یکی از انواع عقد نکاح ، عقد نکاح موقت یا صیغه می باشد که در برخی از احکام و آثار با عقد دائم متفاوت است . یکی از موارد تفاوت عقد موقت و دائم ، در لزوم ثبت عقد دائم است که در عقد موقت ، مرد الزامی به ثبت عقد موقت ندارد . بنابراین در حالت کلی ثبت صیغه اجباری نیست . اما در شرایطی ممکن است که ثبت ازدواج موقت اجباری شود . در قانون حمایت خانواده موارد الزامی ثبت ازدواج موقت پیش بینی شده است که در این محتوا قصد داریم به بررسی آنها بپردازیم . به همین مناسبت ، در این مقاله به بررسی موارد الزامی ثبت ازدواج موقت خواهیم پرداخت . مطابق ماده 49 قانون حمایت خانواده ثبت ازدواج دائم در تمامی موارد الزامی است و برای عدم ثبت آن نیز مجازات در نظر گرفته است. در عقد دائم، هر گاه مرد عقد نکاح را در دفاتر رسمی ازدواج به ثبت نرساند، علاوه بر اینکه ملزم به انجام ثبت نکاح می شود، به پرداخت جزای نقدی درجه پنج ( بیش از هشت میلیون تومان الی هجده میلیون تومان ) و یا حبس تعزیری درجه هفت (حبس از 91 روز تا 6 ماه ) نیز محکوم خواهد شد. اما در خصوص عقد موقت، علی الاصول الزامی به ثبت نکاح موقت وجود ندارد، مگر در مواردی که در قانون پیش بینی شده است که مرد ملزم به ثبت نکاح موقت شده است. در چه زمانی ثبت ازدواج موقت اجباری می باشد؟
مشکلات ثبت
از آنجا که معمولا ازدواج موقت از سوی مردان متاهل صورت می گیرد ، ثبت ازدواج موقت صورت نمی پذیرد ، در واقع تنها در صورتی که ثبت ازدواج موقت اجباری است ، مرد ازدواج موقت را ثبت می کند . به دلیل اینکه در موارد بسیاری در ازدواج موقت زن صیغه ای باردار شده و گرفتن شناسنامه و اثبات هویت فرزند متولد شده در این نوع ازدواج با خطر انکار از سوی مرد و عدم پذیرش فرزند از سوی دیگر خواهرها و برادران مواجه می شود ، لذا قانون مصوب ۱۳۹۱ حمایت از خانواده ، در مواردی ثبت ازدواج موقت را اجباری نموده است و در صورت عدم خودداری مرد از پذیرش ثبت ازدواج موقت ، ضمانت اجرای حقوقی و کیفری برای این کار در نظر گرفته شده است .
در چه زمانی ثبت ازدواج موقت اجباری می باشد؟
در قوانین و مقررات اسلامی همواره به ازدواج زنان و مردان واجد شرایط توصیه شده است ، زیرا این امر آثار بسیار مطلوبی بر روی جسم و روان انسان دارد ، ازدواج که به دو صورت دائمی و موقت انجام می شود ، دارای شرایط و ویژگی های خاص خود می باشد که انتخاب هر نوع ازدواج با توجه به شرایط فرد می تواند راهی ایمن و مشروع برای رفع تمایلات جنسی افراد مختلف باشد که در این مبحث با توضیح مختصری راجع به ازدواج موقت ، به زمان ثبت ازدواج موقت اجباری پرداخته می شود .
- باردار شدن زوجه: در شرایطی که زوجه طی عقد موقت باردار بشود ، مرد ملزم به ثبت عقد موقت خواهد شد . پیش بینی این شرط برای ثبت ازدواج موقت سبب می شود که فرزندان ناشی از عقد موقت نیز مانند فرزندان متولد از ازدواج دائم ، از حقوق قانونی برخوردار شوند و اثبات نسب آنها با مشکل مواجه نگردد . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد اثبات نسب فرزندان و عقد موقت چیست کلیک کنید .
-
شرط ضمن عقد: در صورتی که ضمن عقد نکاح موقت شرط شده باشد که مرد عقد موقت را به ثبت برساند ، مرد موظف به ثبت ازدواج موقت است .
- توافق طرفین پس از عقد: علاوه بر موارد مذکور ، ممکن است که بعد از عقد نکاح موقت ، زن و مرد با یکدیگر به توافق برسند که عقد موقت ثبت شود . در چنین شرایطی ، توافق زوجین سبب می شود که مرد ملزم به ثبت عقد موقت یا صیغه شود.