به گزارش سایت خبری ساعد نیوز،خرید خودرو فقط منوط به پرداخت هزینه خرید نیست. بلکه باید مراحل انتقال سند خودرو به طور کامل طی شود تا خودرو به نام مالک جدید ثبت شود. خرید و فروش خودرو، مانند هر معامله دیگری، با امضای قرارداد بین طرفین معامله (فروشنده و خریدار) آغاز می شود. باید صفر تا صد موارد لازم برای انتقال خودرو در قرارداد گوشزد شود. مواردی مانند مشخصات کامل خودرو خریداری شده (مدل، رنگ، وسایل موجود در خودرو (ضبط و باند/ روکش صندلی و...)، بنزینی یا دوگانه سوز بودن خودرو، قیمت تمام شده، نحوه پرداخت هزینه توسط خریدار، زمان تحویل خودرو به خریدار، توافق بر زمان و نحوه تعویض پلاک خودرو، تعیین تکلیف نحوه پرداخت تمام بدهی های خودرو اعم از عوارض سالانه شهرداری و مالیات (مخصوص بعضی از خودرو ها)، پرداخت جریمه ها، زمان حضور در دفترخانه و هر آنچه که ممکن است در آینده ابهامی ایجاد کند و مشکل ساز شود. انتقال سند خودرو مستلزم پرداخت هزینه است. این هزینه با توجه به نوع خودرو متفاوت است؛ مثلا هزینه انتقال سند پراید با هزینه انتقال سند خودروی جک در دفاتر اسناد رسمی فرق می کند.
مراحل نقل و انتقال سند خودرو را می توان در سه بخش کلی بیان کرد:
- تنظیم قرارداد (مبایعه نامه)
- مراجعه به مراکز تعویض پلاک خودرو
- مراجعه به دفتر اسناد رسمی و تنظیم سند
تنظیم قولنامه (مبایعه نامه)
در بازه زمانی توافق برای معامله خودرو تا ثبت نهایی سند، طرفین ملزم هستند جهت ثبت مشخصات خودرو و انجام پروسه ی اداری، قولنامه ای را میان خود تنظیم کرده و آن را به امضای هر دو طرف برسانند. در متن این قرارداد الزاما باید برخی موارد ذکر شود که در ادامه به آن ها اشاره کرده ایم:
- مشخصات کامل خودرو همچون رنگ، مدل، نوع سوخت خودرو (تک یا دوگانه سوز)، نوع، مدل، تیپ، شماره پلاک فعلی و…
- تعهدات بین طرفین از جمله قیمت توافق شده
- نحوه و زمان پرداخت مبلغ از سوی خریدار
- زمان تحویل خودرو به همراه تمامی مدارک از سوی فروشنده به خریدار (بیمه شخص ثالث، کارت سوخت، ابزار یدکی و …)
- توافق بر نحوه و زمان تعویض پلاک
- توافق بابت پرداخت مالیات و عوارض سالانه شهرداری و اخذ خلافی خودرو توسط فروشنده
- زمان حضور در دفترخانه و ثبت سند قطعی
نکته: هنگام تنظیم قولنامه (مبایعه نامه) شماره شاسی، شماره موتور و پوسته سرسیلندر را با شماره هایی که در کارت خودرو، سند و برگه سبز آن است، از لحاظ صحت اطلاعات تطبیق بدهید.
