!
پوست جوان این خانم 102 ساله شما را شگفت زده می‌کند!
دورنمایی از همه آنچه در سال 2025 بر سر اقتصاد جهان خواهد آمد
تست شخصیت شناسی؛ این تست اطلاعات جالبی درباره ناخودآگاه شما فاش می‌کند
منتخب روز   
5 منطقه گردشگری پاییزی اطراف تبریز/ جون میدن واسه گرفتن عکسهای جذاب پاییزی قتل در پارک قیطریه بخاطر متلک انداختن به نامزد مقتول مهران مدیری: بدترین 4 سال زندگیم حتی پول نان و پنیر نداشتم! پسرم فرهاد از گرسنگی بیهوش شد/عین جنازه شده بودم عوضش الان بادیگارد دارم+فیلم حضور پرانرژی قهرمانان جوکر، ناهید مسلمی و عمو رشید در وی‌آی‌پی کنسرت سهراب پاکزاد/ یویو گفتن ناهید مسلمی رو وسط کنسرت از دست ندید👌 می‌گویند پزشکیان برف تهران را هم نخواهد دید! / تأخیر در پرداخت یارانه پاس گل به مخالفان دو آتیشه رئیس جمهور بود دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی