به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از سلام دنیا،لقاح مصنوعی (IVF) و دیگر روش های درمانی باروری، هدیه ای برای خانواده هایی است می خواهند صاحب فرزند شوند اما نمی توانند به طور طبیعی باردار شوند. لقاح آزمایشگاهی برای درمان ناباروری در افرادی بالای 30 سال استفاده می شود و هر سال به بیش از 57 هزار خانواده آمریکایی کمک می کند تا صاحب فرزند شود. با این حال، این روند بی خطر نیست. یکی از مهمترین خطراتی که باید درباره لقاح مصنوعی در نظر بگیرید خطر زایمان زودرس است. با درک خطر افزایش احتمال زایمان زودرس و یادگیری چگونگی کاهش احتمال آن، شما می تواند تصمیم گیری آگاهانه تری درباره بارداری از طریق IVF داشته باشید.
خطر زایمان زودرس بعد از لقاح مصنوعی (IVF)
مهم نیست که چطور حامله شوید، شانس شما برای داشتن یک نوزاد نارس بسته به تعدادی از عوامل متفاوت است. جایی که زندگی می کنید، تعداد بارداری ها، سن، سلامت عمومی شما (از جمله: مصرف الکل و دخانیات و رژیم غذایی) و وضعیت اقتصادی شما، همگی می تواند روی احتمال ابتلا به زایمان زودرس تاثیر بگذارد. حتی بعد از تعدیل سایر فاکتورهایی که ممکن است باعث افزایش زایمان زودرس شود، نوزادانی که از طریق لقاح مصنوعی بوجود می آید، در مقایسه با نوزادانی که به صورت طبیعی و یا سایر روش های بارداری ایجاد شدند، احتمال بیشتری برای بدنیا آمدن پیش از موقع دارند. دوقلوهایی که به روش لقاح آزمایشگاهی به دنیا می آید 23 درصد بیشتر احتمال دارند که از دو قلوهای طبیعی زودتر بدنیا بیایند. جنین های تک حاصل از لقاح آزمایشگاهی نسبت به تک قلوهای حاصل از آبستنی، دو برابر شانس تولد زودرس دارند.
چرا لقاح آزمایشگاهی باعث زایمان زودرس می شود
پزشکان دقیقاً نمی دانند چرا نوزادان لقاح آزمایشگاهی زودتر از سایر نوزادان متولد می شوند. تحقیقات بیشتری در حال انجام است، اما تاکنون مطالعات نشان داده است که ترکیبی از روش لقاح آزمایشگاهی و برخی ویژگی ها در مادر ممکن است باعث افزایش احتمال زایمان زودرس شود. این عوامل عبارتند از:
علل هورمونی: در یک چرخه از لقاح آزمایشگاهی با استفاده از جنین های تازه، به شما دوز بالایی از هورمون ها داده می شود تا تعداد تخمک هایی که آزاد می کنید را بیشتر کند. برخی از دانشمندان معتقدند که این هورمون ها می تواند در نحوه لانه گزینی جنین در رحم تاثیر بگذارد.
جنین های چندگانه: دو قلوها و سایر چند قلویی ها احتمالاً زودتر از یک بچه متولد می شوند، فرقی نمی کند که بارداری چطور بوده باشد. از آنجا که اغلب دو یا چند جنین کاشته می شود، افزایش تعداد زایمان ها باعث بالا رفتن تعداد نوزادان لقاح مصنوعی است که زود به دنیا می آیند.
افزایش کنترل پزشکی: حاملگی های حاصل از لقاح مصنوعی باید توسط والدین و پزشک تحت نظارت پزشکی باشند. از آنجایی که این حاملگی ها بسیار ارزشمند محسوب می شوند، ممکن است پزشکان و والدین به خاطر عارضه هایی هایی که ممکن است در بارداری کمتر مورد نظارت قرار می گیرند، اقدام به زایمان زودهنگام می کنند.
عوامل مادری: عواملی که باعث ناباروری می شوند، ممکن است در لقاح آزمایشگاهی خطر تولد زودرس را افزایش دهند. مادرانی که از طریق لقاح آزمایشگاهی باردار می شوند نیز نسبت به مادرانی که به طور طبیعی باردار شده، مسن تر و سنگین تر هستند، که این نیز خطر را افزایش می دهد.
کاهش احتمال زایمان زودرس ناشی لقاح مصنوعی
اگرچه شما نمی توانید خطر زایمان زودرس ناشی از IVF را رفع کنید، می توانید آن را کاهش دهید. در اینجا چند روش آورده شده است:
سالم بودن می تواند احتمال زایمان زودرس را کاهش دهد، مهم نیست که حاملگی شما چطور اتفاق افتاده باشد. درست غذا بخورید، ورزش کنید و سیگار نکشید. با حفظ وزن سالم و بدن سالم، احتمال بارداری به مدت طبیعی را افزایش می دهید.
گزینه ها مختلف از جمله انتقال یک جنین را سبک و سنگین کنید. لقاح آزمایشگاهی هزینه زیادی دارد و کاشت دو یا چند جنین معقول تر است. مطالعات گذشته نشان داده اند، خطر زایمان زودرس در بارداری ها با کاشت چند جنین به طور چشمگیری بیشتر از بارداری یک جنین است. با این حال، یک مطالعه دو ساله نشان داد که انتقال جنین منفرد، خطر زایمان زودرس را کاهش نمی دهد و به نظر می رسد حتی خطر را افزایش می دهد.
از استفاده از جنین های فریز شده نترسید. بعضی از مطالعات نشان داده اند که جنین های یخ زده نتایج بهتری نسبت به جنین های تازه دارند. جنین های فریز شده در زمان طبیعی تری در چرخه شما کاشته می شود و جنین های ضعیف تر ممکن است در انجماد زنده نمانند.