چگونه باوقار رفتار کنیم و باوقار بودن را در خود نهادینه کنیم؟ با وقار بودن به معنای نوعی رفتار و طرز معاشرت ظریف و ملیح است که احترام و حس تحسین اطرافیان را بر می انگیزد. این صفت بیشتر به خانم ها و دختران اتلاق می شود و می توان گفت با وقار بودن بیشتر یک ویژگی زنانه است تا مردانه. با وقار بودن ارتباطی با میزان ثروت یا زیبایی و جذابیت ظاهری افراد ندارد و نوعی طرز رفتار آموختنی است اگرچه بسیاری از افراد این طرز رفتار و سنگینی و متانت را به صورت ذاتی در شخصیت خود دارند و برخی دیگر باید برای کسب آن کمی مطالعه و تمرین کنند.
باوقار بودن چیست؟
شاید تصور کنید وقار و متانت یک فرد تنها به جذابیت ظاهری، زیبایی چهره و پوشش یا میزان دارایی و ثروت او بستگی دارد. در واقع ممکن است جامعه و رسانه این طور به شما القا کرده باشد که تحت باورهای نادرست متانت و سنگینی رفتار را با زیبایی چهره، جذابیت یا ثروت زیاد اشتباه گرفته باشید. واقعیت این است که سنگینی و متانت یک فرد هیچ ارتباطی به میزان ثروت و دارایی یا زیبایی چهره و لباس او ندارد. بلکه متانت و وقار مهارتی آموختنی است و یک سری رفتارهای مثبت در برقراری ارتباط و رعایت اداب معاشرت در زندگی را در برمی گیرد که هر کسی می تواند با یادگیری و تمرین این مهارت ها را در خود نهادینه کند.
باوقار بودن تنها مختص بانوان زیبا و جذاب نیست بلکه هر فردی می تواند با اصلاح و بهبود طرز فکر و رفتار خود به این ویژگی دست یابد و اثرات مثبتی را در ارتباطات خود با افراد ایجاد کند. همواره به خاطر داشته باشید لباس ها، زیبایی چهره و اندام یا جایگاه اجتماعی بالا و ثروت زن باوقار و جذاب نیست که او را خاص و متمایز می کند بلکه حضور او در اجتماع و شیوه ی رفتار او به گونه ای است که احترام و تحسین همگان را بر می انگیزاند و باعث می شود توجه افراد به او جلب شود و او خاص جلوه کند.
چگونه باوقار رفتار کنیم؟
افراد متین و با وقار یک سری اصول فکری و ویژگی های رفتاری مشخص دارند که در تمامی این افراد مشترک است. برخی از مشخصه های رفتاری مهم افراد با وقار به شرح زیر است:
1. قبل از شروع به صحبت کردن فکر کنیم
قبل از اینکه شروع به صحبت کنید، برای مدت کوتاهی به حرف هایی که می خواهید بزنید، فکر کنید. باید از گاف زدن، بیهوده گویی و با عجله صحبت کردن اجتناب کنید. اگر حتی قبل از شروع به جواب دادن به یک سوال به مدت کوتاهی فکر کنید، جواب های بهتر و منطقی تری به ذهن تان می رسد. هیچ ایرادی ندارد که لحظه ای درنگ کرده و فکر کنید، زیرا با این کار جواب های منطقی تری می دهید. اکثر افرادی که بلافاصله و بدون فکر شروع به صحبت کردن می کنند، پس از بیان حرف ها از گفته های خود پشیمان می شوند. فکر کردن آسان است و کافی است تا این مهارت را تمرین کنیم.
2. کمتر صحبت کنیم
البته کمتر صحبت کردن به این معنا نیست که به دیگران توجه نکرده و حواسمان جای دیگری باشد، بلکه باید شنونده های خوبی باشیم و در صورت لزوم شروع به صحبت مناسب کنیم. متاسفانه برخی از افراد کمتر صحبت کردن را با سکوت و کم گویی اشتباه می گیرند که باعث منزوی و تنها شدن شان در جامعه می شود.
3. با صدای بلند نخندید
خنده های بلند و قهقهه زدن می تواند در یک جمع شخصیت انسان را زیر سوال ببرد. با صدای بلند لبخند زدن باعث جلب توجه دیگران می شود و با توجه به اینکه علت لبخندتان را نمی دانند، ممکن است باعث سوء برداشت شود.
