ساعدنیوز
ساعدنیوز

دیپلماسی به وقت بوداپست؛ سفر اردوغان به مجارستان و آینده پرونده پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا

  چهارشنبه، 01 شهریور 1402 ID  کد خبر 353675
دیپلماسی به وقت بوداپست؛ سفر اردوغان به مجارستان و آینده پرونده پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا
حمله نظامی روسیه به اوکراین معادلات بسیاری را در شرق اروپا تغییر داده است. ظهور بازیگران جدید در بازار انرژی در این منطقه و برجسته تر شدن نقش ترانزیتی برخی دیگر از جمله این تحولات است. علی حیدری کارشناس مسائل ترکیه در این یادداشت به تلاش های اردوغان برای بهره برداری از این وضعیت می نویسد.

رجب طیب اردوغان روز یکشنبه برای شرکت در جشن روز تأسیس دولت مجارستان و افتتاحیه مسابقات جهانی دوومیدانی به بوداپست رفت. اما جدا از این مراسم، در جست‌و‌جوی دستیابی به منافع آنکارا در اتحادیه اروپا از مسیر بوداپست بود.
رئیس جمهور ترکیه در این سفر در حالی با ویکتور اوربان، نخست‌وزیر و کاتالین نوواک رئیس جمهور مجارستان و نیز الهام علی اف، رئیس جمهور جمهوری آذربایجان؛ الکساندر ووچیچ، رئیس‌جمهور صربستان و شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر نیز دیدار و گفت‌و‌گو کرد که یک ماه پیش از این سفر، هاکان فیدان سکاندار دستگاه سیاست خارجی خود را به بوداپست گسیل کرده بود تا مقدمات سفرش را فراهم کند.

علی حیدری کارشناس مسائل ترکیه



پیوندهای تاریخی یک رابطه
مجارستان و ترکیه از زمان عثمانی، تاریخی مشحون از درگیری، جنگ، صلح، خراج‌گذاری و روابط دیپلماتیک بر پایه احترام متقابل و نزدیکی قومیتی داشته‌اند؛ تا آنجا که مقام‌های مجارستان در دوره کنونی، اصل و ریشه مردمان این کشور را از ترکمانان شمال قفقاز می‌دانند و ریشه‌های هویتی خود را در شرق دور جست‌و‌جو می‌کنند.
مجارستان کنونی که برگرفته از امپراطوری گذشته است، با جمعیتی حدود 10 میلیون نفر و جغرافیایی متوسط در مرکز اروپا، روابط خوبی با ترکیه داشته و به عنوان عضو اتحادیه‌اروپا، همپیمانی مهم برای آنکارا به شمار می‌رود. با این حال این روابط در دوره اردوغان، اهمیتی بیش از گذشته یافته است.
مجارستان در سیاست خارجی خود در حوزه اتحادیه اروپا با ترکیه همراه و همگام است، طوری که برای پیوستن سوئد و فنلاند به اتحادیه، تنها این دو کشور رأی خود را نگه داشته بودند و بوداپست در انتظار چراغ سبز آنکارا بود تا رأی مثبت خود را اعلام کند.
این پیوندها صرفاً سیاسی و تاریخی نیست. مجارستان در چهارچوب واردات گاز از روسیه از طریق خط لوله ترک‌استریم، با هر دو کشور ترکیه و روسیه روابط نزدیکی در حوزه انرژی دارد، زیرا برای رشد اقتصادی خود نیازمند گاز وارداتی از روسیه است.

«وحدت در سرنوشت»؛ اسم رمز همکاری‌های راهبردی آینده
علاوه بر نیازها در زمینه انرژی و پیوندهای تاریخی که موجب نزدیکی بسیار مجارستان با ترکیه شده است، بوداپست بر این اعتقاد است که ترکیه طی سال‌های آینده به یکی از 10 قدرت اقتصادی و سیاسی دنیا تبدیل می‌شود. هرچند این پیش بینی از نگاه ناظران جای تردیدهای زیادی دارد، اما مجارستان بر اساس آن، ریل سیاست‌گذاری خود را بر همپیمانی استراتژیک با ترکیه قرار داده است؛ وضعیتی که بنا بر گفته رهبران دو کشور، از آن به عنوان «وحدت در سرنوشت» یاد می‌شود.
بر همین اساس، می‌توان مجارستان را یکی از بازوهای منطقه‌ای ترکیه در اروپا و بازیگر باب میل آنکارا در مجموعه اتحادیه‌اروپا و ناتو و همچنین دروازه ورود ترکیه به اروپای مرکزی دانست که یکی از نمودهای آن، فشار مشترک بر فنلاند و سوئد برای امتیاز‌گیری در ماجرای پیوستن آنها به ناتو بود.

نیاز مجارستان به انرژی شرق و نقش ترکیه
از آنجا که مجارستان واردکننده گاز است، همکاری با ترکیه به عنوان حلقه واسط ترانزیت گاز از روسیه و نیز جمهوری آذربایجان برای این کشور حیاتی به شمار می‌رود، بخصوص اینکه باکو به عنوان متحد استراتژیک ترکیه قلمداد می‌شود. نشست سه‌جانبه برگزار شده در بوداپست بین سران ترکیه، مجارستان و جمهوری آذربایجان را می‌توان در همین راستا ارزیابی کرد.
علاوه بر این، رئیس جمهور مجارستان مدتی پیش توافقی با همتای خود از کشور جمهوری آذربایجان داشت که بر مبنای آن، 50 میلیون مترمکعب از گاز صادراتی باکو به اروپا در این کشور ذخیره می‌شود.
در سفر اردوغان به بوداپست نیز توافقنامه‌هایی بین طرفین به امضا رسید که یکی از آنها در حوزه انرژی بود. بر این اساس، شرکت نفت و گاز بوتاش طی بیانیه‌ای اعلام کرد، ترکیه و مجارستان در خصوص صادرات گاز طبیعی به توافق رسیدند و با این قرارداد ترکیه برای اولین بار به کشور اروپایی غیرهمسایه با خطوط لوله صادرات گاز انجام خواهد داد.

