به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از سیمرغ،شروع قاعدگی یک ضد حال اساسی است. در کنار درد ناشی از گرفتگی و ناراحتی از پف کردگی، استرس رفتن روی ترازو در آن هفته برای نابودی یک خانم کافی است چون حتی اگر سالم غذا بخورید و مرتب به باشگاه بروید هم وزنتان روی ترازو بالا می رود. اما قبل از اینکه کاملا تسلیم شوید، این را به ذهن بسپارید: اضافه کردن وزن در طول قاعدگی کاملا طبیعی است و فقط تو نیستی که وزنت بالا رفته همه اینگونه هستند.
در ادامه به این موضوع می پردازیم که چرا در طول دوران پریودی، وزن اضافه می شود، چه مقدار اضافه کردن وزن در این دوره طبیعی است و چه مدت این وزن اضافه شده با شما خواهد بود.
چه زمانی اضافه وزن در زمان پریود شروع می شود؟ و چه مدت طول می کشد؟
غالب شدن هورمون پروژسترون قبل از پریودی موجب جمع شدن مایعات در بدن می شود. چند روز پیش از قاعدگی تجمع مایعات دلیل پف کردگی و افزایش وزن در میان تنه می باشد و با تمام شدن دوره قاعدگی وزن به حالت اولیه باز می گردد.
در دوره پریودی دقیقا چه مقدار وزن اضافه می کنیم؟
در طول قاعدگی حدود نیم تا یک و نیم کیلو وزن بالا می رود. برخی خانم ها نیز ممکن است تا دو و نیم کیلو افزایش را تجربه کنند. اگر بدنتان به یکباره مقدار زیادی آب را درون خود حبس کند و ورنتان بیشتر از مقادیر گفته شده بود ممکن است مشکل مربوط به غدد درون ریز یا کلیه ها باشد، پس حتما به پزشک مراجعه کنید.
چهار دلیل شایع اضافه وزن در زمان پریود
تغییرات هورمونی که قبل و در طول قاعدگی اتفاق می افتد می توانند تاثیر بسیاری روی تغییرات وزنی داشته باشند. چند روز قبل از قاعدگی، تخمک گذاری اتفاق می افتد. هورمونها دچار نوسان می شوند، پروژسترونی که در فاز لوتئال ( مدت زمانی که دقیقا بعد از قاعدگی شروع می شود و تا روز قبل از آن ادامه پیدا می کند ) جمع شده درست قبل از قاعدگی همراه با استروژن افت می کند.
استروژن و پروژسترون به عنوان دو هورمون زنانه از دلایل اصلی خستگی و افزایش وزن در دوران قاعدگی هستند.
1- تغییرات هورمونی باعث تجمع مایعات در بدن می شود
در اولین روز قاعدگی بیشترین احتباس مایعات در بدن اتفاق می افتد. نوسانات هورمونی که توسط غدد آدرنال ( آلدسترون) ترشح می شود منجر به احتباس مایعات خواهد شد. آلدسترون به مدیریت آب های بدن کمک می کند. سطح آلدسترون در طول تخمگ گذاری افزایش یافته و در طول روزهای قاعدگی، کاهش می یابد که موجب افزایش مایعات می شود.
نکته: نوشیدن آب در دوره قاعدگی می تواند احتباس مایعات را به حداقل برساند. وقتی مقدار آب درون بدنتان بیشتر شود کمک می کند آب رسانی بهتر انجام بگیرد و تخلیه نیز به همین ترتیب ساده تر شود. سعی کنید روزانه 2 لیتر آب بنوشید تا مانع پف کردگی و تجمع مایعات شود.
2- سعی می کنید با هوس های غذایی جدی مقابله کنید
بر کسی پوشیده نیست که خانم ها در دوره قاعدگی بیشتر از هر زمانی هوس تنقلات و شکلات می کنند. دلیل اصلی هوس غذایی ناشناخته است اما می دانیم سطح بالای پروژسترون به این موضوع مربوط است، درست مانند اوایل بارداری که پروژسترون هورمون غالب در بدن زنان است. خانم ها قبل از قاعدگی میل بیشتری به خوردن غذاهای چرب، نمکی و قندی دارند.
نوع غذاهایی که خانم ها هوس می کنند بیشتر به فرهنگ و غذاهای در دسترس بستگی دارد. پروژسترون شاید اشتها را افزایش دهد اما آنچه برای خوردن انتخاب می شود به الگوی غذایی باز می گردد.
به شکلات نیاز داریم؟ این یک نیاز روانی است؟ مسلما خیر. چیپس های نمکی، نیاز روانی؟ مسلما خیر. بدن ضرورتا این موارد را نیاز ندارد اما با افزایش اشتها و خستگی ممکن است به دنبال غذاهای راحت برویم.
بسیاری از خانم ها ممکن است در طول قاعدگی برنامه غذایی خود را تغییر دهند. برنامه غذایی که مقدار زیادی قند تصفیه شده در خود داشته باشد می تواند موجب افت سریع قند و در نتیجه افت انرژی شود و فرد مجبور است دوباره غذا بخورد این یعنی تغییر برنامه غذایی و افزایش وزن.
نکته: هوس غذایی خود را با روشی سالم برطرف کنید. سعی کنید از میان وعده های پروتئینی استفاده کنید. همیشه در یخچال میوه داشته باشید و اگر می خواهید شکلات بخورید شکلات تلخی استفاده کنید که حداقل 70 درصد کاکائو داشته باشد.
3- احتمال اینکه ورزش را مدتی کنار بگذارید زیاد می شود
در دوره قاعدگی انگیزه ورزش به شدت کاهش می یابد. با شروع قاعدگی سطح هورمون ها به یکباره افت می کنند، بنابراین طبیعی است که خانم ها در این دوره نسبت به مواقع دیگر انرژی کمتری داشته باشند و از رفتن به باشگاه دست بکشند.
ترکیب کاهش فعالیت و خوردن غذاهایی که هوس می کنید می تواند روی میان تنه تاثیر بگذارد. باید جلوی میل به ورزش نکردن را بگیرید. ورزش می تواند علائم سندروم پیش از قاعدگی را کاهش دهد و دردهای ناشی از گرفتگی را به حداقل برساند.
علاوه بر این، اگر در حال افزایش وزن هستید چه در طول قاعدگی چه دیگر زمان ها بهترین راه حل برای التیام این احساس و حرکت رو به جلو ورزش است. اگر می خواهید برنامه ای منظم و زیر نظر متخصص داشته باشید سایت فیتامین کار را برای شما ساده کرده است. با ثبت نام در برنامه ورزشی فیتامین کارشناسان ورزشی به شما کمک خواهند کرد مناسب وزن و اندام خود ورزش کنید.
نکته: حتما هر روز کمی فعالیت داشته باشید. اگر برای انجام روتین روزانه انگیزه ندارید، سعی کنید با ورزش های سبک تر پیش بروید.
4- دستگاه گوارش درست کار نمی کند
هورمون ها عامل اصلی پف کردگی و نفخ هستند. نوسانات طبیعی هورمونی می تواند منجر به یبوست و نفخ در طول قاعدگی شود. البته این حالت چند روز بعد از قاعدگی خود به خود حل می شود.
نکته: بهترین راه مقابله با یبوست و مشکلات معده افزایش مصرف آب، حرکت بیشتر و خوردن مقدار زیادی فیبر است. شما می توانید با خوردن موادغذایی مانند بادام، سیب، لوبیاها، توت ها، کلم بروکسل، دانه چیا، ذرت بو داده، غلات کامل فیبر مورد نیاز بدن خود را دریافت کنید.