سه سال از انتشار سند ارزشمند بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی توسط رهبر معظم انقلاب می گذرد. بر اساس این بیانیه، قرار است در چهل سال دوم انقلاب، جوانان ایران بانیان تأسیس تمدن نوین اسلامی از طریق اجرای گام به گام نقشه راهی باشند که رهبر فرزانه انقلاب در بیانیه گام دوم ترسیم کرده اند. در این مدت سه سال، رویکرد مسئولان و تصمیم سازان کشور به دلایل مختلف در سطح نظر و تبلیغ این بیانیه باقی مانده است و آن طور که انتظار می رفت، در عرصه عمل، زمینه سازی برای تحقق این بیانیه حیاتی و مهم برای تضمین ادامه سلسله پیروزی های بزرگ ملت ایران در چهل سال آینده صورت نگرفته است. بدیهی است که با روی کار آمدن دولت جوان انقلابی و هماهنگی قوای سه گانه دیگر هیچ بهانه و عذری برای بر زمین ماندن مطالبات حکیمانه رهبر فرزانه انقلاب اسلامی قابل قبول نیست. سخنان داهیانه اخیر رهبر انقلاب درباره جهاد تبیین وظیفه رسانه های جهادی کشور را سنگین تر کرده است. پیگیری اقدامات انجام شده در راستای عملی شدن مطالبات رهبر معظم انقلاب اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی از مدیران و تصمیم سازان کشور وظیفه رسانه های جهادی و انقلابی است. هجمه سنگین رسانه ای غرب بر علیه انقلاب اسلامی ایران و جلوگیری از طنین انداز شدن بانگ پرشکوه بیداری اسلامی و صدور انقلاب اسلامی به اقصی نقاط گیتی همه و همه وظیفه رسانه های انقلاب را سنگین تر می کند. بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی که قرار است طلیعه ای باشد برای زمینه سازی عملی برای ظهور حجت ابن الحسن (ارواحنا لتراب مقدمه الفداه) ابعاد و نکات ظریف بسیاری را در بر دارد. بدیهی است که هر فصل و عنوان این بیانیه مربوط به بخشی از این رسالت بزرگ برای زمینه سازی ظهور با تحقق بخشیدن به تمدن نوین اسلامی در سایه ایران قوی است. دانشگاه در این میان نقشی بسیار کلیدی را ایفا می کند. مدیران ارشد دانشگاهی و تصمیم سازان باید در پرتو این بیانیه زمینه را برای پیشرفت ایران در چله دوم انقلاب مهیا کنند. ساعد نیوز در نشست خبری با دکتر عزیز جوان پور ریاست محترم دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان شرقی به عنوان یکی از ابرواحدهای دانشگاه آزاد اسلامی با نزدیک به بیست هزار دانشجو در مقاطع مختلف کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی در رشته های پزشکی و غیرپزشکی، به بررسی نقش و رسالت دانشگاه در تحقق بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی پرداخته است. نظر مخاطبان عزیز ساعد نیوز را به مطالعه این مصاحبه جلب می کنیم:
انقلاب اسلامی ایران مسبوق به سابقه نبوده و جمهوری اسلامی ایران اولین تجربه حکمرانی اسلامی ولایت بنیاد است. بنابراین، طبیعی است که ما در جاهایی نقاط ضعف داشته باشیم.
