رهبر معظم انقلاب، دانشمندان ایرانی را در حرف و عمل قبول دارند.
ساعد نیوز: حضرت آقا علیرغم گروه سنی شان که جزو گروه های پرخطر هست و در اولویت دریافت واکسن وارداتی بودند، منتظر ماندند تا واکسن در داخل تولید شود و از واکسن داخلی استفاده کنند. بفرمایید این حرکت ایشان چه پیامی داشت؟
دکتر زهرا شیخی: حضرت آقا همیشه به توانمندی دانشمندان ایرانی باور و اعتقاد داشته اند و این باور و اعتماد و اعتقاد را هم در بیان و هم در عمل اثبات کرده اند. دانش بومی و توانمندی علمی داخلی یکی از مهمترین عناصر بیانیه گام دوم انقلاب است. نگاه به داخل به جای نگاه و امید به غرب پیام مهم این حرکت معظم له است. ایشان دانشمندان ایرانی را قبول دارند و استفاده از واکسن ایرانی برای ایمن سازی در برابر ویروس کرونا نشان داد که ایشان بی اعتمادی به غرب را در عمل هم باور دارند. به هر صورت در مسأله واکسن پای جان آدمی در میان است و هیچ چیزی عزیزتر از جان انسان نیست. با توجه به عقبه و پیشینه ی تاریخی و تجربه های تلخ در زمینه اعتماد به غرب، ایشان در عمل نشان دادند که باید به توان داخلی و رستاخیز علمی دانشمندان ایرانی اعتماد شود تا مفهوم مقاومت علمی را در میدان عمل به اثبات رساند.
تعویق تولید واکسن ریشه در باور به نگاه به بیرون و عدم باور توان داخلی دارد.
ساعد نیوز: اخیراً شاهد آشفتگی شدید در توزیع واکسن کرونا در کشور هستیم و حتی در برخی موارد صحنه های تلخی از برخورد ناشایست با سالمندان عزیز در رسانه ها منعکس می شود. این در حالی است که اخیراً دو واکسن تولید داخل رونمائی و به چرخه واکسیناسیون پیوسته است. آیا در این مورد کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی ورودی پیدا کرده است و چه تصمیماتی برای سر و سامان دادن به این موضوع اتخاذ شده است؟
دکتر زهرا شیخی: مسئولان اجرائی کشور در بحث واکسن ابتدا روی واردات و پیگیری آن، متمرکز بودند. تولید واکسن در داخل معطل همین مسأله ماند و این تأکید بیش از حد بر واردات واکسن خارجی، در تعویق تولید مؤثر بود که کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با ورود به موقع و پیگیری سعی در رفع موانع نمود. چراکه امکان تهیه واکسن مطمئن چه با واردت و چه تولید داخل باید هر چه سریعتر فراهم می شد ولیکن یکی از مشکلات در زمینه واکسیناسیون، مسیر دشوار واردات واکسن مطمئن بوده و هست و این دغدغه هم کاملاً قابل درک است. ولی باز باید دولت تدبیر بیشتری به خرج می داد. تجربه نشان داده است که نمی شود به غربی ها اعتماد کرد. در شرایط تحریم، ساده ترین داروها و حتی داروهای بسیار حیاتی را از ما دریغ داشتند. حال پرسش این است که بر چه اساسی ما باید به همین کشورهای غربی اعتماد کنیم که به ما واکسن خواهند داد؟ به هر صورت امروز با تعویق تولید واکسن ملی، شاهد کمبود واکسن در کشور هستیم و همین مسأله مشکلاتی را به وجود آورده است. بحث قیمت تمام شده واکسن هم مطرح است. مسأله در کمیسیون مورد بحث قرار گرفته است. از مسئولان سازمان غذا و دارو و نیز مسئولان وزارت بهداشت دعوت کردیم که فردا روز سه شنبه مورخ 8 تیر ماه در جلسه کمیسیون حاضر بشوند و به سؤالات و ابهامات موجود پاسخ دهند.
ساعد نیوز: گزارش های نگران کننده ای درباره عدم تزریق به موقع واکسن های مهم کودکان به دلیل اشتغال مراکز درمانی به بحث واکسیناسیون کرونا می شنویم. حتی در برخی موارد، شاهد اخباری درباره بازگشت بیماری سرخک هستیم. آیا در این مورد از مسئولان اجرائی بازخواستی صورت گرفته است؟
دکتر زهرا شیخی: این هم یکی از مواردی است که کمیسیون بهداشت به آن ورود پیدا کرده است و قرار است در این مورد در جلسه فردا نیز از مسئولان سؤالاتی پرسیده شود و طبیعتاً نتایج این جلسه منعکس خواهد شد.
مردم از خدمات درمانی و بیمه ای ناراضی هستند.
ساعد نیوز: مجلس یازدهم در مدت فعالیت اش چه تصمیمات مهمی در زمینه عملی کردن منویات رهبری در خصوص کم کردن بار مالی درمان از دوش شهروندان اتخاذ کرده است. ما در دولت دوازدهم شاهد نابود شدن بیمه سلامت بودیم. مردم از بیمه سلامت ناامید شده اند و امروز شاهد آن هستیم که اکثر پزشکان و داروخانه ها از قبول دفترچه بیمه سلامت سر باز می زنند. در این خصوص لطفاً توضیحاتی بفرمائید؟
دکتر زهرا شیخی: بله این موضوع کاملاً تأمل برانگیز است و ما در کمیسیون در ضمن آماده سازی برنامه هفتم در حوزه سلامت، پیگیر این موضوع هستیم که چقدر از برنامه ششم توسعه کشور در زمینه سلامت اجرائی شده است. بحث بیمه سلامت یکی از بندهای مهم برنامه ششم بوده است. واقعاً نگرانی ها در این خصوص کاملاً بجاست و کمیسیون از گزارشی که وزارت بهداشت ارائه داده ناراضی بود چون بحث مربوط به سلامت مردم است و نمی توان بر اساس گزارشی مبهم و بدون جزئیات در این خصوص تصمیم گیری کرد. ما به مسئولان اجرائی حوزه سلامت، دو هفته فرصت دادیم تا به صورت روشن و با آمار و ارقام در این خصوص توضیحات لازم را به کمیسیون ارائه دهند. ما امروز در سطح جامعه واقعاً شاهد نارضایتی هستیم؛ مردم از خدمات درمانی راضی نیستند و آن چیزی که در جامعه میبینیم حاکی از آن است که تنها بخش کمی از برنامه ششم در این زمینه اجرائی شده است. البته چون موضوعات تخصصی فراوانی در اینجا وجود دارد بحث درباره آنها در کمیته های تخصصی کمیسیون بهداشت دنبال می شود. به طور کلی، مجلس پیگیر حقوق ملت در حوزه سلامت است و چون موضوعی مهمتر از این موضوع وجود ندارد، ما با دقت کافی و لازم خواهان توضیحاتی از سوی دولت درباره دغدغه های موجود هستیم.
چشم انداز همکاری مجلس و دولت سیزدهم عالی است.
ساعد نیوز: چشم انداز همکاری مجلس یازدهم با دولت سیزدهم را چگونه ارزیابی می کنید؟
دکتر زهرا شیخی: مجلس شورای اسلامی به عنوان عصاره ی مردم یاریگر و همراه دولت جدید خواهد بود و از هر نوع همکاری و هماهنگی در راستای خدمت بهتر به کشور و مردم عزیز فرو گذار نخواهد کرد. البته در این مدت یکساله ی مجلس یازدهم با دولت دوازدهم هم تلاش کردیم تا در کنار بحث نظارتی همیاری و کمک کنیم. افزایش بودجه و کمکهای فرآوان مجلس به دولت در زمینه سلامت کاملاً مشهود است. ولی کمیسیون بهداشت به خاطر این که موضوع جان مردم در میان است، یک سری خطوط قرمزی دارد. طبیعتاً ما یک جاهایی نمیتوانیم از قصورات چشم پوشی کنیم چون تاوانش را مردم باید بدهند. ولیکن به عنوان بازوی کمکی دولت و مسئولان اجرائی در زمینه سلامت تلاشمان این است که کار مردم راه بیفتد.
3 سال پیش