دستمزد نجومی «اکبر عبدی» که ممنوع الکاریش را رقم زد

  سه شنبه، 14 تیر 1401   زمان مطالعه 8 دقیقه
دستمزد نجومی «اکبر عبدی» که ممنوع الکاریش را رقم زد
ساعدنیوز: با انتشار رقم دستمزد غیرمتعارف ۹ میلیاردی برای کارگردان «برادران لیلا»، مروری کرده‌ایم بر دستمزدهای نجومی ستاره‌های سینمای دهه ۶۰ و ۷۰ نظیر اکبر عبدی که به دلیل طلب یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی در دهه ۷۰ ممنوع‌الکار شد.

به گزارش سایت خبری ساعدنیوز به نقل از آخرین خبر، حاشیه های هزینه تولید «برادران لیلا» بحث پرداخت دستمزدهای غیرمتعارف را دوباره داغ کرده است؛ هرچند در این مورد خاص، صحبت از دستمزد ۹میلیاردی کارگردان است ولی عموما بحث درباره پرداختی های نجومی درباره بازیگران شکل می گیرد. البته همه جای دنیا ستاره ها و سوپراستارها دستمزد بالایی دریافت می کنند. با این تفاوت که اولاً مبلغ دریافتی بازیگران به صورت شفاف منتشر می شود و دیگر اینکه همه براساس میزان دریافتی شان مالیات پرداخت می کنند و هر قدر که دستمزد بیشتر باشد مالیات پرداختی هم بیشتر می شود. درست برعکس ایران که نه میزان دستمزدها منتشر می شود و نه مالیاتی به صندوق دولت می رود؛ چون طبق قانون هنرمندان از پرداخت مالیات معاف هستند.
نکته دیگر اینکه در کشورهای دیگر پرداخت دستمزد به عوامل یک فیلم با سریال نسبت مستقیم با بازگشت سرمایه دارد. در واقع پرداخت دستمزدهای نجومی با منطق عرضه و تقاضا صورت می گیرد. وقتی حضور یک بازیگر در فروش بالای یک فیلم تأثیرگذار است و باعث بازگشت سرمایه و سوددهی سرشار به کمپانی سازنده می شود، دستمزد پرداختی هم منطبق با همین میزان پولسازی است. با این منطق تام کروز تقریباً همیشه از رابرت دنیرو بیشتر دستمزد گرفته است؛ چون فروش جهانی فیلم های تام کروز بیشتر از رابرت دنیرو است و در این میان جایگاه و اعتبار هنری بازیگر آنقدر مهم نیست که میزان پولساز بودنش. قاعده ای که سینمای ایران خیلی رعایتش نمی کند چون اغلب فیلم ها و سریال هایش بدون توجه به منطق عرضه و تقاضا تولید می شود.

چرا دستمزد اکبر عبدی حاشیه ساز شد؟

ابتدای دهه ۷۰ هفته نامه ها خبر دادند اکبر عبدی به دلیل درخواست دریافت یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی که آن سال ها دستمزدی غیرمتعارف و نجومی محسوب می شد و با شکایت تهیه کننده، توسط وزارت ارشاد ممنوع الکار شده است. ماجرایی که البته خیلی طول نکشید و اکبر عبدی گریزان از مصاحبه در آن سال ها، گپ کوتاهی با ماهنامه فیلم زد که در شماره ۱۱۰ مورخ شهریور ۱۳۷۰ منتشر شد.
عبدی به عنوان یکی از پولسازترین بازیگران سینمای ایران در آن سال ها در مصاحبه ای که تیترش هم معروف شد و در یادها ماند، این چنین از خودش دفاع کرد: «دوست تهیه کننده ای آمده است سراغ من که «باید» در فیلم من بازی کنی، فیلمنامه را خواندم و متوجه شدم که قرار است وجود من در فیلم، صرفاً به خاطر فروش باشد... به تهیه کننده گفتم رک و پوست کنده، می خواهی بنده سرقفلی فروش فیلمت بشوم. بنابراین یک میلیون و پانصد هزار تومان دستمزد می خواهم... آیا من حق ندارم وقتی خودم را تا حدی پایین می آورم که قرار است قنداقم کنند و پستانک در دهانم بگذارند و توی کالسکه بنشینم، حقم را بگیرم؟ به هر حال دوستان کار را به ارشاد و مطبوعات کشاندند.»
عبدی که در آن مقطع یکی از گران ترین بازیگران سینمای ایران بود به گفته خودش بالاترین دریافتی اش ۳۰۰ هزار تومان بوده است: «در فیلم «مدرسه پیرمردها» ۳۰۰هزار تومان دستمزد من است که فکر می کنم بیشترین دستمزدی است که تا حالا گرفته ام.» اواخر دهه ۶۰ و اوایل دهه ۷۰ اوج دوران ترکتازی هفته نامه ها بود؛ هفته نامه های ورزشی اجتماعی که معمولا صفحه هنری هم داشتند و بیشتر هم به حاشیه ها می پرداختند.
تابستان سال ۷۰ یکی از این حاشیه ها، بحث دستمزد اکبر عبدی بود که اعتراض او را به همراه داشت؛ «چرا این دوستان مطبوعاتی نمی روند تحقیق کنند که دستمزد من در فیلم های گذشته ام چقدر بوده است؟ در «اجاره نشین ها» که تا حالا حدود ۶۰ میلیون تومان فروش داشته، من ۴۷ هزار و ۵۰۰ تومان و در «ای ایران» برای ۲سال کار، ۱۹۰هزار تومان و در «دلشدگان» برای یک سال ۱۶۰هزار تومان گرفته ام. چرا کسی از اینها حرفی نمی زند؟» و جمله کلیدی اکبر عبدی که تیتر مصاحبه هم از آن بیرون آمده بود: «به تهیه کنندگانی که می روند به ارشاد خبر می دهند که من فلان مقدار دستمزد گرفته ام، عرض می کنم که اگر قرار است آنها حق داشته باشند با یک فیلم میلیونر شوند، چرا من حقم را نگیرم؟»

