به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، موتورهای درون سوز مانند اسب های کاری هستند. این موتورها به ما اجازه می دهند، دور کشور رانندگی کنیم، وقتی برق قطع می شود نیروی برق خانه های مان را تأمین کنیم و بسیاری کارهای دیگر، اما متأسفانه همان چیزی که آن ها را به کار می اندازد، یعنی احتراق، رسوباتی تولید می کند که در نهایت می تواند به موتور آسیب برساند. رسوب ها ممکن است در اثر واکنش های متفاوتی که درون موتور صورت می گیرند ایجاد بشوند. هم در موتورهای کاربراتوری و هم در موتورهای انژکتوری، هنگامی که بنزین از میان لوله ها عبور می کند، مقادیر کمی از آن تبخیر شده و روی لبه سوراخ های باریکی که باید از میان شان عبور کند، رسوب می کند.
چگونگی ایجاد رسوبات موتور
رسوبات موتور می توانند به دلائل گوناگونی بوجود آیند، از جمله می توانند در اثر واکنش های متفاوتی که در درون موتور خودرو به وقوع می پیوندد ایجاد شوند.
هم در موتورهای کاربراتوری و هم در موتورهای انژکتوری، وقتی که بنزین از میان لوله ها عبور می کند؛ مقداری از آن تبخیر شده و بر روی سوراخ های باریکی که باید از میان آنها عبور کند رسوب می کند.
می دانید که در موتورهای انژکتوری بنزین در کنار سوپاپ های هوا، پاشیده شده و حرارت، مخصوصا حرارت سیلندرها می تواند سبب خشک شدن مقداری از بنزین بر روی سر سوپاپ ها شود.
خشک شدن تدریجی همین بنزین ناچیز در دراز مدت تبدیل به رسوبات زیاد و به تدریج سخت شدن آن ها خواهد شد.
رسوب بر روی سوپاپ های هوا می تواند سبب واکنش کم موتور و کاهش توان در موتور خودرو گردد.
ناگفته نماند بنزینی که تازه وارد سیلندر می شود می تواند رسوباتی را که از این طریق بر سر سوپاپ ها جمع می شوند را بشوید و موتور را از این طریق تمیز کند.
اما باز هم این چاره ی اساسی برای از بین بردن اینگونه رسوبات نخواهد بود.
مورد دیگری که سبب تشکیل رسوبات در خودرو می شود؛ عمل احتراق در خودرو است.
وقتی که بنزین و اکسیژن برای سوختن ترکیب می شوند، کربن حاصل از آن با گذشت زمان و به مرور رسوب کرده و این رسوبات باعث می شوند که موتور خوب کار نکند و توان موتور پایین بیاید.
رسوب کربن که محصول احتراق و ترکیب سوخت با اکسیژن است؛ مصرف سوخت را نیز بالا خواهد برد.
با اینکه این رسوبات موتور فقط در داخل سیلندر به وجود می آیند؛ اما می توانند به همه قسمت های موتور سرایت کرده و آنها را هم با مشکلات مختلفی روبرو کنند.
چون برای روشن ماندن و کار کردن خودرو باید احتراق های فراوانی در موتور آن به وقوع بپیوندد؛ وقوع این احتراق ها همیشه با موادی مانند گرد و غبار موجود در هوا، ذرات ساییده شده از قطعات مختلف موتور، ناخالصی هایی که در انواع سوخت ها وجود دارد و….همراه خواهد بود.
همین عوامل باعث به وجود آمدن ذرات فراوانی در درون روغن موتور و ایجاد ناخالصی در آن خواهند شد و در دراز مدت سبب تشکیل رسوب در داخل موتور می شود؛ که اگر نسبت به آن سهل انگاری کنیم، کم کم باعث بروز مشکلات و آسیب رسانی به موتور خواهد شد.
خودروسازان برای کاهش اصطکاک و همچنین خنک کردن موتور و خروج رسوبات از درون موتور از روغن موتور کمک می گیرند.
برای همین است که اگر روغن موتور به موقع تعویض نشود، این ناخالصی ها و ذرات در مجاری که روغن کاری صورت می گیرد رسوب کرده و در نهایت سبب کاهش قطر این مجاری خواهد شد.
مشکل اصلی این جاست که چون این رسوب ها کم کم و به تدریج در درون موتور شکل می گیرد؛ ممکن است شما تا مدت ها متوجه آن نشوید؛ اما به هر حال و در نهایت از نیروی موتور خواهد کاست و در درازمدت آسیب های زیادی را به موتور وارد خواهد کرد.
پس برای رسیدگی به موقع و به حداقل رساندن صدمات لازم است تا بازدید دوره ای از اتومبیل را در برنامه کاری خود داشته باشیم.