ساعدنیوز
ساعدنیوز

دستمزد نجومی «اکبر عبدی» که ممنوع الکاریش را رقم زد

  سه شنبه، 14 تیر 1401   زمان مطالعه 8 دقیقه
دستمزد نجومی «اکبر عبدی» که ممنوع الکاریش را رقم زد
ساعدنیوز: با انتشار رقم دستمزد غیرمتعارف ۹ میلیاردی برای کارگردان «برادران لیلا»، مروری کرده‌ایم بر دستمزدهای نجومی ستاره‌های سینمای دهه ۶۰ و ۷۰ نظیر اکبر عبدی که به دلیل طلب یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی در دهه ۷۰ ممنوع‌الکار شد.

به گزارش سایت خبری ساعدنیوز به نقل از آخرین خبر، حاشیه های هزینه تولید «برادران لیلا» بحث پرداخت دستمزدهای غیرمتعارف را دوباره داغ کرده است؛ هرچند در این مورد خاص، صحبت از دستمزد ۹میلیاردی کارگردان است ولی عموما بحث درباره پرداختی های نجومی درباره بازیگران شکل می گیرد. البته همه جای دنیا ستاره ها و سوپراستارها دستمزد بالایی دریافت می کنند. با این تفاوت که اولاً مبلغ دریافتی بازیگران به صورت شفاف منتشر می شود و دیگر اینکه همه براساس میزان دریافتی شان مالیات پرداخت می کنند و هر قدر که دستمزد بیشتر باشد مالیات پرداختی هم بیشتر می شود. درست برعکس ایران که نه میزان دستمزدها منتشر می شود و نه مالیاتی به صندوق دولت می رود؛ چون طبق قانون هنرمندان از پرداخت مالیات معاف هستند.
نکته دیگر اینکه در کشورهای دیگر پرداخت دستمزد به عوامل یک فیلم با سریال نسبت مستقیم با بازگشت سرمایه دارد. در واقع پرداخت دستمزدهای نجومی با منطق عرضه و تقاضا صورت می گیرد. وقتی حضور یک بازیگر در فروش بالای یک فیلم تأثیرگذار است و باعث بازگشت سرمایه و سوددهی سرشار به کمپانی سازنده می شود، دستمزد پرداختی هم منطبق با همین میزان پولسازی است. با این منطق تام کروز تقریباً همیشه از رابرت دنیرو بیشتر دستمزد گرفته است؛ چون فروش جهانی فیلم های تام کروز بیشتر از رابرت دنیرو است و در این میان جایگاه و اعتبار هنری بازیگر آنقدر مهم نیست که میزان پولساز بودنش. قاعده ای که سینمای ایران خیلی رعایتش نمی کند چون اغلب فیلم ها و سریال هایش بدون توجه به منطق عرضه و تقاضا تولید می شود.

چرا دستمزد اکبر عبدی حاشیه ساز شد؟

ابتدای دهه ۷۰ هفته نامه ها خبر دادند اکبر عبدی به دلیل درخواست دریافت یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی که آن سال ها دستمزدی غیرمتعارف و نجومی محسوب می شد و با شکایت تهیه کننده، توسط وزارت ارشاد ممنوع الکار شده است. ماجرایی که البته خیلی طول نکشید و اکبر عبدی گریزان از مصاحبه در آن سال ها، گپ کوتاهی با ماهنامه فیلم زد که در شماره ۱۱۰ مورخ شهریور ۱۳۷۰ منتشر شد.
عبدی به عنوان یکی از پولسازترین بازیگران سینمای ایران در آن سال ها در مصاحبه ای که تیترش هم معروف شد و در یادها ماند، این چنین از خودش دفاع کرد: «دوست تهیه کننده ای آمده است سراغ من که «باید» در فیلم من بازی کنی، فیلمنامه را خواندم و متوجه شدم که قرار است وجود من در فیلم، صرفاً به خاطر فروش باشد... به تهیه کننده گفتم رک و پوست کنده، می خواهی بنده سرقفلی فروش فیلمت بشوم. بنابراین یک میلیون و پانصد هزار تومان دستمزد می خواهم... آیا من حق ندارم وقتی خودم را تا حدی پایین می آورم که قرار است قنداقم کنند و پستانک در دهانم بگذارند و توی کالسکه بنشینم، حقم را بگیرم؟ به هر حال دوستان کار را به ارشاد و مطبوعات کشاندند.»
عبدی که در آن مقطع یکی از گران ترین بازیگران سینمای ایران بود به گفته خودش بالاترین دریافتی اش ۳۰۰ هزار تومان بوده است: «در فیلم «مدرسه پیرمردها» ۳۰۰هزار تومان دستمزد من است که فکر می کنم بیشترین دستمزدی است که تا حالا گرفته ام.» اواخر دهه ۶۰ و اوایل دهه ۷۰ اوج دوران ترکتازی هفته نامه ها بود؛ هفته نامه های ورزشی اجتماعی که معمولا صفحه هنری هم داشتند و بیشتر هم به حاشیه ها می پرداختند.
تابستان سال ۷۰ یکی از این حاشیه ها، بحث دستمزد اکبر عبدی بود که اعتراض او را به همراه داشت؛ «چرا این دوستان مطبوعاتی نمی روند تحقیق کنند که دستمزد من در فیلم های گذشته ام چقدر بوده است؟ در «اجاره نشین ها» که تا حالا حدود ۶۰ میلیون تومان فروش داشته، من ۴۷ هزار و ۵۰۰ تومان و در «ای ایران» برای ۲سال کار، ۱۹۰هزار تومان و در «دلشدگان» برای یک سال ۱۶۰هزار تومان گرفته ام. چرا کسی از اینها حرفی نمی زند؟» و جمله کلیدی اکبر عبدی که تیتر مصاحبه هم از آن بیرون آمده بود: «به تهیه کنندگانی که می روند به ارشاد خبر می دهند که من فلان مقدار دستمزد گرفته ام، عرض می کنم که اگر قرار است آنها حق داشته باشند با یک فیلم میلیونر شوند، چرا من حقم را نگیرم؟»

