دسته بندی ها

سیاست
جامعه
حوادث
اقتصاد
ورزش
دانشگاه
موسیقی
هنر و رسانه
علم و فناوری
بازار
مجله خانواده
ویدیو
عکس

جستجو در ساعدنیوز

دانشگاه / آموزش / مسائل حقوقی /

در چه صورتی مهریه به زن تعلق نمیگیرد 

سه شنبه، 08 مرداد 1398
ساعد نیوز: بجز در موارد اندکی که در قانون پیش بینی شده است ، اصل کلی تعلق مهریه به زن است .

بر اساس قانون ، به محض اینکه عقدی میان زن و مرد منعقد شد ، مرد به میزانی که مهریه همسر خود قرار داده است ، در قبال همسر خود بدهکار می شود. چرا که وی تعهد به پرداخت مهریه در قبال وی نموده است . گاها می بینیم که آقایان به دنبال بروز مشکلاتی در زندگی خود می پرسند چرا باید مهریه همسرم را پرداخت کنم در حالی که وی زندگی خانوادگی را رها کرده و مسایلی این چنینی . به دنبال این موضوع ، اطلاع از مواردی که مهریه به زن تعلق نمی گیرد ، اهمیت می یابد . به همین دلیل ، قصد داریم تا در این مقاله به بررسی این سوال بپردازیم که در چه صورتی مهریه به زن تعلق نمیگیرد . بنابراین ، ابتدا از اصل کلی تعلق مهریه به زن سخن خواهیم گفت و در ادامه به بررسی شرایط عدم تعلق مهریه به زن خواهیم پرداخت .

تعلق مهریه به زن

یکی از مهمترین حقوق مالی که به هنگام عقد ازدواج به زن تعلق می گیرد ، مهریه است . به موجب ماده 1082 قانون مدنی ، به محض عقد ، زن مالک مهریه می شود و می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن

انجام بدهد . مثلا اقدام به مطالبه مهریه و یا بخشیدن مهریه نماید . مهریه امروزه شامل دو نوعمهریه عندالمطالبه و مهریه عندالاستطاعه است . با اینکه این دو مهریه در رابطه با وصول آن اندکی متفاوت هستند ، اما در این نکته مشترک اند که در هر حال ، به موجب عقد نکاح ، مهریه به زن تعلق گرفته است و به همین لحاظ مرد هم موظف به پرداخت آن است . به بیان ساده اینکه مهریه زن در هر شرایطی به او تعلق گرفته است و مرد نمی تواند جز به دلایل قانونی ، از پرداخت آن سرباز زند . حتی بر اساس مقررات قانونی ، گرفتن مهریه بعد از فوت شوهر از اموال او امکانپذیر بوده و همچنین زن می تواند به گرفتن مهریه بدون طلاق نیز اقدام کند . نکته قابل توجهی که در رابطه با تعلق مهریه به زنوجود دارد آن است که سر زدن هر عملی از سوی زن از جمله عدم تمکین وی ، ناشزه بودن زن و یا برقراری رابطه نامشروع توسط زن سبب نمی شود تا او حق مهریه خود را از دست بدهد . چرا که به محض وقع عقد نکاح ، زن مالک مهریه شده است و مرد مدیون به زن جهت پرداخت آن است .

شرایط عدم تعلق مهریه به زن

آنگونه که گفتیم ، بجز در موارد اندکی که در قانون پیش بینی شده است ، اصل کلی تعلق مهریه به زن است . بنابراین ، برای ملاحظه اینکه در چه صورت مهریه به زن تعلق نمی گیرد ، باید به قانون توجه کنیم . در قانون ، برخی مواد به این مطلب اختصاص یافته است . بنابراین ، موارد عدم تعلق مهریه به زن عبارت است از :


باطل بودن عقد نکاح میان زن و مرد و عدم نزدیکی میان آن دو سبب می شود که مهریه ای به زن تعلق نگیرد ؛ به دلیل اینکه عقد نکاحی که مهریه را بر ذمه مرد قرار داده است ، باطل بوده ، لذا عقد و تعیین مهریه به درستی انجام نشده است .

عقد نکاح به دلیلی فسخ شود و رابطه زناشویی رخ نداده باشد ، زن حق مهریه ندارد ؛ مگر در حالتی که فسخ نکاح به دلیل ناتوانی مرد از اعمال جنسی باشد ( عنن ) ، که در این صورت زن تنها مستحق نصف مهریه است .


اگر زن و مرد مهریه ای تعیین نکرده باشند و قبل از تعیین مهریه ، زن فوت کند و رابطه زناشویی هم شکل نگرفته باشد ، باز هم مرد الزامی به پرداخت مهریه ندارد . اما در صورتی که رابطه زناشویی شکل گرفته باشد زن مستحق مهرالمثل است که ورثه زن می توانند آن را مطالبه کنند .


علاوه بر موادی که ذکر شد و بر اساس آن زن مستحق مهریه نیست ، در برخی از شرایط ، مهریه زن به طور کامل به وی تعلق نمی گیرد . به عنوان مثال مهریه زن در دوارن عقد که چون پیش از برقراری روابط زناشویی است ، نصف می شود .


1 پسندیدم دیدگاه ها

استخاره آنلاین
فال حافظ آنلاین
فال امروز شنبه 15 اردیبهشت
از سراسر وب
دیدگاه خود را ثبت نمایید
برای چاپ کتاب و تبدیل پایان نامه تان به کتاب با سرعت نور کلیک کنید!
مراحل سابمیت مقاله
محاسبه آنلاین هزینه چاپ کتاب در چند ثانیه
اکسپت فوری مقاله برای دوره دکتری
مراحل اکسپت مقاله
استخراج مقاله از پایان نامه ارشد و دکترا + پاورپوینت آموزشی
چاپ فوری مقالات علمی پژوهشی
محاسبه آنلاین هزینه چاپ کتاب
تعرفه نگارش مقاله از پایان نامه
پایان نامه خود را چگونه به مقاله تبدیل کنیم؟