تصویر

ستاره ستیزی دهه ۶۰

دهه ۶۰، دهه ستاره ستیزی و تلاش برای مقابله با سینمای تجاری بود؛ دهه ای که متولیان سینمای ایران قصد ریل گذاری تازه ای برای سینما داشتند و از هر آنچه یادآور سینمای قبل از انقلاب باشد پرهیز می کردند و یکی از مهم ترین مصادیق سینمای گذشته بحث ستاره سالاری بود. وقتی مهم ترین و پولسازترین ستاره های سینما کنار رفتند، جا برای تئاتری ها و چهره های جوان باز شد. بسیاری از فیلم ها به صورت تعاونی و با وام بانکی ساخته شدند و با حذف آنچه ستاره سالاری خوانده می شد، کوشیده شد تا روند پرداخت دستمزدها هم کنترل شود. اما خیلی زود منطق بازار، خودش را بر همه چیز از جمله نظام پرداخت دستمزدها مسلط کرد.
سینمای دهه۶۰ هم ستاره های خود را یافت و وقتی فیلم های یک بازیگر با فروش بالایی مواجه می شد دستمزدش هم بالا می رفت. مدیریت سینما هم با این موضوع تقریباً کنار آمد ولی در چند مورد شکایت تهیه کننده از بازیگر به واسطه طلب دستمزد بیشتر کار را به ممنوع الکاری هم کشاند. مثلا در اواخر دهه ۶۰ وقتی فیلمبرداری فیلم «مرگ پلنگ» طولانی تر از برآوردها شد، فرامرز قریبیان طلب دستمزد بیشتری کرد؛ دستمزدی که تهیه کننده ابتدا پرداخت و بعد به وزارت ارشاد شکایت کرد.

خانه نشینی ستاره های سینما

نتیجه شکایت یک سال خانه نشینی فرامرز قریبیان به عنوان یکی از محبوب ترین بازیگران آن سال ها بود. در ابتدای دهه ۷۰ هم مورد مشابهی در مورد اکبر عبدی پیش آمد. وقتی تهیه کننده ای برای ساخت یک کمدی تجاری سراغ عبدی رفت، او رقمی را درخواست کرد که ۵ برابر دستمزد معمول این بازیگر بود. مطبوعات وقت هم در مواجهه با این موضوع، نوشتند و حاشیه آفریده شد. موضوعی که نشان می داد در آن سال ها هم وزارت ارشاد و هم رسانه ها روی موضوع دستمزدهای کلان، واکنش نشان می دادند.
از میانه های دهه ۷۰ به بعد با تغییرات جامعه که شامل فضای فرهنگی و اجتماعی هم می شد و فاصله گرفتن از تصدی گری دولت در همه عرصه ها و البته تغییر مدیران، از آن حساسیت گذشته روی دستمزدها هم کاسته شد. با رشد بخش خصوصی در دهه ۷۰ پرداخت دستمزدها هم بیشتر بر مبنای نظام عرضه و تقاضا بنا شد. در این سال ها سینمای ایران به مرور به چهره های جوان و تازه نفس میدان داد و برخی بازیگران گران دهه ۶۰، نسبت به این موضوع واکنش نشان دادند.
در این سال ها به شکلی طبیعی بازیگرانی که در فروش بالای فیلم ها مؤثر بودند دستمزدهای کلان دریافت می کردند. در دهه ۸۰ این تلویزیون بود که نظم بازار را بر هم زد. پرداخت دستمزدهای ماهانه نجومی در تلویزیون، دستمزد را در سینما هم بالا برد. با تضعیف بخش خصوصی در دهه ۸۰ تهیه کننده ای که قصد استفاده از بازیگری گران قیمت داشت، از هزینه های تولید می کاست و قید حضور چهره های حرفه ای و توانا را می زد تا توان پرداخت دستمزد بالای مثلا محمدرضا گلزار را داشته باشد.

