ساعدنیوز
ساعدنیوز

اختلال شخصیت وابسته چیست و چه نشانه هایی دارد؟

  چهارشنبه، 27 اسفند 1399   زمان مطالعه 6 دقیقه
اختلال شخصیت وابسته چیست و چه نشانه هایی دارد؟
برخی از متخصصین معتقد هستند فرهنگ، مذهب و شیوه تربیت خانوادگی می‌تواند موجب بروز اختلال شخصیت وابسته شود.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز،اختلال شخصیت وابسته نیز مانند دیگر اختلالات شخصیتی نوعی اختلال روانی است که ویژگی اصلی آن الگوی رفتاری تکرارشونده در تمامی جنبه های زندگی غیرقابل انعطاف است. در این اختلال بیمار برای برآوردن نیازهای روانی و جسمی خود به دیگران وابسته است. بیمار همیشه در تلاش است دیگران را خوشحال کند، افراد مبتلا رفتارهای منفعلانه، محتاج گونه و چسبنده دارند و از جدایی می ترسند. شیوع این اختلال شخصیتی ۵ درصد از مجموع موارد اختلالات شخصیتی است و بین زنان، آخرین فرزند خانواده و افرادی که در کودکی بیماری مزمن جسمی داشتند شیوع بیشتری دارد.

نشانه اختلال شخصیت وابسته

برای اینکه مطمئن باشیم شخصی به این اختلال مبتلا است اول باید نشانه های آن بشناسیم، این ویژگی ها از اوایل بزرگسالی خود را در زمینه های مختلف زندگی فرد نشان می دهد و حداقل باید 5 مورد از این نشانه ها در فرد وجود داشته باشد تا فرد را مبتلا به این اختلال شخصیت بدانیم.

  • به صورت افراطی نیاز دارند از آن ها مراقبت شود
  • سلطه پذیر و وابسته هستند
  • از جدایی می ترسند
  • در تصمیمات ساده روزمره نیاز به توصیه و اطمینان بخشی دیگران دارند (مثل پوشیدن لباس یا انتخاب غذا)
  • بیشتر مسئولیت مسائل عمده زندگی شان را به گردن دیگران می اندازند (تعیین شغل، خرید خانه، انتخاب همسر)
  • در ابراز مخالفت با دیگران مشکل دارند زیرا نگران هستند حمایت افراد از دست بدهند
  • به قضاوت و توانایی خود اعتماد و اطمینان ندارند
  • در تنهایی احساس ناراحتی یا درماندگی می کنند زیرا از نداشتن قدرت مراقبت و حمایت می ترسند
  • به محض پایان یک رابطه صمیمی یک رابطه جدید را جست وجو می کند تا منبع حمایت و پشتیبانی از او شود
  • به صورت اغراق آمیز ذهنش درگیر این مسئله است که مبادا روزی برای مراقبت از خود تنها بماند
  • اولویت آن ها برآوردن نیازهای حامی شان است
  • نسبت به انتقاد به شدت حساس هستند
  • تمایل دارند ساده لوح و خیال باف باشند
  • این ویژگی های معمولاً باعث مختل شدن کارکرد شغلی آن ها می شود زیرا باید نظارت شخص دیگری فعالیت های خود را انجام دهند
  • معمولاً روابط اجتماعی این افراد محدود به افرادی است که می توانند به آن ها وابسته هستند
  • احتمال اینکه مورد سوءاستفاده روانی و جسمی قرار بگیرند زیاد است زیرا جرات دفاع از خود را ندارند
  • اگر فردی که شخصیت بیمار به او وابسته است طولانی مدت غیبت کند آنها افسرده خواهند شد
  • برای کسب حمایت و پشتیبانی دیگران گاه بیش ازحد معطل می ماند و حتی حاضر به انجام کاری شود که به آن علاقه ندارند و این کار تبدیل به عادت میشود

علل ایجاد اختلال شخصیت وابسته چیست؟

متخصصین و روانشناسان هنوز نتوانسته اند علت دقیق بروز اختلال شخصیت وابسته را کشف کنند. آن ها معتقدند که زود وابسته شدن این افراد به خاطر دلایلی ژنتیکی، محیطی و رشدی ایجاد می شود. اصولاً این اشخاص در زندگی خود مسائلی را تجربه می کنند که موجب بروز این اختلال می شود. انسان هایی که سابقه داشتن رابطه با افراد آزارگر را دارند، بیشتر در خطر تشخیص این اختلال هستند.

