به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، داشبورد یكی از مهمترین قسمت های تریم (تزئینی) درون خودرو بوده كه در نگاه اول، توجه را به خود جلب می كند. داشبورد، در واقع یك پانل كنترل است كه زیر شیشه جلوی خودروها نصب می شود و از آن برای تسهیل كنترل راننده و دسترسی آسان وی به مجموعه نشان دهنده ها، كلیدها و… استفاده می شود. به همین دلیل، به آن Instrument Panel یا IP نیز گفته می شود. شكل ظاهری داشبورد در خودروها، متناسب با طراحی انجام شده، متفاوت است. در طراحی داشبورد، مواردی نظیر صفحه آمپر، غربیلك فرمان، صفحه كلید چراغ ها، هواكش ها، پنل بخاری، رادیو، بلندگوها، درب داشبورد و در خودروهای مدرن تر سیستم های كنترل هوشمند و جهت یاب الكترونیكی نیز مدنظر قرار می گیرد.
كلمه Dash در داشبورد مخفف “dial and switch housing” به معنی محفظه كلیدها و صفحه مدرج است. داشبورد، علاوه بر كاربردهای یادشده، به این دلیل كه دقیقاً روبه روی سرنشینان جلو قرار دارد، از نظر ایمنی نیز دارای اهمیت بوده و می بایستی به گونه ای طراحی شود كه در صورت برخورد سر و صورت یا پاهای سرنشین با آن، حداقل آسیب حادث شود. به همین منظور، از موادی مانند فوم پلی یورتان در زیر روكش PVC یا چرم استفاده می شود. در داشبوردهای جدید (از دهه 1990 به بعد) كیسه های هوا نیز نصب شده است.
داشبورد مهمترین بخش داخلی خودرو است و برای همین جلوه و زیبایی آن در دید شما نسبت به اتومبیل تاثیر زیادی دارد.
همین طور که رنگ و زیبایی بدنه ی اتومبیل و فرم چراغ ها و… حتی تمیزی آن ها در دید شما و بینندگان تاثیر می گذارد.
اما یکی از راه های جلا دادن به داشبورد واکس زدن به آن است. اما قبل از اینکه با روش واکس زدن و انواع واکس داشبورد خودرو آشنا شوید؛ باید در مورد جنس به کار رفته در داشبورد و انواع آن صحبت کنیم.
چون اگر چگونگی ساخت و جنس این قطعه را نشناسید، نمی توانید واکس مخصوص به آن را بیابید و از آن استفاده کنید.
چگونگی ساخت داشبورد
به طور کلی داشبورد خودرو از سه لایه تشکیل شده است که شما فقط لایه ی رویی آن را مشاهده می کنید.
ولی لایه زیرین آن از یک ترموپلاستیک با الیاف شیشه ساخته شده است و روی آن لایه و لایه وسطی از فوم پلی یورتان استفاده شده و لایه سوم و رویه اصلی آن در اتومبیل های قدیمی از جنس پی وی سی PVCساخته می شد.
اما امروزه رویه های داشبورد از آلیاژ پی وی سی PVCبا ماده ای به نام ای بی اس ABSترکیب و ساخته می شود.
در طراحی داشبورد و ساخت قسمت های مختلف در آن ، مواردی مانند صفحه کلید، چراغ ها، صفحه ی آمپر، غربیلک فرمان، پنل بخاری و کولر، سیستم صوتی، بلندگوی خودرو، درب داشبورد …قرار می گیرد.
در خودروهای مدرن امروزی هم که سیستم های کنترل هوشمند و جهت یابی الکترونیکی و حتی کیسه های هوا هم به این مجموعه افزوده شده اند و روی آن نصب می شوند.
اما مهمترین مسئله در مورد داشبورد خودرو این است که چون این قطعه دقیقاً در روبروی راننده و سرنشینان جلویی قرار می گیرد، از نظر ایمنی هم باید دارای اهمیت بالا و ویژگی های خاصی باشد.
خودروسازان می بایست علاوه بر لحاظ کردن ویژگی زیبایی، به گونه ای داشبورد خودرو را طراحی کرده و بسازند؛ که در صورت بروز تصادف و برخورد با سرنشینان، مخصوصا برخورد قسمت سر و صورت آنها با داشبورد، آسیبی به آنان وارد نشود و یا آسیب وارده به حداقل ممکن برسد.
به همین منظور خودروسازان در ساخت این قطعه از اتومبیل؛ موادی مانند فوم پلی یورتانFPU ودر زیر روکش، از pvc یا چرم استفاده می کنند.