ساعد نیوز: یکی از فرازهای مهم بیانیه گام دوم رهبری که در تاریخ 22 بهمن 1397 منتشر شد، اهمیت "جوشش چشمه علم در کشور" است. رهبری معتقدند که علیرغم دستاوردهای بزرگ علمی در کشور ما هنوز فاصله زیادی با قله های علم در جهان داریم خصوصاً در حوزه های نوپدید علمی. حضرتعالی به عنوان یکی از مدیران عالی دانشگاه آزاد چه نظری درباره عملی ساختن این فرمایش معظم له دارید و دانشگاه آزاد استان آذربایجان شرقی چه اقداماتی در این راستا صورت داده است؟
دکتر عزیز جوان پور: بیانیه گام دوم انقلاب بسیار هوشمندانه تدوین شده است و این نشان از نگاه حکیمانه و آینده نگرانه رهبر فرزانه انقلاب اسلامی است. بعد از گذشت 40 سال از پیروزی انقلاب ما نیاز مبرم به آسیب شناسی 40 سال حکمرانی داریم و البته این آسیب شناسی به تعبیر رهبر انقلاب باید امیدوارانه نیز باشد. یعنی ما قرار است نقاط ضعف و قوت را با همدیگر ببینیم. هدف این است که قویتر از گذشته راهمان را ادامه دهیم و به پیروزی های ارزشمندتری دست یابیم. تأمل و تفکر عمیق درباره تصمیماتی که گرفته ایم و راهی که آمده ایم، ما را برای طی مسیر در چله دوم انقلاب اسلامی آماده می سازد. همان طور که رهبر فرزانه انقلاب اسلامی فرموده اند، درباره آرمان های انقلاب اسلامی دچار غفلت هایی شده ایم. و نیاز هست که به آرمان ها بازگردیم و قدم هایمان را استوارتر برداریم. آنچه در ابتدای بیانیه، رهبر فرزانه انقلاب به درستی فرموده اند، این غفلت ها را تا حدودی توجیه می کند. ما از صفر شروع کرده ایم! انقلاب اسلامی ایران مسبوق به سابقه نبوده و جمهوری اسلامی ایران اولین تجربه حکمرانی اسلامی ولایت بنیاد است. بنابراین، طبیعی است که ما در جاهایی نقاط ضعف داشته باشیم. ولی ادامه این نقاط ضعف در چله دوم انقلاب اسلامی به هیچ وجه پذیرفتنی نیست. ما باید با نگاهی جدید و آسیب شناسانه به این 40 سال گذشته، در کنار ضعف هایمان، نقاط قوت و دستاوردهای بزرگمان را نیز باید ببینیم تا امیدوارانه و خوشبینانه کمر همت برای فتح قله های جدید گام برداریم. این بیانیه گام دوم در حکم افقی روشن است که در پرتو آن قرار است طریق چهل سال آینده را بپیمائیم. بنابراین، نکته اولی که خواستم در پاسخ سؤالتان بگویم، همین حضور توأم گذشته و آینده در بیانیه گام دوم است. بدون در نظر گرفتن این گذشته و مسیری که در 40 سال از حیات پربرکت انقلاب اسلامی پیموده شده است، نمی توانیم به چله دوم انقلاب بیندیشیم. نیاز به چراغی برای سیر به سوی آینده داریم.
ما در زمینه تولید علم در منطقه اولیم و در جهان بین دویست کشور، شانزدهم هستیم. این رتبه فوق العاده ای است. ولی در مورد فناوری چه؟ آیا حرفی برای گفتن داریم؟ این همان قله ای است که حضرت آقا می فرمایند هنوز فتح نشده است!