علاوه بر این، آسیب های روحی و روانی دوران کودکی مانند تجربه آزار کلامی یا مورد بی توجهی قرار گرفتن هم می تواند در این مسئله موثر باشد. افرادی که در کودکی دچار بیماری های سخت می شوند هم ممکن است چنین حالتی را در بزرگسالی تجربه کنند. گاهی سوابق خانوادگی هم دلیلی برای بروز این اختلال می شود. اصولاً کسانی که دارای اختلال دیگری مانند اختلال اضطراب یا پارانویا هستند هم دچار چنین مشکلی می شوند.

آیا فرهنگ تاثیری بر زود وابسته شدن افراد دارد؟

برخی از متخصصین معتقد هستند فرهنگ، مذهب و شیوه تربیت خانوادگی می تواند موجب بروز اختلال شخصیت وابسته شود. به عنوان مثال، ممکن است خانواده تمامی کارهای کودک را انجام دهند. حتی اجازه ندهند او درباره مسائل ساده خودش تصمیم گیری کند. این امر به مرور زمان موجب وابستگی کودک می شود. در نتیجه، در بزرگسالی دچار مشکل زود وابسته شدن می شود زیرا همیشه نیاز به کسی دارد که به او تکیه کند و کارهایش را با تصمیمات او انجام دهد.

در کشور ما نیز اغلب زنان اجازه کار کردن و استقلال مالی پیدا کردن ندارند. آن ها مجبور هستند در تمامی دوران زندگی خود از شخصی دیگر همچون پدر، برادر بزرگ تر و در نهایت از شوهر پول بگیرند. علاوه بر این، به خاطر وجود تفکرات کلیشه ای اجازه تصمیم گیری نیز از آن ها سلب می شود. همین مسائل موجب می شود که یک زن نتواند خودش تصمیم بگیرد زیرا می ترسد دیگری به نظر او اهمیت ندهد یا ممکن است فکر کند نظرش و تصمیماتش غلط و بی ارزش هستند.

چگونه اختلال شخصیت وابسته را مدیریت یا درمان کنیم؟

نکته مثبت این است که اختلال شخصیت وابسته قابل مدیریت است. برای این که بتوانید این حالت را کنترل کنید، باید از متخصصین این زمینه کمک بگیرید. انجام جلسات روان درمانی، گفتار درمانی و درمان شناختی-رفتاری می تواند کمک کننده باشد. با این حال، باید بدانید که درمان زمان می برد و نباید منتظر باشید پس از ۳ یا ۴ جلسه مسئله ای چندین ساله مدیریت شود. متخصصین می توانند به شما کمک کنند تا اعتماد به نفس داشته باشید و بتوانید برای خود تصمیم گیری کنید.

در برخی موارد که فرد دارای اضطراب شدید یا افسردگی می شود، درمانگر ممکن است دارو تجویز کند. داروهای ضدافسردگی مانند fluoxetine در این مواقع تجویز می شود. داروهای آرام بخش مانند alprazolam دیگر گزینه برای درمان است. فرد به هیچ عنوان نباید بدون تجویز پزشک متخصص این داروها را استفاده کند.

آیا می توان از اختلال شخصیت وابسته جلوگیری کرد؟

ممکن است نتوان از این اختلال جلوگیری کرد زیرا اکثر افراد از دوران کودکی دچار این مشکل می شوند. با این حال، همان گونه که پیش تر توضیح دادیم راه های درمان و کنترل آن وجود دارد. نتایج برخی از تحقیقات نشان داده است که داشتن روابط سالم در کودکی می تواند از ابتلا به اختلال شخصیت وابسته جلوگیری کند. پدر و مادر، خواهر و برادر بزرگ تر، دوستان و معلمان از جمله افراد تأثیرگذار بر کودک هستند. حتی داشتن رابطه سالم با این افراد می تواند اثرات مخرب دیگران را خنثی کند.

