کمپانی سوئیست اصالت چینی دارد و در بازارهای مختلفی محصولاتش را عرضه نموده است. این نشان چینی به همکاری و مشارکت با کمپانی میتسوبیشی معروف است و برای همین برخی از اجزای فنی و پلتفرم محصولات سوئیست، از خودروهای مختلف میتسوبیشی گرفته شده است. سوئیست DX3 کوچک ترین کراس اوور این نشان چینی است که در سال ۱۳۹۹ تردد نمونه های اولیه آن با پلاک آزمایشی در کشور آغاز شد. اما امروز شاهد هستیم که نام DX3 برای کراس اوور بزرگتر از خانواده سوئیست در ایران و دیار خودرو انتخاب شده است. در حال حاضر کراس اوور متوسط ۵ نفره کمپانی سوئیست که در بازارهای مختلف نام های گوناگونی را دارد و در برخی کشورها DX5 نام گذاری شده است، امروز با نام DX3 و در جایگاه نمونه فیس لیفت در کارخانه دیار خودرو تولید می شود.
معرفی سوئست
نام شرکت چینی Soueast از ترکیب دو کلمه South و East به ترتیب به معنای جنوب و شرق اما با ساختار مخفف شده کلمه South (به صَوت Sou) تشکیل شده است که در کل معنای معادل با “جنوب شرقی” دارد. تلفظ نام این برند در حقیقت سوئیست (سَو-ایست یا سَو-ئیست) است که در فضای وب بیشتر با عنوان سوئست جستجو می شود.
این شرکت چینی حاصل جوینت ونچر سه شرکت خودروسازی است. به این ترتیب که 50 درصد سهام آن به صورت کاملا مساوی در اختیار میتسوبیشی موتورز ژاپن و شرکت خودروسازی چاینا موتور است و 50 درصد دیگر آن را سهام دار عمده، یعنی شرکت گروه خودروسازی فوجیان در اختیار دارد. تاسیس شرکت سوئست به سال 1995 بر می گردد اما حضور آن در بازار ایران به هیچ عنوان موضوع جدیدی نخواهد بود چرا که ون دلیکا در حقیقت از ساخته های این شرکت چینی است که سال ها پیش به بازار ایران عرضه شد.
مشخصات فنی سوئست DX3
سوئیست DX3 دیار خودرو به پیشرانه ۱۴۹۹ سی سی ۴ سیلندر و ۱۶ سوپاپ مجهز است که با فناوری توربو شارژر ۱۵۴ تا ۱۵۶ اسب بخار را با گشتاور ۲۲۰ تا ۲۲۵ نیوتن متر تولید می کند. حداکثر گشتاور این پیشرانه در ۲۰۰۰ تا ۴۰۰۰ دور در دقیقه قابل بهره برداری است. این پیشرانه ۴A91T نام دارد که توسط کمپانی میتسوبیشی توسعه پیدا کرده است. با وجود اینکه پیشرانه ۱٫۵ لیتری DX3 از نظر اعداد و ارقام مشابه به رقبا ظاهر می شود و نسبت به برخی خودروهای رقیب حدود ۱۰ نیوتن متر گشتاور بیشتری را تولید می کند، اما تولید گشتاور حداکثری در دورهای میانی، نکته است که می توان نقدی را به آن داشت. زیرا برخی رقبای DX3 در دورهای کمتر از ۱۷۵۰RPM حداکثر گشتاور را به جعبه دنده منتقل می کنند.
سوئیست DX3 دیار خودرو به جعبه دنده اتوماتیک CVT مجهز است که قابلیت تعویض دنده مصنوعی ۸ سرعته در آن وجود دارد. به خاطر وجود نسل سوم CVTها در محصولات سوئیست، شاهد هستیم که در حالت تیپ ترونیک و همچنین تخت گازهای ناگهانی، عملکرد جعبه دنده DX3 منطقی و خوب است و در جایگاه یک سیستم انتقال قدرت پیوسته متغیر، می تواند کمی برتر از برخی رقبا باشد. البته بدیهی است که نمی توان توقع یک جعبه دنده AT و یا دو کلاچه را از سیستم های انتقال قدرت CVT داشت و قطعاً در بدو حرکت و همچنین لذت رانندگی، DX3 مانند رقبای CVT خود آنچنان جذاب دیده نمی شود. اما به هر صورت کمپانی سوئیست ترجیح داده تا به خاطر شتاب ثانویه بهتر، مصرف سوخت کمتر و رسیدن به حداکثر سرعت بالاتر از سیستم انتقال قدرت CVT نسل سوم در DX3 بازار ایران استفاده کند.
جعبه دنده در این کراس اوور توان پیشرانه ۴A91T را به چرخ های جلوی DX3 منتقل می کند و به عبارت ساده تر، این کراس اوور متوسط از نوع تک دیفرانسیل جلو (FWD) است.