حضرت آقا در بحث آسیب شناسی حیات چهل ساله انقلاب اسلامی تأکید دارند که ما نیاز به قوی تر شدن داریم. اگر قوی باشیم، دشمن جرأت نمی کند ما را تهدید کند یا به ما صدمه وارد سازد. اگر ضعیف باشیم، طبیعتاً دشمن بر ما چیره خواهد شد. علم بی تردید منشأ قدرت است. در روایات نیز داریم که "العلم سلطان". یعنی علم قدرت می آورد؛ در ادبیات ما هم هست که "توانا بود هر که دانا بود". اگر هم در این چهل سال گذشته توانستیم قله ای را فتح کنیم، همه به لطف علم و فناوری بوده است. نکته ای که می خواهم روی آن به صورت ویژه تأکید کنم این است که ما وقتی از علم صحبت میکنیم منظورمان صرف تولید دانش برای دانش نیست. این که ما در تولید دانش در منطقه اول باشیم یا در جهان حرفی برای گفتن داشته باشیم بسیار هم خوب است ولی تمام ماجرا نیست. این دانش باید به فناوری تبدیل شود تا در زمینه تمدن سازی کارکرد داشته باشد. ما در زمینه تولید علم در منطقه اولیم و در جهان بین دویست کشور، شانزدهم هستیم. این رتبه فوق العاده ای است. ولی در مورد فناوری چه؟ آیا حرفی برای گفتن داریم؟ این همان قله ای است که حضرت آقا می فرمایند هنوز فتح نشده است! دستاوردهای بسیار درخشانی داشته ایم و حرفی بر سر این دستاوردها نیست. ولیکن ما در زمینه فناوری، ضعف های فرآوانی داریم و تحریم های سنگین غرب بر علیه ما این موضوع را کاملاً نشان داد و این یک انگیزه است برای این که این مسیر را محکمتر طی کنیم. اگر امروز غرب به ما فشار می آورد، عمده فشار از ناحیه همین فناوری است. شما فرهنگ غربی را با فرهنگ ما مقایسه کنید؛ حرفی برای گفتن ندارند! آنها از مسیر همین تکنولوژی بر دنیا چیره شده اند و فرهنگ بسیار نازل خودشان را جهانی کرده اند. بنابراین، هژمونی غرب، اساساً فناورانه است و مقابله با این هژمونی باید از مسیر تولید فناوری باشد. شما در بحث کرونا آشکارا این مطلب را مشاهده کردید که در تولید واکسن ما با مشکل مواجه شدیم و دلیلش همین ضعف های فناورانه است.
عدم پیشرفت تکنولوژیک، اقتصاد ما را وابسته می کند و این وابستگی، می تواند ضربه ای اساسی به استقلال کشور ما بزند.
وقتی این ضعف مان را شناختیم، حالا میائیم سراغ دانشگاه. چرا دانشگاه نتوانسته است این دانش را به فناوری تبدیل کند؟ دلیل اصلی این است که دانشگاه ما، مسأله محور نیست. یعنی دانشجویی که تربیت می شود با مسائل مبتلابه کشور آشنا نیست و دغدغه حل آن را ندارد. ارتباط ضعیف دانشگاه با صنعت نتیجه اش همین بی اطلاعی دانشجو از مشکل صنعت گر است. ما در این سال ها خصوصاً در هشت سال گذشته، به جای اعتماد به جوانان این کشور و دانشمندانمان در زمینه تولید تکنولوژی رفتیم سراغ واردات از خارج! این دقیقاً با متن بیانیه گام دوم در تضاد است. شما در زمینه های موشکی و دفاعی، پیشرفت های حیرت انگیز ما را نگاه کنید. چگونه به دست آمدند؟ وقتی ما در جنگ هشت ساله با عراق، برای گرفتن تجهیزات ساده نظامی از دیگران با مشکل روبرو بودیم. کسی به ما تسلیحات نمی فروخت! چه شد؟ رفتیم دنبال تکنولوژی تولید تسلیحات و موشک ها برای دفاع از کشورمان و امروز یک قدرت بلامنازع نظامی در منطقه هستیم که تن دشمنانمان به لرزه می افتد. ولی فشاری که دشمن دارد تحمیل می کند از کدام ناحیه است؟ نبود فلان دارو؛ نبود فلان قطعه صنعتی؛ نبود فلان واکسن... اینها همه به دلیل، غفلت از تبدیل دانش به تکنولوژی است. رسالت دانشگاه در اینجا این است که مسائل و مشکلات صنعت را احصاء کند و بعد از آن، برای این مسائل، راه حل ارائه دهد. آن وقت، دیگر ما یک تولیدی را به دلیل نبود قطعه صنعتی تعطیل نمی کنیم. امروز مشکل کشور ما دقیقاً همین است. عدم پیشرفت تکنولوژیک، اقتصاد ما را وابسته می کند و این وابستگی، می تواند ضربه ای اساسی به استقلال کشور ما بزند. در این موقعیت، شما مجبور می شوید که با غرب سازش کنید. اصلاً استیلای غرب بر کشورهای جهان سوم، دقیقاً از همین مسیر بوده است. چطور می توانید ادعای استقلال فرهنگی، سیاسی و فکری داشته باشید وقتی برای یک قطعه کوچک صنعتی مجبورید به سوی غرب دست دراز کنید؟!
