دسته بندی ها

سیاست
جامعه
حوادث
اقتصاد
ورزش
دانشگاه
موسیقی
هنر و رسانه
علم و فناوری
بازار
مجله خانواده
ویدیو
عکس

جستجو در ساعدنیوز

مجله خانواده / سلامت خانواده / بیماری ها و راههای درمان /

درمان سرطان معده چیست؟ 

شنبه، 08 خرداد 1400
بیماری سرطان معده یکی از بیماری‌های دستگاه گوارش است که با نام گاستریک کانسر (gastric cancer) هم شناخته می‌شود و معمولاً به آرامی در طول چندین سال گسترش پیدا می‌کند.

سرطان بیماری سلول های بدن است؛ بدن از میلیون ها سلول بسیار کوچک در انواع گوناگون تشکیل می شود، بنابراین سرطان های متعددی از جمله سرطان معده از این سلول های مختلف بروز می یابد. وجه اشتراک تمامی گونه های سرطان این است که سلول های سرطانی غیرطبیعی هستند و به شیوه ای مهارناپذیر تکثیر می شوند.

تومور بدخیم یا سرطان معده بدخیم، توده یا زائده ای بافتی متشکل از سلول های سرطانی است که به طور دائم تکتیر می شود. تومورهای بدخیم به موازات رشد کردن با پیشروی در بافت ها و اندام های داخلی مجاور موجب آسیب دیدن آنها می شوند. چنانچه چند سلول از تومور اولیه جدا شوند و توسط جریان خون یا مجراهای لنفاوی به دیگر قسمت های بدن برده شوند، آنگاه این تومور بدخیم در آن قسمت ها نیز انتشار می یابد. سپس این گروه های کوچک سلولی تکثیر می شوند و تومورهای ثانویه در یک یا چند قسمت بدن شکل می گیرد که در اصطلاح پزشکی متاستاز گفته می شود. سپس این تومورهای ثانویه رشد و پیشروی می کنند، به بافت های نزدیک خود آسیب می رسانند و مجدداً انتشار می یابند.

چه پزشکانی "سرطان معده" را درمان می کنند؟

بسته به مرحله سرطان معده (گستردگى، مكان و شدت)، ممكنست چندين پزشك متخصص با هماهنگى يكديگر، در يك تیم درمانى، به تصميم گيرى براى انتخاب گزينه هاى درمانى مشغول باشند. مثلاً:

  • متخصص جراحی عمومی: پزشک متخصص درمان بیماریهای معده با جراحی.
  • فلوشیپ جراحی سرطان: پزشک متخصص جراحی عمومی که دوره تکمیلی (فلوشیپ) جراحی سرطان را طی کرده و سرطان های معده را با جراحی و درآوردن بافت سرطانی درمان می کند.
  • فوق تخصص مدیکال آنکولوژی و هماتولوژی: پزشک فوق تخصص درمان سرطان با داروهای شیمی درمانی، تارگت تراپی و ایمونوتراپی و پیوند مغز استخوان و کل برنامه درمان را طرح ریزی می کند.
  • فوق تخصص گوارش: پزشک فوق تخصص تشخیص بیماریهای دستگاه گوارش و معده و درمان آن بیماریها با دارو.
  • متخصص رادیوتراپی آنکولوژی: پزشک متخصص درمان سرطان با پرتودرمانی.

درمان سرطان معده بر اساس نوع و مرحله بیماری

درمان سرطان معده بستگی دارد به جایی از معده که سرطان از آنجا بر می خیزد و میزان گسترش آن. سرطان معده می تواند به روشهای مختلفی رشد کند و گسترش یابد. این سرطان میتواند از دیواره معده بگذرد و به ارگانهای مجاور دست اندازی نماید. همچنین میتواند به رگهای لنفی و غدد لنفاوی مجاور (ساختمان های لوبیایی شکل که به مبارزه با عفونت می پردازند) کشیده شود. معده شبکه ای غنی از رگها و غدد لنفاوی را دارد. با پیشرفته تر شدن سرطان معده سلولهای سرطانی از طریق جریان خون سفر میکنند و به اعضایی مانند کبد، ریه و استخوان ها متاستاز می دهند که درمان سخت تر می شود.

درمان مرحله 0 سرطان معده

چون در این مرحله سرطان محدود به لایه داخلی معده است و به لایه های عمقی تر نفوذ نکرده است میتواند با جراحی تنها درمان شود. هیچ گونه شیمی درمانی یا پرتو درمانی ای نیاز ندارد. جراحی خارج سازی بخشی از معده (گاسترکتومی ساب توتال) یا گاسترکتومی کامل (خارج سازی کل معده درمان اصلی این کنسر ها است) انجام می شود و غدد لنفاوی مجاور نیز خارج می شوند.