اسپانسرهایی که تهیه کننده شدند

دهه ۹۰ دهه حضور اسپانسرها و سرمایه گذاران در سینما و سریال های نمایش خانگی بود. به مرور هر قدر از اقبال عمومی نسبت به فیلم ها و سریال ها کاسته شد، میزان پرداختی به بازیگرانی که سوپراستار نامیده می شدند بالاتر رفت. اگر در دهه ۷۰ هدیه تهرانی دستمزد بالایی می گرفت این دریافتی با گیشه پررونق و سودی که نصیب تهیه کننده می شد قابل توجیه بود. در دهه ۹۰ سوپراستارها دیگر نیاز چندانی به اقبال عمومی نداشتند، چون تهیه کننده، پیمانکار سرمایه گذار شده بود و در بسیاری از موارد برای سرمایه گذار رسیدن به سود اهمیت چندانی نداشت، چون سود اصلی از مجرایی دیگر به دست آمده بود و اتفاقا هرچه پروژه گران تر تمام می شد بهتر بود.
در این دهه برای دریافت دستمزد بالا مشهور بودن، کفایت می کرد و نیازی به محبوبیت (که قاعدتاً میزانش باید از مسیر گیشه تعیین می شد) نبود. اگر تا چند سال پیش دستمزدها، شامل ۴۰ درصد هزینه های می شد این رقم در برخی پروژه ها به بالای ۶۰ درصد هم رسیده است. بازیگران در بسیاری از فیلم ها و سریال های این سال ها برای چیده شدن ویترینی که توجیه کننده هزینه ها باشند گرد هم آمدند و نتیجه اش گرانی بی منطق بود.
جمشید هاشم پور و ابوالفضل پورعرب هم در نیمه اول دهه ۷۰ بازیگران گرانی بودند ولی دستمزد بالای آنها با توجه به فروش فیلم هایشان توجیه اقتصادی داشت وگرنه تهیه کننده بخش خصوصی بی جهت دست به جیب نمی شد. این تهیه کننده امروز یا به حاشیه رفته اند یا پیمانکار سرمایه گذارانی شده اند که فروش و کسب سود از طریق تولید فیلم و سریال برایشان مهم نیست. تغییر مسیر ورودی نقدینگی بخش خصوصی از سرمایه های سرگردان به سرمایه های مشکوک، معادلات نظام پرداخت دستمزدها را پیچیده تر کرده است. اصل داستان هم همین جاست.