ما در دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان یک دانشگاهی که در بستر انقلاب اسلامی شکل گرفته و برآمده از انقلاب است، تلاش می کنیم تا دانشگاه حل مسأله باشیم. می خواهیم چالش های کشور را حل کنیم. دانشگاه مأموریت گرا هدف ما است.
بنابراین، ضعف اقتصادی و وابستگی به غرب ریشه در همین نبود فناوری دارد. در چهار سال گذشته، چقدر کارخانه در این مملکت تعطیل شد؟! چقدر شغل از دست دادیم؟! حالا وظیفه ما در دانشگاه چیست؟ ما در دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان یک دانشگاهی که در بستر انقلاب اسلامی شکل گرفته و برآمده از انقلاب است، تلاش می کنیم تا دانشگاه حل مسأله باشیم. می خواهیم چالش های کشور را حل کنیم. دانشگاه مأموریت گرا هدف ما است. برای واحدهای دانشگاهی مان، مأموریت تعریف کرده ایم. یکی از مأموریت هایی که ما در دانشگاه آزاد اسلامی تبریز دنبال می کنیم، کمک به صنعت کیف و کفش چرم است. ما اول چالش ها و مشکلات این صنعت را احصاء کردیم و وقتی این مشکلات در قالب مسائل ارائه شد، پایاننامه ها حول این مسائل ساماندهی شد. ما نرم افزار پایش را تولید کردیم و در این دیتابیس اساتید ما به این مسائل و مشکلات صنعت چرم دسترسی دارند و دانشجویان را به این سمت ترغیب می کنند تا به این سؤالات پاسخ دهند. مرکز تحقیقات چرم، مدرسه مهارت کیف و کفش چرم را راه اندازی کردیم. یکی از مشکلات ما در این صنعت، موانع صادرات کیف و کفش چرم است. چرا این محصولات با کیفیت، در صادرات با مشکل مواجه است؟ دیدیم که استانداردهای لازم را ندارد؛ برندسازی به صورت علمی صورت نگرفته است؛ دانشگاه آزاد اسلامی تبریز ورود پیدا کرد آن هم به صورت علمی. علیرغم غنای این صنعت در تبریز، اما ما در میان صنعتگران افراد علمی نداریم؛ بنابراین، این وظیفه دانشگاه است که این نقیصه را جبران کند. ما این مأموریت را تعریف کردیم و در سال های آینده ثمرات این مسأله گرایی را خواهیم دید. ما در این زمینه شرکت دانش بنیان، سرای فناوری راه اندازی کردیم برای ارتباط مستقیم صنعتگر با پژوهشگر ما! اسم اش را گذاشتیم، سرای فناوری؛ سرا در بازار وجود دارد؛ هدفمان این بود که نشان دهیم که فناوری برای بازار و صنعت است. این ارتباط باید تحکیم شود. هدف ما در دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان شرقی، این است که برای هر کدام از واحدهای پیرامونی با توجه به ظرفیت های منطقه مورد نظر یک مأموریت تعریف کنیم و این کار را کرده ایم. به طور مثال، برای واحد مراغه و بناب درباره ساماندهی محصولات کشاورزی؛ یا برای واحد مرند، به دلیل وجود معادن سرامیکی در این منطقه، مأموریت کمک به فرآوری این محصول معدنی به جای خام فروشی جهت ایجاد ارزش افزوده تعریف شده است.