بازی برد - برد اردوغان در اروپا
همان طور که اشاره شد، مجارستان و ترکیه از دیرباز پیوندهای زیادی با یکدیگر داشته‌اند که در دوره اردوغان و اوربان، این روابط عمیق‌تر نیز شده است. نگاه مجارستان به ترکیه و تصور آن در خصوص آینده قابل توجه این کشور، ترانزیت گاز روسیه و جمهوری آذربایجان به اروپا و مجارستان باعث شده که بوداپست نگاه ویژه‌ای به آنکارا داشته باشد که از آن به عنوان شراکت راهبردی و وحدت در سرنوشت یاد می‌کند.
با این حال آنکارا نیز در این شراکت راهبردی به منافع خود می‌اندیشد. اردوغان در این روابط، با برداشتی که خود دارد تمایل دارد ضمن احیای مَجد و شکوه دوره عثمانی، نفوذ خود را در این منطقه مهم از اروپا تثبیت کند و در همکاری با مجارستان و نیز متحدان دیگر نظیر چک، لهستان و اسلواکی در اروپا و بخصوص اتحادیه و ناتو نقش‌آفرین و تأثیر‌گذار باشد، گرچه نقاط ضعف دولت آنکارا در منطقه را نباید از یاد برد.
اردوغان در دوره کنونی پرونده‌های مفتوح زیادی با اتحادیه اروپا دارد که مهمترین آنها، پیوستن به این اتحادیه است. بازنگری در نظام گمرکی اتحادیه برای تسهیل در تجارت با ترکیه و نیز پیوستن این کشور به نظام روادید شینگن از جمله دیگر پرونده‌های بین ترکیه و اتحادیه اروپا است که اردوغان همه تلاش خود را به کار خواهد بست تا با استفاده از کارت‌های مختلف خود از جمله کشورهای دوست مانند مجارستان و حتی عامل پناهجویان به اهداف خود دست یابد.
روابط مجارستان و ترکیه، بازی برد-بردی است که اردوغان به خوبی با آن آشناست و تلاش می‌کند این کارت را حفظ کرده و با دیگر متحدانش در اروپا نظیر ایتالیا نیز آن را توسعه دهد.

** این یادداشت در روزنامه ایران منتشر شده است و با هماهنگی با علی حیدری نویسنده این یادداشت در اینجا بازنشر می شود.

2 دیدگاه

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (505 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (192 نظر) آخرین جشن تولد ساده و خلوت بهاره سرگل زایی، یکی از استعدادهای برتر کشورمان/ روحت شاد بانوی کرمانی+عکس (99 نظر) مهراب قاسم خانی: معرفی میکنم عضو جدید خانواده/ چه پشمالو و گوگولی هم هست+عکس (77 نظر) شهرام قائدی: دنیا دیگه نمیزاد مادرهای مارو، مادر من هیچوقت کرم به دستش نزد، نفهمید مو رنگ کردن چیه لباس خونه با مهمونی چه فرقی داره...+ویدیو (65 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (61 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (53 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (44 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
رونمایی از سند ازدواج در زمان قاجار؛ آداب عجیب خواستگاری رفتن بدون خبر دادن به صاحبخانه+ عکس
یک فیلم ایرانی نداریم که مردها در آن نرقصند!
بشار اسد و نبیه بری به پیام رهبر انقلاب چه جوابی دادند؟
واکنش ایران به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام چیست؟
تصویب قطعنامه ضدایرانی کشورهای غربی در آژانس اتمی
ابلاغیۀ رئیس جمهور مبنی بر اصلاح مصوبۀ ماده واحدۀ تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی
ویدیو | فلسفۀ زندگی از نگاه حسین پناهی: عشق یک جفت النگو، عدالت نیم کیلو سیب‌زمینی!
معنا و مفهوم ضرب المثل «هر چی سنگه، مال پای لنگه» در ادبیات فارسی / ضرب المثل در حقیقت یک باور هست، و هر باور یک ماتریکس!
اجاره خانواده برای ازدواج مجدد پنهانی / مواظب باشید سرتان کلاه نرود!
ویدیو/ شعر مفهومی و فی‌البداهۀ مهران مدیری برای سربازان/ تمجید و تحسین سروش صحت و نادر سلیمانی
بهترین سن یادگیری زبان انگلیسی در کودکان چه سنی است؟ / این یک هشدار است؛ قبل از 18 سالگی یک زبان جدید بیاموزید!
شوخی با تاریخ/ وقتی «خشایارشا» اینستاگرامی می‌شود؛ شاهنشاه هخامنشی در جستجوی فالوور + عکس
ویدیو| دکلمه‌ای که به عمق روح می‌نشیند؛ دکلمه شعر زیبا و حزن‌انگیز "خوار گشتم" از استاد شهریار / من از بازار دنیا زار گشتم ...
قبل از دیر شدن، این 5 ارز دیجیتال را به سبد سرمایه‌گذاری خود اضافه کنید
ویدئو| معماری شگفت‌انگیز هخامنشی‌ها؛ شیرهای خشمگین یا خندان؟ راز چهره‌های دوگانه مجسمه‌های سنگی تخت‌جمشید
منتخب روز   
هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌ قتل خانمی جوان به دست یک مرد 43 ساله در تبریز/ پول و جواهرات انگیزه متهم از قتل بود