مراجعه به مراکز تعویض پلاک خودرو
فروشنده و خریدار بایستی قبل از ثبت سند قطعی، در یکی از مراکز تعویض پلاک حضور پیدا کنند و ضمن ارائه مدارک، مراحل زیر را برای تعویض پلاک خودرو مورد نظر طی نمایند:
- دریافت قبض ورودی پارکینگ (زمان ورود به مراکز تعویض پلاک)
- دریافت نوبت و مشخص شدن شماره باجه خدمات دولت الکترونیک
- مراجعه به باجه تعیین شده و ارائه مدارک لازم به کارشناس حقوقی
- اخذ فرم بازدید فنی خودرو از دفتر تعیین شده
- بازدید فنی خودرو توسط کارشناسان مرکز (تأیید اصالت خودرو)
- ارائه گواهی عدم خلافی در صورت داشتن تخلف
- پرداخت وجه پلاک برابر تعرفه و واریز به حساب خزانه نزد بانک ملی
- مراجعه به دفتر مربوطه جهت دریافت تأییدیه نقل و انتقال و سند مالکیت خودرو
- مراجعه به محل مربوطه جهت فک پلاک خودرو
- مراجعه به انبار پلاک و تحویل پلاک قدیم و اخذ پلاک جدید
- مراجعه به محل نصب جهت نصب پلاک جدید
- مراجعه به در خروج با ارائه قبض ورود به پارکینگ و خروج از مرکز تعویض پلاک
در صورتی که فروشنده یا خریدار به هر دلیلی نتوانند با هم در مرکز تعویض پلاک حضور داشته باشند، با مراجعه به دفترخانه و تنظیم وکالت نامه جهت تعویض پلاک می توانند به صورت وکالتی اقدام به تعویض کنند. همچنین می توان اقدام به تنظیم وکالت نامه فروش هم کرد که در این صورت دیگر نیازی به حضور فروشنده در دفتر خانه نیست. البته باید در نظر داشته باشید که هزینه تنظیم این نوع وکالت بسیار بیشتر از وکالت تعویض پلاک است؛ بنابریان پیشنهاد می شود فقط وکالت نامه تعویض پلاک را تنظیم کنید.
نکته: جهت جلوگیری از هرگونه سواستفاده بهتر است فروشنده مهلت تعویض پلاک را در وکالت نامه درج کند؛ همچنین توصیه می شود حتی الامکان از فروش وکالتی و اعطای وکالت بلاعزل به خریدار خودداری کنید.
مراجعه به دفتر اسناد رسمی و تنظیم سند
بعد از تعویض پلاک، خریدار و فروشنده به عنوان طرفین معامله به دفتر خانه مراجعه و اقدام به تنظیم سند قطعی می کنند. مدارکی که در انتقال سند از سوی فروشنده بایستی به خریدار تحویل شود عبارتند از:
- برگ سبز جدید (شناسنامه خودرو)
- تاییدیه انتقال خودرو صادر شده از مرکز تعویض خودرو
- اصل مدارک شناسایی طرفین
- بیمه نامه شخص ثالث
- کارت سوخت خودرو
- اسناد مالکیت خودرو ( برگ کمپانی یا بنچاق قبلی و برگ گمرک )
- برگ مفاصا حساب پرداختی عوارض سالانه شهرداری صادره از دفاتر خدمات الکترونیک شهر یا شهرداری
نکته: دفاتر اسناد رسمی تکلیفی بابت اخذ عدم خلافی و مالیات ندارند، بنابراین توصیه می شود خریدار این موارد را از فروشنده درخواست کند؛ در واقع فروشنده موظف است برگ عدم خلافی و برگه تسویه مالیات خودرو مورد نظر را دریافت و به خریدار خودرو تحویل دهد.
هزینه نقل و انتقال سند خودرو بر عهده کدام طرف است؟
هزینه انتقال خودرو در تمامی دفاتر اسناد رسمی کشور یکسان است و بر اساس جداول مالیات نقل و انتقال تعیین می شود. هزینه های نقل و انتقال سند خودرو در دو بخش زیر تقسیم می شود:
- هزینه حق الثبت و مالیات نقل و انتقال
- هزینه حق التحریر
از میان دو مورد ذکر شده، هزینه حق الثبت مربوط به دولت بوده و هزینه حق التحریر به حساب دفترخانه واریز می شود. باید در نظر داشته باشید که این هزینه ها برای هر خودرویی بر اساس مدل آن متفاوت است! عموما هزینه های مربوط به دولت را فروشنده پرداخت می کند و هزینه دفترخانه، بین فروشنده و خریدار تقسیم می شود؛ البته در صورت توافق بین طرفین هنگام عقد قرارداد، پرداخت ها طبق توافق انجام می شود.
4 سال پیش