یکی از مأموریت هایی که ما در دانشگاه آزاد اسلامی تبریز دنبال می کنیم، کمک به صنعت کیف و کفش چرم است. ما اول چالش ها و مشکلات این صنعت را احصاء کردیم و وقتی این مشکلات در قالب مسائل ارائه شد، پایاننامه ها حول این مسائل ساماندهی شد.
ما در دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان شرقی، نسبت به محیط زیست نیز حساسیت داریم. واقعاً احیای دریاچه ارومیه و جلوگیری از به وجود آمدن بحران زیست محیطی جزو دغدغه های اساسی ما است. مرکز تحقیقات دریاچه ارومیه را راه اندازی کردیم و طرح های پژوهشی فرآوانی را در این حوزه تعریف کرده ایم. 40 پژوهش در خصوص چالش های موجود درباره دریاچه ارومیه انجام گرفته است. اگر ما به مسائل زیست محیطی توجه لازم نداشته باشیم طبیعتاً نمی توانیم به توسعه پایدار دست پیدا کنیم. پژوهش طاقچه ای به درد نمی خورد. قرار نیست پایاننامه ای نوشته شود و در طاقچه یا کتابخانه قرار گیرد. این پژوهش باید برای صنعت یک آورده ای داشته باشد. این خودش می تواند زمینه اشتغال این جوانان تحصیل کرده را هم فراهم کند. این که فلان استاد من، در سال 48 مقاله بین المللی کار کرده است ولی این تحقیقات او هیچ تأثیری در صنعت استان نداشته است، این قابل قبول نیست. ما در حوزه مواد مخدر، تحقیق کم نداشته ایم. تحقیقات فرآوانی صورت گرفته است ولی چرا در جامعه، ما باز با مشکل مواد مخدر روبروئیم. اگر می خواهیم منویات و دغدغه های رهبر معظم انقلاب اسلامی را که در بیانیه گام دوم در این زمینه مطرح شده را برطرف کنیم باید در این مسیر حرکت کنیم یعنی باید راه حل ارائه دهیم.
رهبر انقلاب بسیار امیدوار و خوشبین هستند. چون پایه ها قوی گذاشته شده است. ایراداتی وجود دارد ولی این ایرادات نیز قابل برطرف شدن است.
ساعد نیوز: حضرت آقا نگاه امیدوارانه و خوشبینانه را کلید عملیاتی شدن گام دوم انقلاب اسلامی و حرکت به سوی پیشرفت می دانند. در عین حال معظم له به مسأله نقد و آسیب شناسی نقایص تأکید دارند. چطور می توانیم تعادل میان این نگاه امیدوارانه و چالش نقادانه و آسیب شناسانه را در محافل آکادمیک برقرار کنیم؟
دکتر عزیز جوان پور: ما اگر به گذشته نگاه کنیم هم نقدهایی به این گذشته وارد است هم کارهای بزرگی انجام شده که باید به حق برجسته شود. نگاه سیاه و سفید به گذشته درست نیست. حضرت آقا در بیانیه گام دوم خودشان پیشگام آسیب شناسی و نقد شده اند. فرموده اند که واقعاً ما دارای یک سری نقایصی هستیم که باید برطرف شود و این نقایص هم دلیل داشته است. ولی در عین حال، بر نگاه امیدوارانه و خوشبینانه تأکید دارند چرا که بدون این نگاه خوشبینانه اساساً پیشرفت امکان پذیر نیست. یک عده می گویند که در این 40 سال در این مملکلت، هیچ اتفاقی رخ نداده است؟! این واقعاً حرف منصفانه ای نیست. کارهای بسیار بزرگی انجام گرفته است. هشت سال دفاع مقدس جزو این 40 سال نیست؟! ما حتی یک وجب از خاکمان را در این هشت سال جنگ از دست ندادیم! این را همین جوانانی که انقلاب کردند صورت دادند. ولی واقعاً مشکلاتی هم بوده است. جهاد سازندگی را راه اندازی کردیم تا روستاها را آباد کنیم و نگذاریم که جمعیت ها به سمت شهرها سرازیر شوند و مشکلات افزوده شود ولی موفق نبودیم؛ این یک نقطه ضعف است. باید مطالعه کنیم که کجای کار ما عیب داشته است؟ نقاط ضعف را باید قبول کنیم. دیگر در چله دوم، فرصتی برای آزمون و خطا نداریم. در چله اول، به دلیل شروع از صفر، حق داشتیم این اشتباه ها را مرتکب شویم و جای توجیه وجود دارد ولی در 40 سال آینده، این به هیچ وجه قابل قبول نیست. رهبر انقلاب بسیار امیدوار و خوشبین هستند. چون پایه ها قوی گذاشته شده است. ایراداتی وجود دارد ولی این ایرادات نیز قابل برطرف شدن است.
افق روشنی وجود دارد و کسانی که ناامیدی و یأس پمپاژ می کنند هدفشان پنهان کردن این افق روشن است و دشمن ملت ایران هستند.
حضرت آقا فرمودند ما در حوزه شرکت های دانش بنیان نقص داریم؛ امروز شما ببینید چقدر مراکز رشد و شرکت های دانش بنیان در کشور هست که بسیار از مشکلات کشور را هم برطرف کرده اند. افق روشنی وجود دارد و کسانی که ناامیدی و یأس پمپاژ می کنند هدفشان پنهان کردن این افق روشن است و دشمن ملت ایران هستند. زمانی دشمن می گفت که ما جلوی صدور انقلاب اسلامی را میگیریم. امروز وضعیت چگونه است؟ امروز ایران در سوریه، در لبنان، در یمن، در ونزوئلا در آفریقا و در کل اقصی نقاط دنیا حضور دارد. هر جا بخواهند ایران را به حاشیه برانند نمی توانند. مشکلات منطقه بدون حضور ایران حل نمی شود. امروز اگر در افغانستان یا آذربایجان مشکل وجود دارد؛ خودشان بهتر از همه می دانند که بدون حضور ایران، این مشکل قابل حل نیست. امروز ما یک قدرت منطقه ای بلامنازع هستیم. در معادلات بین المللی تأثیر بسزایی داریم. امروز کشورهای بزرگی مانند عربستان و ترکیه، رقبای منطقه ای ما هستند. همه اینها حاصل تلاش ها و دستاوردهای 40 سال گذشته است. هدفگذاری ما این است که در 40 سال آینده، ضعف های ما برطرف شود و ایران از همه لحاظ مستقل و قدرتمند شود. امروز بخش اعظمی از مشکلات کشور به خاطر فساد و اشرافی گری برخی مسئولان است. حضرت آقا در بیانیه هم به این مشکل اشاره کرده اند. ما در عدالت نمره خوبی نگرفتیم چون جنبش عدالتخواهی قوی نبود. با آمدن آقای رئیسی در قوه قضائیه دیدید که چه اقدامات بزرگی صورت گرفت. امروز با استقرار ایشان در صدر دولت همه انتظار دارند که تغییری جدی در زمینه عدالت رخ دهد. بنابراین، با علم به این ضعف ها، باید امیدوار و خوشبین باشیم. ناامیدی سمی است که دشمن پخش می کند.
اگر جوانان انقلاب را به ثمر رساندند؛ اگر جوانان جنگ را مدیریت کردند؛ و اگر جوانان ما را به تکنولوژی هسته ای رساندند؛ پس جوانان در عرصه مدیریت هم می توانند حضور داشته باشند.