تصویر

ستاره ستیزی دهه ۶۰

دهه ۶۰، دهه ستاره ستیزی و تلاش برای مقابله با سینمای تجاری بود؛ دهه ای که متولیان سینمای ایران قصد ریل گذاری تازه ای برای سینما داشتند و از هر آنچه یادآور سینمای قبل از انقلاب باشد پرهیز می کردند و یکی از مهم ترین مصادیق سینمای گذشته بحث ستاره سالاری بود. وقتی مهم ترین و پولسازترین ستاره های سینما کنار رفتند، جا برای تئاتری ها و چهره های جوان باز شد. بسیاری از فیلم ها به صورت تعاونی و با وام بانکی ساخته شدند و با حذف آنچه ستاره سالاری خوانده می شد، کوشیده شد تا روند پرداخت دستمزدها هم کنترل شود. اما خیلی زود منطق بازار، خودش را بر همه چیز از جمله نظام پرداخت دستمزدها مسلط کرد.
سینمای دهه۶۰ هم ستاره های خود را یافت و وقتی فیلم های یک بازیگر با فروش بالایی مواجه می شد دستمزدش هم بالا می رفت. مدیریت سینما هم با این موضوع تقریباً کنار آمد ولی در چند مورد شکایت تهیه کننده از بازیگر به واسطه طلب دستمزد بیشتر کار را به ممنوع الکاری هم کشاند. مثلا در اواخر دهه ۶۰ وقتی فیلمبرداری فیلم «مرگ پلنگ» طولانی تر از برآوردها شد، فرامرز قریبیان طلب دستمزد بیشتری کرد؛ دستمزدی که تهیه کننده ابتدا پرداخت و بعد به وزارت ارشاد شکایت کرد.

خانه نشینی ستاره های سینما

نتیجه شکایت یک سال خانه نشینی فرامرز قریبیان به عنوان یکی از محبوب ترین بازیگران آن سال ها بود. در ابتدای دهه ۷۰ هم مورد مشابهی در مورد اکبر عبدی پیش آمد. وقتی تهیه کننده ای برای ساخت یک کمدی تجاری سراغ عبدی رفت، او رقمی را درخواست کرد که ۵ برابر دستمزد معمول این بازیگر بود. مطبوعات وقت هم در مواجهه با این موضوع، نوشتند و حاشیه آفریده شد. موضوعی که نشان می داد در آن سال ها هم وزارت ارشاد و هم رسانه ها روی موضوع دستمزدهای کلان، واکنش نشان می دادند.
از میانه های دهه ۷۰ به بعد با تغییرات جامعه که شامل فضای فرهنگی و اجتماعی هم می شد و فاصله گرفتن از تصدی گری دولت در همه عرصه ها و البته تغییر مدیران، از آن حساسیت گذشته روی دستمزدها هم کاسته شد. با رشد بخش خصوصی در دهه ۷۰ پرداخت دستمزدها هم بیشتر بر مبنای نظام عرضه و تقاضا بنا شد. در این سال ها سینمای ایران به مرور به چهره های جوان و تازه نفس میدان داد و برخی بازیگران گران دهه ۶۰، نسبت به این موضوع واکنش نشان دادند.
در این سال ها به شکلی طبیعی بازیگرانی که در فروش بالای فیلم ها مؤثر بودند دستمزدهای کلان دریافت می کردند. در دهه ۸۰ این تلویزیون بود که نظم بازار را بر هم زد. پرداخت دستمزدهای ماهانه نجومی در تلویزیون، دستمزد را در سینما هم بالا برد. با تضعیف بخش خصوصی در دهه ۸۰ تهیه کننده ای که قصد استفاده از بازیگری گران قیمت داشت، از هزینه های تولید می کاست و قید حضور چهره های حرفه ای و توانا را می زد تا توان پرداخت دستمزد بالای مثلا محمدرضا گلزار را داشته باشد.

