ساعد نیوز: بعد از سقوط صدام ما شاهد غلیان بی سابقه احساسات شیعیان جهان و ایران و علاقه به زیارت مضجع مبارک ابی عبدالله (سلام الله علیه) و شهدای کربلا بودیم. بعد از مدتی این عواطف جای خودش را به یک جریان فرهنگی و فکری قوی و حیرت انگیز به نام راهپیمایی اربعین داد که در تاریخ جهان بی سابقه است. اهمیت این راهپیمایی برای توسعه هژمونی تشیع و گفتمان سیاسی-اجتماعی شیعی از نظر حضرتعالی چگونه است؟
دکتر محمد حسن قدیری ابیانه: بسم الله الرحمن الرحیم. راهپیمایی اربعین در عراق رکوردهای بسیاری را شکسته است. رکورد بزرگترین تجمع و راهپیمایی انسانی که با حضور میلیون ها تن از دلباختگان اباعبدالله و تشیع از ایران و کشورهای مختلف جهان برگزار می شود. رکورد قلیان ایمان، محبت و از خودگذشتگی به طوری که تا به حال، چنین صحنه هایی در طول تاریخ بشر مشاهده نشده است. این رکوردشکنی ها توجه بسیاری را به قدرت تشیع جلب کرده است و زمینه علاقه و شیفتگی برای آشنایی با و مطالعه اسلام و تشیع را فراهم کرده است. علاوه بر این، همبستگی بی سابقه ای میان شیعیان عراق و ایران شکل گرفته است که در نوع خودش بی سابقه است. مردم عراق به خاطر سیاست تجاوزگرانه صدام حسین رو در روی ایرانیان قرار گرفتند و بعد از سقوط صدام و علیرغم عدم میل آمریکایی ها، راهپیمایی اربعین این همبستگی را تقویت کرد. اربعین نویدبخش اخراج تمام اشغالگران و تروریست ها و متجاوزان از عراق است و آینده روشنی را برای این کشور ترسیم می کند.
ساعد نیوز: یکی از نکات عجیب درباره این راهپیمایی، حضور افراد غیرمسلمان از ادیان مختلف و حتی در مواردی غیرموحدان در آن است. چه عواملی باعث می شود که ما شاهد چنین پدیده ای باشیم؟
دکتر محمد حسن قدیری ابیانه: این انفجار معنویت در مراسم اربعین، دل هر باورمندی را جذب می کند. از هر دین و از هر مسلکی که باشند این مغناطیس معنوی این افراد را به سمت خودش می کشد. این حرکت، می تواند به گفتگوی ادیان کمک شایان توجهی بکند و حتی می توان انتظار داشت که زمینه همکاری ملت ها و باورمندان به ادیان مختلف در زمینه های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی را فراهم نماید. این خودش تلنگری است به افراد دیگر و می تواند به جذب بیشتر مردم از کیش و آئین های دیگر به سمت این راهپیمایی معنوی کمک کند.
ساعد نیوز: به عنوان کسی که سال ها در مأموریت های دیپلماتیک عالی در اروپا، اقیانوسیه و آمریکا به دنبال اشاعه دین اسلام و فرهنگ تشیع بوده اید، بفرمایید چگونه میتوانیم از این ظرفیت عظیم معنوی و دینی برای گسترش گفتمان انقلاب اسلامی در منطقه و جهان بهره مند شویم؟
دکتر محمد حسن قدیری ابیانه: در ماجرای اربعین و محرم، بحث شهادت امام حسین (ع) خودش الهام بخش مبارزات ضداستکباری و باور به این است که بن بستی وجود ندارد. ما باید در کنار این مباحث، نمایشگاه هایی برپا کنیم و فرمایشات امام حسین (ع) و احادیث ائمه اطهار را به صورت هنری به نمایش گذاریم. درست است که عاشورا اوج عزت و زندگی امام حسین (ع) است، ولی حضرت در طول زندگی شان سخنان گوهربار زیادی را بیان کرده اند که خیلی شاید دیگران از آن اطلاعی نداشته باشند. بنابراین، یادآوری این احادیث می تواند به این روند توسعه گفتمان شیعی و عدالت طلبی کمک کند. البته عاشورا و شهادت امام حسین بخش مهمی از زندگی ایشان است. وقتی یزید از حضرت زینب پرسید که در کربلا چه دیدی؟ حضرت فرمودند: ما رأیت الا جمیلا! "جز زیبایی چیزی ندیدیم!"
ما باید این زیبایی را به نمایش بگذاریم. پرداختن به مظلومیت و شهادت حضرت و یارانش کافی نیست. ما باید بفهمیم که چه چیزی در اینجا زیبا بوده است و این زیبایی را منعکس کنیم. چه چیزی جان فشانی در راه ارزش های الهی را زیبا می کند؟ چه چیزی باعث می شود که بیت مکرم امام اسارت را قبول کنند؟ این که حضرت امام خمینی (ره) می فرمودند که "این محرم و صفر است که اسلام را نگه داشته است!" تعبیر عمیق همین مطلب است. ما باید بدانیم که چه عاملی باعث شده است که مردم ما در مراحل مختلف، جان فشانی بکنند. افرادی مانند شهید سلیمانی و شهید حججی جان عزیزشان را تقدیم دفاع از اسلام و کیان تشیع بکنند. بقول برخی از فلاسفه غربی، شیعه شکست ناپذیر است چون یک طرف، شهادت امام حسین (ع) قرار دارد و در طرف دیگر، انتظار ظهور حجت ابن الحسن (عج).