بهترین زمان برای مراجعه به متخصصین و شروع کردن دوره درمانی

مسلماً بهترین وقت برای درمان زمانی است که فرد متوجه این اختلال شود. با این حال، در مرحله اول بسیاری از افراد حتی نمی دانند که دچار اختلال شخصیت وابسته هستند. برای همین به دنبال درمان هم نمی روند. برخی از افراد فکر می کنند اضطراب، استرس و عدم اعتماد به نفسی که دارند به علت افسردگی است. از آن جایی که هنوز مردم به بیماری های روانی اهمیت نمی دهند، مراجعه به متخصص نیز در این حالت صورت نمی گیرد.

اگر احساس می کنید در تمرکز کردن مشکل دارید، به صورت مداوم افکار منفی دارید، نمی توانید درست غذا بخورید و اشتها ندارید، بدخلق و تحریک پذیر شده اید و به طور مکرر مضطرب هستید، باید به متخصص مراجعه کنید. اگر درمان را پشت گوش بیندازید، احساسات شما تبدیل به افسردگی مزمن خواهد شد.


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
صحبت های عادل فردوسی پور در مورد قطعی برق:درسته که مردم باید رعایت کنند و کمتر مصرف کنند ولی به خدا هیچ جای دنیا سال 2025 مردم اینجوری زجر نمیکشند از این اتفاقات و... (54 نظر) (ویدئو) نعیمه نظام‌دوست: آقای علیخانی میای پایین یا من میاما/ احسان علیخانی: تو صورت خانوم سعادت نگاه کن یکم خجالت بکش😁/ خنده‌های از ته دل نعیمه رو از دست ندید (51 نظر) نعیمه نظام دوست: پول اجاره خانه ام را نداشتم که پرداخت کنم و مجبور شدم از این طرف و آن طرف برای پرداخت اجاره خانه ام قرض بگیرم! (42 نظر) الهام چرخنده:وقتی حضرت آقا می فرمایند اغلب هنرمندان ما خوبند حجت تمام است/ من که آبرو ندارم خودم را سنجاق کرده ام به اهل بیت (36 نظر) علی پروین خطاب به علی دایی: بیا مصاحبه کن/ دایی: من صدا و سیما را دوست ندارم! (34 نظر) سکانس خنده دار نعیمه نظام دوست: یه مشت تُرشیده دور هم جمع شدیم+ویدیو/برنامه رفت رو هوا از خنده... (30 نظر) (عکس) عذرخواهی همسر قالیباف از پزشکیان بعد از گریه رئیس جمهور به خاطر عشق پاک قدیمی به همسرش ... (29 نظر) نماینده مجلس: یک دانشجوی پسر به من گفت شما وضعیت اقتصادی من را کمی خوب کن من چادر سر می‌کنم (28 نظر) (ویدئو) بازگشت باشکوه و پرسروصدای مهران مدیری به تلوزیون/ هم‌خوانی گوش‌نواز وشنیدنی آهنگ یلدایی با علی زندوکیلی به سبک سنتی (26 نظر) خلاقیت مشاغل: ترفند خنده‌دار و هوشمندانه اوستای سیمانکار برای گرم نگهداشتن بدنش هنگام کار کردن در هوای سرد با حلبی روغن+ ویدیو/ همه با هم هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (25 نظر) شهربانو منصوریان: یکی از شب های یلدا پدرم پرتقال خریده بود اما به همه نرسید ما هم یک پَر از پرتقال مان را به آن‌ها دادیم تا همه خورده باشند! (25 نظر) از ایران تا قطر؛ مقایسه رشد اقتصادی کشورهای منطقه در 50 سال گذشته (21 نظر) یارانه هر لیتر بنزین در ایران؛ 40 هزار تومان/ فعلا قرار نیست بنزین گران شود (19 نظر) (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / عقرب سیاه، موش، قورباغه (19 نظر) ساغر عزیزی بازیگر سریال سوجان: برخی بر این باروند که من واقعاً فرح دیبا هستم ولی من اصلاً با سیاست کاری ندارم (18 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
