دریاچه زیبا و بی نظیری در نزدیکی ازنی از توابع بخش چهاردانگه ساری و در منطقه جنگلی پله الندان واقع است که آب آن تنها از راه نزولات آسمانی تامین می شود و هیچ رودخانه ای به طرف آن جریان ندارد.
از جاذبه های طبیعی مازندران به دریاچه الندان می توان اشاره کرد که در نزدیکی ازنی از توابع بخش چهاردانگه ساری و در منطقه جنگلی پله الندان قرار گرفته و اسم آن بر گرفته از این روستا می باشد.محل قرارگیری روستای ازنی در 65 کیلومتری جنوب شهر ساری و 20 کیلومتری کیاسر در دهستان چهاردانگه در بخش چهاردانگه شهرستان ساری و در دامنه ی کوهی به نام ازنی کوه و با مختصات جغرافیایی ،53 درجه و 25 دقیقه و 2 ثانیه شرقی و 36 درجه و 14 دقیقه و 14 ثانیه شمالی و 1200 متری از سطح دریا در جاده ساری ـ سمنان (جاده کیاسر) است.
دریاچه الندان (Alendan) یا آببندان پله ازنی، از جمله وسیعترین و زیباترین دریاچههای شمال ایران است که در دل جنگلهای هیرکانی قرار دارد. این دریاچه خاص و تماشایی، بهعنوان یکی از بهترین مناطق طبیعتگردی ایران نیز معرفی میشود و چشمانداز رویایی آن، نظر گردشگران بسیاری را به خود جلب میکند.
علاوه بر آن، دریاچه الندان کیاسر، قدمتی دیرینه دارد و پیدایش آن را به دورهای از زمینشناسی موسوم به «کواترنری» نسبت میدهند؛ ازاینرو، این دریاچه زیبا را از قدیمیترین جلوههای طبیعی مازندران میدانند که حدود 2٫5 میلیون سال از عمرش میگذرد.
ویژگی خاص و منحصربهفرد دریاچه الندان، تامین آب این دریاچه از طریق بارش بارانهای فصلی است. به عبارت دیگر، هیچ رودخانهای بهسمت دریاچه الندان جریان ندارد و آب این دریاچه، تنها با نزولات آسمانی تامین میشود. جنس خاص خاک این منطقه و نفوذناپذیری آب در آن و نیز شیب زمین و فرم قرارگیری آببندان، از دیگر علل تشکیل و دوام دریاچه عنوان میشود.
در فصول گرم سال که میزان بارندگی به حداقل میرسد، وسعت دریاچه الندان را در حدود 17 هکتار تخمین میزنند؛ در مقابل، در صورت افزایش بارندگی یا در فصول سرد و پر بارش سال، حجم آب موجود در دریاچه نیز تقریبا دو برابر میشود و وسعت آن به 30 هکتار افزایش مییابد. بنابراین هرچه باران بیشتر ببارد؛ دریاچه الندان نیز آب بیشتری ذخیره میکند و در نتیجه بزرگتر خواهد شد؛ ازاینرو، به این دریاچه «آببندان» نیز میگویند و از آب آن، در شالیزارهای روستاهای اطراف استفاده میکنند.
دریاچه الندان کیاسر با طبیعت بکر و شگفتانگیز و ویژگیهای گردشگری برجستهاش، یکی از دیدنیترین جاذبههای طبیعی استان مازندران را به نمایش میگذارد. موقعیت مکانی این دریاچه و قرار گرفتن در میان جنگلهای پهنبرگ شمال کشور و نیز ماهیت خاک نفوذناپذیر آن، باعث ماندگاری و بقای آب این دریاچه شده است؛ تا جایی که در فصول کم بارش سال نیز چون نگینی درخشان جلوه میکند.
علاوه بر آن، آب شیرین متمایز و خاک منحصربهفرد دریاچه الندان، گیاهان متفاوت و خاصی را پرورش میدهد. برخی از این گیاهان معطر با خاصیت درمانی بسیار، در طب سنتی ایرانی و تهیه داروهای گیاهی مختلف، مورد استفاده قرار میگیرند. در اوایل فصل بهار، میتوان در اطراف دریاچه قدم زد و علاوه بر لذت بردن از محیط اطراف، انواع مختلفی از سبزیها و گیاهان دارویی را جمعآوری کرد. علاوه بر سبزیجات معطر و گیاهان دارویی، گلهای بنفشه و الزی (پیازچه وحشی) نیز در این منطقه رشد میکنند و در فصل بهار سر از خاک بیرون میآورند.
از سوی دیگر، اگر در پاییز رهسپار دریاچه الندان شوید؛ نمایش دلفریبتری از شگفتیهای طبیعت را مشاهده خواهید کرد. رشد درختچههای ولیک، ازگیل و تلکا در اطراف این دریاچه، تصویر پاییزی و رنگارنگ دریاچه الندان را تکمیل میکند و مهمانان این فضا را به تناول میوههای جنگلی فرا میخواند.
فصل زمستان دریاچه نیز با وجود سرما و یخبندان، فرصتی برای تماشای اردکهای وحشی مهاجر در اختیار بازدیدکنندگان خواهد گذاشت و تصویر دوستداشتنی و لذتبخشی از طبیعت را در خاطر آنها ثبت خواهد کرد.
