علت نشتی واسکازین یا روغن گیربکس
به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، گیرباکس یکی از اجزای اصلی سیستم انتقال قدرت می باشد و ساختمان کلی گیرباکس از پوسته، شفت و تعدادی چرخ دنده تشکیل شده است. وظیفه ی گیرباکس تغییر گشتاور تولیدی توسط پیشرانه و تنظیم سرعت دورانی چرخ ها است. در درون گیرباکس، چرخ دنده ها مداوم در حال درگیری و چرخش می باشند، پس قاعدتا جهت جلوگیری از اصتحکاک و همینطور آسیب های ناشی از آن باید از روانکار ها یا همان روغن گیرباکس استفاده نمود. روغن گیربکس وظیفه نرم کردن، مرطوب نگه داشتن و همچنین خنک کنندگی جعبه دنده و چرخ دنده های آن را دارد. فرقی نمی کند گیرباکس خودروی شما دستی باشد یا اتوماتیک، ساختمان اصلی هردو تقریبا برابر است و تفاوت اصلی آن ها در مکانیزم عملکردشان می باشد، البته امروزه استفاده از گیرباکس های اتوماتیک رو به افزایش است و گیرباکس های دستی محکوم به نابودی هستند.
در این مقاله علت نشتی واسکازین گیربکس یا همان روغن جعبه دنده و عواقب زیاد ریختن واسکازین در گیربکس را برایتان شرح خواهیم داد. همچنین از آنجایی که پراید یکی از خودروهای رایج در ایران است، به علت نشتی واسکازین گیربکس پراید جداگانه می پردازیم. با ما همراه باشید.
دلایل نشتی روغن گیربکس چیست؟
همانطور که احتمالا خود شما هم می دانید، جعبه دنده یا گیربکس، قدرت را از موتور به چرخ های خودرو منتقل می کند. وظیفه روغن گیربکس تسهیل و روان کردن حرکت اجزای جعبه دنده است. به این روغن واسکازین هم می گویند. فهرستی که در زیر می بینید، شایع ترین دلایل نشت روغن گیربکس هستند که بهتر است حتما با آن ها آشنا باشید.
- نشتی روغن گیربکس در اثر لغزش دنده: شایع ترین دلیل نشت روغن گیربکس این است که میزان روغنی که جعبه دنده نیاز دارد تا روی آن بلغزد، کم شود. به این دلیل که یک فشار هیدرولیکی نیاز است تا نیرو بین موتور و چرخ های اتومبیل شما به یکدیگر منتقل شود، اگر این فشار کم شود، روغن گیربکس نشت می کند.
- نشتی روغن گیربکس به علت داغی جعبه دنده : یکی از وظایف روغن گیربکس، پایین آوردن دمای جعبه دنده هنگام تعویض دنده است. ازآنجایی که در نتیجه تعویض دنده گرما تولید می شود، در صورتی که سطح روغن گیربکس شما پایین آمده باشد، ممکن است گیربکس بیش از حد داغ شود و منجر به نشت واسکازین از گیربکس شود.
- نشتی روغن گیربکس در اثر خرابی محفظه: یکی از دلایل نشتی روغن گیربکس آسیب دیدن کف ماشین است. ممکن است هنگامی که در یک جاده کوهستانی و یا حتی در یک جاده معمولی در حال رانندگی هستید، سنگ و یا جسم سختی با کف ماشین شما بر خورد کند و موجب سوراخ شدن و آسیب محفظه روغن و در نتیجه نشتی شود.
- نشتی روغن گیربکس به علت خرابی مبدل گشتاور: کوچکترین آسیبی که به مبدل گشتاور وارد شود، می تواند باعث نشتی مقدار زیادی روغن گیربکس شود.
- نشتی روغن گیربکس در اثر تعویض دنده کند: تعویض دنده کند می تواند یکی دیگر از دلایل نشت روغن گیر بکس باشد. اگر فشار هیدرولیکی لازم برای تعویض دنده فراهم نشود، دنده هر مرتبه کند تر از حالت خلاص به حالت رانندگی خواهد رفت و در صورت ادامه دار شدن، این مساله به نشت روغن گیربکس منجر خواهد شد.
- نشتی روغن گیربکس در اثر کاسه نمد آسیب دیده: برای تامین فشار هیدرولیکی مورد نیاز گیربکس، این قطعه از چندین کاسه نمد که با گذشت زمان فرسوده می شوند، استفاده می کند. آسیب دیدگی کاسه نمد ها می تواند یکی از دلایل نشتی روغن گیربکس باشد.