اسپانسرهایی که تهیه کننده شدند

دهه ۹۰ دهه حضور اسپانسرها و سرمایه گذاران در سینما و سریال های نمایش خانگی بود. به مرور هر قدر از اقبال عمومی نسبت به فیلم ها و سریال ها کاسته شد، میزان پرداختی به بازیگرانی که سوپراستار نامیده می شدند بالاتر رفت. اگر در دهه ۷۰ هدیه تهرانی دستمزد بالایی می گرفت این دریافتی با گیشه پررونق و سودی که نصیب تهیه کننده می شد قابل توجیه بود. در دهه ۹۰ سوپراستارها دیگر نیاز چندانی به اقبال عمومی نداشتند، چون تهیه کننده، پیمانکار سرمایه گذار شده بود و در بسیاری از موارد برای سرمایه گذار رسیدن به سود اهمیت چندانی نداشت، چون سود اصلی از مجرایی دیگر به دست آمده بود و اتفاقا هرچه پروژه گران تر تمام می شد بهتر بود.
در این دهه برای دریافت دستمزد بالا مشهور بودن، کفایت می کرد و نیازی به محبوبیت (که قاعدتاً میزانش باید از مسیر گیشه تعیین می شد) نبود. اگر تا چند سال پیش دستمزدها، شامل ۴۰ درصد هزینه های می شد این رقم در برخی پروژه ها به بالای ۶۰ درصد هم رسیده است. بازیگران در بسیاری از فیلم ها و سریال های این سال ها برای چیده شدن ویترینی که توجیه کننده هزینه ها باشند گرد هم آمدند و نتیجه اش گرانی بی منطق بود.
جمشید هاشم پور و ابوالفضل پورعرب هم در نیمه اول دهه ۷۰ بازیگران گرانی بودند ولی دستمزد بالای آنها با توجه به فروش فیلم هایشان توجیه اقتصادی داشت وگرنه تهیه کننده بخش خصوصی بی جهت دست به جیب نمی شد. این تهیه کننده امروز یا به حاشیه رفته اند یا پیمانکار سرمایه گذارانی شده اند که فروش و کسب سود از طریق تولید فیلم و سریال برایشان مهم نیست. تغییر مسیر ورودی نقدینگی بخش خصوصی از سرمایه های سرگردان به سرمایه های مشکوک، معادلات نظام پرداخت دستمزدها را پیچیده تر کرده است. اصل داستان هم همین جاست.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (510 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (206 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (70 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (64 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (59 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (55 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (47 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (40 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
بمب اتم چرا متولد شد و چه استفاده ای دارد؟
روایت سفیر ایران از کتک خوردن دانشجویان ایرانی در روسیه + فیلم / فقط کوفتگی در حاشیه چشم دارند!
ویدیو/ پیشنهاد وزیر بهداشت به دانشجویان در دومین دورۀ «پیشگامان رهایی»
وزیر علوم: من غیر سیاسی‌ترین انتصابات را دارم
ویدیو/ علاقۀ فیلسوفِ بزرگ، ژان ژاک روسو به زین‌الدین زیدان/ از لهجۀ شیرازی زبان فرانسوی آقوی همساده تا تاکید به سفر به خاطر امباپه
ویدیو/ فرزاد حسنی: 1 ماه طول میکشه تا دکتری نجوم بگیری اما...
خبر داری با مشت مشت استامینوفن خوردن چه بلایی سر خودت میاری؟/ عوارض مصرف بیش از حد استامینوفن
ویدیو/ معجون فوق‌العاده مقوی، معجزه‌ای برای رهایی از درد روماتیسم با طعمی از بهشت
ویدیو/ روانشناس معروف: به مردم هیچ ربطی ندارد...
ویدیوی دیده نشده از خبر مرگ سیروس گرجستانی به مادرش توسط علی صادقی / این سکانس سم از «متمهم گریخت» رو از دست ندید/ فقط ضریب هوشی بی‌بی
معرفی کامل قرص «فیتو»؛ خواص، کاربردها و مزایا
ویدئو| 5 دقیقه با کوروش بزرگ هخامنشی؛ از گهواره تا گور
(ویدئو) «نوذر»؛ از تاج‌گذاری پرشکوه تا پایانی تلخ در شاهنامه فردوسی و دوران اسطوره‌ای ایران که تاریخ و افسانه را در هم تنید
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای خارجی و وارداتی امروز شنبه 3 آذر 1403
زنان موفق تاریخ ایران/ بیوگرافی و زندگینامۀ «پریسا تبریز»، ملقب به "شاهزاده‌ی امنیت گوگل"
منتخب روز   
ارزان‌ترین و گران ‌ترین استان‌های ایران برای زندگی کدامند؟+عکس دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد!