به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، ناراحتی بی دلیل از کجا سرچشمه می گیرد؟ حتما تا به حال افسرده و بی حوصله بوده اید و شاید روزهایی را با چنین احساسی از خواب بیدار شده اید. اما چرا حوصله مان سر می رود و چه توجیهی برای این ناراحتی های بی دلیل وجود دارد؟
احتمالا بعضی روزها فقط می خواهید روی مبل دراز بکشید و تلویزیون تماشا کنید؛ بعضی روزها حتی همین کار هم شما را راضی نمی کند. نه تنها انرژی ندارید، بله احساس بدبختی می کنید. شاید به خاطر اینکه خانه را تمیز نکرده اید یا برای به تعویق انداختن وظایف روزهای قبل از دست خودتان عصبانی هستید. شاید هم احساس می کنید دوستان یا اعضای خانواده، به اندازه ای که باید به شما اهمیت نمی دهند. حتی ممکن است ۵ کیلو اضافه وزن، باعث این ناراحتی شده باشد. احساس سردرد و بدن درد دارید و احتمالا بداخلاق شده اید. ترجیح می دهید نسبت به تلاطم های زندگی بی تفاوت باشید و با هیچ کسی ارتباط برقرار نکنید. شاید خودتان را با دوستان، فامیل، هم اتاقی یا هر کسی که به اهداف خود در زندگی رسیده مقایسه می کنید. همه ی ما چنین روزهایی را تجربه کرده ایم، اما چرا؟ راه جلوگیری از افسردگی و ناراحتی و درمان آنها چیست؟
بروز استرس بی دلیل
عواملی که باعث ایجاد دلشوره و استرس در ما می شوند، ممکن است در گذشته ایجاد شده باشند و به ناخودآگاه ما راه پیدا کرده باشند. هنگامی که در یک شرایط نسبتا عادی قرار داریم ولی همزمان به ما احساس دلشوره و نگرانی دست می دهد باید بتوانیم بر خودمان مسلط باشیم و شرایطی که در آن قرار داریم را با گذشته مقایسه کنیم.
به جای این که سوال تکراریِ «چرا بی دلیل استرس دارم» را دوباره و دوباره از خودمان بپرسیم، بهتر است شرایطی که در آن هستیم را به دقت بسنجیم. باید متوجه شویم که در آن حال چه چیزی وجود دارد که دارد ما را به یاد یک تجربه ناخوشاید می اندازد.
عوامل ایجاد کننده استرس بی دلیل
عوامل ایجاد کننده استرس با توجه به شرایط زندگی هر شخص ممکن است متفاوت باشد اما شایع ترین عوامل عبارتند از:
1- مشکلات خانوادگی
مشکلات خانودگی از شایع ترین دلایل ایجاد استرس هستند. جر و بحث های خانوادگی، طلاق، دعواهای پدر و فرزندی یا مادر و فرزندی، دخالت های اطرافیان از جمله عواملی هستند که ذهن فرد را درگیر می کنند. در چنین شرایطی، فرد برای مدتی طولانی در معرض استرس قرار می گیرد. درگیری طولانی با چنین مسائلی، در آینده او نیز تأثیر می گذارد.
2- مشکلات اقتصادی
اقساط وام های مخلتف، اجاره خانه، افزایش روز افزون هزینه های زندگی و خوراک و پوشاک مسائلی هستند که همه ما با آن ها دست و پنجه نرم می کنیم. هر کدام از ما در برخورد با گرانی، تورم و یا مسائل اقتصادی دیگر دچار استرس می شویم. اگر تمام طول روز را به دخل و خرج ماهیانه تان فکر کرده اید طبیعی است که در آخر شب از خودتان بپرسید: چرا بی دلیل استرس دارم؟
3- مسائل شغلی
نداشتن امنیت شغلی، بیکاری، استخدام نشدن و محیط کار نامناسب ما را دچار استرس می کند. شغل ما به عنوان منبع درآمد ما و موضوعی که بیشترین وقت ما را در طول روز به خود اختصاص می دهد می تواند باعث ایجاد استرس بی دلیل شود. از طرف دیگر، افرادی که شغلی متناسب با توانایی هایشان ندارند و یا می دانند که پیشرفت چندانی نخواهند کرد، ناخودآگاه دچار استرس می شوند. در حالی که مشغول کارشان هستند، ناگهان دلشوره می گیرند و از خودشان می پرسند چرا بی دلیل استرس دارم؟ و نمی دانند که افکار منفی گذشته شان باعث شده که در محل کار احساس امنیت نکنند و آن وسوسه ها به سراغ شان بیاید.
راه های مقابله با استرس بی دلیل
1- با موضوع مواجه شوید.