ساعد نیوز: حضرت آقا جوانان تحصیل کرده را ثروت عظیم کشور می دانند که با هیچ اندوخته مادی قابل مقایسه نیست. از سوی دیگر ایشان به ظرفیت های برجا مانده تأکید دارند و معتقدند بهره برداری از این ظرفیت های مغفول یکی از اقدامات مهم در چارچوب گام دوم است. به نظر می رسد سیکل معیوب چرخش نخبگانی در کشور یکی از عوامل مغفول ماندن این ظرفیت عظیم جوانان تحصیل کرده باشد. نظر حضرتعالی در این خصوص چیست؟ چگونه می توانیم این چرخش نخبگانی را در کشور به نحو بهتری مدیریت کنیم؟
دکتر عزیز جوان پور: این هم نکته ای است که حضرت آقا واقعاً هوشمندانه مطرح ساخته اند. 40 سال از انقلاب اسلامی می گذرد. جوانانی که انقلاب 57 را به ثمر رساندند امروز 60 ساله هستند. بنابراین، 20 سال دیگر، ما چه می خواهیم بکنیم؟ امروز بار اصلی مدیریت کشور بر شانه همین 60 ساله هاست! اگر امروز این 60 ساله ها به جوانان فرصت میدان ندهند، چند سال دیگر وضعیت مدیریت کشور چطور خواهد بود؟ شما در دولت قبل دیدید. بدنه دولت فرتوت بود و کند! چه مشکلاتی که به دلیل همین عدم چالاکی برای کشور ایجاد نشد؟! باید به جوانان اعتماد کرد. امام به جوانان اعتماد کرد، انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی با سربلندی به ثمر رسید. مگر فرماندهان ما چند سال داشتند؟! شهید باقری فقط 23 سال داشت ولی فرمانده بود! حضور جوانان در عرصه مدیریت عالی کشور باید از یک جایی شروع شود. تا کی ما باید میدان داری کنیم و عرصه را برای جوانان تنگ کنیم. نبود چرخش نخبگانی که مورد اشاره شما در این سؤال بود به چند دلیل است. یکی "حُب جاه و مقام" است. خُب طرف نمی تواند از میزش دل بکند. و طبیعتاً فرصتی هم برای جوان به وجود نمی آید که در این عرصه وارد شود. یک دلیل دیگرش، عدم اعتماد و وجود دغدغه است. این که اگر ما کار به جوانان بدهیم خراب می کنند. ولی رهبری به درستی و به صورتی هوشمندانه به این مسأله اشاره کرده اند. ما در آینده می توانیم با خطر خلأ مدیریتی مواجه شویم. رهبری به جوانان ایمان دارند. سن اندیشمندان هسته ای ما 30 سال است! این تکنولوژی هسته ای را در دنیا فقط ده یا یازده کشور در اختیار دارند. این یک پیام بسیار بزرگ برای ما دارد. اگر به جوانان اعتماد کنیم، پیشرفت حاصل می شود. در حوزه نانو، سلول های بنیادین ما پیشرفت های بسیار بزرگی داشته ایم. همه اینها به لطف حضور جوانان در صحنه بوده است. اگر جوانان انقلاب را به ثمر رساندند؛ اگر جوانان جنگ را مدیریت کردند؛ و اگر جوانان ما را به تکنولوژی هسته ای رساندند؛ پس جوانان در عرصه مدیریت هم می توانند حضور داشته باشند.
انقلاب ما اساساً یک انقلاب فرهنگی بود. بنابراین، وظیفه من مدیر، در نظام مقدس جمهوری اسلامی این است که یک انسانی تربیت کنم که در همین مسیر سبک زندگی ایرانی و اسلامی قدم بردارد.
