به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، استفاده از روغن نامرغوب و غیر اصلی و تعویض دیرهنگام آن سبب بروز حالت لجنی در روغن می شود، در این حالت با پدیدار شدن رسوبات و جرم قطعات خودرو دچار جرم گرفتگی می شوند زمانی که این جرم گرفتگی به مجاری روغن نفوذ کند سبب اختلال در فرآیند روغن کاری می شود که این جرم گرفتگی مسیرهای انتقال روغن و جرم گرفتگی خود پمپ روغن سبب عدم روغن کاری صحیح یاتاقان ها می شود و یاتاقان ها در شرایط بسیار بدی قرار میگیرد.
علائمی که نشان میدهد موتور ممکن است یاتاقان بزند:
چراغ روغن روشن مانده و گاهی چشمک میزند. در دور آرام (۹۷۰rpm) هیچ صدایی از موتور بگوش نمی رسید. با افزایش دور از ۱۲۰۰ rpm به بالا صدای یاتاقان های متحرک کاملاً واضح شنیده می شد، این صدا شبیه به صدای برخورد دو فلز به یکدیگر است.
اگر خودرو یاتاقان یا شاتون بزند که باید میل لنگ هم به تراشکاری رفته و بر اساس مقدار خرابی که در آن ایجاد شده بر اساس اندازه های استاندارد میل لنگ و یاتاقان تراش داده شود گاهی هم اصلا میل لنگ قابل تعمیر نیست، چون یا قبلا تراش رفته و به اصطلاح اندازه اش ۶۰ است و یا آنقدر صدمه دیده که قابل تعمیر نیست.
علل یاتاقان زدن ماشین
قبل از برشمردن علل یاتاقان زدن ماشین بهتر است تا وظایف این قطعه را بدانیم.
اگر بخواهیم وظایف یاتاقان را به صورت تیتروار عنوان کنیم باید بگوییم:
- کاهش اصطکاک بین شاتون و میل لنگ
- جلوگیری از خوردگی در بین شاتون و میل لنگ
- از بین بردن و یا کاهش حداکثری اصطکاک بین سیلندر و میل لنگ
- تنظیم لقی بین سیلندر و میل لنگ به شکل عمودی در آن و….است.
می دانید که پیستون در داخل سیلندر خودرو حرکت خطی را انجام می دهد که باید این حرکت به حرکتی دورانی، برای به گردش درآوردن چرخ های خودرو تبدیل شود؛ که این نقش بر عهده شاتون و میل لنگ گذاشته شده که این عمل را میسر می سازند.
آن قسمت از شاتون را که بر روی میل لنگ سوار شده و دو تکه است را (کپی یاتاقان متحرک) می نامند که در داخل کوپه ها قسمت هایی به صورت دو نیمه استوانه قرار گرفته اند که با آنها یاتاقان گفته می شود؛ سطح داخلی یاتاقان ها را هم بابیت می گویند.
اما با دیدن این علائم باید بدانید که خودرو یاتاقان زده است:
- چشمک زدن چراغ روغن و روشن شدن آن
- کم شدن قدرت موتور
- قفل شدن موتور
- شنیدن صدای برخورد دو قطعه فلزی با یکدیگر به دنبال افزایش یافتن دور موتور
که البته این ها همه مواردی هستند که ممکن است به دنبال آسیب دیدن قطعات و عوامل دیگری در خودرو هم رخ دهند که باید آنها را کاملاً بررسی کنید.
ولی به دنبال به وجود آمدن این سه علامت باید خیلی جدی مسئله را پیگیری کنید تا مشکل از یاتاقان ها نباشد و احیاناً با یاتاقان زدن ماشین و موتور آن مواجه نباشید.
علت یاتاقان زدن موتور چیست؟
عواملی مانند:
- بدون آب ماندن موتور خودرو (که ممکن است به خاطر نشتی آب از رادیاتور، شیلنگ ها و یا هر عامل دیگری باشد)
- کثیف بودن فیلتر روغن
- کهنه بودن بیش از اندازه ی روغن
- خرابی پمپ روغن
- وجود براده در کف کارتل روغن سبب تجمع پلیسه و رسوبات در توری فیلتر روغن شود که سیستم CVVT و سفت کننده های هیدرولیکی و زنجیر تایم نیز جرم شدیدی می گیرند.
- راندن موتور با سرعت های خیلی زیاد، به صورتی که دور موتور به محدوده قرمز آن برسد.
- و هر عامل و علتی که سبب داغ کردن موتور شود.
در خودرو یاتاقان ها و روغن موتور به صورت موازی از اصطکاک میان قطعات موتور می کاهد و از خوردگی آن ها به واسطه ی تماس مستقیم جلوگیری می کنند.
یاتاقان بین دسته پیستون و میل لنگ قرار دارد و اگر دچار خرابی و سوختگی شود حالت طبیعی خود را از دست می دهد و اگر افزایش دما در آن بی حد و اندازه باشد؛ کلاً ذوب شده و دسته پیستون به میل لنگ می چسبد که در نهایت موجب سوختگی موتور خواهد شد.