دعاوی طاری چه نوع دعاوی هستند؟

  شنبه، 12 مهر 1399   زمان مطالعه 4 دقیقه
دعاوی طاری چه نوع دعاوی هستند؟
دعاوی طاری موضوع ماده 17 قانون آیین دادرسی مدنی میباشند. دعاوی طاری، قطع نظر از شرایط و ویژگی‌های اختصاص ناظر بر هر یک، دارای قواعد و مشترکاتی میباشند که شناخت، معرفی و تبیین این قواعد موضوع این طرح پژوهشی میباشد. دعاوی طاری از حیث مبانی و مزیت پیش‌بینی، دارای مشترکاتی میباشند.

دعاوی طاری در حقوق ایران و آیین دادرسی مدنی

طاری در لغت به معنی غیر اصلی و آن چیزی که بر اصلی عارض می شود، آمده است. دعوای طاری دعوایی است که بر دعوای اصلی عارض می شود و اگر با آن دارای ارتباط کامل یا منشا واحد باشد، در همان دادگاهی رسیدگی می شود که به دعوای اصلی رسیدگی می شود. (ماده ۱۷) دعوی طاری به چهار قسمت دعوی اضافی، دعوی متقابل، ورود ثالث و جلب ثالث تقسیم می گردد که هر کدام باید در مهلت تعیین شده در قانون مطرح گردند.

تصویر

انواع دعاوی طاری

  1. دعوی متقابل
  2. دعوای اضافی
  3. دعوای ورود ثالث
  4. دعوای جلب ثالث
  • دعوی متقابل

دعوای متقابل به دعوایی گفته می شود که خوانده در مقابل دعوای خواهان اقامه می کند، که علت این دعوی متقابل میتواند به منظور پاسخگویی به دعوی اصلی یا الزام خواهان به پرداخت چیزی و یا انجام امری باشد. این دعوی می تواند به منظور کاستن محکومیتی که از طرف خواهان، خوانده را تهدید میکند و یا اینکه خوانده برای تخفیف یا جلوگیری کلی از محکومیت های که بر علیه وی می باشد انجام شود.

  • دعوای اضافی

این دعوی می تواند به صورت عام و خاص صورت پذیرد.

  1. دعوی عام: ارکان اساسی دعوا، ارکان خواسته و یا علت دعوا تحت اسم تغییرات دعوا به دادگاه داده می شود.
  2. دعوی خاص: به دعوی گفته می شود که در آن خواهان خواسته جدیدی را با تقدیم دادخواست به دعوی اصلی نظر به ارتباطی که با هم دارند ضمیمه، دعوی اصلی می نماید.
  • دعوی ورود ثالث

طبق ماده 130 قانون آیین دادرسی مدنی:

دعوی طاری به دعوایی گفته می شود که شخص ثالث علیه اصحاب دعوا یا یکی از آن ها اقامه دعوی می نماید. در این تعریف اگر شخصی غیر از خواهان و خوانده در دعوی ذینفع باشد می تواند دعوی خود را با عنوان «ثالث» اقامه کرده و خود را وارد دعوی اصلی کند. اما باید دانست که ورود ثالث یا جلب ثالث دارای مقررات خاصی خواهد بود و مفهوم «ثالث» هم در ورود و هم در جلب و هم در اعتراض ثالث متفاوت بوده و هر یک از دعاوی تشریفات خاص خود را داراست.

  • دعوی جلب ثالث

خواهان یا خوانده دعوی، که قصد جلب شخص ثالث را دارند باید دلایل قانع کننده ای برای خواسته جلب خود داشته باشند دلایلی از جمله این که شخص ثالث به این دعوی ربط داشته و می توان وی را در دعوی مقصر دانست. البته باید در نظر داشت که دادگاه وارد ماهیت ادعای شخص ثالث نمی شود و برای جلب شخص ثالث نیازمند تشکیل یک جلسه دادرسی می باشد. این دعاوی فقط تا پایان جلسه اول دادرسی قابل طرح می باشند. در این دعوی یک استثنا هم وجود دارد که دعوی ورود ثالث در مراحل بدوی یا مراحل تجدید نظر قابل اقامه در دادگاه می باشد.

منظور از جعل در دعاوی طاری چیست؟

جعل در دو نوع تعریف شده است که عبارت است دعوی جعل اصلی، که همان دعوی کیفری است که از طرف دادستان علیه متهم اقامه می شود و دعوی جعل طاری که یک دعوی مدنی است که نظری به فاعل نداشته و فقط متوجه جعل صورت گرفته می باشد.

چه دعاوی طاری محسوب نمی شود؟

دعاوی تهاتر، صلح، فسخ و رد خواسته و … که دفاع از دعوای اصلی می باشد، دعوای متقابل محسوب نمی شود.

شرایط طرح دعوای طاری

برای طرح دعوای طاری چه از طرف شخص ثالث و چه توسط یکی از طرفین دعوا می بایست شرایطی قانونی رعایت شود که به شرح این شرح این شرایط خواهیم پرداخت:

  1. برای اقامه دعوای ابتدا می بایست یک دعوا اصلی وجود داشته باشد بنابراین بدون وجود دعوا اصلی طرح دعوای طاری امکان پذیر نخواهد بود.
  2. یکی دیگر از شروط طرح این دعوا ارتباط مابین دَعوای طاری با دعوای اصلی است و یا اینکه دو دعوا نشات گرفته از یک موضوع بوده باشند بنابراین عدم داشتن ارتباط بین آنها مانع از طرح دَعوای طاری خواهد بود.

هزینه دادرسی در دعاوی طاری

هزینه ­ی دادرسی در دعاوی طاری بر حسب مالی یا غیر مالی بودن تابع دعوای اصلی می ­باشند. بنابراین هزینه­ دادرسی آن به میزان هزینه دادرسی دعوای اصلی (خواسته دعوا) مقرر خواهد شد. بنابراین در دعوای ورود ثالث که از جمله دعاوی طاری محسوب می­ شود، شخص ثالث که خواهان آن دعوا محسوب می­ شود، معادل با هزینه­ هر مرحله­ ای که در آن وارد می­ شود، می ­بایست هزینه دادرسی پرداخت نماید. در صورتی که در دعوای متقابل که جهت دعوا از حقوقی به کیفری تغییر کند، خوانده می­ بایست براساس معیار آن دعوا در محاکم کیفری تمبر باطل نماید.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها