دروازه تهران قدیم در شهر قزوین و جاذبه های آن!

  سه شنبه، 26 اردیبهشت 1402   زمان مطالعه 3 دقیقه
دروازه تهران قدیم در شهر قزوین و جاذبه های آن!
دروازه تهران قدیم در شهر قزوین که در گذشته دارای هشت دروازه به نام‌های دروازه درب کوشک، دروازه باغ‌شاه، دروازه تبریز، دروازه امام‌زاده حسین، دروازه خندق‌بار، دروازه شیخ‌آباد و دروازه تهران بوده است که امروزه تنها دو دروازه تهران و درب کوشک باقی‌مانده است.

دروازه تهران قدیم یا دروازه قدیم تهران دروازه‌ای تاریخی در ورودی جنوب شرقی شهر قزوین است که جاده تهران قزوین از آنجا وارد قزوین می‌شد. این دروازه از شهر قزوین در برابر حملات و دزدی و غارت شهرهای دیگر محافظت می‌کرده‌است. در آغاز، این دروازه در بیرون شهر ساخته شده بود. ولی هم‌اکنون به دلیل گسترش جمعیت، در درون شهر قزوین قرار دارد.

دروازه تهران قدیم یا دروازه قدیم تهران، دروازه‌ای تاریخی در ورودی جنوب شرقی شهر قزوین است که جاده تهران- قزوین از آنجا آغاز می‌شد. این دروازه از شهر قزوین در برابر حملات، دزدی و غارت محافظت می‌کرد. در آغاز، این دروازه در بیرون شهر قرار داشت؛ اما امروزه به دلیل گسترش جمعیت، در درون قزوین جای گرفته است. دروازه‌ تهران قدیم که قدمت آن به دوران قاجار باز می‌گردد، مزین به معماری زیبا و کاشی‌کاری‌های دوران ناصرالدین شاه است.

معمار این دروازه استاد تقی محمدپور از معماران قدیمی و بنام دوره پهلوی اول و ابتدای پهلوی دوم می باشد. وی در زمینه معماری و طرح و نقش کاشی کاری نیز استاد بود.از دیگر آثار وی می‌توان به کاشی کاری و طراحی بخش هایی از سر در باغ ملی در خیابان حسن آباد تهران اشاره کرد.

دروازه تهران قدیم

پیشینه دروازه‌های قزوین

شهر قزوین در گذشته نُه دروازه داشت که به نام‌های دروازه رشت (غرب شهر، ضلع غربی خیابان تبریز)، دروازه درب کوشک (شمال شرقی شهر)، دروازه تهران (جنوب شرقی شهر، ابتدای خیابان تهران قدیم)، دروازه شیخ‌آباد (شمال شرقی شهر، خیابان سعدی)، دروازه مغلواک یا دروازه همدان (جنوب غربی شهر، محلهٔ مغلواک)، دروازه کندوار (جنوب غربی شهر، شاهزاده حسین)، دروازه ساوالان (جنوب شرقی شهر، شاهزاده حسین)، دروازهٔ راه ری (جنوب شرقی شهر، سنجیده مسجد) و دروازه پنبه‌ریسه (شرق شهر، خیابان طالقانی) معروف بودند. هر یک از این دروازه‌ها در گذشتهٔ نه چندان دور به عنوان هویت فرهنگی و هنری قزوین مطرح بوده و هنر مردمان این دیار را بیان می‌کرده‌است.

امروزه از آن میان، تنها دو دروازه «درب کوشک» و «تهران قدیم» باقی مانده‌اند. دروازه تهران قدیم یکی از این دو دروازه است که در خیابان تهران قدیم (میدان هاشمی) قرار دارد، و از بناهای دوره قاجاریان است که در سال 1347 شمسی مرمت و کاشی‌کاری شده‌است.

دروازه تهران قدیم

دروازه تهران قدیم کجاست؟

دروازه تهران قدیم که نام آن به دروازه قدیم تهران هم شهرت دارد، در انتهای خیابان تهران قدیم-میدان هاشمی شهر قزوین جا خوش کرده است. این دروازه در قسمت ورودی جنوب شرقی شهر قزوین واقع شده که در گذشته جاده تهران-قزوین از آن محل آغاز می‌شد.

برای رفتن به دروازه تهران قدیم دو راه پیش روی شما قرار دارد. اگر می‌خواهید در کم‌ترین زمان و بدون معطلی به این مکان تاریخی بروید، تاکسی‌های درون شهری را برای رفتن به دروازه تهران قزوین انتخاب کنید. روش دوم استفاده از اتوبوس‌های درون شهری است که به‌صرفه‌ترین گزینه برای رسیدن به مقصد دروازه تهران محسوب می‌شود.

گفتنی است یک ایستگاه اتوبوس در فاصله کمی از میدان تهران قدیم واقع شده، همچنین ترمینال بین شهری قزوین در چند قدمی از دروازه تهران قدیم قرار دارد. نزدیک بودن ترمینال بین شهری به میدان تهران قدیم این امکان را برای شما فراهم می‌کند که با استفاده از اتوبوس به محل اقامت و دیگر جاذبه‌های توریستی شهر قزوین بروید.

خلاصه

یکی از نه دروازه ی قدیمی شهر قزوین به دروازه تهران معروف است و مزین به کاشی کاری دوره ناصری (ناصرالدین شاه ) است.بنای آن آجری، دارای یک سر در اصلی با سبک رسمی بندی و کاسه بندی و دو طاق قرینه در طرفین که راه ارتباطی است. هنگامی که به دروازه نزدیک شدید، حتما پیاده شده زیر این طاق قجری رفته و بعد دور تا دور آن چرخی بزنید که هشت گلدسته این دروازه را به زیبایی هر چه تمام تر ببینید. این دروازه به همراه هفت دروازه دیگر محافظ این شهر در برابر حملات و دزدی و غارت بوده اند که امروزه فقط دروازه کوشک و دروازه تهران به جا مانده که در سال 47 مرمت شده است و در مرداد سال 1354 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
از سراسر وب   
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها   
آخرین تصاویر