ساعد نیوز: سبک زندگی ایرانی اسلامی واپسین فراز بیانیه گام دوم است که مورد تأکید رهبری است و ایشان در سخنرانی های مختلف شان به این موضوع پرداخته اند و اصولاً یکی از زمینه های تحقق تمدن نوین اسلامی را همین مسأله می دانند. دانشگاه نقشی کلیدی در تولید بستر تحقق این سبک زندگی ایرانی اسلامی دارد. به نظر حضرتعالی به عنوان یکی از تصمیم سازان در نظام آموزش عالی، دانشگاه چگونه می تواند در نهادینه شدن این سبک زندگی اثرگذار باشد؟ خصوصاً این که رهبری اخیراً از جهاد تبیین صحبت کرده اند و دانشگاه نقش اساسی در تبیین هویت ایرانی اسلامی برای جامعه دارد.
دکتر عزیز جوان پور: هدف از تشکیل حکومت اسلامی چیست؟ طبیعتاً تربیت انسان های صالح و بنده خدا! یعنی داشتن زندگی سعادتمندی که خداوند متعال ترسیم کرده است. تمدن اسلامی معادل انسانیت است. همه حکومت ها آمده اند و رفته اند برای تحقق همین یک کلمه: انسانیت. بحث مهدویت و ظهور حضر حجت به عنوان انسان کامل نیز در همین راستا قابل فهم است. تفاوت ما با کشورهای دیگر و حکومت های دیگر چیست؟ آیا در ایجاد شبکه برق و آب و جاده کشی و این حرف ها است؟ خیر، تفاوت کشور ما در نوع نگاه مان به انسان و زندگی است. انقلاب ما اساساً یک انقلاب فرهنگی بود. بنابراین، وظیفه من مدیر، در نظام مقدس جمهوری اسلامی این است که یک انسانی تربیت کنم که در همین مسیر سبک زندگی ایرانی و اسلامی قدم بردارد. همین خطی که خداوند متعال در قرآن کریم و در سیره ائمه اطهار طراحی کرده است. دشمن در این سال ها، با ترفندهای مختلف تلاش کرده است تا این هویت ایرانی و اسلامی را از ما بگیرد چون می داند که نقطه قوت جمهوری اسلامی ایران همین هویت است. دشمن در این زمینه شکست خورده؟ چرا؟ چون هویت ما به اندازه ای قوی است که قابل مسخ نیست! ما در گذشته هم در مورد مغولان این مسأله را دیدیم. قومی وحشی به ما حمله کرد ولی نتوانست هویت ما را از ما بگیرد بلکه هویت ما را به خود گرفت. مغولان مسلمان شدند و هویت ما را قبول کردند.
در حوزه تبیین واقعاً مشکلاتی وجود دارد و اگر جریان های غرب گرا فرصت پیدا می کنند تا عرض اندام کنند به خاطر همین ضعف است. البته این جریان ها در حکم حباب هستند. ما باید ریشه را از دست ندهیم. این ریشه به جای خودش پایدار است و باید این ریشه را آبیاری کنیم. ما فرهنگ غنی ای داریم؛ گلستان سعدی را داریم. سنت های بسیار دیرپای ما؛ اینها باید به جوانان انتقال داده شود. ما در در این انتقال دچار نقص هستیم. حضرت آقا باز به حق درباره این موضوع هشدار داده اند. این که لازم است در فضای مجازی هم وارد شویم و جریان سازی کنیم. عوامل فرهنگی باید به موضوع تربیت جوانان ورود پیدا کنند و در راستای نهادینه کردن فرهنگ ایرانی اسلامی قوی عملک نند. امام فرمود که رسالت دانشگاه تولید انسان است! این تفاوت دانشگاه اسلامی با دانشگاه غربی است وگرنه در وجوه دیگر شاید آنها بر ما فضل تقدم هم داشته باشند. بنابراین، اگر ما می خواهیم در حوزه فرهنگی تأثیرگذار باشیم باید به این موضوع به صورت جدی عنایت داشته باشیم.
3 سال پیش
3 سال پیش