- نشتی روغن گیربکس به علت تعویض نکردن مرتب روغن: همیشه برای یافتن علت نشت روغن گیربکس خودروی خود به سناریوهای پیچیده فکر نکنید. ممکن است دلیل آن بسیار ساده باشد. دلیلی مانند این که روغن گیربکس خود را به طور منظم تعویض نکرده اید.
- نشتی روغن گیربکس در اثر آسیب دیدگی مسیر انتقال روغن: مسیر انتقال روغن گیربکس از آلومینیوم و استیل ساخته شده است. گاهی ممکن است این مسیر آسیب ببیند و این خود می تواند باعث نشت روغن گیربکس باشد.
- نشتی روغن گیربکس در اثر پاره شده واشرهای مهر و موم کننده محفظه: جعبه دنده اتومات، فشار لازم را از طریق واشرهایی مخصوص نگه می دارد. اما با گذشت زمان و به خصوص با تماس با گرما، این واشرها ممکن است قدیمی شوند و ترک بخورند. این اتفاق معمولا برای واشرهای شفت ورودی و خروجی خودرو رخ می دهد.
- نشتی روغن گیربکس در اثر خرابی واشر محفظه روغن: واشر محفظه روغن می تواند در اثر گذشت زمان، کیفیت پایین و یا جا نیفتادن زمان نصب، پاره شود و یا آسیب ببیند و در نتیجه باعث نشتی روغن شود.
عواقب نشتی روغن گیربکس چیست؟
رانندگی به خودرویی که دچار نشتی روغن شده است، شاید در کوتاه مدت کار خطرناکی نباشد، اما طبیعتا نشتی روغن گیربکس، به ایراد و نقصی در خودروی شما اشاره می کند که اگر به آن رسیدگی نشود، در بلندمدت باعث ایجاد مشکلات جدی تر، پرهزینه تر و خطرناک تر خواهد شد.
عواقب زیاد ریختن واسکازین در گیربکس اتومبیل
روغن گیربکس نیز مانند روغن موتور، باید به اندازه و میزان مشخصی داخل گیربکس ریخته شود. لیست زیر شامل عواقب زیاد ریختن واسکازین در گیربکس اتومبیل است:
- افزایش بیش از حد فشار: استفاده بیش از حد مورد نیاز از روغن گیربکس می تواند باعث افزایش فشار شود. متعاقبا افزایش فشار باعث تولید حباب های هوایی در جعبه دنده می شود. این حباب های هوا، خاصیت چسبندگی روغن گیربکس را افزایش می دهند و این خود باعث ایجاد صدمات بسیاری به گیربکس اتومبیل می شود.
- داغ شدن بیش از حد گیربکس: یکی از عواقب زیاد ریختن واسکازین در گیربکس اتومبیل شما، نشتی آن است. نشت روغن گیربکس نیز باعث پایین آمدن سطح روغن شده و این خود باعث داغ شدن بیش از حد گیربکس می شود.
- جا نرفتنِ روان دنده: افزایش فشار در نهایت می تواند منجر به آسیب دیدن کاسه نمد بشود و آسیب دیدگی کاسه نمد مبدل گشتاور را تحت تاثیر قرار می دهد. کار نکردن موثر مبدل گشتاور نیز می تواند باعث جا نخوردن روان دنده شود.
آشنایی با دلایل نشتی روغن گیربکس بسیار مفید است، اما از آن مفیدتر، آشنایی با راه های پیشگیری از نشتی روغن یا واسکازین گیربکس است. در ادامه چند راه ساده برای درگیر نشدن با نشتی روغن گیربکس را بخوانید:
- در هربار تعویض روغن گیربکس، حتما سطح روغن را بررسی کنید.
- به رنگ روغن گیربکس خودروی خود خیلی دقت کنید. روغن جدید معمولا به رنگ قرمز روشن و شفاف است. اما اگر رنگ روغن تان نسبت به قبل کدرتر شده و مایل به سیاه یا قهوه ای سوخته شده، بهتر است روغن گیربکس را عوض کنید.
- همانطور که در بالا گفتیم، یکی از دلایل رایج نشتی روغن گیربکس که معمولا هم نادیده گرفته می شود، پارگی دائم لاستیک های مهر و موم کننده محفظه روغن است. بنابراین برای پیشگیری از نشتی روغن، وضعیت این لاستیک ها را دائما بررسی کنید.