4. کمی لبخند بزنید
کمی لبخند زدن می تواند شما را جذاب کند. همه انسان ها جذب یک لبخند زیبا می شوند و لبخند زدن می تواند دلیلی برای نزد شما آمدن و شروع صحبت و گفت و گو با شما باشد. به علاوه، لبخند زدن می تواند باعث زیبایی چهره تان شود.
5. خود واقعی تان باشید
در مورد خودتان دروغ نگویید و سعی نکنید تظاهر به بودن شخصی کنید که خود واقعی تان نیست. سعی کنید تا آنگونه که هستید، رفتار کرده و سعی نکنید تا به زور خود را در دل دیگران جای کنید. به خاطر داشته باشید که صداقت و لاف نزدن به خودی خود می تواند نظر دیگران را جلب کند.
6. شوخ طبع باشید اما زیاده روی نکنید
کمی شوخی کردن می تواند جو سنگین و پر استرس موجود در برخی از مهمانی ها و دورهمی را از بین برده و باعث ایجاد محیطی گرم و صمیمی شود. شوخی های ساده و مودبانه همراه با کمی لبخند می تواند فوق العاده باشد. اما لازم است تا به خاطر داشته باشید که بیش از حد شوخی نکنید، زیرا جذابیت آن از بین رفته و به تدریج حرمت ها را شکسته و موجب بی احترامی می شود.
7. به وضع ظاهری خود رسیدگی کنید
نیازی نیست تا آرایش زیاد داشته و یا لباس های خیلی گران قیمت به تن کنید. وقتی می گوییم به ظاهر خود رسیدگی کنید، منظورمان این است که ظاهرتان خسته و شلخته و با لباس های چروک یا نامناسب نباشد. آراستی و مرتب بودن می تواند تاثیر بسزایی در جذب افراد داشته باشد. همچنین باید به خاطر داشته باشید که در هر جمعی لباس های مناسب همان جمع به تن کنید که باعث سنگینی و وقارتان خواهد شد. به علاوه مسواک زده تا دهان تان بوی خوبی بدهد و از عطر استفاده کنید که خوش بویی نیز در جذب افراد بسیار موثر است.
8. در کارهای دیگران دخالت نکنید
وقتی در جمعی هستید و چند نفر در مورد مساله ای صحبت می کردند و شما در آن لحظه حضور نداشته اید، با برگشتن خود از آنها در خصوص صحبت هایشان نپرسید. این مساله می تواند باعث آزردگی و ناراحتی دیگران شود. با این کار افراد احساس می کنند که در کارهایشان فضولی می کنید. همچنین در خصوص دیگران غیبت نکرده و در مورد کارهایشان نظر ندهید. این مسائل باعث می شود تا دیگران از رفتارتان آزرده شده و از صحبت با شما دوری کنند.
9. فرد محترمی باشید
هم احترام خود و هم احترام دیگران را حفظ کنید. کاری نکنید که باعث آزردگی دیگران شود. به یاد داشته باشید که حفظ احترام کاملا متقابل است و اگر به دیگران احترام بگذارید، احترام از آنها دریافت خواهید کرد. همچنین شخص مودب و متین همیشه جذاب تر از یک شخص بی ادب است. تمسخر، غیبت، بدگویی و بی احترامی می توانند باعث آزردگی اشخاص شوند.
10. پشت سر دیگران حرف های خوبی بزنید
به جای اینکه در خصوص خنگی، جلفی و آزاردهنده بودن شخصی صحبت کنید، سعی کنید در غیاب شخصی از خوبی ها و ویژگی های مثبت او صحبت کنید. به این طریق افرادی که حرف های شما را می شنوند، خوشحال شده و این گونه تصور خواهند کرد که در غیاب آنها نیز از خوبی ها و ویژگی های مثبت شان تعریف و تمجید خواهید کرد. در صورتی که در غیاب دیگران از آنها تعریف و تمجید کنید، شخصی مثبت و با وقار به نظر می رسید که همیشه به دنبال خوبی ها است.