امکانات سوئست DX3
سوئیست DX3 با امکانات قابل قبولی در دیار خودرو تولید می شود. در این خودرو امکاناتی مانند دوربین ۳۶۰ درجه با پردازش سه بعدی، فرمان کمکی برقی، تنظیم حالت رانندگی، سقف پانوراما، قابلیت تنظیم حالت رانندگی، سنسور پارک جلو و عقب، استارت دکمه ای، تهویه اتوماتیک، کروز کنترل، جلو آمپر دیجیتال با قابلیت شخصی سازی، نمایشگر لمسی، قابلیت نمایش صفحه تلفن همراه بر روی نمایشگر DX3، رینگ آلومینیومی، فناوری LED کاسه چراغ ها، سنسور نور و باران، سامانه کنترل حرکت در سراشیبی، سامانه کنترل شروع حرکت در سربالایی، تریم داخلی چرم، سامانه کنترل پایداری الکتریکی، ترمز پارک برقی، اتوهلد، آینه های تاشو برقی، سنسور دما و فشار باد تایرها، ۴ کیسه هوا و… وجود دارد و سبب می شود تا این کراس اوور متوسط و مونتاژی بتواند تا در کلاس فنی خود با رقبایی چون جک S5 فیس لیفت، بهمن دیگنیتی پرایم، هایما S5، ام وی ام X55 و… رقابت کند.
البته شاید بهتر بود تا دیار خودرو سوئیست DX3 را با امکانات بیشتری مانند کیسه هوای پرده ای، صندلی برقی راننده، گرمکن صندلی های جلو، آینه حساس به نور، درِ صندوق عقب برقی و… به بازار ایران می آورد. اما گفته می شود که این خودرو با توجه به بازار سنجی انجام شده به خط تولید دیار خودرو آمده و این خودروساز می خواهد تا با بهبود رویکرد خود و با قیمتی کمتر از رقبا، کراس اوور جدید خود را به فروش برساند.
ویژگی های ظاهری سوئست DX3
سوئست همکاری دیرینه ای با میتسوبیشی دارد. بر روی همان ون های دلیکای موجود در ایران هم از موتور میتسوبیشی استفاده شده بود. حتی مونتاژ محصولات میتسوبیشی در خاک چین را هم سوئست انجام می دهد. سوئست DX5 محصولی نسبتا جدید و مدرن از این کمپانی چینی است که در سال ۲۰۱۹ رونمایی شد. استودیوی ایتالیایی پینین فارینا، طراحی این خودرو و برادر کوچکش DX3 را بر عهده داشته است.
به همین دلیل، در نگاه اول به این خودروها، با یک سبک طراحی قوی و تقریبا پخته مواجه می شویم. هرچند که هر دو آنها ابعاد کوچکی دارند و در دسته کراس اوورهای کامپکت جای می گیرند. DX5 یا همان DX3 بازار ایران، در نمای جلو با چراغ های اخمو، جلو پنجره باریک و سپر مشبک، ژستی اسپرت به خود گرفته است. خطوط طراحی کاپوت هم بسیار عضلانی و قدرتمند به نظر می رسند.
در نمای کناری همچنان می توان خطوط عضلانی را مشاهده کرد که بدنه خودرو را بسیار تراش خورده و زیبا جلوه می دهند. در عکس های منتشر شده از خط تولید دیار خودرو، سقف نمونه های تولیدی با بدنه هم رنگ است. اما در بازار چین، می توان این خودرو را با سقف و ستون های مشکی هم سفارش داد.
سایر جزئیات ظاهری همچون آینه ها و رینگ ها هم اسپرت و چشم نواز طراحی شده اند. نمای عقب DX5 را می توان نقطه قوت ظاهر بیرونی آن دانست. چراغ های عقب هندسه و گرافیک زیبایی دارند. استفاده از یک دیفیوزر بزرگ بر روی سپر هم جنبه اسپرتی این نما را بالا برده است. خوش بختانه سوئست بر خلاف اکثر چینی ها از تعبیه سر اگزوزهای فیک در پایین سپر، خودداری کرده است! خطوط طراحی درب صندوق هم زیبا و متناسب به نظر می رسند.
ویژگی های کابین سوئست DX3
امروزه برای فروش هرچه بهتر یک خودرو، فقط زیبایی ظاهری ملاک نیست. بلکه خریداران می خواهند که در داخل کابین هم فضایی لوکس و زیبا را تجربه کنند. به همین دلیل می بینیم که اکثر خودروسازان چینی در این بخش، خودروسازان اروپایی را الگو قرار داده اند و بنابراین عجیب نیست که بسیاری از خودروهای چینی بازار، در طراحی داخلی بسیار شبیه به یکدیگر هستند!
سوئست DX5 هم در داخل کابین، دیزاین و چیدمانی زیبا را ارائه می دهد. فرم طراحی داشبورد و اجزای کنسول، همانند چیزی است که این روزها در اکثر خودروهای بازار می بینیم. نمایشگر چند رسانه ای در بالاترین ارتفاع ممکن قرار دارد. تمام اجزای این کابین همچون فرمان، صفحه کیلومتر، دسته دنده، رودری ها و ... از روی تصاویر بسیار خوب و مرغوب به نظر می رسند. اما باید دید که در برخورد نزدیک هم آیا این قطعات از کیفیت ساخت مناسب و راضی کننده برخوردار هستند