علائم بارداری در بعضی مواقع بسیار آزار دهنده است. از خستگی شدید گرفته تا بیماری صبحگاهی، کمردرد گرفته تا میگرن؛ همه می توانند مادر را کلافه کنند. اما یکی از علائمی که به اندازه کافی درباره آن صحبت نمی شود، تورم پاها یا استفاده از نام علمی ادما است.شما ممکن است در طول بارداری متوجه تورم خفیف در بدن خود شوید، اما به احتمال زیاد این ورم شاید در مچ و قوزک پا بسیار شدید می شود.
چه زمانی پاها در بارداری متورم می شوند؟
اکثر خانم ها ورم قوزک و مچ پا را در طی هفته 22 تا 27 بارداری تجربه می کنند. در بیشتر موراد متأسفانه این ورم می تواند تا زمانی که نوزاد شما به دنیا بیاید؛ ادامه داشته باشد. از هر 4 زن، یک نفر اصلا ورم را تجربه نمی کند.میزان ورم شما می تواند در ساعت های گوناگون، متفاوت باشد. در عصر افزایش می یابد و تحت تأثیر آب و هوا است، به عنوان مثال، اغلب در گرما بدتر می شود.
علت تورم مچ پا در بارداری چیست؟
در دوران بارداری ادم زمانی اتفاق می افتد که مایعات بدن برای تغذیه شما و کودکتان افزایش می یابد و در بافت های شما تجمع می یابد در نتیجه افزایش جریان خون و فشار رحم در حال رشد شما بر روی سیاهرگ های لگن و ورید اجوف شما (ورید بزرگ سمت راست). از بدن شما که خون را از اندام تحتانی به قلب شما باز می گرداند).
ورم، ناشی از افزایش مایعات در بافت های بدن شما می باشد. ورم رو و مچ پاها در دوران بارداری بسیار شایع است. ورم معمولاً به دلیل افزایش حجم خون اتفاق می افتد که به انتقال اکسیژن و مواد مغذی بیشتر به کودکتان کمک می کند. هورمون های بارداری نیز می توانند موجب ایجاد تغییراتی در رگ های خونی شوند که احتمالاً به ورم پا بارداری منجر می گردد.
تمامی این مایعات اضافی باید به محلی منتقل شوند و نیروی گرانش معمولاً آن ها را به سمت پایین یعنی رو و مچ پاها می کشاند. احتمالاً توجه کرده اید که کفش هایتان بسیار تنگ می شوند. افزایش سایز پا به دلیل ورم، امری شایع و موقت است. در صورت مشاهده ورم در صورت، اطراف چشم ها و یا چنانچه ورم پا در بارداری به طور ناگهانی اتفاق افتاد، فوراً به پزشک مراجعه نمایید. این علائم می توانند نشانه ای از پره اکلامپسی (مسمومیتی در مراحل آخر بارداری که با افزایش فشارخون، دفع پروتئین در ادرار و تورم مشخص می شود) باشد.
چه زمانی باید در مورد ورم پا در بارداری نگران بود؟
با اینکه ورم پا در مچ و قوزک در بارداری یک مشکل کاملاً شایع و عادی است، همچنین می تواند نشانه ای از پره اکلامپسی (مسمومیت حاملگی) باشد. اگر شما نیز ورم دارید، باید فوراً به پزشک خود اطلاع دهید. ورم به تنهایی به این معنی نیست که شما پره اکلامپسی دارید، اما می تواند یکی از نشانه های این بیماری باشد، از این رو مهم است که پزشک تان در این باره مطلع باشد و دیگر نشانه ها و علائم را ارزیابی کند.
دیگر علائم هشدار دهنده پره اکلامپسی
- ورم های که بطور ناگهانی ایجاد می شوند
- ورم بیش از حد صورت
- ظاهر بی رنگ و رنگ پریده
- ایجاد حفره در پوست(هنگامی که پوست را در ناحیه ورم کرده، فشار می دهید ، پوست حفره ایجاد شده باقی می ماند و به سرعت به حالت اولیه برنمی گردد)
- فشار خون بالا
- سردرد شدید
- تغییر در دید و بینایی
- درد بالای شکم، معمولاً در زیر سمت راست در زیرر دنده ها
- حالت تهوع و استفراغ
- کاهش تولید ادرار
چگونه از ورم پا در دوران بارداری جلوگیری کنیم؟
چند راهکار برای جلوگیری از ورم پا وجود دارد، اگر پا و مچ پای شما ورم کرده باشد، انجام برخی کارها به شما کمک می کند تا کمتر احساس ناراحتی کنید.
- در طول روز تا حد امکان پا و لگن خود را کمی بالا بگذارید و برای پانزده تا بیست دقیقه در این وضعیت بمانید تا نیروی جاذبه زمین بتواند کار خود را انجام دهد.
- هنگام خوابیدن و استراحت کردن به پهلوی چپ دراز بکشید، زیرا این وضعیت وزن رحم را از روی رگ های اصلی که خون را به قلب بازمی گرداند، برمی دارد.
- تا جایی که می توانید پای خود را بالا نگه دارید. سعی کنید. در طول روز یک ساعت، در حالی که پاهای تان بالاتر از قلبتان قرار گرفته، استراحت کنید. به عنوان مثال در حالی که روی مبل دراز کشیده اید پاهای خود را روی بالش قرار دهید و بالا نگه دارید.
- ورزش کنید – پیاده روی ملایم، شنا (برای دست و پای متورم فوق العاده است) یا رکاب زدن روی دوچرخه ی ثابت سه تا چهار بار در هفته گردش جریان خون و ورم قوزک پا در بارداری را بهبود می بخشد.
- وقتی تلویزیون تماشا می کنید یا کتاب می خوانید، پاهایتان را تا سطح لگن بالا بگذارید و هرگز نگذارید که آویزان باشد.
- پاهایتان را روی هم نیندازید.
- از پوشیدن کفش تنگ پرهیز کنید، صندل باز یا کفش راحت بپوشید. اگر پای شما ورم دارد کفش راحت بپوشید، از پوشیدن کفش هایی که بندهای تنگ دارند خوددرای کنید. به طور کلی از پوشیدن هر کفشی که ممکن است پای شما را تحت فشار قرار دهد پرهیز کنید.
- از پوشیدن جوراب تنگ پرهیز کنید – این کار می تواند جریان خون را محدود و ورم قوزک پا در بارداری را تشدید کند.
- دست و پای متورم خود را با روغن ماساژ دهید یا آنها را در آب ولرم با چند قطره روغن نعناع بگذارید.
- مایعات زیاد بنوشید. این کار به عملکرد بهتر کبد و مثانه کمک می کند.
- پس از حمامی گرم (نه داغ) روی لبه ی تخت بنشینید و پای خود را روی توپی کوچک یا ابزاری مثل وردنه به جلو و عقب ببرید.
تمرینات پا برای کاهش ورم قوزک پا در بارداری
شما می توانید در حالت ایستاده یا خوابیده این تمرینات را انجام دهید. این تمرینات گردش خون را در پا افزایش می دهند، ورم قوزک پا در بارداری را کاهش می دهند و از گرفتگی عضلات ساق پا نیز جلوگیری می کنند.
- سی بار پای خود را خم کنید سپس آن را به سمت بالا و پایین بکشید.
- هشت بار پای خود را در یک جهت و هشت بار در جهت دیگر بچرخانید.
- اینکار را با پای دیگر نیز انجام دهید.