برخی از stage 0 های کوچک میتوانند با اندوسکوپی خارج شوند. در این عمل سرطان بوسیله اندوسکوپ وارد شده از طریق دهان، خارج می شود. این روش بیشتر در ژاپن استفاده می شود، جاییکه سرطان معده طی غربالگری، بطور زود هنگام تشخیص داده می شود. کشف زودهنگام سرطان معده در امریکا ناشایع است، بنابراین این روش در امریکا خیلی استفاده نمی شود. اگر انجام شود باید در مرکز سرطانی انجام شود که تجربه بالایی با این تکنیک دارند.

درمان مرحله I سرطان معده

IA: این افراد با گاسترکتومی کامل یا نسبی درمان می شوند. غدد لنفاوی مجاور نیز خارج می شوند. رزکشن اندوسکوپی ممکنست ندرتا در Stage IA بکار رود. پس از جراحی درمان بیشتری نیاز نیست.

IB: درمان اصلی این stage از سرطان معده جراحی است (گاسترکتومی کامل یا نسبی). شیمی درمانی (شیمی) یا شیمی-پرتو درمانی (شیمی بعلاوه پرتودرمانی) ممکنست قبل از جراحی داده شود تا سرطان را کوچک نماید و خارج سازی آنرا تسهیل کند.

پس از جراحی، گاهی بیمارانی که غدد لنفاوی آنها هیچ علامتی از انتشار سرطان ندارد بدون درمان بیشتر تحت نظر قرار می گیرند. اما اغلب پزشکان پس از جراحی توصیه به درمان با شیمی-پرتو درمانی یا شیمی درمانی تنها میکنند. بخصوص اگر بیمار یکی از اینها را قبل از جراحی نگرفته باشد. بیمارانی که قبل از جراحی با شیمی درمانی درمان شده اند ممکنست از همان شیمی (بدون پرتو) نیز بعد از جراحی بگیرند.اگر سرطان در غدد لنفاوی کشف شود، درمان با شیمی-پرتو درمانی، شیمی تنها یا اغلب ترکیبی از اینها بکار می رود.اگر بیمار خیلی ضعیف شده باشد (در اثر بیماریهای دیگر) که نتواند جراحی را تحمل نماید، ممکنست اگر بتواند تحمل کند با شیمی-پرتو درمانی درمان شود. سایر گزینه ها شیمی درمانی یا پرتو درمانی تنها است.

درمان مرحله II سرطان معده

درمان اصلی stage II سرطان معده جراحی برای خارج سازی تمام یا بخشی از معده، امنتوم و غدد لنفاوی مجاور است. قبل از جراحی بسیاری از بیماران با شیمی درمانی یا شیمی-پرتو درمانی درمان می شوند تا سرطان کوچک شود و راحتتر قابل درآوردن باشد. ممکنست درمان پس از جراحی شامل شیمی تنها یا شیمی-پرتو درمانی باشد.اگر فردی بسیار بیمار باشد (در اثر بیماریهای دیگر) که نتواند جراحی را تحمل نماید، ممکنست در صورت تحمل با شیمی-پرتو درمانی درمان شود. سایر گزینه ها شامل پرتو درمانی یا شیمی درمانی تنها است.

درمان مرحله III سرطان معده

جراحی درمان اصلی بیماران این stage از بیماری است (مگر اینکه بیمار شرایطی داشته باشد که بسیار ناتوان شده باشد). ممکنست برخی بیماران با جراحی شفا یابند (در کنار سایر درمانها). برای سایر افراد ممکنست جراحی بتواند به کنترل سرطان یا بهبود علایم کمک نماید.

برخی افراد ممکنست قبل از جراحی، شیمی یا شیمی-پرتو درمانی بگیرند تا سرطان کوچک شود و راحتتر قابل برداشتن باشد. بیمارانی که قبل از جراحی شیمی می شوند احتمالا بعد از آن هم شیمی میشوند. آنهاییکه قبل از جراحی شیمی نمی شوند و آنهاییکه بعد از جراحی تومور باقیمانده دارند، معمولا بعد از جراحی، شیمی-پرتو درمانی (کمو رادیاسیون) میگیرند. اگر فردی بسیار بیمار باشد (در اثر بیماریهای دیگر) که نتواند جراحی را تحمل نماید، ممکنست در صورت تحمل با شیمی-پرتو درمانی یا شیمی تنها درمان شود. سایر گزینه ها عبارتند از پرتو درمانی یا شیمی درمانی تنها.