شاید کمی عجیب به نظر برسد اما پرسیدن سوال: «چرا بی دلیل استرس دارم» و فکر کردن به آن می تواند چاره ساز باشد. البته باید توجه داشت که پرسیدن دائمی این سوال خودش باعث ایجاد استرس می شود. مواجه شدن به موضوع بدین معناست که واقعا در این موضوع تامل کنیم. یعنی با خودمان فکر کنیم که در گذشته چه چیزهایی باعث شده اند دلشوره و نگرانی را تجربه کنیم. در قدم بعدی باید ببینیم که در حال حاضر چه شرایطی داریم و آیا استرس و نگرانی ما بی دلیل است یا واقعا خطری احساس می کنیم.
2- فعالیت ورزشی را در برنامه کارهایتان بگنجانید.
انجام فعالیت های ورزشی یکی از راه های کنترل استرس است که بسیاری از کارشناسان آن را توصیه کرده اند. فعالیت بدنی باعث می شود احساس بهتری داشته باشیم. هم چنین هنگامی که ورزش می کنیم، ذهن ما از افکار منفی که استرس بی دلیل را افزایش می دهد، خالی می شود. پیاده روی، دویدن، شنا و دوچرخه سواری از جمله فعالیت هایی اند که به ما کمک می کنند تا بتوانیم بر دلشوره هایمان پیروز شویم.
3- رژیم غذایی تان را اصلاح کنید.
موادغذایی که در طول روز مصرف می کنید در بیشتر یا کمتر شدن استرس و نگرانی تان تاثیر دارند. رژیم های غذایی سرشار از موادی مانند کربوهیدرات ها و میان وعده هایی با میزان شکر زیاد استرس شما را زیاد می کنند. در مقابل رژیم حاوی میوه و سبزیجات تازه، پروتئین و ماهی و غلات استرس بی دلیل شما را کاهش می دهد.
4- خوب بخوابید.
استراحت نامناسب به خصوص کمبود خواب شبانه از عواملی است که استرس شما را افزایش می دهد. تصور کنید که به دلیل مشغله فکری سه شب است درست نخوابیده اید. عصر روز بعد از خودتان می پرسید: «واقعا چرا بی دلیل استرس دارم؟». احتمالا کمی بعد از پرسیدن این سوال، خودتان خنده تان خواهد گرفت!
اگر خواب مناسبی در طول شب ندارید، راه های مناسبی برای بهتر خوابیدن وجود دارد. اما باید این را بدانید که اگر شب قبل خواب مناسبی نداشته باشید، روز بعد ذهن شما با کوچکترین عامل خطرناک، شروع به احساس خطر می کند و احساس نوخایند دلشوره و استرس بی دلیل به سراغ تان خواهد آمد.
5- سیگار و قهوه یعنی استرس!
مصرف سیگار و قهوه و دریافت نیکوتین و کافئین، باعث بالا رفتن ضربان قلب و فشار خون می شود. تصور غلطی که در میان برخی افراد وجود دارد که سیگار کشیدن استرس را کاهش می دهد کاملا غلط است. مصرف سیگار باعث بالا رفتن دائمی فشار خون می شود. هم چنین دوری از سیگار و نکشیدن آن خود عامل دیگری است که باعث می شود فرد، استرس بی دلیل را تجربه کند. وابستگی روانی که سیگار و یا حتی قهوه ایجاد می کند، استرس تان را بیشتر از قبل خواهد کرد.
6- انتظارات معقولانه تری داشته باشید.
یکی از عواملی که باعث می شود ما با نگرانی، عصبانیت و استرس مواجه شویم، انتظارات بی جایی است که از دیگران و یا اتفاقات زندگی مان داریم. در جهان امروز، هر کسی با توجه به شغل و شرایط زندگی اش، با دغدغه های زیادی مواجه است. انتظارات نامعقول باعث می شود که قسمتی از کارهای خود را بدون دلیل موجه برعهده دیگران بگذاریم. واگذار کردن کارهایی که در واقع جزو وظایف ما هستند، خود به خود باعث می شود استرس بگیریم.
7- با دوستان صحبت کنید.
یک دوست خوب می تواند در کاهش استرس در زندگی ما نقش بسیار مهمی داشته باشد. تعدادی از شرایط استرس زایی که تجربه می کنیم بدین خاطر است که نمی توانیم تصمیم مناسبی برای شرایطی که در آن قرار داریم بگیریم. نقش یک مشاور خوب یا یک روانشناس مناسب اگر بیشتر از یک دوست خوب نباشد، قطعا کمتر از آن نیست. فضایی آرامش بخشی که مشاوران مرکز روان آرام برای شما ایجاد می کنند می تواند به شما در کاهش دادن استرس تان یاری برساند.