محسن یگانه:اگر الان محسن چاووشی کنسرت بگذارد استقبال مردم وحشتناک خواهد بود! ترجیح می‌دهم طرفدارانم من را محسن صدا کنند، نه سلطان
علیرضا قربانی: خیلی از مواقع به جای ترانه قرآن گوش می دهم خصوصا قرائت قرآن مصری ها
قتل دلخراش یک زن هنرمند و پولدار مقابل کلانتری با ضربه‌های پی در پی چاقو
سرمربی اسبق پرسپولیس: همه بازیکنان امروز را در چرخ گوشت بریزیم از آن طرف یک علی پروین بیرون نمی‌آید!
ژیلا صادقی: پیشنهاد های خوبی برای بازیگری دارم/ تازه معنای مدافع حرم را میفهمم، نمیپذیرم حرم حضرت زینب(ع) یک آجرش خش بردارد
4 علت که میگه چرا مصرف چای بهتر از قهوه هست / اگه معتاد قهوه هستی اینارو باید بدونی
روایت‌های ایرانی هم بند با جولانی در زندان؛ از ایستادن در یک صف برای گرفتن جیره‌ی غذا و سیگار تا اسکن چشمهایشان در یک چادر
خداحافظی آخر گاریدو؛ سرمربی سابق پرسپولیس ایران را ترک کرد!
سربازان سال آینده چقدر حقوق می‌گیرند؟/ تفاوت حقوق 4 میلیونی بین سربازان مجرد و متاهل
چگونه شوهرم را متقاعد به کاری کنم؟ / 9 راهکار برای مطیع کردن همسر
علت اختلاف محمود احمدی ‌نژاد با برادرش بر سر چه بود؟/ تشبیه رابطه احمدی نژاد و مشایی به لیلی و مجنون توسط برادر مرحومش
فال قهوه با نشان روز سه شنبه 4 دی ماه 1403
فال شمع روزانه امروز سه شنبه 4 دی 1403
فال روزانه امروز سه شنبه 4 دی ماه 1403
فال ابجد روزانه سه شنبه 4 دی 1403
منتخب روز   
4 علت که میگه چرا مصرف چای بهتر از قهوه هست / اگه معتاد قهوه هستی اینارو باید بدونی سربازان سال آینده چقدر حقوق می‌گیرند؟/ تفاوت حقوق 4 میلیونی بین سربازان مجرد و متاهل نکات خانه‌داری/ روش تهیه و نگهداری پودر گشنیز در خانه بدون اینکه به هم بچسبند و گلوله شوند+ میدونین واسه چه غذاهایی مناسبه؟ تصویر دیده نشده از نوه‌های دوقلوی استاد محمدرضا شجریان/ سام و سپهر مثل سیبی که از وسط نصف شدن نوستالژی روز/ پذیرایی ویژه زیزیگولو از دوستاش/ خونه پر شده از زیزگولوهای رنگارنگ😍/ فقط آسی پولیکا گفتن مریم سعادت نگاهی به گریم سنگین و وحشتناک محبوب ترین بازیگران زن ایرانی؛ نعیمه نظام دوست، مریم سعادت، آزاده صمدی، آزیتا حاجیان, لیلا اوتادی، لیلا حاتمی و... عکس روز/ تغییر چهره چشم‌نواز و بهت‌آور حمید گودرزی و الناز شاکردوست بازیگران اولین سریال شبکه خانگی «قلب یخی» بعد از 14 سال در 47 سالگی و 40 سالگی (عکس) نگاهی به خودروی 6 چرخ غول‌آسای محمدرضا گلزار با رنگ سفارشی نئون متالیک؛ آفرود سوار حرفه‌ای با استایل بی‌نظیر! قاب ایران قدیم/ 4 عکس‌ خاطره انگیز از روز برفی کاخ ناصرالدین شاه قاجار تا سرسره بازی روی برف جوانان دهه پنجاهی با شلوار خمره ای در آبعلی؛ سال 1371 (ویدئو) رضا رشیدپور و اجرای جذاب آهنگ نوستالژیک در شب یلدای به‌یادماندنی! از شایعه تا واقعیت / ماده کشنده در قوطی‌های کنسرو؛ مصرف کنسروها را به حداقل برسانید انگشتر فیروزه‌ای رهبر معظم انقلاب، یادگاری ماندگار برای پسر شهید سیدحسن نصرالله+ویدیو