درمان مرحله IV سرطان معده

چون سرطان معده در مرحله 4 به اعضای دوردست اتشار یافته است، شفا معمولا ممکن نیست. اما درمان اغلب میتواند به کنترل سرطان کمک نماید و علایم را بهبود بخشد. این ممکنست شامل جراحی، مانند ایجاد مسیر فرعی عبور غذا در کنار معده (بایپس) یا حتی گاسترکتومی نیمه کامل باشد تا از انسداد معده و/یا روده جلوگیری شود یا خونریزی کنترل شود.در برخی موارد با ساتع نمودن لیزر از دهانه آندوسکوپ (لوله طویل قابل انعطاف رد شده از دهان) میتوان اغلب تومور را تخریب کرد و بدون جراحی انسداد را برطرف نمود. اگر لازم باشد، ممکنست یک استنت (لوله فلزی توخالی) جاییکه معده و روده باریک تلاقی میکنند کار گذاشته شود.شیمی و/یا پرتو درمانی اغلب میتواند به جمع شدن سرطان و بهبود برخی علایم و نیز زندگی طولانی تر کمک کند اما معمولا انتظار نمی رود منجر به شفای سرطان شود. اغلب ترکیبی از داروهای شیمی درمانی بکار می رود اما بهترین ترکیب مشخص نیست.تارگت تراپی همچنین می تواند در درمان سرطان معده پیشرفته کمک کننده باشد.تراستوزوماب (هرسپتین) میتواند برای بیماران HER2 مثبت بکار رود.راموسیروماب هم ممکنست یک گزینه باشد. می تواند تنهایی یا با شیمی درمانی داده شود.پمبرولیزوماب (کیترودا) داروی ایمونوتراپی است که میتواند یک گزینه درمانی باشد.چون این سرطان درمان سختی دارد، درمانهای جدید در حال تست شدن در کارآزمایی های بالینی هستند و ممکنست به برخی بیماران سود برسانند.حتی اگر درمان سرطان را تخریب یا جمع نکند، راه هایی برای کاهش درد و علایم بیماری وجود دارد. بیمار باید با تیم مراقبت سرطان در مورد هر گونه علایم یا درد خود صحبت کند تا بطور موثر درمان شود.تغذیه نگرانی دیگر بسیاری از بیماران مبتلا به سرطان معده است. از مشاوره تغذیه گرفته تا کارگذاری لوله درون روده باریک برای کمک به تغذیه بیمار میتواند مفید باشد.

درمان سرطان معده

درمان سرطان معده با توجه به عواملی از قبیل شدت سرطان و شرایط جسمانی بیمار در نظر گرفته می شود، که می تواند شامل جراحی، شیمی درمانی، رادیوتراپی و یا مصرف دارو باشد.

شیمی درمانی

شیمی درمانی، درمان ویژه ای است که در آن، مصرف دارو، باعث توقف رشد سلول های سرطانی و مانع تقسیم شدن سلول ها می شود. داروهای شیمی درمانی در سراسر بدن به جریان در می آیند و به سلول های سرطانی حمله می کنند.شیمی درمانی قبل از جراحی، به کوچک تر شدن تومور و برداشت آسان تومور کمک می کند.شیمی درمانی بعد از جراحی، به نابودی سلول های سرطانی باقی مانده کمک می کند.

رادیو تراپی

در رادیوتراپی، سلول های سرطانی با استفاده از تابش انرژی نابود می شوند. از آن جایی که احتمال آسیب دیدن ارگان های اطراف در این شیوه جراحی زیاد است، سعی می شود از رادیوتراپی در درمان سرطان معده استفاده نشود.با این حال، در صورتی که پیشرفت سرطان منجر به بروز علائمی از قبیل خونریزی و یا درد شدید شود، رادیوتراپی گزینه درمانی خواهد بود.

جراحی

هدف از جراحی، برداشتن معده و هم چنین بافت سالم اطراف آن می باشد. نکته مهم در خصوص جراحی این است که هیچ سلول سرطانی نباید باقی بماند. یکی از شیوه های جراحی، می تواند شامل برداشتن مخاط معده باشد. در این روش، پزشک با استفاده از آندوسکوپی، بخش کوچکی از تومور را بر می دارد.

با توجه به مطالب بالا تیم سلامت ساعد نیوز تلاش کرده است تا مطالب ی در مورد درمان سرطان معده ارائه دهد. امیدواریم مفید واقع شده باشند . با ما همراه باشید . . .


پسندیدم دیدگاه ها

استخاره آنلاین
فال حافظ آنلاین
فال امروز سه شنبه 18 اردیبهشت
از سراسر وب
دیدگاه خود را ثبت نمایید
مراحل سابمیت مقاله
اکسپت فوری مقاله برای دوره دکتری
قیمت استخراج مقاله از پایان نامه
محاسبه آنلاین هزینه چاپ کتاب در چند ثانیه
نحوه محاسبه هزینه چاپ یک کتاب
محاسبه آنلاین هزینه چاپ کتاب
پذیرش تضمینی مقاله علمی پژوهشی
چاپ فوری مقالات علمی پژوهشی
تعرفه نگارش مقاله از پایان نامه
استخراج فوری مقاله از پایان نامه برای مجلات ISI