از دیگر دیدنیهای دریاچه الندان، رودخانهای در نزدیکی این دریاچه است که آب سالم و شیرین و گوارایی دارد و معمولا برای نوشیدن مورد استفاده قرار میگیرد. سلامت آب رودخانه لاکبار را مرهون موقعیت مکانی بکر آن و عدم دسترسی همیشگی انسان میدانند. به عبارت دیگر، در محیط اطراف این رودخانه (از سرچشمه تا زمینهای کشاورزی اطراف) هیچ سکونتگاهی وجود ندارد و از این جهت، آلودگیهای محیطی، وارد آب این رودخانه نمیشود.
همچنین، حضور ماهیهایی که در سالهای اخیر، مقیم این دریاچه شدهاند؛ بر زیبایی و جذابیت منطقه الندان افزوده و لذت ماهیگیری را نیز به برخی از افراد هدیه داده است. علاوه بر آن، هوای مطبوع و پاک منطقه جنگلی الندان و تماشای آبی نیلگون و یکدست آسمان، بهویژه برای افرادی که در شهرهای بزرگ و آلوده زندگی میکنند و از نعمت هوای پاک محروماند، آرامشی دلنشین بههمراه خواهد داشت.
علاقهمندان به عکاسی نیز میتوانند تصاویر جذابی را از دریاچه و محیط اطراف، قاب بگیرند. برای این منظور، توصیه میکنند که ساعات اولیه صبح را انتخاب کنید که نور کافی وجود دارد و زیبایی عکسها را دو چندان خواهد کرد.
پوشش گیاهی منطقه الندان بسیار متنوع است؛ درختچههای ولیک، تلکا و ازگیل و انواع گیاهان دارویی، گل بنفشه و الزی که همان پیازچه وحشی است، در این منطقه به وفور به چشم میخورد. گیاهان دارویی این منطقه در بهار خودشان را بیشتر نشان میدهند اما در بقیه فصلهای سال هم کم و بیش میتوانید آنها را پیدا کنید.
یکی از موارد جالب دیگر، جنس خاک این منطقه است؛ این خاک در برابر آب نفوذناپذیر است و همین، یکی از دلایلی است که دریاچه سالم مانده و چندان تغییری نداشته است. پوشش جانوری هم بسیار متنوع است؛ از گونههای خاص جانوری، اردک وحشی است که زمستانها به دریاچه الندان میآید. شما میتوانید بیشتر گونههای جانوری منطقه را در بهار ببینید.
بعضی از نقاط طبیعت هستند که راه و مسیر سرراستی ندارند. یعنی هم جاده منتهی به آنها کمی سرسخت و آزاردهنده است و هم پیادهروی گشتزدن در آن، چندان برای همه راحت نیست؛ اما دریاچه الندان از آن مکانهایی است که تقریباً همه بهسادگی و راحتی میتوانند حوالی آن گردش کنند.
البته باید کفش مناسب داشته باشید تا راحتتر جنگلنوردی و پیادهروی انجام بدهید اما مسیر و موقعیتش طوری نیست که خسته شوید و از پا بیفتید. این را هم بگوییم که با خودرو میتوانید تا نزدیکیهای دریاچه بروید و اگر بنا دارید که پیکنیکی جانانه با اسباب و اثاثیه فراوان راه بیندازید، اسیر پیادهروی سنگین نمیشوید.علاوه بر اینکه راحت میتوانید دور دریاچه بچرخید، قدم بزنید و لذت ببرید، امکاناتی هم برای تفریحاتتان در نظر گرفته شده است. مثلاً قایقهایی پدالی در دریاچه وجود دارند که میتوانید سوارشان شوید و گشتی روی سطح آب آرام دریاچه الندان بزنید. گردشگری در این منطقه حالتی تخصصی و حرفهای نمیطلبد. دقتکردهاید که برای سرزدن به برخی از نقاط طبیعت باید حسابی باتجربه و کاربلد باشی، وگرنه به شما بد میگذرد؟ دریاچه الندان اینطور نیست و از 9سالهها تا 90 سالهها میتوانند از گشتن در آن لذت کافی ببرند.
چنانچه محل حرکت شما از ساری بوده بعد از حدود شصت کیلومتر سپری کردن به پمپ بنزینی در طرف چپ خود می رسید رو به روی آن یعنی سمت راست شما تابلوی الندان نصب شده است آن را انتخاب کنید و این را بدانید که ابتدای مسیر آسفالت و پس از آن تقریبا هفت کیلومتری خاکی است که باید با سرعت پایین بروید البته خاکی بودن آن از جنبه ای خوب است تا از سرعت خود بکاهید و با دیدن زیبایی های مسیر لذت دو چندان ببرید.
نزدیکترین راهی که رسیدن شما را به آب بندان راحت می کند از طریق روستای ازنی است حتما توجه داشته باشید که امکانات رفاهی از جمله خوراک ، پوشاک و جعبه کمکهای اولیه و زاپاس اضافی را با خود ببرید.
دریاچه الندان (به نام آببندان پله ازنی هم شناخته می شود) این دریاچه در نزدیکی ازنی از توابع بخش چهاردانگه شهرستان ساری قرار دارد آیا شما تاکنون از دریاچه الندان بازدید کردهاید؟ به نظرتان امکانات گردشگری کافی در این منطقه فراهم شده است؟ چه راهکارهایی برای بهتر شدن توسعه گردشگری در منطقه پیشنهاد میکنید؟ نظرات خود را با ساعد نیوز در میان بگذارید.