11. صدای تان نباید بلندترین صدای موجود در جمع باشد
آیا تا به حل پیش آمده تا وارد خانه ای شوید و شخصی به شما بگوید که وقتی در حال جست و جو آدرس بودم، با شنیدن صدای قهقهه ها و حرف های فلان شخص متوجه شدم که آدرس را درست آمده ام؟ این وضعیت می تواند ناراحت کننده باشد. کافی است تا صدای شما به حدی باشد که دیگران به شکل واضح بتوانند صدایتان را بشنوند. نیازی نیست تا فریاد بزنید و تصور کنید که با بلند حرف زدن، دیگران حرف های شما را بهتر گوش داده و یا حرف هایتان را این گونه ثابت می کنید. گوش دادن به حرف های دیگران با صدای بلند می تواند آزادهنده باشد و نمی تواند سنگینی و وقار شخص را حفظ کند.
12. در حضور دیگران آروغ نزنید
آروغ زدن در جمع یک راه خنده دار و جالب برای سرگرم کردن دیگران نیست، بلکه باعث رنجش و آزرده خاطری دیگران می شود. اگر به شکل غیر ارادی و تصادفی آروغ زدید، مشکلی نیست اما آروغ زدن برای خنده و شوخی اصلا صورت خوشی نداشته و دیگران را ناراحت کرده و از جذابیت تان می کاهد.
13. در خصوص درآمد و یا چیزهایی که خریداری کرده اید، صحبت نکنید
صحبت در مورد درآمد و سرمایه هایتان و اینکه اتومبیل و یا گوشواره تان چقدر می ارزد، اصلا با کلاس نیست و می تواند شما را در مهمانی بد جلوه دهد. همچنین هرگز در جمع ها سوالاتی مانند میزان درآمد افراد نپرسید، زیرا می تواند باعث رنجش آنها شده و آنها را در وضع سختی قرار دهد.
14. برای چک کردن گوشی همراه تان یک آداب مناسب داشته باشید
اگر در جمعی نشسته باشید و دائما در حال چک کردن گوشی خود باشید و یا کلا سرتان در گوشی باشد، به دیگران بی احترامی کرده اید و آنها ممکن است تصور کنند که شما علاقه ای به معاشرت با آنها نداشته و یا حوصله شان را سر می برید. کافی است تا نهایت هر یک ساعت یک بار گوشی تان را چک کرده و در صورت وجود تماس ضروری، تلفن خود را جواب دهید.
15. مطلع و آگاه باشید
اگر قرار است تا در جمعی حضور داشته باشید که افراد تحصیل کرده رشته خاصی هستند، بهتر است تا قبل از حضور در آن جمع در خصوص رشته تحصیلی شان کمی اطلاعات کسب کرده تا در صورت شروع صحبت در خصوص رشته تحصیلی شان، شرمنده و خجالت زده نشوید. همچنین بهتر است در مورد مسائل علمی و سیاسی و مذهبی اطلاعات داشته باشید تا شخصی بی اطلاع و بدون آگاهی به نظر نرسید. لازم به ذکر است که اگر اطلاعات زیادی نداشته باشید، در جمعی که دیگران صحبت می کنند، باید ساکت شده و فقط شنونده می شوید که مناسب نیست.
16. آداب معاشرت را رعایت کنید
تا حد امکان از عباراتی مانند «بله خانم» و «بله آقا» و «متشکرم» استفاده کنید. اگر عطسه تان گرفت، دستمال را جلوی بینی خود بگیرید. انگشت خود را در دهان یا بینی خود نکنید. در میان جمع خود را نخارانید. غذاها را با دست از لای دندان های خود بیرون نیاورید. این کارها را می توانید در جای خلوت انجام دهید و بهتر است که در جمع از انجام این کارها اجتناب کنید.
در اکثر مواقع افراد نمی دانند که جمع تمامی این خصلت ها از او فردی با وقار و متین ساخته است و تصور می کنند جذابیت او به دلیل زیبایی یا جایگاه خاص اجتماعی اوست. همان طور که گفته شد جذابیت و وقار نیازمند دارا بودن برخی ویژگی های رفتاری و فکری است و در صورتی که شما نیز بتوانید این خصایص اخلاقی را در خود ایجاد کنید صفت با وقار و متین بودن به شما نیز تعلق خواهد گرفت. اگر شما هم در راستای این موضوع مسئله ای دارید، می توانید از مشاوران و روانشناسان در این مورد کمک بگیرید.