به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، القای زایمان روشی است که در ان انقباض رحمی که به خودی خود انجام نمی شود تحریک می شود. اگر چه القای زایمان خطری در بر ندارد اما پزشکان تا پیش از هفته ی 39 بارداری آن را انجام نمی دهند.
القای زایمان چرا انجام می شود؟
القای زایمان با توجه به شرایط و وضعیت زن باردار انجام می شود که از جمله شرایط می توان به دیابت بارداری - خونریزی - پری اکلامپسی و انواع عوارض قلبی اشاره کرد.
هنگامی که کیسه آب پاره نشود و زایمان به طور طبیعی صورت نگیردالقای زایمان صورت می گیرد. همچنین اگر پزشک تشخیص دهد که جفت از کار افتاده است از این روش برای زایمان استفاده می شود.
زمانیکه یک یا دو هفته از موعد زایمان گذشته باشد اما مادر همچنان باردار باشد. متخصصین منتظر ماندن بیش از این مدت را توصیه نمی کنند. انتظار بیش از اندازه، ممکن است برای مادر و نوزاد خطراتی در پی داشته باشد. مثلا ممکن است جفت به وظیفه خود در خصوص رساندن مواد مغذی به نوزاد به خوبی عمل نکند. همچنین خطر تولد نوزاد مرده و مشکلات جدی برای نوزاد بوجود بیاید.
کیسه آب پاره شود اما هنوز زمان زایمان فرا نرسیده باشد. در این حالت القا زایمان انجام می شود تا از رسیدن عفونت به رحم و نوزاد جلوگیری شود
مادر دچار پره اکلامپسی، که یک بیماری جدی است شده باشد که می تواند سلامت مادر را به خطر بیاندازد و رسیدن جریان خون به نوزاد را محدود می کند
چگونگی انجام القای زایمان
هنگامی که مشخص شد شما به القای زایمان احتیاج دارید، پزشک دهانۀ رحم را بررسی می کند. برای انجام زایمان، دهانۀ رحم باید باز و نازک شده باشد. اگر این اتفاق نیفتاده باشد، پزشک از راه های دیگری برای باز کردن رحم استفاده می کند. این راه ها را می توان به شکل زیر در نظر گرفت:
استفاده از پروستاگلاندین ها: زمان انجام زایمان، بدن پروستاگلاندین ترشح می کند. ترشح پروستاگلاندین به طور طبیعی باعث باز شدن رحم می شود. هنگام القای زایمان، پزشک با تزریق پروستاگلاندین به پروسۀ زایمان سرعت می دهد.
استفاده از سوند فولی: استفاده از سوند، یک روش فیزیکی است. در این روش، پزشک یک بالن خالی را روی دهانۀ رحم قرار می دهد. بالن به وسیلۀ سوند پر از آب می شود. با پر شدن بالن، دهانۀ رحم تحریک می شود و در بدن پروستاگلاندین طبیعی ترشح می شود. پروستاگلاندین باعث باز و نازک شدن دهانۀ رحم می شود. هنگامی که دهانۀ رحم باز شد، پزشک بالن را خارج می کند.
پاره کردن کیسۀ آب: هنگامی که دردهای زایمان شروع شده، اما دهانۀ رحم به اندازۀ کافی باز نشده است، پزشک یا ماما با یک ابزار، کیسۀ آب را پاره می کنند تا زایمان انجام شود.
استفاده از اکسی توسین: اکسی توسین هورمونی است که به طور طبیعی در بدن وجود دارد. هنگام زایمان، ترشح اکسی توسین باعث باز شدن دهانۀ رحم برای زایمان می شود. هنگامی که بدن در فاز زایمان نیست و قرار است القای زایمان صورت بگیرد، پزشک می تواند زایمان را با تزریق اکسی توسین انجام دهد.
موارد ممنوع القای زایمان
القای زایمان برای تمام افراد بی خطر نیست. به طورکلی تمام کسانی که زایمان طبیعی برای آنها خطرناک است، القای زایمان نیز برایشان مناسب نیست. در صورت وجود هر یک از موارد زیر، القای زایمان برای مادر و جنین مضر است:
- درصورتی که آزمایش ها نشان دهد که جنین باید بلافاصله به دنیا بیاید.
- اگر تشخیص داده شود شما توانایی تحمل انقباضات رحمی را ندارید.
- در مواقعی که جنین در وضعیت عادی قرار نگرفته است، مثلاً در وضعیت بریچ یا عرضی باشد.
- اگر مادر باردار سابقۀ جراحی رحم یا سزارین داشته باشد.
- در بارداری دوقلویی و درصورتی که اولین جنین در وضعیت بریچ باشد.
- درصورتی که بارداری سه قلویی یا بیشتر داشته باشید.
- اگر به تبخال تناسلی فعال مبتلا هستید.
خطرات القای زایمان
القای زایمان، روش بی خطرتری نسبت به سزارین است، اما کاملاً بی خطر نیست. تأثیرات القای زایمان در مادر باردار، از طرفی به شرایط فردی مادر و از طرفی به دقت کادر پزشکی مرتبط است. القای زایمان معمولاً به راحتی و بدون مشکل پیش می رود، اما در موارد معدودی ممکن است مشکلاتی را برای مادر به دنبال داشته باشد که البته این مشکلات با مراقبت پزشکی قابل کنترل است. برخی از مشکلات شامل موارد زیر هستند:
زجر جنین: به طور طبیعی بین انقباضات و دردهای رحم، یک استراحت کوتاه وجود دارد و سپس دوباره انقباضات شروع می شود. هنگام استراحت، جنین فرصت دارد تا اکسیژن دریافت کند. گاهی با تزریق پروستاگلاندین یا اکسی توسین، این انقباضات شدید می شود و دیگر بین آنها استراحتی وجود ندارد، در این زمان اکسیژن رسانی به جنین سخت می شود. به این حالت زجر جنین می گویند.
خطر پارگی رحم: برای خانم هایی که سابقۀ سزارین یا برداشتن فیبروم داشته اند، القای زایمان ممنوع است، زیرا در این حالت احتمال پارگی رحم افزایش می یابد.
تحمل مشکلات روانی: القای زایمان می تواند روندی طولانی داشته باشد. در زنانی که زایمان دیررس دارند، این زمان بسیار سخت تر طی می شود، زیرا فکر می کنند برای زایمان، انتظار بی پایانی می کشند.
عوارض سزارین پس از القا: اگر القا ناموفق باشد، پزشک دستور انجام سزارین می دهد. عوارض سزاین پس از القا، از عوارض یک سزارین برنامه ریزی شده بیشتر است. خونریزی شدید یکی از عوارض سزارین پس از القاست.