دیدگاه ها
  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
همسر رهبر معظم انقلاب: آقای ما اجازه نمی‌دهد که در خانه، غیر از برنج کوپنی استفاده کنیم و آن هم کفاف خوراک ما را بیش از یک بار در هفته نمی‌دهد (642 نظر) رهبر معظم انقلاب: در ایستگاه منتظر قطار بودم که فردی که اصلا نمی شناختمش شروع کرد به مسخره کردن من+ویدیو (211 نظر) نگاهی به سفره مفصل و تمام و کمال حضرت ابوالفضل در منزل شاه نشین علی دایی+عکس/ از گل آرایی و شمع‌دان‌هایی طلایی تا پَک هایی لاکچری و جذاب (191 نظر) میزبانی رهبر معظم انقلاب از مهمانش در ضیافتی به صرف شام +عکس/سفره ای که اُملت تنها غذای آن بود... (153 نظر) (فیلم) ورود جالب و معنادار رهبر انقلاب به حسینیه امام خمینی (ره) به همراه مسعود پزشکیان و شعار حیدر حیدر جمعیت (67 نظر) درخت خرمای بزرگ حیاط باصفای خونه ویلایی زهرا گونش/ نخل های هم قد والیبالیست مشهور ترکیه ای (56 نظر) نگاهی به کیک تولد آیتک سلامت کاپیتان چشم آبی تیم ملی والیبال بانوان و رقیب زهرا گونش/ مبارکا باشه (60 نظر) نگاهی به میز عقد ساده و با دیزاین مختصرِ زینب سلیمانی دختر کوچکِ سردار سلیمانی و همسر لبنانی‌اش+عکس/ استندهای اسم و شمع های تک رنگ (49 نظر) در خانه شهید رئیسی به روی همه مردم باز می شود (45 نظر) میز غذای ساده رهبر معظم انقلاب و خوردن غذا در بشقاب استیل/ ساده زیستی ایشان همیشه مثال زدنی است+عکس (29 نظر) خلاقیت هوش پران مغازه دار کاشانی برای کشاندن مشتری به مغازه حماسه آفرید/ مغزشو باید طلا گرفت+عکس (25 نظر) خلاقیت بی نظیر راننده تهرانی، با نوشته جالب پشت پژو پارس حماسه آفرین شد/ آدم حَظ میکنه از این درک و فهم بالا (21 نظر) ریحانه سادات دختر بزرگ شهید رئیسی: سجاده نماز پدرم را در اندونزی تکه تکه کردند و به عنوان تبرّک بین مردم پخش کردند+ویدیو (22 نظر) بنز آخرین مدلی که رهبر معظم انقلاب آن را رد کرد: ببرید اینها را بفروشید! (21 نظر) حضور ساده و بدون تشریفات همسر رهبر معظم انقلاب در یک درمانگاه/ ایشان گفتند من نمی‌خواهم پارتی بازی بکنم+ویدیو (19 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
روایتی از مخالفت همسر رهبر معظم انقلاب با هدیه ای که به رهبر داده بودند/ ما این غذاهایی که می‌خوریم، با این ظرفها جور درنمی‌آید، اینها را رد کنید، برود
تیمار جوجه لک لک مصدوم روستای قراجه محمد مرند توسط اهالی آن
فال روزانه امروز پنجشنبه 28 تیر ماه 1403
فال ابجد روزانه پنج‌شنبه 28 تیر 1403
حرمت شکنی دختران بی‌حجاب در دسته عزاداری کرج!
فال قهوه با نشان روز پنجشنبه 28 تیر ماه 1403
فال حافظ با تفسیر امروز پنجشنبه 28 تیر 1403+فیلم
فال شمع روزانه امروز پنجشنبه 28 تیر 1403
نگاهی به جواهرات مجلل و باشکوه خانواده آمبانی که پربازدید شد/ از زمرد نماد عشق آقای داماد تا گردنبند دستساز مادر شوهر جنجالی+عکس
7 روش تضمینی و قطعی رفع بوی بد سینک ظرفشویی
مبل‌های کثیف خانه را چگونه تمیز کنیم؟ / یک راه سریع و تضمینی
چرا کارگردان مختار نگذاشت بازیگر نقش حضرت عباس (ع) در فیلم یا سریالی دیگر بازی کند؟
نامه زیرکانه و دلبرانه انیس الدوله، بانوی اول حرمسرا به ناصرالدین شاه / یا به من وام بدهید یا شهرستانک را از من بخرید!
رفع فیلترینگ به طور کامل در دست شخص رئیس جمهور است
منظور ظریف از دولت وفاق ملی چیست؟
منتخب روز   
(فیلم) خرید دکتر مسعود پزشکیان از یک سوپرمارکت در تهران به همراه نوه‌ها و عروسش با کارت بانکی شخصی / نوه‌ها پدربزرگ را به خرج انداخته‌اند اقدام منحصربفرد و زیبای طلافروش یزدی به احترام دختر سه ساله امام حسین(ع)+عکس/ این جور تصاویر مخصوص ایران ماست والسلام👌 (فیلم) رهبر معظم انقلاب: به من می‌گویند شما گفتید سوءاستفاده جویان را افشا نکنید / ما حق نداریم افراد را به صرف گمان متهم کنیم سکانس خوشحالی قُباد از بارداری شهرزاد/ قُباد: من تا الان نمیدونستم از این دنیا و از این زندگی چی میخوام اما الان.... (عکس) هدایای ارزشمندی که پزشکیان در پشت صحنه یک هیئت دریافت کرد / خوشا راهی که آغازش با حسین است ... (ویدئو) شعر سوزناک شهریار برای مادر بزرگش که با شنیدنش اشک از چشمانتان سرازیر خواهد شد به یادماندنی ترین سکانس عاشقانه سریال شهرزاد / از بله گفتن شهرزاد تا مرگ مرگ بزرگ آقا نقش دختر رهبر انقلاب در ترمیم دست مجروح ایشان/ فرزند دختری که به پدر اُنس داشت (عکس) شوخی ظریف با آقای ظریف؛ از مقایسه ظریف با مِسی تا انداختن ماسک به شکل آقای رئیس جمهور!! واکنش عضو دفتر رهبر انقلاب به پست اینستاگرامی پسرش با هشتگ برای ایران، پزشکیان